A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
Vágólapra másolva!
Vasárnap a madridi Santiago Bernabéu-stadionban idén ötödik alkalommal csap össze a két spanyol sztárklub, a Real Madrid és az FC Barcelona, majd három nappal később a Camp Nouban ismét találkoznak egymással. A spanyol Szuperkupának elsősorban a presztízs miatt van jelentősége, Madridban azonban abban bíznak, hogy pszichológiai előnyt szerezhetnek az idényre.

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez tavaly azért szerződtette José Mourinhót, hogy a csapat utolérje a Barcelonát, mindez azonban eddig nem sikerült. Miután ősszel a Barca 5-0-ra alázta riválisát, tavasszal a két csapat már sokkal szorosabb mérkőzéseket vívott, és a Real a Spanyol Kupa döntőjében hosszabbítás után nyerni is tudott 1-0-ra. A Bajnokok Ligája elődöntőjében azonban a katalánok bizonyultak jobbnak, a bajnokságot is nagy fölénnyel nyerték, majd a BL-trófeát is elhódították. Mourinho ezzel szemben csak egy kupát mutathatott fel, ám Pérez ennek ellenére is teljhatalmat adott neki, menesztve a korábbi sportigazgatót, Jorge Valdanót.

Ilyen előzmények után mindenki tisztában volt azzal, hogy a portugálnak második idényében már többet kell mutatnia - ami vagy BL-, vagy bajnoki aranyérmet jelent. A tavaszi négymeccses Barca-Real maraton már jelezte, hogy Mourinho kezd ráérezni, miként is lehetne megfogni a katalánokat, és a nyári átigazolások során ennek megfelelően igyekezett megerősíteni a keretet. A korábbi 4-2-3-1-es játékrendszer helyett inkább 4-3-3-ban gondolkodott, egy olyan kompakt középpályával, ahol mindenki tud védekezni és támadni is.

A Borussia Dortmundtól megvett Nuri Sahin pontosan ilyen típusú labdarúgó, és mint kiderült, a Benficától szerződtetett Fábio Coentrao is illik ebbe a sorba, a Lisszabonban többnyire balhátvédként szerepelt játékost ugyanis a felkészülési mérkőzéseken Mourinho rendre védekező középpályásként játszatta. A többi új szerzemény (Raphael Varane, Hamit Altintop és José María Callejón) pedig alapból remek kiegészítő emberek, a portugál ugyanis tisztában van vele, hogy csak bő kerettel lehet sikert elérni.

Forrás: AFP

Tovább szűkültek Guardiola lehetőségei

Barcelonában éppen a szűk keretet tartották a legnagyobb hátránynak: az előző szezonban a sérülések többnyire elkerülték a csapatot, de a szezon végén Guardiola így is kénytelen volt hol Sergio Busquetset, hol pedig Javier Mascheranót középhátvédként szerepeltetni. Ehhez képest a nyári átigazolási időszakban a védelembe senki sem érkezett, sőt, Gabriel Milito távozásával tovább fogytak az alternatívák. Az argentin középhátvéd mellett távozott két csatár is: Bojan Krkic és Jeffren Suárez is cserejátékosnak számítottak, de eladásukkal a keret immár majd mindegyik csapatrészben szinte csontig soványodott.

Eddig csak a chilei Alexis Sánchez jelent erősítést a Barca számára, és Guardiola rajta kívül csak egyetlen futballistát akar megszerezni - őt viszont már régóta. Az Arsenalban futballozó, de Barca-nevelésnek számító Francesc Fabregas alighanem gond nélkül képes lenne beilleszkedni a csapatba, azonban ő még nem a katalánoké, vagyis a hét végén biztosan nem játszik a Real ellen.

A klubnál ugyanakkor továbbra is nagyon bíznak az utánpótlásban. A felkészülési időszak nagy felfedezettje Thiago Alcántara volt, aki a középpályán és a támadósorban is bevethető.

Forrás: AFP/Christof Stache

A Real készen áll

A vasárnapi, madridi összecsapás előtt kijelenthető, hogy a Real előbbre jár a felkészülésben. Cristiano Ronaldóék egy héttel korábban kezdték az edzéseket, és az új szerzemények többsége rendre pályára is lépett a találkozókon, ugyanakkor Nuri Sahin és Hamit Altintop sérülés miatt még egyszer sem játszott. Ez elsősorban Sahin esetében bosszantó Mourinho számára, hiszen minden jel arra mutatott, hogy kulcsszerepet szánt neki. A Real azonban így is remek teljesítményt nyújtott az edzőmeccseken, mind a hét találkozót megnyerte, igaz, az ellenfelek nem voltak túlzottan acélosak. A két kínai klub elleni fölényes diadal önbizalom-növelőnek és taktikai gyakorlásnak mindenképpen jó volt, de túlzott következtetéseket a csapat játékerejéről nehéz levonni belőle.

A Barcelona keményebb ellenfelekkel játszott, összemérte erejét a Bayern Münchennel és a Manchester Uniteddel is. Hat meccsből csak kettőt nyert, ugyanakkor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy messze nem az ideális összeállításban szerepelt. A Copa Américán részt vett Daniel Alves és Lionel Messi egyetlen felkészülési találkozón sem játszott, akárcsak Sánchez, de Xavi is csak az utolsó két összecsapáson lépett pályára - hogy aztán rögtön megsérüljön, és kétségessé váljon a szereplése a vasárnapi mérkőzésen. A Barcánál ezen kívül Carles Puyol és Ibrahim Afellay is sérült, míg a Realnál csupán Sergio Ramos játéka kérdéses.

Forrás: AFP

Mindez azt jelenti, hogy vasárnap egy bajnoki szezonrajtra szinte maximálisan készen álló Real játszik egy korántsem tökéletes állapotban lévő, és valószínűleg tartalékos Barcával (a hírek szerint Messi is csak kispados lesz).

A madridi Marca máris azt jósolja, hogy Mourinho egy kifejezetten támadó szellemű csapatot küld majd pályára, annak érdekében, hogy egy esetleges győzelemmel pszichológiai előnyt szerezzen a szezonra. Mert bár a körülményekkel mindenki tisztában van, egy Real-Barcán csak az eredmény számít, magyarázkodni fölösleges - ezt legjobban maga Mourinho tudja.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!