A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A szombati Barcelona-Manchester United BL-döntő előtt összeszedtük a két csapat eddigi tíz, nemzetközi kupában játszott találkozójának összefoglalóját. Nézze meg ismét Lee Sharpe sarkazós gólját, David Beckham szabadrúgását, Rivaldo ollózását és Lionel Messi fejesét!

A két csapat eddig tízszer találkozott a nemzetközi porondon, három-három győzelem mellett eddig négy döntetlen született. Az első randevúra 1984-ben került sor, amikor a Kupagyőztesek Európa Kupájának negyeddöntőjében a Barca 2-0-ra nyert otthon, aztán a MU az Old Traffordon Bobby Robson duplájával és Frank Stapleton góljával 3-0-val vágott vissza, amivel kiharcolta a továbbjutást.


A következő összecsapásra 1991-ig kellett várni, amikor a felek a KEK-döntőben találkoztak. Ez volt az első év a Heysel-tragédia óta, amikor az angol csapatok ismét a nemzetközi porondon játszhattak, hiszen a tragikus brüsszeli BEK-döntő következményeként öt évre száműzték őket a nemzetközi porondról. A MU a korábban a katalánoknál is játszó Mark Hughes góljaival nyert - bár mindkét gólnál nagyot hibázott a mostani Barca-középpályás Sergio Busquets édesapja, Carles -, ez volt Alex Ferguson első nemzetközi kupasikere a Uniteddel.


1994-ben a Bajnokok Ligája csoportkörében futottak egymásba a csapatok, az Old Traffordon a Barca 0-1-ről fordított Romário és Bakero góljaival, de a 80. percben Lee Sharpe a sorozat egyik legszebb gólját szerezve egyenlített, sarokkal húzta a labdát a kapuba.


A barcelonai meccsen a hazaiak a Hriszto Sztoicskov, Romário páros vezérletével hengereltek, a bolgár és a brazil klasszis összesen három gólt vállalt a négyből. A Barca végül másodikként zárt a csoportban a Göteborg mögött, így bejutott a negyeddöntőbe, a MU viszont csoportharmadikként kiesett.


Négy évvel később megint a csoportkörben került sor az egymás elleni meccsekre, ráadásul két fantasztikus gálaelőadást láthattak a nézők, amelynek első felvonását az Old Traffordon rendezték. David Beckham beadása után előbb Ryan Giggs, majd Paul Scholes szerzett gólt, de a Barca 0-2-ről visszajött, sőt, Beckham pazar szabadrúgásgólja után sem került padlóra, így 3-3 lett a vége.


A Nou Campban is hasonló leosztásban született hat gól, az Andy Cole, Dwight Yorke páros hiába zilálta szét a Barca védelmét, a katalánoknál volt egy Rivaldo nevű játékosa, aki egy ollózós góllal is beköszönt Peter Schmeichelnek. A MU végül a Bayern mögött másodikként zárt, és továbbment, sőt, később a kupát is megnyerte, éppen Barcelonában, a hosszabbítás perceiben fordítva a bajorok ellen.


Tíz év szünet után 2008 tavaszán az elődöntőben csapott össze a Barca és United, és az első felvonás gól nélküli döntetlennel zárult, amiben Cristiano Ronaldo is ludas volt, aki a meccs elején pocsékul rúgta a megítélt büntetőt.


A visszavágón Paul Scholes volt a hős, aki óriási bombát küldött a bal felsőbe, döntőbe juttatva ezzel csapatát. A moszkvai finálét aztán tizenegyesekkel nyert a MU a Chelsea ellen.


A legutolsó emlék a két évvel ezelőtti BL-döntő, amelyet remekül kezdett az angol csapat, de aztán a döntőspecalista Samuel Eto'o vezetéshez juttatta a Barcát, és a második félidőben a nem éppen fejesgóljairól ismert Lionel Messi bólintása mindent eldöntött, a katalánok 1992 és 2006 után harmadszor kerültek az európai csúcsra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!