A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A kisebb csapatok jól, míg a játékosügynökök rosszul járhatnak idén nyáron

Horizontal
Lille's Croatian midfielder Domagoj Bradaric (C) vies with Valencia's Central African Republic-French midfielder Geoffrey Kondogbia during the UEFA Champions League group H football match between Valencia CF and Lille LOSC at the Mestalla stadium in Valencia on November 5, 2019. (Photo by JOSE JORDAN / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt az idei nyári átigazolási piac gyökeresen más lesz, mint az elmúlt években volt. A csapatok többsége lényegesen kevesebb pénzt fog tudni elkölteni, ugyanakkor lesznek olyan klubok, amelyek még ebben az időszakban is nyertesen kerülhetnek ki a helyzetből. A játékosügynökök szerepe is háttérbe szorulhat.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kimutatása szerint 2018-ban mintegy félmilliárd fontot fizettek ki a csapatok a játékosok adás-vételében szerepet vállaló ügynököknek és közvetítőknek, ami 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt. Az idei nyári átigazolási szezonban, amelyik "rendes" körülmények között június 30-án indulna (ahogy aznap jár le a szerződések többsége is), azonban biztos, hogy egészen más lesz a helyzet.

Például az online alkalmazások miatt, mint a Transfer Room is, aminek segítségével a már regisztrált klubok közvetlenül vehetik fel egymással a kapcsolatot, ha kinéznek maguknak valahol egy játékost.

"Minden egyeztetés előtt rá tudunk nézni az adott játékos adatlapjára, akit szeretnénk megszerezni. Aztán van tíz percünk, hogy tárgyaljunk a másik oldallal" – mondta a Gurdiannek a Premier League-ben szereplő Brighton technikai igazgatója, Dan Ashworth, aki két kollégájával négy óra leforgása alatt 45 "találkozót" tudott le a múlt héten. "Bővítjük a kapcsolati hálónkat, egy csomó klubbal kerülünk közvetlen kapcsolatba, és rengeteg időt takarítunk meg" – tette hozzá. A koronavírus-járvány idején pedig az sem mellékes, hogy kiiktathatóak a több embert egy légtérbe záró személyes találkozók is.

"Nagy előny, hogy gyorsan megköthetjük az üzleteket.

– mondta a német másodosztályban szereplő Dynamo Dresden sportigazgatója, Kristian Walter.

A Transfer Room szolgáltatásaiért 165 és 2500 font közötti díjat kell fizetni, utóbbi összeget a Bajnokok Ligája-szintű klubok fizetik. Az első üzletet 2017-ben kötötték a platformon (két angol másodosztályú csapat között cserélt munkáltatót egy játékos 3 millió font értékben), az alapító Jonas Ankersen szerint pedig idén nyáron több száz üzletet is lebonyolíthatnak az előfizetőik. "Látom, hogy a klubok, mennyire szeretnék visszavenni az irányítást az átigazolási piacon, egyúttal pedig csökkenteni a költségeiket" – mondja Ankersen.

A lipcsei Timo Werner (középen) várhatóan 60 millió font körüli átigazolása még a járvány előtti időket idézi Forrás: Picture-Alliance via AFP/Hannibal Hanschke

A megtakarítás lehetősége ugyanis nagyon vonzó lesz a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk idején, amikor a több hónapos kényszerű leállás miatt még a legerősebb klubok is súlyos eurómilliókat vesztettek, a kisebbekről nem is beszélve.

"Mindenki szeretné, hogy egy éven belül visszaálljanak a dolgok a normális kerékvágásba, de érdekes lesz látni, mennyi időre lesz szüksége a focinak a talpra álláshoz. Sok klub tulajdonosának van nagy vállalata, amelyeket szintén megviselt a válság.

– mondja a holland Feyenoord sportigazgatója, Frank Arnesen. A korábban az angol Chelsea-nél és Tottenhamnél is megforduló szakember szerint azok a csapatok lesznek hatalmas előnyben idén nyáron, ahol több a mozdítható pénz. "Nem mondhatom azt a klubunk 300 alkalmazottjának, hogy csökkentem a bérüket, mert venni akarok egy új játékost. Biztos, hogy sok lesz a kölcsönügylet, ahol nem mozog pénz" – mondja Arnesen, aki szerint várhatóan 20-30 százalékkal csökkennek majd a fizetések.

De vannak olyan kisebb klubok, amelyek most kimondottan jól kereshetnek a piacon. Ilyenek a remek utánpótlás-nevelő csapatok, mint a horvátok.

– mondja Ivan Kepcija, a Hajduk Split sportigazgatója, hozzátéve, biztosan lesznek olyan nagy csapatok, amelyeket megtépáz a válság, miközben a most közepes szintű klubok közül néhány előtt megnyílik a felemelkedés lehetősége. "Azok profitálhatnak, akik ügyesek a játékospiacon, illetve, ahol jó a játékoskiválasztás, hozzáértő nevelőmunka folyik."

A 20 éves Domagoj Bradaricot (középen) 2019 nyarán 6,5 millió euróért adta el Lille-be a Hajduk Split – ilyen üzletekből idén akár több is lehet Forrás: AFP/Jose Jordan

Szintén a fizetések, az átigazolási díjak és az ügynöki jutalékok csökkenésére számít a skót Rangers sportigazgatója, Ross Wilson is. A Guardian által megkérdezett sportvezetők abban is egyetértenek, hogy a járvány után a focinak vissza kell találnia a szurkolókhoz, mert már "túlságosan is csak az üzletről szólt" a játék. "Ami bizonyos mértékig rendben is van, de a kiadások egy része mintha már egy másik világ lenne. Játékosok cserélnek gazdát 200 millió euróért, miközben ugyanabban a városban vannak, akiknek a napi betevőre sem jut. Ez azért őrület" – mondja a drezdai Kristian Walter.

A cikk elején idézett Ashworth szerint is

nagy pofont kapott az iparág, de a helyzet nem olyan rossz, mint azt akár másfél hónappal ezelőtt is gondolták sokan.

"Kevesebb pénz lesz a sportágban, ez biztos. A csapatok várhatóan kisebb keretekkel fognak dolgozni, ami a fiatal játékosoknak lehet hatalmas esély, akik várhatóan sokkal több lehetőséget fognak kapni a bizonyításra, mint korábban. Mindenki próbálja a legjobbat kihozni, és közben minden eshetőségre fel vagyunk készülve" – tette még hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!