Vágólapra másolva!
Valamivel több, mint két hónapos szünet után, augusztus 3-án elkezdődik a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, az OTP Bank Liga következő szezonja. A bajnok Ferencváros alighanem címvédésre hajt, ehhez azonban az előző év másodikjának, a két évvel ezelőtt aranyérmes MOL Fehérvárnak is lesz egy-két szava. A Budapest Honvéd több meghatározó futballistáját is elveszítette a nyáron, Debrecenben és Újpesten is jöttek-mentek a játékosok, ráadásul két nagy múltú klub, a ZTE és a Kaposvár jutott fel a másodosztályból az élvonalba. Jöjjön tehát a 2019/2020-as idény beharangozója.

Reálisan nézve a dolgokat nem kérdés, hogy a bajnoki címért

az előző évekhez hasonlóan ezúttal is kétfrontos csata várható az FTC és a Fehérvár között.

A Fradi az előző szezont meggyőző, 13 pontos előnnyel nyerte Marko Nikolics alakulata előtt, ám a különbség az utolsó fordulókban nőtt ekkorára, a fehérváriak ugyanis a Groupama Arénában 4-1-re elveszített rangadót követően a hajrában inkább a Magyar Kupára összpontosítottak. Jól tették – a sorozatban márciusban a budapesti zöld-fehéreket kettős győzelemmel búcsúztatták a negyeddöntőben,

az emlékezetes finálét pedig végül a Budapest Honvéd ellen nyerték meg 2-1-re.

Vélhetően az NB I következő szezonjában is a Fradi és a Vidi harcol majd a bajnoki címért Fotó: Mudra László - Origo

De kanyarodjunk még vissza egy kicsit a Ferencvároshoz, amely igen aktív volt az átigazolási piacon. A szurkolók nagy bánatára Böde Dániel távozott, rajta kívül az uruguayi középpályás, Fernando Gorriarán eligazolása érzékeny veszteség. Érkezőkből sem volt hiány, ráadásul az európai kupameccseken többen már bizonyítottak is:

Civic, Ihnatenko, Skvarka, és Zubkov is nagy erőssége lehet Szergej Rebrovnak.

Akárcsak a szombathelyi kölcsönből visszatérő Priskin Tamás, aki a nyári felkészülés során ismét bebizonyította soha nem szabad őt leírni. Holczer Ádám is távozott, Dibusz Dénes azonban nagy riválist kapott kapusposzton, a Honvéd mezét a Ferencvároséra cserélő Gróf Dávid személyében. Az ex-kispestinek azonban tétmeccsen még várnia kell a bemutatkozásra, Dibusz egyelőre rendkívül magabiztosan véd, a Ludogorec elleni BL-selejtező visszavágóján például 11-est is hárított. Szerdán pedig újabb igazolást jelentett be a zöld-fehér alakulat, nem is akármilyet:

a norvég I. osztály előző szezonjának gólkirálya, az elefántcsontparti Frank Boli csatlakozott a Fradihoz.

Általában nagy kérdés, hogy a magyar csapatok milyen messzire jutnak az európai kupaporondon, a kettős terhelés ugyanis nagyban befolyásolhatja a bajnoki szereplést. Sajnos az Európa-liga 2. selejtezőkörében a Debrecen, a Honvéd és a Fehérvár is elvérzett, így már csak a Bajnokok Ligájában a Dinamo Zagreb ellen készülő FTC-re vonatkozik a felvetés.

Marko Nikolicsék egyébként nem tartottak nagybevásárlást a nyáron, ám a Ferencvárostól megszerzett Ivan Petrjak nagy fogás. Annál is inkább, mert amellett, hogy az ukrán válogatott szélsővel bővült a fehérvári támadások repertoárja, a legnagyobb riválist sikerült gyengíteni. Ami viszont nagy érvágás, hogy a hétszeres magyar válogatott hátvédet,

Paulo Viníciust meg kellett műteni, és féléves kihagyás vár rá,

így ő csak tavasztól állhat újra a védelem és a szerb mester rendelkezésére.

Az előző szezonban a Groupama Arénában, ezúttal a Sóstói Stadionban játszanak kétszer a csapatok Fotó: Mudra László - Origo

A 12 csapatos bajnokság és a szabályok értelmében háromszor találkoznak egymással a csapatok, ez idén sem lesz másként. Az előző kiírásban a Fradinál volt a pályaelőny, kétszer fogadták a Fehérvárt, most viszont fordított lesz a helyzet,

egy meccs lesz a Groupama Arénában, kettő pedig a MOL Aréna Sóstóban.

Az első felvonás október 26-án, a 10. fordulóban lesz Fehérváron, a második február 15-én Budapesten, a harmadik pedig az utolsó előtti fordulóban, szintén Fehérváron. Nem elképzelhetetlen, hogy az a meccs dönt majd a bajnoki címről.

