A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
A bajnokcsapatok gyengélkedése és az előző szezon ezüstérmeseinek extra teljesítménye azt eredményezte, hogy nem sok izgalom maradt a legerősebb európai bajnokságokban. Három topligában gyakorlatilag eldőlt az aranyérem sorsa, és a héten Olaszországban is ugyanez történhet, ha a Juventus megnyeri a Napoli elleni rangadót.

A Real Madrid kiütötte a spanyol kupából az FC Barcelonát, és a két csapat jelenlegi formáját tekintve a szombati bajnoki mérkőzésük esélyesének is inkább a madridiak számítanak. Azonban ha győznek is a hét végén, a Barca előnye akkor is 13 pont marad a Reallal szemben, a második helyen álló Atléticót pedig kilenc ponttal előzik majd meg. Tizenkét fordulóval a zárás előtt ez szinte ledolgozhatatlan különbség, és a többi topligában is hasonló a helyzet.

Németországban a Bayern München 17 ponttal előzi meg a Borussia Dortmundot, és már csak 11 forduló van hátra, vagyis nem nagy kockázat kijelenteni, hogy a bajorok lesznek a bajnokok. Angliában a listavezető Manchester United 27 forduló után 12 pontot ver a második Manchester Cityre, és bár az előző szezon megmutatta, hogy a Premier League-ben bármi elképzelhető (hat körrel a bajnokság vége előtt a MU nyolc ponttal vezetett a City előtt, végül mégis Roberto Mancini csapata végzett az élen), kicsi az esélye annak, hogy Wayne Rooneyék még egyszer beleesnek ugyanabba a csapdába.

Az ezüstérmes visszavág

Az egyetlen izgalmasan alakuló topliga a Serie A lehet, ám elképzelhető, hogy ez már csak péntekig lesz igaz. Ekkor fogadja ugyanis az éllovas Juventus a második Napolit: vendéggyőzelem esetén a hátrány három pontra csökken, ha viszont a torinóiak nyernek, akkor kilenc ponttal fognak vezetni. Ez még nem lenne behozhatatlan hátrány, de a közvetlen rivális legyőzése olyan lélektani pluszt adna a Juvénak, ami alighanem elég lesz ahhoz, hogy a csapat megvédje bajnoki címét.

Ez az egyik tényező, ami miatt az olasz élvonal valamivel szorosabb, mint többi topligáé. Angliában, Német- és Spanyolországban ugyanis az előző idény bajnoka nem tudta megismételni korábbi teljesítményét, helyette az a csapat száguld szinte megállíthatatlanul az aranyérem felé, amelyik egy évvel korábban ezüstérmes lett. Angliában a Manchester United, Németországban a Bayern München, Spanyolországban pedig az FC Barcelona számára jelentett extra motivációt, hogy visszaszerezze az elsőséget. Mind a három csapat olyan teljesítményt nyújtott eddig az idény során, amilyenre korábban nem volt példa, és ha így folytatják, mindegyik rekordpontszámmal lehet bajnok.

A Premier League-ben az előző öt szezonban a bajnokok átlagpontszáma 86,4 volt, a rekordot pedig a 2005-ös, Mourinho-féle Chelsea tartja 95 ponttal. Ha a MU a jelenlegi tempóban folytatja a pontgyűjtést (ami persze korántsem biztos, hiszen még három sorozatban is versenyben van), akkor szintén 95 ponttal zárhat. Spanyolországban az előző szezonban a Real Madrid 100 pontot szerzett, ami példátlan a Primera División történetében, ám a Barcelona a mostani tempóban folytatva 103-ig juthat. A Bundesliga csúcs jelenleg a Borussia Dortmundé, amely az előző kiírásban 81 pontot gyűjtött, viszont a Bayern a jelenlegi pontátlagát tartva elérheti a 88-at is.

Leszívták egymás erejét?

De a topligák nem csak azért dőlhetnek el ilyen korán, mert a listavezető soha nem látott tempóban gyűjti a pontokat , a hatalmas különbséghez az is hozzájárul, hogy az üldözők elmaradnak a tőlük megszokott teljesítménytől. Ismét a Premier League a legjobb példa: Angliában az utolsó öt ezüstérmes átlagpontszáma 83,2, viszont ha a Manchester City eddigi meccsenkénti pontátlagát továbbvisszük az idény végéig, akkor mindössze 79-et kapunk. De ugyanígy Spanyolországban a Real Madrid, Németországban pedig a Borussia Dortmund is gyengébben szerepel, mint egy évvel korábban az üldöző. Ez alighanem összefüggésben van azzal, hogy ez a három csapat éppen egy csoportban szerepelt az ősszel a Bajnokok Ligájában, így sokkal nehezebb dolguk volt, mint a hazai riválisaiknak.

www.globalsoccerapp.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!