A világfutball egyik legnagyobb csodájára készül egy német amatőr csapat

Soccer / DFB Cup / Quarter Finals / 1. FC Saarbruecken - Fortuna Dusseldorf 7: 6 iE. Sport Sports jersey 19 database cup competition 20 men MATCH team sport Saarbrucker SPO 4 finals 8 Cup 2020 Dusseldorfer club SOCCER PLAYER club jersey Club Dress 1 teams
jubilationtraube of Saarbruecker players after winning the penalty shootout, jubilation, cheering, cheering, joy, cheers, celebrate, final jubilation, whole figure, football, DFB Cup, quarter-finals, 1. FC Saarbruecken (SB) - Fortuna Dusseldorf (D) 7: 6 IE on 03.03.2020 in Voelklingen / Germany. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Amikor márciusban, 23 forduló után megmerevedett a német Regionalliga tabellája, a délnyugati csoportot magabiztosan vezette az 1. FC Saarbrücken az Elversberg és a Steinbach előtt. Ez szép dolog, a baj csak az, hogy ez a Regionalliga a német negyedik osztály. A háromszintű Bundesliga alatti első amatőr liga. Vagyis nem olyan nagy dicsőség ott szerepelni. Főleg nem egy olyan csapatnak, amely története során szerzett már bajnoki ezüstérmet, alapítója volt a Bundesligának, és világsztárok is játszottak nála. Azonban a nagy elődök mai utódainak is van mire büszkének lenniük, ugyanis ez a negyedosztályú csapat kedden a Német Kupa elődöntőjében próbálja kivívni a fináléba kerülést. Még két győzelem, és ősszel indulhat az Európa-ligában.

Mielőtt rátérnénk az idei hőstettére, kicsit idézzük a múltját. 1903-ban alapították, és 1943-ban, a háború alatt az igencsak hektikus német bajnokságban ezüstérmet szerzett.

A világégés után is meghatározó csapat lett volna ott, csakhogy a Saar-vidéket a közeli győztes hatalom, Franciaország szerette volna kihasítani a vesztes Németországból.

Ez a térség a kontinens egyik legkívánatosabb területe évszázadok óta. Régebben a kereskedelem szempontjából volt szó szerint megkerülhetetlen, a negyvenes, ötvenes években pedig a mezőgazdasági - és a bányavidék találkozása miatt.

Ezért fájt rá a franciák foga. Így a Saarbrücken az 1948-49-es szezonban a francia másodosztályban szerepelt, FC Sarrebruck néven. Ki is harcolta a feljutást, ám a tősgyökeres francia klubok megfúrták az ottani szereplését. Ezért kilépett a francia bajnokságból, de a németbe nem tudott visszatérni. Leleményesen létrehozta a környék csapataival a Nemzetközi Saar-vidék Kupát, ahová szívesen érkeztek vendégszerepelni még távoli országokból is.

Sőt a Saar-vidék felvetette magát a FIFA tagállamok közé, és válogatottja elindult az 1954-es vb selejtezőjében.

Vesztére az NSZK-val került egy csoportba, és második lett a későbbi világbajnok mögött. Ez sem kis sport- és diplomáciai siker volt, de az utóbbi terén akkor alkotta a legnagyobbat az alig létező szervezet, amikor az említett kupa 1955-ös győztesét, a Saarbrückent sikerült benevezni az első Bajnokcsapatok Európa-kupájába.

A BEK-kaland balszerencsésre sikeredett, mert már az első fordulóban a kor egyik nagy csapatával, a Milannal került össze, és kiesett. Visszatért a német bajnokságba, és itt ismét óriási sportdiplomáciai sikert elérve alapító tagja lehetett a Bundesligának. Tudása alapján semmi keresnivalója nem volt ott, ahová nem nyert bebocsátást a Bayern München, vagy a mostani kupaellenfele, a Bayer Leverkusen. Ám vezetői jó viszonyt ápoltak a német labdarúgást legmagasabb szinten irányítókkal, és ez elég volt a Saarbrücken részvételéhez az első Bundesligában. Ám a pofátlan protekcióval nem érkezett játéktudás, és a csapat az első évben utolsóként zuhant ki onnan.