Az NB I bronzérmese, a Debrecen a Serie A előző kiírását a hetedik helyen záró Torino ellen búcsúzott az El-ből, így nincs oka a szégyenkezésre. Herczeg András a csapat magját egyben tartotta, meghatározó játékos nem távozott, így a Loki várhatóan idén is harcban lesz a dobogóért. A Honvéd egy botrányos meccsen esett ki Romániában az Európa-ligából, és ha a kispestieknek nem lenne elég gondjuk, tőlük több futballista is eligazolt az alapcsapatból.

Gróf Dávidról már esett szó, Danilo és a gólkirály Holender Filip távozását viszont nem lesz egyszerű megoldania Giuseppe Sanninónak,

aki szintén új arc, Supka Attilát váltotta a kispadon. Egy régi ismerős, Ikenne-King viszont visszatért, a legnagyobb várakozás pedig a Sahtar Donyecktől kölcsönvett Vladiszlav Kulacsot övezi.

Korai téli rajt

Az MLSZ döntése értelmében sok pihenője nem lesz a kluboknak az őszi és a tavaszi idény között. December 14-én még játszanak a csapatok, január 25-én pedig már folytatódnak a küzdelmek – persze csak akkor, ha az időjárás, és a pályák minősége engedi.

Újpesten leginkább a Megyeri úti pálya alatti fűtőrendszer kialakítása volt középpontban a nyáron, a munkálatok vélhetően februárig tartanak, addig albérletben, az új Ilovszky Rudolf Stadionban játszik majd a csapat.

Az igazolások terén Lacina Traoréról szóltak a hírek,

aki nem volt hajlandó visszatérni a lilákhoz, megtagadta az edzéseket, egyelőre nem tudni, hogyan zárul majd ez a történet.

Újpesten egy ideig nem rendeznek mérkőzést Forrás: Origo

A Paksról még mindenképpen érdemes beszélni,

Böde Dániel „hazatérésével" ugyanis alighanem az átigazolási piac egyik legnagyobb nyertese a Tolna megyei alakulat.

A rutinos támadó már a jelenlétével óriási hatással lehet a csapatra, góljairól nem is beszélve - már a felkészülés során is szerzett néhányat, nem lepődnénk meg, ha

a gólkirályi címért is harcolna.

A Honvédhoz hasonlóan Pakson is edzőváltás volt a nyáron, Tomiszlav Szivics érkezett Csertői Aurél helyére.

Böde Dániel hét év után tért vissza Paksra Forrás: paksifc.hu

Az NB II-ből két komoly hagyományokkal és élvonalbeli múlttal rendelkező csapat jutott fel, a Zalaegerszeg és a Kaposvár, az újoncokat oldalunkon korábban már részletesen bemutattuk. A ZTE megszerezte Radó Andrást, de Nikola Mitrovicstól és Eduvie Ikobától is sokat várnak 'Egerszegen – meg persze azt, hogy

a csapat ne átszállójegyet váltson az NB I-be.

Kaposváron sem ez a cél, Waltner Róbert alakulatának azonban nem lesz egyszerű dolga, messze a somogyiak dolgoznak a legkisebb költségvetéssel az élvonalban.

Azt a csapatot azonban, amelyben egykor olyan csatárok lövöldözték a gólokat, mint André Alves, Nikolics Nemanja, vagy Oláh Lóránt,

nem kell félteni, biztosan találnak valakit a befejezésekhez. Még akkor is, ha a sokat megélt Rajczi Péterrel nem sikerült megállapodnia a klubnak, így a 11-szeres válogatott játékos távozott.

Waltner Róbert és a Kaposvári Rákóczi nagy feladat előtt áll Fotó: Polyák Attila - Origo

Mezőkövesden az újpesti Nagy Dániel, Kisvárdán Tischler Patrik megszerzésének örülhetnek leginkább.

A két csapatnak alighanem a biztos bennmaradás kiharcolása lesz a célja, akárcsak a Diósgyőrnek és a Puskás Akadémiának

– lehetőleg minél előbb, hogy a szurkolóknak ne kelljen még az utolsó fordulóban is izgulniuk. Bár Miskolcon az utóbbi években vélhetően már megszokták. A kiesők, a dobogósok és a bajnok kilétére azonban májusig várnunk kell, 33 mérkőzése lesz a csapatoknak a bizonyításra.

Az első forduló (augusztus 3-4.) párosítása.

Augusztus 3. szombat:
Mezőkövesd-Zalaegerszeg 19.30
Újpest-Puskás Akadémia 19.30
Kisvárda-Paks 19.30

Augusztus 4. vasárnap:
Diósgyőr-Honvéd 18.00
Fehérvár-Kaposvár 18.00
A Ferencváros-Debrecen meccset elhalasztották.

Mindent egy helyen az Eb-ről