Lionel Messi 15 éve játszotta első hivatalos meccsét a Barcelonában

FBL-SPAIN-FC BARCELONA-ALBACETE Square Horizontal VERTICAL FOOTBALL SOCCER PLAYER PORTRAIT JOY THREE-QUARTER FACE HANDS IN THE AIR MATCH
FC Barcelona's Argentinian Messi celebrates his goal against Albacete during their Spanish League football match at the Camp Nou stadium in Barcelona, 01 May 2005. FC Barcelona won 2-0. AFP PHOTO/LLUIS GENE. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Napra pontosan 15 éve mutatkozott be az FC Barcelona első csapatában Lionel Messi, aki azóta szinte minden létező rekordot megdöntött a katalán együttesben.

Az argentin (akkor még csak) tehetség 17 évesen, három hónaposan és 22 naposan a klub történetének legfiatalabb játékosa lett, aki tétmérkőzésen pályára léphetett, amikor 2004. október 16-án a 82. percben Deco helyére beállt az Espanyol elleni bajnoki mérkőzésen.

A klub akkori sztárjai, élükön Ronaldinhóval már hónapok óta győzködték a csapat vezetőedzőjét, Frank Rijkaardot, hogy adja meg a lehetőséget Messinek. Az argentin az első szezonban még csak kilenc meccsen lépett pályára, és egyetlen gólt szerzett (2005. május 1-én az Albacete ellen), de a viszonylag lassú indulást viharnál sebesebben feledtette a következő években, miután jószerével minden létező klub, illetve összspanyol rekordot megdöntött.

Jelen állás szerint 694 Barca-meccsen 604 gólnál jár, ötszörös aranylabdás, éppen ma (azaz szerdán) veheti át a hatodik európai Aranycipőjét,

hat szezonban lőtt legalább 50 gólt (a 2009-10-es szezon óta egyszer sem adta 40-nél alább), 2012-13-ban 60-at, egy szezonnal korábban pedig 73-at!

Fentiek mellett összesen 34 trófeát nyert a Barcával, egyebek között tízszeres spanyol bajnok, hatszoros kupagyőztes, négyszeres Bajnokok Ligája-győztes a katalán klubbal, amelyikkel három-három alkalommal ez Európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot is megnyerte, 420 góljával pedig a La Liga történetének legeredményesebb játékosa.

Az UEFA is megemlékezik az évfordulóról. Messi a BL-ben 137 meccsen 112 gólnál jár (csak Cristiano Ronaldo előzi meg), nyolc mesterhármasánál senki nerm szerzett többet a sorozatban. A szervezetnek még a kedvenc BL-gólját is megnevezte: a 2009-es római döntőben a Manchester United ellen szerzett fejes gól, valóban emlékezetesre sikerült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!