Vágólapra másolva!
Tíz éve már, hogy az Internazionale élén csodát tett José Mourinho. Az olasz csapat triplázott, azaz megnyerte az olasz bajnokság és a kupa mellett a Bajnokok Ligáját, ehhez pedig a legyőzhetetlennek hitt Barcelonán át vezetett az út.

José Mourinho rivalizálása még csak kibontakozóban volt Pep Guardiolával 2010-ben. A portugál edző korábban dolgozott a Barcelonánál, amikor Guardiola még focizott. Frank Rijkaard távozása után pedig a B csapatot akkor edző Guardiola mellett állítólag felvetődött José neve is, de a katalán lett a befutó, Mourinho pedig Portugália és Anglia után Olaszország meghódítását vette célba.

2010. április 20-án rendezték az első meccset a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Az Inter fogadta a Barcelonát.

Akkoriban minden hír egy bizonyos izlandi vulkánról, az Eyjafjallajökullról szólt, ugyanis a hamufelhő miatt légtérzár volt Európa egyes részei felett, így a Barcelona busszal indult Milánóba már vasárnap délután.

Az útiterv szerint vasárnap 22.45-kor érkezett Cannes-ba a csapat, és hétfőn reggel 10.00-kor indult tovább Milánóba.

José Mourinho egyik legnagyobb mesterműve volt a Barcelona elleni párharc Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A két csapat már a csoportkörben is összekerült, akkor Milánóban egy 0-0-al kezdtek a felek, Barcelonában a katalánok 2-0-ra nyertek, de egy elődöntő teljesen más.

A párharcnak a két edző mellett több pikantériája is volt. Zlatan Ibrahimovic és Samuel Eto'o is egy évvel korábban még az ellenfélnél volt, így fordulhatott elő, hogy Eto'o két év alatt két klubcsapattal is triplázott, a svéd pedig két szék között a pad alá esett, és nem tudott BL-t nyerni.

Samuel Eto'o és Zlatan Ibrahimovic helyet cseréltek 2009-ben Forrás: AFP/Christophe Simon

Xavi és Wesley Sneijder párharcát is mindenki várta a középpályán, és persze ott volt Lionel Messi is. A Barca fizetett, és a kameruni csatárt is adta Zlatanért, aki sérülésből épült fel, Eto'o pedig kezdett formába lendülni, és nyilván fűtötte a bizonyítási vágy korábbi klubja és edzője ellen.

Wesley Sneijdernek is akadt bizonyítanivalója, de róla a Real Madrid mondott le korábban, a döntőt pedig éppen a Santiago Bernabéuban rendezték. Volt még egy testvérharc is az elődöntőben, az olaszoknál Diego Milito, a túloldalon Gabriel Milito várhatott bevetésre.

Az első meccsen Guardiola előre szólt, nem fognak semmit a buszozásra. Pedro révén sikerült a vezetést is megszerezni, de az Inter végül 3-1-re nyert. Mourinho a lehető legjobban felkészítette a csapatát az előző idényben mindent megnyerő Barcelona ellen. Guardiola vezetésével először kapott ki egy gólnál többel a Barca.

Labdarúgó Bajnokok Ligája 2009-10, elődöntő 1. mérkőzés
Internazionale (olasz) - Barcelona (spanyol) 3-1 (1-1)
Milánó, San Siro, 80.000 néző. Vezette: Benquerenca (portugál).

Internazionale: Júlio César - Maicon (Chivu, 73.), Lúcio, Samuel, J. Zanetti - Thiago Motta, Cambiasso - Pandev (D. Sztankovics, 56.), Sneijder, D. Milito (Balotelli, 75.) - Eto'o .
Barcelona: Victor Valdés - D. Alves, Piqué, Puyol, Maxwell - Xavi, Busquets, Keita - Messi, Ibrahimovic (Abidal, 62.), Pedro.
Gól: Sneijder (30.), Maicon (48.), D. Milito (61.), illetve Pedro (19.)

Azt a meccset és párharcot azóta is Mourinho mestermunkájának tartják. Thiago Motta és Esteban Cambiasso remekül kapcsolta ki Messit, de Xavi és Ibrahimovic is csak szenvedett. A portugál 4-2-3-1-es taktikája tökéletesen működött, és beárazta a tiki-takát.

Josep Guardiola csak toporzékolt Forrás: AFP/Andreas Solaro

A Nemzeti Sport akkori száma szerint a Barcelona 67 százalékban birtokolta a labdát, a passzok száma 636-271 volt a katalánok javára.

A találkozó után a Barca-játékosok letámadták a meccset vezető, Mourinhóhoz hasonlóan portugál Olegário Benquerencát, mondván, ítéleteivel honfitársát segítette. Hiába panaszolta el a sajtónak többek között Xavi és Gerard Piqué is az összeesküvés-elméletét, a vitatott döntések elemzése alapján kettős a kép. A 10. percben tévesen állította meg lesen a kiugró Diego Militót - itt az Intert „fél góltól" fosztotta meg.