Úgy lett sereghajtó, hogy az utolsó előttitől is elmaradt 6 ponttal.

Három győzelemnyire. Ám szívós kis társaságként nem tűnt el a süllyesztőben. Összesen háromszor harcolta ki a lehetőséget, hogy a legjobbak között szerepelhessen. Megragadni ott viszont csak egy alkalommal sikerült. Az 1976-77-es szezon volt ez, igaz ekkor is csak 1 ponttal gyűjtött többet, mint a legjobb kieső. Aztán a következő évben csont nélkül kizuhant. Az 1985-86-os bajnokságban 7 ponttal szerzett kevesebbet, mint a legrosszabb bent maradó, az 1992-93-asban néggyel. Soha nem volt a Bundesliga meghatározó csapata.

Pedig az idők során szerepelt nála világbajnok, Európa-bajnok focista és több Bundesliga-gólkirály is. A teljesség igénye nélkül: viselte hosszabb-rövidebb ideig a Saarbrücken mezét: Andy Brehme, Felix Magath, Bernd Förster, Dieter Müller, Anthony Yeboah, Michael Preetz.

Dieter Müller (balra a labdával) is játszott a Saarbrücken színeiben Forrás: DPA/AFP/Stf

Mégis liftezőnek is inkább a másod- és harmadosztály között lehetett nevezni. 1995-ben ráadásul komoly anyagi gondjai támadtak, és azóta már álmodni sem mer a két legmagasabb osztályról. Ezért jött még szurkolói számára is teljesen váratlanul ez az idei kupamese. Egy amatőrcsapat nagyon hosszú út végén juthat fel egyáltalán a 64-es táblára a Német Kupában.

A Saarbrücken a több mint egy évvel ezelőtt kezdődött selejtezősorozat után 2019. május 25-én vívta ezért a lehetőségért a Saar-vidéki szövetség kupájának döntőjét, és győzte le 6200 néző előtt 2-1-re az Elversberget. Így került a főtáblára.

Itt az első fordulóban a másodosztályú Regensburgot győzte le 3-2-re. A második kanyarban ugyanilyen arányban az első osztályú Kölnt. Az ilyen eredményre már felkapják a fejüket a német szurkolók. A nyolcaddöntőben a Bundesliga 2-es Karlsruhét ütötte ki büntetőpárbajban. És nem állt meg a legjobb 8 között sem. Pedig a Köln után ismét egy Bundesliga 1-es gárdát fogadhatott, a Fortuna Düsseldorfot. Még március 3-án, a koronavírus-járvány németországi kitörése előtt. Fél óra játék után vezetést szerzett a három osztállyal magasabban játszó profik ellen. Az első osztályban a bent maradásért harcoló gárda sokáig képtelen volt betalálni Batz kapujába.

Daniel Batz, a Saarbrücken csodakapusa Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Oliver Dietze

Még tizenegyest is védett a szórakozásból sportolgató fiatalember. Csak a 90. percben tudta kivívni Düsseldorf a hosszabbítás lehetőségét. A vendégkapus, Kastenmeier megcsúsztatott egy szögletet, és így került Zanka fejéről a labda az addig is csodavédéseket bemutató Batz hálójába. Ám a munkából és délutáni tanulásból érkező saarbrückeni amatőrök nem törtek meg az újabb 30 perc során sem. És olyan tizenegyespárbajnak lettek a részesei, melyről még unokáiknak is mesélni fognak. Főleg Batz kapus.

Ő ugyanis az alap játékidőben megfogott tizenegyes után itt újabb négy büntetőt védett.

Csak 20 lövés után dőlt el a továbbjutás.

A saarbrückeniek csak háromszor hibáztak, így történelmet írtak a Német Kupában. Először jutott negyedosztályú csapat az elődöntőbe. Az elképesztő orosz rulett után a legyőzött első osztályú csapat kapusa gratulált Batznak, és azt mondta neki: „ennek így kellett történnie."

- mondta a 29 éves Batz. A történelmi győzelmet óriási bulival ünnepelte a Saarbrücken. Német szokás szerint folyt a sör, amiért a hős kapus nem rajong, de nem utasította vissza.

- mondta.

Daniel Batz egyébként edzett profi klubokban is élete során.

Sőt, egyszer egy Bundesliga 1-es mérkőzésen is pályára lépett.

A 2011-12-es szezon utolsó fordulójában a Freiburg dortmundi mérkőzésén. Mondjuk úgy, hogy egész éves tisztességes edzésmunkája jutalmaként. De úgy is lehet fogalmazni, hogy áldozatnak dobták oda a bajnoki címet ünneplő dortmundi csapat és szurkolótábora elé. Két gólt kapott Blaszczykowskitól és kettőt Lewandowskitól.

A kék mezes Saarbrücken a Düsseldorf elleni továbbjutását ünnepli a Német Kupa negyeddöntőjében Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

A Saarbrücken kupamenetelésével eddig 5,4 millió Eurót keresett. Lesz helye a pénznek, ugyanis a csapat stadionját, a Ludwigsparkot jelenleg felújítják. Nagyon nagy balszerencséje a gárdának, hogy a Leverkusent nem a saját otthonában, hanem ugyanabban a völklingeni stadionban kénytelen fogadni, ahol az eddigi sikereit is elérte. Szóba került, hogy esetleg Mainzba kellene vinni a mérkőzést, mert ott jobbak a körülmények a tv-közvetítéshez, de erre a Düsseldorf elleni gól szerzője, Tobias Jänicke azt mondta:

Ha a BL-részvételért hajtó csapatot is kiüti, akkor már nem lesz sem közvetítés-, sem stadiongondja a csapatnak. Hiszen a Német Kupa döntőjét hagyományosan Berlinben rendezik a 75 ezres Olimpiai Stadionban. A negyeddöntő utáni nagy eufóriában a sikeredző, Lukas Kwasniok ki is jelentette:

Dieter Ferner, a klub egykori játékosa, ma elnökhelyettese még ennél is tovább ment: „Ez a világ legnagyobb csodája Krisztus születése óta."

A buli másnap reggelig tartott, arról nem érkeztek hírek, hogy a hősöknek be kellett-e menniük a munkahelyükre. Arról viszont igen, hogy ezek a játékosok a koronavírus miatt több mint két hónapig sem egymással, sem a labdával nem találkoztak. A negyedosztály küzdelmei nem folytatódtak. Csak május közepén kezdték el az edzéseket.

Hat nappal a mérkőzés előtt, múlt szerdán a játékosok szállodába költöztek, és azóta nem érintkeznek a külvilággal. Egyikük sem akar lemaradni élete legnagyobb fellépéséről. Lukas Kwasniok edző leginkább a találkozó elejétől tart. De nem a Bajnokok Ligája-szereplésért harcoló nagynevű ellenfél miatt.

– mondta a 38 éves lengyel tréner.

Az elmúlt hetekben egyébként két Saar-vidéki parlamenti képviselő intenzív kampányba kezdett, hogy egy minimális létszámú közönség ott lehessen a klub történetének legfontosabb mérkőzésén. Hiába. A jelenlegi német szabályozások ezt tiltják. Ennek ellenére a klub ajándékboltja több hónap után június 2-án újra kinyitott.

Többek között „szellemjegyeket" árul a találkozóra. Állóhelyre 5 és 10 euróért, ülőhelyre 15-ért. És kínálnak belépőket a vendégdrukkereknek is, természetesen külön szektorba.

A klub vezetői persze nem őrültek meg, és ők sem néznek senkit gyengeelméjűnek.

A szellemjegy, amelyet a Saarbrücken-Leverkusen meccsre árulnak Forrás: Origo

A vásárlókat korrektül tájékoztatják, hogy ez „a stadionba belépésre nem jogosít". Az emlékjegyből befolyt összeget az utánpótlás-nevelésre és a női futballra fordítják. Közben már a berlini döntőről álmodoznak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!