A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

827 néző bámulta a Bundesliga legrosszabb csapatát

Horizontal
A woman touches a grafitti-covered stretch of the Berlin wall, on the "west side" of the East Side Gallery, a stretch of the Berlin wall, in Berlin on November 3, 2014. This stretch of the Berlin wall, taken over by artists who decorated the yet untouched east side with artwork and political statements after the wall was taken down in 1989-1990, was renovated ahead of the 20th anniversary of the fall of the wall. Though designated as a historical landmark, the paintings have yet again been covered in grafitti. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Előbb a Szuperkupa-mérkőzéssel, majd az első fordulóval hivatalosan is elkezdődött a 2019-2020-as Bundesliga évad. A keretek még nem véglegesek, az esélyekről komolyan értekezni csak egy kicsit később érdemes, de addig is lapozzunk bele az eddigi 56 évadot átfogó történelemkönyvbe. Már csak azért is, hogy megtudjuk, melyik volt a Bundesliga-történelem eddigi egyetlen olyan meccse, amelyen ezernél kevesebben lézengtek a stadionban.

Ha a Bundesliga 1963 óta íródó történelmét tekintjük, minden sportrajongó azonnal mondja: a Bayern München a legeredményesebb. Azt is sokan tudják, hogy a Rekordbajnokon kívül még a Dortmund és a Hamburg tudta elhódítani a legjobb európai klubcsapatnak járó (ma BL-serlegnek hívott) trófeát. Azt talán már kevesebben tudják, a legtöbbször az élvonalból a Nürnberg esett ki, de az igazán komoly Bundesliga-rajongó az, aki azt is meg tudja mondani, hogy

melyik az eddigi 56 szezonban az élvonalban megfordult 55 csapat közül a legeredménytelenebb.

A válaszért jó sokáig kell visszalapozni az említett könyvben. 1965. augusztus 14-én egy 30 foknál is nagyobb hőséget hozó nyári napon a berlini Olimpiai Stadionban csak gyűlt és gyűlt a rengeteg szurkoló. Az ok érthető volt: Nyugat-Berlin (akkor egyetlen) élvonalbeli csapata,

a Tasmania Berlin bemutatkozott a legjobbak között.

A berlini Olimpiai Stadion és mellette a fal, amely elválasztotta egymástól keletet és nyugatot. 1963-ban itt mutatkozott be a Bundesligában a Tasmania Berlin Forrás: AFP/Derrick Ceyrac

Az előző évben elsőosztályú Herthát a szövetség licenszgondok miatt száműzte a Bundesliga1-ből, de az elöljárók mindenképpen szerettek volna az akkor már álló és áthatolhatatlan fallal körülvett városrészből egy csapatot a „szövetségi ligába". Nem elsősorban sportszakmai okok miatt ez a tekintélyes múlttal rendelkező (1900-ban alapított) Tasmania lett.

A csapat a rajt előtt két héttel tudta meg, hogy indulhat a legjobbak között.

A (nyugat)berlini focirajongók nagy örömére.

Nem véletlen hát, hogy az augusztusi kánikulában 81500-an zsúfolódtak össze a stadionban. És a berliniek kedvükben is jártak szurkolóiknak, egy felejthetetlen mérkőzésen Usbeck (senki ne szégyellje ha nem hallott róla) két góljával 2-0-ra győzték le a Karlsruhét. A gépezet beindult. Pont 90 perc erejéig. Ugyanis hamarosan nem csak homokszemek kerültek a gépezetbe, hanem előbb kisebb kavicsok, később már nagyobb sziklák is.

Legközelebb ugyanis több mint két hónap múlva szerzett pontot a Tasmania.

Addig kapott egy hetest Nürnbergben, ötöt Hamburgban és Mönchengladbachban, meg otthon a Hannovertől. A nyolcadik fordulóban aztán ismét történelmet írt: Kaiserslauternben döntetlent harcolt ki. Hosszú évtizedek távolságából már tudjuk: ez volt Bundesliga1-es történelme egyetlen idegenben szerzett pontja. És ekkor fordult vele elő utoljára, hogy nem az utolsó helyen szerénykedett a legmagasabb osztályban. Mert a következő hat játéknapon úgy kapott ki zsinórban hatszor, hogy egyetlen gólt nem szerzett, ellenben kapott 25-öt. Így nehéz nem sereghajtónak lenni. Az őszi szezont három ponttal zárta.

