Vágólapra másolva!
A Debrecen veretlenül várhatja a tavaszi folytatását, a magyar bajnokság listavezetője 17 forduló alatt nem talált legyőzőre. Hasonló bravúrt november végéig még tucatnyi európai klub hajtott végre az bajnokságokban, köztük a Juventus és a Manchester City is, hosszabb sorozatot azonban csak a Dinamo Kijev tudhat magáénak.

A Loki ugyan hosszú évek óta élcsapatnak számít Magyarországon, hét év alatt öt aranyérmet nyert, de még ezekben a szezonokban sem kapta el ilyen jól a rajtot. A legjobb nyitányt a 2005-2006-os szezonban produkálta, akkor 15 találkozón keresztül őrizte meg a veretlenségét, a tavaszi nyitányon viszont rögtön alulmaradt a ZTE-vel szemben.

Kaposváron volt a legnagyobb veszélyben a Debrecen

Egy félidőn keresztül úgy tűnt, hogy ebben a szezonban a Zalegerszeg vet majd véget a debreceni sikerszériának, a legutóbbi fordulóban a zalaiak a szünetben már 2-0-ra vezettek, a második félidőben azonban a listavezető villámgyorsan fordított, a végeredmény 5-2 lett. A debreceniek a 12 győzelmükből hatot egygólos különbséggel arattak, és ötször játszottak döntetlent. A legközelebb a vereséghez alighanem a tizedik fordulóban álltak, amikor Kaposváron a rendes játékidő leteltekor még a hazaiak vezettek, ám a Debrecen a 91. percben tizenegyeshez jutott, amit Adamo Coulibaly értékesített.

A debreceniek 17 meccses veretlensége jelenleg a második leghosszabb sorozat Európában. Ukrajnában a Dinamo Kijev már 18 forduló óta nem talál legyőzőre, sőt, pontot is csak négy alkalommal veszített. A kijeviek ezzel a teljesítménnyel természetesen vezetik a tabellát, ám előnyük mindössze egyetlen pont a Sahtar Doneck előtt, amely viszont egyszer már kikapott (a Dinamo ellen rangadó 0-0 lett szeptemberben).

Decemberben két rangadó vár a Manchester Cityre

A Dinamo Kijev szereplése persze nem meglepetés, mint ahogyan az sem, hogy a Seriff Tiraspol sem kapott még ki a moldáv bajnokságban 17 forduló alatt. A tiraspoliak 2001 és 2010 között sorozatban tíz bajnoki címet nyertek, az előző idényben azonban csak ezüstérmesek voltak a Dacia Chisinau mögött. Most is a kisinyovi csapat a legnagyobb rivális, hiszen a Dacia csak két ponttal van lemaradva a Seriff mögött, a harmadik hátránya már 13 pont a másodikhoz képest. A Dacia és a Seriff a rangadón nem bírt egymással, márciusban viszont megint összemérik erejüket.

Persze nem minden európai bajnokságban játszottak már le ilyen sok mérkőzést, ám a Manchester City vagy a Juventus veretlensége így is hatalmas bravúr, elvégre az angol, illetve az olasz bajnokság a legerősebbek közé tartozik. Mind a két topligás együttestől meglepetésnek számít, hogy ilyen sokáig húzta vereség nélkül: a City nem számít tradicionális élcsapatnak a Premier League-ben, még ha az arab tulajdonosoknak köszönhetően alaposan meg is erősítette keretét, a Juve pedig az előző két szezonban egyaránt messze elmaradt a várakozástól. A torinóiak ráadásul már mindegyik rangadón túl vannak: a Milant, az Intert és a Laziót is legyőzték, a Napolival pedig éppen a héten játszottak döntetlent idegenben. A Manchester City számára viszont éppen decemberben jön a neheze: két hét múlva a Chelsea-vel, egy hétre rá pedig az Arsenallal játszik.

Veretlenül a harmadik helyen

Fentebb említett együttesek mind az élen állnak hazájuk bajnokságában, ám akad olyan liga is Európában, ahol a veretlenség sem elég ehhez. Máltán a Hibernians 13 bajnoki alatt egyszer sem veszített, de így is csak második a Valletta mögött, amely egyszer már kikapott (éppen a Hibernianstől), de ezen kívül csak egyszer veszített pontot. Még érdekesebb a helyzet Szerbiában, ahol szokás szerint a két belgrádi nagycsapat, a Crvena Zvezda és a Partizan foglalja el az első két helyet. A harmadik pedig az a Radnicski Kragujevac, amely 13 meccséből csak hatot nyert meg, viszont a másik hét összecsapáson egyaránt ikszelt. A kragujevaciak a Zvezdával 1-1-es döntetlent játszottak, ám a hét végén véget érhet veretlenségük, mivel ellenfelük a Partizan lesz.

Egyetlen olyan ország van a kontinensen, ahol még két együttes is veretlen. Portugáliában 13 forduló alatt még a Porto és a Benfica sem kapott ki, és mind a két csapat 27 pontot szerzett, vagyis jelenleg csak a gólkülönbség rangsorol közöttük. A két sztárklub rangadója még szeptemberben 2-2-es döntetlent hozott: akkor a hazai pályán szereplő Porto állt közelebb a győzelemhez, a lisszaboniak a 82. percben egyenlítettek. Viszont a Benfica már játszott a harmadik óriásklubbal, a Sportinggal (le is győzte 1-0-ra), a Portónak ez még hátra van.

Európa veretlen csapatai

Dinamo Kijev18144-39-846
Seriff Tiraspol17134-39-1143
DVSC-TEVA17125-35-1141
Vardar Szkopje16124-27-640
Manchester City13112-43-1235
Hibernians1394-30-931
CS Grevenmacher1385-29-1229
Radnicski Kragujevac1367-20-925
Juventus1275-22-1026
Omonia Nicosia1183-19-527
FC Porto1183-28-727
Benfica1183-24-1027
Panathinaikosz972-23-923




Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!