A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Ki lesz a kapus? Hány csatárral kezd a válogatott Bukarestben? Ki játszik a sérült Juhász Roland helyén? A pénteki, valószínűleg sorsdöntő, románok elleni vb-selejtező előtt megpróbáljuk kitalálni, milyen lehetőségei vannak a kapitánynak.

A most következő román-magyar előtt ismét elővehetjük kedvenc jelzőnket, és leírhatjuk: sorsdöntő meccs előtt áll labdarúgó-válogatottunk. A tét a csoport második, világbajnoki pótselejtezőt érő helye, és jelenleg a magyar csapat egy ponttal előzi meg pénteki ellenfelét, de még a Fatih Terimet reaktiváló törököket sem lehet leírni.

Ha péntek este sikerül megtörni a románok elleni 32 éves nyeretlenségi sorozatot, akkor saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat, és megcsíphetjük a második helyet, amire 1997 óta nem volt példa.

Magyarország a tízmillió szövetségi kapitány országa, ezt régóta tudjuk, és a bukaresti vb-selejtező előtt is megy a találgatás, milyen csapat lép majd pályára a románok ellen. A térdsérüléséből nemsokára visszatérő Gera Zoltán mellett az alapemberek közül Juhász Roland, Mészáros Norbert és Pintér Ádám sem került be a keretbe, ami miatt lehetnek gondok a védelemben.

A márciusi, 2-2-re végződő budapesti vb-selejtezőn a Király - Vanczák, Korcsmár, Mészáros, Kádár - Koman, Pintér Á., Hajnal (Kovács I., 80.), Dzsudzsák (Halmosi, 90.) - Szalai, Szabics (Varga J., 58.) kezdővel állt fel a csapat, vagyis akkor Egervári Sándor szövetségi kapitány bevállalta a kétcsatáros felállást.

Kíváncsian várjuk, Bukarestben milyen felállást választ majd a kapitány, és a huszonnégy fős keretből felvázoltunk pár variációt, amelyek szerintünk szóba jöhetnek a nagy meccsen. Önök pedig szavazhatnak arra a verzióra, amelyet a legjobbnak tartanak, vagy kommentben megírhatják, ha más elképzelésük van.

I. variáció: fő a biztonság!
Bogdán - Vanczák, Korcsmár, Lipták, Kádár - Varga, Elek - Koman, Hajnal, Dzsudzsák - Szalai

A védelem előtt játszó két védekező középpályás stabilitást adhat a csapatnak, hiszen kulcskérdés lesz, hogyan tudja megszűrni a román támadásokat a válogatott. A Koman, Hajnal, Dzsudzsák hármas a támadásért felelős szekcióban, elöl pedig Szalai még fájós kézzel is megfelelő választásnak tűnik.

Szalaitól hasonló ünneplést szeretnénk látni Bukarestben is Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Azért vannak ellenérvek is, kérdés például, hogy a hátvédsor hogy működne ilyen felállásban, mert Korcsmár új csapatában, a Bundesliga II-t vezető Greuther Fürthben csak egy bajnokin játszott a hatból, Liptáknak és Kádárnak pedig szintén nem sok sikerélmény jutott a Győrben és a Diósgyőrben. Elek nincs élete formájában, Komant addig jegelte a Krasznodar, míg végül elment az Uralhoz, Hajnal pedig nagy talány, sokszor nem tud vezér lenni a válogatottban.

281701outform.html400350

II. variáció: magyar virtus
Bogdán - Varga, Vanczák, Lipták, Kádár - Koman, Hajnal, Korcsmár, Dzsudzsák - Szalai, Böde

Hány csatárral játszunk Bukarestben? Ez az egyik legtöbbet boncolgatott kérdés a szurkolók között, és könnyen el tudjuk képzelni, hogy Egervári a Szalai, Böde párost játszatja. Törökországban látszott, mennyit számít, ha két csatár nyomasztja folyton a védőket, ahogy a Fradi tankja beszállt, egyből veszélyes lett támadásban a magyar csapat, és ha komolyan gondoljuk, hogy nyerni akarunk Romániában, adja magát ez a felállás.

Varga nem jönne zavarba, ha jobbhátvédet kéne játszania, hiszen Egervárinál többször szerepelt már ezen a poszton, Vanczák pedig szintén rutinból le tudná hozni, ha nem a szélen, hanem belül kapna szerepet. Korcsmár ugyan jobb teljesítményre képes a védelemben, mint egy sorral följebb, de be tudna segíteni Hajnalnak, akinek ebben a felállásban a labdák elosztása mellett jelentős védekező feladata is lenne.

281702outform.html400350

III. variáció: fiatalos, de királyos
Király - Vanczák, Korcsmár, Guzmics, Kádár - Varga, Hajnal - Lovrencsics, Koman, Dzsudzsák - Szalai.

"Szerintem 70-30 százalékban inkább pszichésen kell felkészülnünk a meccsre" - nyilatkozta az Origónak Vanczák, és a Telkiben látott elszánt arcok alapján bízhatunk abban, hogy valóban tökös lesz a csapat, és nem remeg meg a bukaresti pokolban. Nem lennénk morcosak, ha Bogdán lenne a kapus, hiszen kétségkívül övé a jövő, a csehek ellen is olyanokat védett, hogy pirosra tapsoltuk a tenyerünket, de ilyen helyzetben jó lehet az öreg a háznál, úgyhogy azon sem ütköznénk meg, ha Egervári a mackónadrágos Királyt tenné a kapuba.