A berlini fal és mögötte a Brandenburgi kapu Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfgang Kumm

„Már féltávnál látszott, hogy képtelenek leszünk bentmaradni" – mondta 40 évvel később Hans-Günter Becker, a csapat középhátvédje, és ezzel a mondattal az égvilágon senkit nem lepett meg. Ezt pontosan így érezték szurkolói is, a január 15-i Mönchengladbach elleni hazai mérkőzésen 827-en voltak.

Ez valószínűleg örökké megdönthetetlen Bundesliga-mélypont.

Öt hónap alatt több mint nyolcvanezerrel csökkent a csapat nézőszáma. Pedig akik akkor nem mentek ki arra a mérkőzésre sajnálhatják, mert a Tasmania nem kapott ki. Ám úgy tűnik senki nem vette komolyan a csapat kapusának, Klaus Basikownak a fogadkozását, hogy a folytatásban is minden meccsen kitesznek magukért. Ez nem jött össze, ezért szegény Basikow több évtized távolságból a szezonnyitó meccset jelölte meg élete legemlékezetesebb találkozójaként.

Basikow kapus szomorúsága - gólt kapott a Tasmania Berlin Forrás: Tasmania Berlin

A tavasz beköszöntével is csak a különösen mazochista nézők jártak Tasmania-meccsre. Pedig azok vagy itt néztek Bundesliga1-es meccset vagy sehol, hisz a bajnokság többi csapatától egy hatalmas fal választotta el az ott élőket.

Pedig mi tényleg komolyan vettük a bajnokságot, minden vereség után azt mondtuk az öltözőben: a következő mérkőzésen javítunk" - emlékezett tovább a dicstelen szezonra a már idézett Becker.

Hans-Günter Becker (jobbra) a Tasmania Berlin játékosa Forrás: bz.berlin.de

A Gladbach elleni döntetlent ismét egy hatmeccses vereségszéria követte, majd jött a kedvenc ellenfél, a Kaiserslautern, és egy újabb pontszerzés. Így a kétszeres bajnok lett az egyetlen csapat a Tasmania tiszavirág életű elsőosztályú kirándulása során, akitől nem kapott ki.

Szerzett még pontot április közepén a Bremen ellen, majd az utolsó előtti fordulóban ünnepelhette történelme második (és vélhetően örökre utolsó) győzelmét.

Legyőzte és ezzel magával rántotta a mélybe a Neunkirchent. Amely egyébként 14 ponttal gyűjtött többet, mint a Tasmania.

A Tasmania Berlin labdarúgócsapata volt minden idők legrosszabb Bundesliga-együttese Forrás: wwww.cicero.de

Az 1965-66-os szezon végén a Tasmania Berlin 2 győzelemmel, 4 döntetlennel és 28 vereséggel esett ki. 15 rúgott és 108 kapott góllal, vagyis mínusz 93-as gólkülönbséggel. Távol Berlintől a 17 mérkőzéséből csak egyen nem kapott ki, az idegenbeli gólkülönbsége 7-62.

A történet itt véget ér.

Már nem tartozik hozzá, de érdemes megemlíteni, hogy abban a szezonban is (természetesen) volt még egy újonc a Bundesliga1-ben. Ő lényegesen jobban mutatkozott be az elsőosztályban, a harmadik helyen végzett, és csak egyetlen góllal rosszabb a gólkülönbsége miatt szorult a második Dortmund mögé. Ráadásul a szezon végén a duisburgi MSV elleni győzelemmel a Német Kupát is elhódította. Megragadt a legjobbak között, és annyira „belenőtt" a ligába, hogy három évvel később bajnok lett. Azt követően meg még 27-szer. És ötször elhódította a BEK/BL-serleget, nyert UEFA Kupát, KEK-et, Világkupát. Azt hiszem, a világ egyetlen sportrajongójának sem kell ezek után mondani, hogy melyik az a csapat, mely minden idők legsikertelenebb Bundesliga-csapatával egyszerre érkezett a német élvonalba. (Azért mi megmondjuk. A Bayern München.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!