Vágólapra másolva!
Mágikus Messi, pusztító argentin fergeteg - ilyen címekkel jelent meg a Nemzeti Sport 2010. április 7-én. Előző este az argentin zseni, Lionel Messi egymaga négy gólt szerzett a Bajnokok Ligájában az Arsenal ellen, ezzel pedig a legjobb négy közé jutatta a Barcelonát. Messi pályafutásának első mesternégyese született meg a Camp Nouban.

Többszörösen is történelmi jelentőségű volt az Arsenal elleni negyeddöntős visszavágó 2010 áprilisában Lionel Messi számára.

A kis argentin először szerzett négy gólt a Barcelona mezében,

és megelőzte a klub örökrangsorában Rivaldót, aki 22 BL-gólt szerzett a katalán csapatban, Messi akkor 25-re módosított, ma már 114-nél jár.

Messi azóta a bajnokságban is lőtt négy gólt egy meccsen, mára már öt ilyennel is büszkélkedhet, a BL-ben pedig a Leverkusen ellen egyszer eljutott ötig is. De térjünk vissza 2010-be.

A Barcelona a negyeddöntő első meccsén 2-2-t játszott Londonban, Zlatan Ibrahimovic duplájára akkor Theo Walcott és Cesc Fabregas válaszolt.

Lionel Messi első mesternégyesét ünnepelhette az Arsenal ellen Forrás: AFP/Lluis Gene

A Barcelona első csapatként próbálta meg megvédeni a címét a Bajnokok Ligájában Pep Guardiola vezetésével, ami végül nem sikerült, ugyanis a José Mourinho vezette Internazionale a következő körben megállította a Barcát, majd meg is nyerte a sorozatot.

Érdemes azt is felidézni, hogy Arsene Wenger vezetésével az Arsenal az alábbi összeállításban szerepelhetett a BL legjobb nyolc csapata között:

Almunia - Sagna, Vermaelen, Silvestre (Eboué, 63.), Clichy - Denilson, Diaby - Walcott, Nasri, Rosicky (Eduardo, 73.) – Bendtner.

Eközben Guardiola a

Valdés - Daniel Alves, Márquez, G. Milito, Abidal (Maxvell, 53.) - Xavi, Busquets, Keita - Pedro (Iniesta, 86.), Messi, Krkic (Y.Touré, 56.)

csapattal állt fel. Ott volt még a kispadon Thierry Henry, nem játszhatott viszont Puyol, Piqué és Ibrahimovic sem.

A meccsen hiába szerzett vezetést Nicklas Bendtner révén az Arsenal, a hazai csapat hamar reagált, Lionel Messi 21 perc alatt mesterhármast szerzett, majd a 88. percben is betalált.

Egy földönkívüli futballmágus

„Sikerült megvalósítania a lehetetlent, mindegyik hibánkat kihasználta - mondta róla Arsene Wenger, az Arsenal akkori menedzsere a lefújást követően. - Különleges tehetség, és még hat-hét jó év áll előtte (akkor 22 éves volt, ma 32 – a szerk).

A Barcelona viszont nemcsak Messiből áll, rajta kívül is vannak klasszis játékosai. Kivételes csapat kivételes játékosa, aki képes eldönteni a kivételes meccseket.

Messi áprilisban 42 meccs után 39 gólnál tartott ebben az idényben, azaz már megdöntötte az előző idényben lőtt góljai számát.

Azóta az is kiderült, nem hat-hét jó év volt benne, még ma is a nemzetközi labdarúgás állócsillaga, aki rekordot rekordra halmoz, elég ha csak a hat Aranylabdára gondolunk.

Ha véget ér a világot sújtó rendkívüli helyzet, talán az ellendrukkerek is egészen más szemlélettel ülnek majd le a tévé elé, hogy ameddig lehet, még nézzék a zseniális focistát.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről