Vágólapra másolva!
Ha újrakezdhetné a munkát, mindent ugyanúgy csinálna, de talán nem lenne annyira naiv, mondta Kovács Zoltán, az Újpest FC kirúgott sportigazgatója. Simon és Mitrovic eladásáért nem vállalja a felelősséget, a Rajczi-ügyet pedig viccnek tartja. A Kovács kirúgása előtt kinevezett új ügyvezető igazgató, Bartha Csaba jelezte, a közeljövőben lehetnek még változások a csapat életében, de Mészöly Géza vezetőedző nem félti az állását.

"Nem akarok magyarázkodni, mert úgy érzem, nincs rá szükségem, de a váltásnak már voltak előjelei" - nyilatkozta az [origo] megkeresésére Kovács Zoltán, az Újpest FC menesztett sportigazgatója. "Az egész metodikája ugyanaz volt, mint 2005 óta, amióta a tulajdonosi kör bitorolja az előjogokat. És velem ezt harmadszor játszották el, először játékosként a tartalékok közé űztek, majd kirúgtak, most pedig sportvezetőként mondtak fel."

- Miért lépett bele akkor újra és újra ebbe a folyóba?
- Mert minden alkalommal volt egy olyan ember, akinek tudtam hinni Újpesten. Mindig akadt valaki, aki a szememben hiteles tudott maradni, egészen addig a pontig, amíg nem lettem becsapva. Más kérdés, hogy a tulajdonos Tolnai Sándor és köztem nem volt meg az összhang, én nyeltem, amíg bírtam, de vannak elveim, amelykhez végig hű maradtam.

- Ha már korábban érezte, hogy nem megy a közös munka, miért nem lépett, miért várta meg, hogy kirúgják?
- Mert ez nem másfél éve tartó folyamat volt. 2010 januárjában neveztek ki, és noha már akkor sokan mondták, hogy villámhárítóként számítanak rám a klubvezetés és a szurkolók között, reménykedtem, hátha mégse így lesz. De aztán kiderült, hogy igen.

- Néhány kommentből úgy tűnt, a szurkolók nehezen bocsátották meg önnek, hogy Újpest eladta legjobbjait Tisza Tibortól Simon Krisztiánon át egészen Nikola Mitrovicig.
- Normál esetben ezekért a szakma a felelős. De amikor átnyúlnak az ember feje felett, nem könnyű a helyzet. Amíg enyém volt a döntés, vállaltam a felelősséget, de Simon Krisztián vagy Nikola Mitrovic esetében nem. Ennek ellenére, ha a klub érdeke azt kívánta, hogy népszerűtlen döntéseket kellett hoznom, azokat felvállaltam.

- És Rajczi Péter esetében? Hiszen az első hírek arról szóltak, távozik, majd végül maradt, és ezt szinte Bartha Csaba ügyvezetőnek köszönte meg.
- Rajczi ügyében a teljes igazság egészen komolytalan, nem egy ilyen klubhoz illő történet, amit nem is szeretnék elmesélni, mert a vicc kategóriájába tartozik. Peti visszakerülése annak köszönhető, hogy Mészöly Gézával hárman mindent megbeszéltünk. Mivel megbizonyosodtam, hogy fognak tudni együtt dolgozni, elfogadtam ezt a kompromisszumot. Az öltözőben rendnek kell lennie, ez a klub érdeke. Való igaz, ezek után volt közös beszélgetésünk Bartha Csabával is. Hogy Rajczi kinek köszöni meg ezt, az más kérdés, neki kell elszámolnia a lelkiismeretével.

- Milyen a viszonya Bartha Csabával?
- Teljesen jó. Ő aztán tényleg nem tehet semmiről, csak szócső volt az ügyben.

- Az új ügyvezető azt nyilatkozta az [origo]-nak, "olyan sportigazgatót keresünk, aki a klubvezetés által meghatározott kívánalmaknak megfelel." Mire gondolhatott?
- Nem tudom, hiszen tavaly világos koncepció alakult ki a lehetőségeinkhez igazodva. Ahol tíz utánpótlás-válogatott labdarúgó található a keretben, ott nem kell magyarázkodni. Összeget nem mondhatok, de azt igen, hogy amíg sportigazgató voltam, pontosan hússzor annyi pénz jött vissza játékoseladásból, mint amennyit vásárlásra költöttünk. Letettük egy komoly, szerethető csapat alapjait, amellyel nemcsak anyagilag, de eredményszinten is lehet majd profitálni. Ha együtt marad a keret, igenis lesznek komoly eredmények. Mert azt tudomásul kell venni: a Fradi és az Újpest esetében eredmény kell!

- Visszagondolva az utóbbi másféléves időszakra, mindent ugyanúgy csinálna?
- Mindent, semmit sem változtatnék. Illetve talán még hamarabb józanodnék ki, és nem lennék ennyire naiv.

- A szurkolókkal milyen a viszonya?
- Teljesen jó. Gondoljon csak bele, mikor volt utoljára ilyen nyugodt szezonja a klubnak, amikor nem voltak rendbontások, balhék? Úgy vélem, az engem kedvelők és nem kedvelők aránya 95:5 százalék lehet, ennél jobb akkor sem volt, amikor az én gólommal vertük a Fradit. Olyan nincs, hogy mindenkinek meg tudok felelni, ez butaság.

- Hogyan telnek a továbbiakban a napjai?
- Most, hogy meghosszabbodott a nyaralásom, több időt töltök a gyerekeimmel, pihenek, kicsit többet edzek és futok. Az legalább kikapcsol.

- Ha tulajdonosváltás lenne, és megkeresnék Újpestről, visszatérne?
- Igen. Amíg be nem csapnak, az emberekhez is lojális vagyok. Az Újpesthez pedig örökre az maradok.

Bartha Csaba, az Újpest klubigazgatója az [origo]-nak adott interjújában jelezte, a közeljövőben lehetnek még változások a csapat éltében. A fórumbejegyzések alapján a szurkolók edzőváltásra is számítanak, ezért megkérdeztük Mészöly Géza véleményét, veszélyben érzi-e a pozícióját.

"Nem, semmi ilyet nem érzek. Zoli menesztése nem esett jól, hiszen remekül tudtunk együttdolgozni, az eredmények is ezt bizonyították, és a csapatba épített fiatalok is meghálálták a bizalmunkat. De láthatjuk, a magyar futballban minden előfordulhat" - mondta a csapat szakvezetője.

Mészöly elmondta, nagyon jó a kapcsolata a tulajdonossal, az ügyvezetővel, futólag már érintették az esetleges új sportigazgatói kérdését, de annyira friss a történés, hogy egyelőre csak a Győr elleni, szombati bajnoki koncentrál.