Vágólapra másolva!
A magyar válogatott felkészülési mérkőzésen 3–2-re kikapott Kazahsztántól a Groupama Arénában. Georges Leekens szövetségi kapitány bemutatkozása tehát nem volt sikeres, de ahogy a szurkolók is elmondták, eredmények majd a szeptemberi tétmeccseken kellenek.

Tavaly októberben világbajnoki selejtezőn a válogatott 1–0-ra legyőzte Feröert. A lefújás után többezer szurkoló fütyült a Groupamában. Akkor még csak sejteni lehetett, hogy ez volt Bernd Storck utolsó meccse, egy héttel később azonban hivatalossá vált. Azóta két felkészülési meccset játszott a csapat (vs Luxemburg 1–2, vs Costa Rica 1–0), de mindkettőt Szélesi Zoltánnal.

Az új kezdetet tehát Leekens Kazahsztán elleni bemutatkozása jelentette.

„A nulláról indulunk – ahogy ő fogalmazott. – A játékosok is tudják, hogy vissza kell szerezniük a szurkolók bizalmát."

Leekens Kazahsztán ellen debütált Fotó: Polyák Attila - Origo

„Bizony, hogy vissza kell szerezniük a bizalmunkat – vágta rá egy fiatal szurkoló a stadionnál, aki elmondása szerint az összes válogatott meccsen ott van. –

Leekensről nem sokat tudok, a csapatokról sem, amelyeket edzett, de ugyanúgy, ahogy a többiek, ő is megkapja a bizalmat. Ma győzelemmel debütál, ebben biztos vagyok."

„A közösségnek, a játékosoknak és az edzőnek is fontos, hogy meglegyen a bizalom – ezt már az egyik apuka mondta, aki a kislányával jött a meccsre. – Az a lényeg, hogy ő jól érezze magát. Jó lenne nyerni, de most nem ez a legfontosabb, hanem a mutatott játék.

Ha a játékosok mindent beleadnak és jól játszanak, azt látják a szurkolók. Értékelik.

Szeptemberben lesznek az első tétmeccsek, ráérünk akkor foglalkozni az eredménnyel."

A szurkolók nem fordultak el a csapattól Fotó: Polyák Attila - Origo

Mintha magát Leekenst hallottuk volna. Ő is arról beszélt a Telkiben tartott sajtótájékoztatón, hogy csak a négy lejátszott felkészülési meccs után kapunk konkrét képet a válogatottról.

A kazahok elleni kezdőcsapatról még csütörtök délután is ködösen fogalmazott, egyedül Gulácsi játékát mondta biztosra.

„Még alszom rá egyet." Aludt. A magyar csapat két csatárral, 4-4-2-ben állt ki, vagyis egyszerre volt fent a pályán Szalai és Nikolics – erre legutóbb 2016 októberében volt példa Lettország ellen.

A magyarok kezdője:

Még mielőtt körvonalazódott volna, hogy mit akar játszani a Leekens-csapat, a kazahok kettőt rúgtak. Előbb a szögletből bejövő labdát nem sikerült kivágni, majd Fiola hozta ziccerbe az ellenfelet.

Mindezt úgy, hogy még tíz perc sem telt el a meccsből.

Az addig az oldalvonal mellett meredten álló Leekens csalódottan fordult a kispad felé. Ő sem ilyen kezdésre számított.

„Ébresztő" – kiabálták a szurkolók az egyik oldalról. „Ria, Ria, Hungária" – a másikról. Dzsudzsák mutatta a többieknek, hogy nincs ez még lefutva, küzdjenek.

A 22. percben ő volt az, aki gyorsan elvégzett egy szabadrúgást, amiből Szalai a gólt szerezte, 1–2.

A magyaroknak megvolt az esélyük, hogy egyenlítsenek, újabb gólt azonban a kazahok lőttek, így szünetben 3–1 volt oda.

Szünetben kétgólos hátrányban volt a magyar válogatott Fotó: Polyák Attila - Origo

Leekens nem is volt elégedett, a második félidőre hármat cserélt.

Azt túlzás lenne állítani, hogy a magyar csapat beszorította ellenfelét a kapu elé, de az új emberek lendületet hoztak a támadásokba.

A 68. percben Németh lőtt gólt kapásból.

A hátralévő 20 percben nem rágtuk le a körmünket, gólhelyzetet egyik csapat sem alakított ki. A magyarok mentek az egyenlítésért, de vagy az utolsó passzokban csúszott hiba, vagy a védők tisztáztak. Dzsudzsák utolsó perces szabadrúgását pedig a kapus fogta könnyedén. Így maradt a 2–3.

A magyar válogatott kikapott. Fáj. Nem szép. Négy nap múlva jön Skócia, aztán egy kis pihi, majd júniusban Fehéroroszország és Ausztrália. Akkorra már tudni fogjuk, hogy mit várhatunk az „új" csapattól.

Mindent egy helyen az Eb-ről