Vágólapra másolva!
A Manchester City vasárnap angol bajnok lehet a Queens Park Rangers legyőzésével. A City elefántcsontparti középpályása, Yaya Touré éppen aznap ünnepli 29. születésnapját. A sokoldalú focista Barcelonából érkezett, ahonnan idén talán éppen az ő átütő erejű játéka hiányzott. Touré ma már az egyik legjobban fizetett focista, pedig kilenc éve az Arsenal helyett a Metalurg Donyeck csapott le rá.

Touré két éve szerződött Angliába a Camp Nouból, a Barca jókorát nyert rajta, legalábbis anyagilag. 2007-ben mindössze kilencmillió euróért vették a francia AS Monacótól, 2010-ben harmincért adták tovább. Touré a Barcelonával nyert bajnokságot, kupát, Bajnokok Ligáját, európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot is, azonban a maga direkt játékával nem nagyon illett a Barcelona stílusába.

Josep Guardiola a védekező középpályás poszton inkább Sergio Busquetset favorizálta, amit Touré kifejezetten nehezen viselt: "Nem értettem a dolgot, hiszen mindig a maximumot nyújtottam, és egyszer csak minden magyarázat nélkül a kispadra kerültem."

Ennyire direkt volt Touré a Barcában

A 2009/10-es idény végére ugyan visszakerült a kezdőbe, de ez már késő volt, addigra bátyja, a Manchester Cityben szereplő Kolo meggyőzte, hogy igazoljon az angol csapathoz. A Barcelona nem gördített akadályt a távozása elé, nem jött rosszul a Cityben rekordfizetést kapó Touréért járó 30 millió euró.

Az afrikai játékos akkor a negyedik legjobban fizetett focista volt Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és Fernando Torres mögött, a sportág pénzügyi viszonyaival foglalkozó honlap, a Futebol Finance szerint egy évben tízmillió eurót keresett. Angol források szerint Touré heti 185 ezer fontot keres, amelyben nincsenek benne a különböző bónuszok. A BL-kvalifikációért például 823 ezer fontot kap, és külön prémium jár neki minden egyes trófeáért is.

Ha kell, védekezik, ha kell, támad

Márpedig Touré a Manchester Cityvel is arat: tavaly az FA-kupát nyerte meg a csapattal, idén pedig egy bajnokcsapat alapembere lehet. Tavaly az FA-kupa elődöntőjében, majd a döntőben is ő szerezte a győztes gólt, a mostani idényben pedig majd mindegyik találata nagyon fontos volt: a 11. fordulóban a Queens Park Rangers ellen az ő fejesével nyert a csapat 3-2-re, márciusban a Stoke ellen szerzett pontot érő gólt, a legutóbbi fordulóban a Newcastle ellen duplázott, a City pedig 2-0-ra nyert.

Forrás: AFP/Andrew Yates

Ezek alapján Tourénak nagyon fontos szerep jut, érdekes módon azonban nemhogy a Premier League-ben nem jelölték a legjobb játékosnak járó díjra, de még a klub saját gáláján sem jutott neki trófea. A szurkolók Sergio Agüerót, a játékosok pedig David Silvát tartották a legjobbnak, még olyan hónap sem volt, amikor ő lett volna a legjobb City-játékos.

Pedig Roberto Mancini taktikája nélküle aligha működne: védekező középpályást játszik, de kiveszi a részét a támadásépítésből is, ezen kívül az olasz edző általa tud módosítani a felálláson. A pályafutása elején még csatárként szereplő Tourét fel lehet tolni a támadók mögé, ahol nem csak remek passzjátékát, hanem energikusságát is ki tudja használni, és rendre jól tör be a tizenhatoson belülre.

A Whoscored.com statisztikái szerint ebben a szezonban csak az Arsenal spanyol játékosa, Mikel Arteta passzolt többet Tourénál, aki ráadásul mindezt több mint kilencvenszázalékos pontossággal teszi.

Arsenal helyett Metalurh Donyeck

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy Touré az Arsenalhoz szerződjön, ahol még 2003-ban, húszévesen próbajátékon szerepelt. A Barnet elleni edzőmeccsen irányító középpályásként lépett pályára, és bár Arsene Wenger szerint csak átlagosan játszott, szerették volna leigazolni, csakhogy nem kapott munkavállalási engedélyt, hiszen még nem volt válogatott. Így az Arsenal helyett a Metalurg Donyeckben kötött ki, onnan került az Olimpiakoszhoz, majd az AS Monaco és a Barcelona érintésével vissza Angliába, a Manchester Cityhez.

www.globalsoccerapp.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!