Koman a szélen, de akár középen is hasznos lehet Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szombathelyi Guzmics eddig csak egy tétmeccsen játszott a válogatottban, de Törökországban jól szállt be a szünet után, és centikre volt attól, hogy a hajrában ő legyen a hős. Ebben a kissé utópisztikus felállásban Hajnalnak főleg a védekezés lenne a feladata, illetve amolyan pirlói szerep, hogy mélységből irányítson, Koman középen felvillanthatná, miért is volt oda érte mindenki az U20-as vébé után, amikor folyton jobbnál jobb labdákkal tömte Németh Krisztiánékat. A Lovrencsics-Dzsudzsák tengely pedig gyors ellencsapásokat vezethetne a két szélen.

281703outform.html400350

IV. variáció: ne hagyjuk kárba veszni Koman passzait!
Bogdán - Vanczák, Korcsmár, Kádár, Laczkó - Lovrencsics, Varga, Elek, Dzsudzsák - Koman - Szalai

Abban megegyezhetünk, hogy a Vanczák-Korcsmár duó nagy valószínűséggel ott lesz a pályán, így csak két hely kiadó a védelemben. Kádárra is nagy összegben fogadnánk, de ha Egervári a csehek elleni meccsből okulva - ahol elég sokszor mentek be mögé a cseh támadók - a szélről középre vezényelné, akkor kéne egy balhátvéd a megüresedő helyre, Laczkó így kapóra jönne. Igaz, az ellene szól, hogy egy éve nem volt válogatott, és az sem feltétlenül pozitívum, hogy a Sampdoria lepasszolta a másodosztályú Padovának.

Bogdán a csehek ellen fantasztikusan védett, de ez még nem garantálja, hogy pénteken is ő kezd Forrás: MTI/Földi Imre

A Koman-Szalai páros közreműködése már az Eb-selejtezőkön gólt ért Helsinkiben, látunk bennük fantáziát most is, előbbi szerintünk sokkal jobban tudna érvényesülni a csatár mögött, mint a szélre kiszorítva. Lovrencsics viszont - annak ellenére, hogy a válogatottban még csak felvillanásai voltak - megcibálhatná a román védelem bal oldalát, így több alternatíva lenne támadásban, és nem kéne attól tartani, hogy minden akció Dzsudzsák oldalán futna, amire amúgy is készülni fognak a románok.

281704outform.html400350

V. variáció: Böde a király!
Király - Varga, Korcsmár, Vanczák, Kádár - Elek - Lovrencsics, Hajnal, Koman, Dzsudzsák - Böde

Ezt a védelmet is stabilnak érezzük, ráadásul hárman a magyar pontrúgásoknál is főszereplők lehetnek, Korcsmár, Kádár és Vanczák is nagyon jól fejel, utóbbi a tavaszi 2-2-es meccsen is betalált, és a csehek elleni meccsen a legveszélyesebb játékosunk volt.

Elek mellé védekezésben Hajnal is visszazárhatna, Koman pedig inkább a csapatot mozgatná. Dzsudzsáknak nincs alternatívája, Böde viszont annyival előnyösebb helyzetben van Szalainál, hogy nem fáj a keze, nincs, ami kizökkentse. És mellé még mindig jöhet Szalai, ha úgy áll az eredmény.

281705outform.html400350

VI. variáció: a tudományos felállás:
Bogdán - Vanczák, Guzmics, Korcsmár, Kádár - Elek - Varga, Koman, Dzsudzsák - Szalai, Böde

A magyar válogatott legnagyobb rajongója, Simon Tamás így küldené pályára a csapatot Bukarestben. "Bogdán helye nem kérdéses, kulcsszereplő lesz (hacsak nem védekezünk úgy, ahogy korábban már láttuk ettől a csapattól). Guzmics kitűnően pótolhatná Juhászt, Korcsmárral jól megértik egymást. Elek indítaná a támadásokat, lendületes felfutásaiban is bízhatnánk. Komannak végre nagyobb tér kellene a szervezéshez, ő és Dzsudzsák játszaná meg a két erőcsatárt, akik meg bedarálnák a román védőket" - indokolta döntését az Origo tudomány rovatának vezetője.

281706outform.html400350

Közülük válogathat Egervári Sándor

A magyar válogatott kerete:
kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olimpiakosz)

védők: Vanczák Vilmos (Sion), Fiola Attila (MVM Paks), Devecseri Szilárd (Szombathelyi Haladás), Guzmics Richárd (Szombathelyi Haladás), Lipták Zoltán (Győri ETO FC), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Kádár Tamás (Diósgyőri VTK), Laczkó Zsolt (Padova), Gyömbér Gábor (Ferencváros)

középpályások: Varga József (Middlesbrough), Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (FK Krasnodar), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Szakály Péter (DVSC-TEVA)
csatárok: Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Schalke 04), Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (Roda)
biztonsági tartalékok: Gulácsi Péter (Red Bull Salzburg), Pátkai Máté (Győri ETO FC), Varga Roland (Győri ETO FC), Nikolics Nemanja (Videoton FC)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!