Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 30. fordulójának záró mérkőzésén az Arsenal Granit Xhaka bombagóljával és Pierre-Emerick Aubameyang véleményes büntetőjével 2-0-ra legyőzte a Manchester Unitedot, amelynek norvég vezetőedzője, a decemberben kinevezett Ole Gunnar Solskjaer első vereségét szenvedte el a Premier League-ben.

A londoni szuperrangadónak óriási tétje volt, ugyanis a Manchester United a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyről várhatta az összecsapást, de csak egy ponttal előzte meg az ötödik Arsenalt. Ráadásul a harmadik Tottenham vereséget szenvedett a Southampton otthonában, így a mérkőzés győztesének a dobogó is elérhető közelségbe került volna.

Az elmúlt hónapok eredményeinek ismeretében kijelenthető, hogy Ole Gunnar Solksjaer vezetőedző decemberi kinevezése óta csodát tett Manchesterben. Az addig José Mourinho irányításával formán kívül futballozó, meglehetősen gyenge teljesítményt nyújtó játékosok azonnal

megtalálták a közös hangot a norvég szakemberrel, és az azóta lejátszott 17 tétmérkőzésből csupán egyet veszítettek el.

Ole Gunnar Solskjaer csodát tett a Manchester Uniteddal Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Az egyetlen csapat, amely le tudta győzni a Unitedet, a Paris Saint-Germain volt a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első találkozóján, de ez minden jelentőségét elveszítette, mivel a manchesteriek a szerdai visszavágón 3-1-re verték a francia együttest, és meglepetésre továbbjutottak.

Solksjaer vezetésével az MU az eddigi hat idegenbeli bajnokiját kivétel nélkül megnyerte. A londoni Ágyúsok viszont jellemzően saját közönségük előtt gyűjtögetik stabilan a pontokat, az övék a liga harmadik legjobb hazai mérlege,

15 PL-találkozójukból 12-t megnyertek, s két döntetlen mellett csak egyszer kaptak ki. Most sorozatban nyolc sikernél jártak az Emirates Stadionban.

Unai Emery, az Arsenal baszki edzője all-int mondott, ugyanis felpakolta a pályára csapata négy legnagyobb sztárját, Aaron Ramsey-t, Alexandre Lacazette-et, Pierre-Emerick Aubameyangot és a kegyvesztett Mesut Özilt, aki az utóbbi hónapokban csak a kispadot koptatta.

Az Arsenal 13-szor győzte le a Unitedot a Premier League-ben, 9-szer vasárnapi mérkőzésen Forrás: premierleague.com

A második percben megszerezhette volna a vezetést az Arsenal. Kolasinac bal oldali beadására Lacazette robbant be a rövid oldalon, és csak néhány centivel maradt le a labdáról. A kilencedik percben kapufát lőttek a manchesteriek. Shaw bal oldali beadására Lukaku érkezett, és három méterről a felső lécre belsőzött.

A 11. percben bombagóllal kerültek előnybe az észak-londoniak.

A svájci válogatott Granit Xhaka 25 méteres lövése olyan röppályát írt le, amivel teljesen becsapta a balra mozduló David De Gea, aki ugyan próbált visszaérni, de esélye sem volt leérni a jobb alsó sarokba.

Xhakának ez volt pályafutása hetedik Premier League-gólja, ebből hatot a tizenhatoson kívülről szerzett.

Hét perccel később egy távoli lövéssel egyenlíthetett volna a Manchester United. Pogba visszagurított labdájára Fred érkezett, a brazil középpályás 18 méterről célba vette a bal alsó sarkot, de a labda a kapufán csattant.

A folytatásban az Arsenal akarata érvényesült, de a 36. percben mégis a Manchester United előtt adódott óriási egyenlítési lehetőség. Lukaku került ziccerbe, ki akarta cselezni Lenót, de a német kapus belevetődött a lövésbe, a labda azonban visszapattant a belga támadó elé, aki viszont öt méterről csúnyán mellé lőtt.

Bernd Leno óriásit védett Romelu Lukaku ziccerénél Forrás: AFP/Ian Kington

A második félidőt a Manchester United kezdte jobban, azonban a Leno-Lukaku párharcból ismét az Arsenal kapusa jött ki jobban. Az 50. percben Rashford tökéletes ütemű passzával Lukaku került ziccerbe, de a PSG ellen duplázó támadó belelőtte a labdát a londoni csapat kapujába.

A 65. percben ismét Lenónak akadt dolga, ezúttal Rashfordot akadályozta meg abban, hogy ziccerből egyenlítsen. Három perccel később értékelődtek fel igazán az Arsenal kapusának a védései, ugyanis Lacazette buktatásáért véleményes büntetőt kapott az észak-londoni csapat, amit a Tottenham ellen a 91. percben hibázó Pierre-Emerick Aubameyang vállalt magára. A gaboni támadó azonban higgadt maradt, és a balra vetődő De Gea helyére begurította a labdát.

Aubameyang 2018 februárjában debütált az Arsenalban. A gaboni támadó azóta 18 gólt szerzett a Premier League-ben. Ennél többet csak Mohamed Szalah (20) és Sergio Agüero (19) tud felmutatni.

Az utolsó bő húsz percben a Manchester United becsülettel hajtott, de a sok sérült miatt Solskjaer nem tudott igazán belenyúlni a meccsbe, így az Arsenal magabiztosan tartotta az előnyét, és megnyerte a mérkőzést. Ezzel a győzelemmel az Arsenal helyet cserélt a tabellán a Manchester Uniteddal, és egy pontra megközelítette a harmadik helyen álló Tottenhamet.

Solskjaer PL-veretlensége megszakadt, de a csoda tovább tart Forrás: AFP/Ian Kington

Ole Gunnar Solskjaer az első vereségét szenvedte el a Premier League-ben, mióta decemberben kinevezték José Mourinho helyére.

Premier League, 30. forduló

12GólGranit Xhaka
38Sárga lapSokratis Papastathopoulos
68Sárga lapNemanja Matic
76Sárga lapPaul Pogba
90Sárga lapSead Kolasinac
Összeállítások
3-4-1-2
4-4-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!