BL-selejtezők: Korhuték nyertek, Kleinheislerék hatalmas verést kaptak

FOOTBALL - 3RD QUALIFYING ROUND -  CELTIC v ASTANA AOUT ASTANA AUGUST BURNLEY CELTIC CHAMPIONS FOOTBALL league QUALIFICATIONS QUALIFYING RANGERS Soccer SPORT UEFA
Celtic's Leigh Griffiths (9) shoots under pressure from FC Astana's Marin Anicic (5) during the UEFA Champions League Third qualifying round football match (2nd leg) between Celtic FC and FC Astana at Celtic Park, Glasgow Scotland on August 3 2016 - Photo Stuart Wallace / Backpage Images / DPPI
Vágólapra másolva!
Korhut Mihály csapata, az izraeli bajnok Hapoel Beer Sheva hazai pályán 2-1-re legyőzte a szlovén Maribort a Bajnokok Ligája-selejtező rájátszásának első mérkőzésén, míg a Kleinheisler Lászlót a soraiban tudó Asztana jó kezdés után teljesen szétesett, és végül 5-0-s vereséget szenvedett a Celtic otthonában. A Napoli könnyedén verte a Nice-t, míg a Sevilla és a Rijeka döntetlenről futhat neki hazai pályán a visszavágónak.

A Korhut Mihályt a kezdőbe nevező Hapoel Beer Sheva papíron könnyűnek tűnő ellenfelet kapott, de a szlovén bajnok, NK Maribor ezt nem így gondolta, és már a 10. percben egy hatalmas védelmi hiba - az izraeli csapat két középső védője szerencsétlenkedett egy sort - után megszerezte a vezetést.

A Hapoel nem roppant meg, olyannyira, hogy két perc múlva egyenlített a nigériai Nwakaeme ritkán látható nagy bombájával.

Az első félidő ráadásában pedig a vezetést is megszerezte az izraeli bajnok, miután a Melikson lerántásáért megítélt büntetőt Tzedek nagyon magabiztosan vágta a léc alá.

Ha nem is dőlt el a továbbjutás, de a Hapoel kedvező helyzetből várhatja a maribori visszavágót. A magyar védő végig a pályán volt.

10GólMarcos Tavares
12GólAnthony Nwakaeme
Összeállítások
4-3-3
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A másik magyar érdekeltségű csapatra, Asztanára jóval keményebb kihívás várt a Celtic Parkban, de a Kleiheisler Lászlót kezdőként bevető kazah csapat nem ijedt meg, és, ha a mezőnyben uralta is a meccset a skót csapat, az első tíz percben kihagyott két helyzetet leszámítva nem tudott igazán nagy veszély teremteni a kazah kapu előtt.

Az üdvözítő állapot az első félórával ért véget, amikor az ausztrál Rogic egy jó átadással kilépett, az Asztana védői az öt és feles sarkáig kísérték, a kapura pörgetett labdájába pedig Posztnyikov olyan szerencsétlenül ért bele, hogy a lábáról a saját kapujába szállt a labda.

Az Asztana a következő támadással ki is egyenlíthetett volna, de Posztnyikov fejese egy méterrel elkerülte a skótok kapuját.

A kazahok balszerencséjére a játékvezető nem fújta le 41 perc után a félidőt, így a 42.-ben Kleinheisler rosszul hátra passzolt labdájával Scott Sinclair lépett ki, és a Celtic első kapura tartó lövésével megszerezte a hazaiak második gólját.

Egy óra elteltével pedig a Celtic el is döntötte a meccset, és feltehetően a továbbjutás kérdését is: Rogic és Logvinyenko fejelt össze a középpályán a játékvezető azonban tovább engedte a játékot, így Sinclair törhetett kapura, és ezúttal sem hibázott.

A végére teljesen elfáradt az Asztana, a Celtic többször is helyzetet tudott kialakítani, az egyik szépen megrajzolt akció végén James Forrest lőtte a negyedik skót gólt, majd a 89. percben még Griffiths is lőtt egyet - amivel tulajdonképpen a BL-főtáblára küldte a saját csapatát.

A Lettország és Portugália ellen készülő válogatott keretbe - Korhuthoz hasonlóan - meghívott Kleinheisler László a középpálya közepén játszott, és nagyon aktív volt, sok labdát szerzett, és voltak jó indításai is, kár azért a rossz mozdulatért a második gól előtt.

32ÖngólEvgeniy Postnikov
42GólScott Sinclair
60GólScott Sinclair
79GólJames Forrest
88ÖngólIgor Shitov
Összeállítások
4-2-3-1
4-4-1-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A szerdai játéknap rangadóját Nápolyban játszották, ahol a Serie A bronzérmese, a Napoli fogadta a Ligue 1 ezüstérmesét, a Nice-t, de a franciák játékán nem látszott, hogy milyen remek csapat, az olaszok szigorúan kézben tartották meccset, és egy védelmi hibát kihasználva Dries Mertnes révén már a 13. percben megszerezték a vezetést.

A második félidő hasonló forgatókönyv szerint zajlott, az olaszok nem erőltették meg magukat, csak néha gyorsították föl a játékot, de akkor mindjárt helyzetbe is kerültek. Egy ilyen akció végén Jallet rúgta mellbe Mertenst a tizenhatos vonalán, a megítélt büntetőt pedig Jorginho váltotta gólra a 70. percben.

Két további találkozót rendezték még szerdán: a Sevilla igazi ítéletidőben Sergio Escudero és Ben Yedder góljával győzte le az Istambul Basaksehirt, az utolsó tíz percet emberhátrányban játszó Rijeka pedig a brazil Heber találatával vezetett ugyan az Olympiakosz otthonában, de a görögök előbb egyenlítettek, majd a 90. percben a győztes gólt is megszerezték.

Eredmények:
Celtic - Asztana 5-0 (2-0)
Hapoel Beer-Sheva - Maribor 2-1 (2-1)
Olympiakosz - Rijeka 2-1 (0-1)
Istanbul Basaksehir - Sevilla 1-2 (0-1)
Napoli - Nice 2-0 (1-0)

A visszavágókat augusztus 22-én rendezik. A párharcok győztesei a BL 32-es főtáblájára jutni, míg a vesztesek az Európa Liga főtábláján folytathatják a szereplésüket.

Mindent egy helyen az Eb-ről