Amit jogosan sérelmezhetnek a Barcánál: a 61. percben Milito harminc-negyven centiméteres lesről indulva fejelt a kapuba.

A végén leginkább a 86. percben elmaradt büntetőt sérelmezték a vendégek, a visszajátszások tanúsága szerint azonban a gáncsoló mozdulatot megkezdő Wesley Sneijder a levegőben megállította a lábát, hozzá sem ért Daniel Alveshez, aki így jogosan kapott műesésért sárga lapot. Mourinho nem ment bele a részletekbe, a Barca bírókritikája kapcsán csak finoman emlékeztette a riválist a Chelsea elleni tavalyi elődöntőre és Tom Henning Övrebö bíró „ámokfutására".

A Balotelli-botrány

Az elődöntő első meccsén az akkor még nagyon fiatal, a 20. évét még be sem töltő Mario Balotelli okozott botrányt.

Mario Balotelli nagy balhét csapott a Barcelona 3-1-es legyőzése után Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A labdarúgó csereként lépett pályára, amit pedig bemutatott, az nem hasonlított a focihoz; kedvetlenül kószált a gyepen.

A lefújás után a földhöz vágta a mezét, majd eltűnt a játékoskijáróban.

Az öltözőben a csapat egyik rangidős játékosa, Marco Materazzi alaposan leteremtette az ifjoncot. A stadion előtt a feldühödött Inter-szurkolók egy része várt Balotellire, hogy megbeszéljék a történteket. Az ifjú futballistát az Inter elnökének, Massimo Morattinak kellett kimenekítenie a stadionból.

Lionel Messi nem nagyon maradt egyedül Milánóban Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Mourinho a jövőbe látott

Ha nem is lesz az idén az Interé a BL-arany, jövőre vagy az azt követő évben meglesz a siker. A klub nemrég még kiscsapatnak számított a sorozatban, mostanra pedig eljutott oda, hogy méltán győzte le a Barcelonát. Ott tartunk, hogy vagy eljutunk Madridba, vagy emelt fővel veszítünk" – mondta a meccs után Mourinho, aki a jövőbe látott.

Fanyalgott a szaksajtó

Az Inter 1-0-ra kikapott Barcelonában a visszavágón, de újra megfojtotta a Barca játékát, Piqué gólja csak a 84. percben jött.

A nemzetközi szaksajtó fanyalgott. A szakírók azt vetették az Inter szemére, hogy az olasz csapat megölte a futballt.

Mourinho tevékenységét Helenio Herrera munkájához hasonlították, aki kitalálta és megvalósította az olasz együttes atombiztos védekezését.

Bajnokok Ligája 2009-10, elődöntő 2. mérkőzés.
Barcelona (spanyol) - Internazionale (olasz) 1-0 (0-0)
Barcelona, Cam Nou, 96.000 néző. Vezette: De Bleeckere (belga).

Barcelona: Valdes - D. Alves, Piqué, Touré, G.Milito (Maxwell 46.) - Xavi, Busquets (Jeffrén 63.), Se. Keita - Messi, Ibrahimovics (Krkics 63.), Pedro.
Internazionale: Julio César - Maicon, Lucio, Samuel, J. Zanetti - Cambiasso, Thiago Motta - Eto'o (Mariga 86.), Sneijder (Muntari 66.), Chivu - D. Milito (Cordoba 81.)
Gól: Piqué (84.)

Csak néhány szám a visszavágóról: a Barcelona 75, az Inter 25 százalékban birtokolta a labdát. A katalán csapatnak 12 kapura tartó lövése volt, az Internek 1. Mourinhót ez totálisan nem érdekelte. Ő a visszavágó után arról szónokolt, hogy csapata mitikus tettet hajtott végre. Ráadásul Thiago Mottát már a 28. percben kivágta a bíró egy piros lappal, szóval, azért igenis nagy dolog volt ez az 1-0-s vereség az Inter számára. A Barcelona nehezen viselte el mindezt,

a klub egyik alkalmazottja a lefújás végén bekapcsolta a stadion locsolóberendezését,

hogy az Inter ne a gyepen ünnepeljen.

Alberto Milito Diego (jobbra) és Walter Andrian Samuel ünnepel Barcelonában, miközben mögöttük ömlik a víz a locsolóberendezésből Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az Inter ezt megelőzően 1972-ben jutott be a BEK-döntőbe, akkor viszont 2-0-ra kikapott a holland Ajaxtól. Győzni pedig mindössze kétszer, 1964-ben és 1965-ben tudott. Az volt a Grande Inter, amely akkor egész Európát leigázta. Így tett 2010 tavaszán José Mourinho is, mert a döntőben Milito két góljával a Bayernt verte végül az olasz csapat, s jutott fel Európa csúcsára.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről