Vágólapra másolva!
Nem túlzás azt állítani, hogy augusztus első napján minden idők legerősebb másodosztályú magyar focibajnoksága veszi kezdetét. A 2020-21-es idényében az NB II-ben szereplő 20 csapat közül ugyanis a Vasas, a Debrecen és a Győr is nyert korábban bajnokságot az élvonalban, és akkor még nem is tettünk említést a sok szurkolót vonzó vidéki focifellegvárakról. A mezőny fele minden bizonnyal feljutási tervekkel vág majd neki a küzdelmeknek, de a kereteket vizsgálva úgy tűnik, hogy a NB I-ből idén kieső DVSC-t és az elképesztő módon megerősödő Vasast lehetetlen lesz megfogni.

Ha egy olyan szurkoló hallja meg a Győr, a Kaposvár, a Békéscsaba, a Pécs, a Debrecen, a Haladás, vagy éppen a Vasas nevét, aki évek óta nem követi nyomon a magyar foci történéseit, akkor biztosan azt mondaná, hogy erősnek tűnik az NB I.

Pedig a felsorolt együttesek nem az élvonalban, hanem a másodosztályban kezdik meg hamarosan az 2020-21-es idényt, így a drukkerek szinte minden fordulóban el lesznek kényeztetve.

És a felsorolásból kimaradtak olyan csapatok, mint az ugyancsak megyeszékhely Szeged és Szolnok, vagy éppen a Dorog, a Gyirmót és a Siófok, amelyek a közelebbi vagy távolabbi múltban ugyancsak megfordultak már a legfelsőbb osztályban. Nem csoda, hogy a mezőny fele bízik abban, hogy jövőre akár egy osztállyal feljebb is megmutathatja majd magát. A bizonyításra 38 fordulója van a 20 csapatos másodosztály tagjainak.

A Góliátok: DVSC és a Vasas

Hiába reménykednek többen is a feljutásban, erre a papírforma alapján igazából a Debrecennek és a Vasasnak van reális esélye.

Persze a fölényüket majd a pályán kell bizonyítaniuk a csapatoknak, amelyeknek a keretét elnézve az NB I-ben akár a dobogóért is küzdhetnének.

A DVSC játékosait megtörte a kiesés Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az NB I-ből frissen kiesett Debrecen új csapata erősebb lesz, mint amelyik búcsúzott az élvonaltól. A hétszeres bajnok, hatszoros kupagyőztes DVSC – amely 1993 óta folyamatosan az első osztály tagja volt – nagy változáson ment keresztül, és nemcsak a játékoskeretet illetően.

Nyáron a DVSC kisebbségi tulajdonosa, az önkormányzat megvásárolta a többségi tulajdonos, Szima Gábor és családja részvénycsomagját, így csaknem százszázalékos tulajdonosként működteti a jövőben a klubot.

„Az egész klubvezetés azon dolgozik, hogy méltó helyre kerüljön a DVSC" – fogalmazott a klub szurkolói ankétján Tőzsér Dániel. A sportigazgató úgy véli, nincs kifogás a felkészülés rövidsége miatt, csak azon dolgoznak, hogy minél sikeresebb csapattá váljon a Loki.

Ami a szurkolókat talán még jobban érdekli, az a játékoskeret alakulása. Debrecenben pedig komolyan gondolták, hogy nem engedik el a csapat kezét, és azonnal szeretnének visszajutni az NB I-be. Ennek érdekében pedig alaposan meg is erősítették az együttest. Kondás Elemér hívó szavára hazatért a Lokihoz

a magyar válogatott balhátvéd, Korhut Mihály a görög Arisz Szaloniki együttesétől, míg az ugyancsak válogatott Varga József a Puskás Akadémiát hagyta ott régi-új klubja kedvéért.

Rajtuk kívül is olyan játékosok érkeztek, akik korábban már bizonyítottak az NB I-ben, a Paksról igazolt Poór Patrikot, a Kisvárdát elhagyó Tischler Patrikot, vagy az PAFC-tól érkező Sós Bencét sem kell senkinek bemutatni. Érdekesség, hogy a Debrecen keretének a jelenlegi értéke közel 7 millió euró az átigazolásokkal foglalkozó Transfermarkt szerint, amelynél

az NB I-ben is csak három (MOL Fehérvár, Ferencváros, Budapest Honvéd) klub értékesebb.

Talán mondani sem kell, a másodosztályban ezzel toronymagasan vezet a Loki.

A másik, NB II-ből kimagasló egyesület a Vasas. Az angyalföldi klub 2018 nyarán a Balmazújvárossal karöltve esett ki az élvonalból, és azóta nem jött össze a feljutás. Nem csoda, ha a fővárosi klubnál úgy döntöttek, még a korábbiaknál is nagyobb nevekkel erősítik meg az együttest.

A nyári átigazolási időszak egyik nagy szenzációja volt, hogy az NB I-es gólkirály, Radó András elhagyta a Zalaegerszeget, és a másodosztályba igazolt a Vasashoz.

Azonban nem a korábbi ferencvárosi csatár volt az egyetlen nagy név az érkezők oldalán, ugyanis az angyalföldi együttes megszerezte az újpesti csapatkapitányt, Litauszki Róbertet, vagy éppen a Mezőkövesd két húzóemberét, Silye Eriket és Pekár Lászlót.

Radó András négyéves szerződést kötött a Vasassal Forrás: Picasa

Pedig már korábban sem panaszkodhatott a vezetőedző, Bene Ferenc a keret erősségére, elég csak Feczesin Róbert, Vernes Richárd, vagy éppen a korábbi Fradi-kapus, Jova Levente nevét említeni.

A neveket böngészve pedig nem lepődünk meg rajta, hogy a Debrecen mögött a Vasas keretének az értéke a legmagasabb, kicsivel több, mint 4,5 millió euró.

A két klub mögött hatalmas szakadék jön, a harmadik Haladás értéke még a hárommilliót se éri el.

A Vasasnál keményen készültek az új idényre: a cél egyértelmű, feljutás az NB I-be Fotó: Polyák Attila - Origo

A Vasas sportigazgatója, Nagy Miklós korábban az Origónak adott nyilatkozatában elmondta, a Vasasnak egyértelmű célja a feljutás, de egyik ellenfelet sem szabad leírni.

„Ha a játékoskereteket és a lehetőségeket vizsgáljuk, akkor papíron talán valóban

ráadásul mindig akad egy sötét ló, amely meglepetést okoz, úgyhogy egy percre sem érezhetjük páholyban magunkat."

NB I-es kerettel várja a közelmúlt legerősebb NB II-es bajnokságát a Vasas

Nagy Miklós 2019 decemberében vette át a Vasas irányítását, amelynek természetesen egyértelmű célja az NB I-be való visszajutás. Erre a mostani szezonban jó esélye lehet, főleg, hogy olyan futballisták érkezését jelentette be a klub a közelmúltban, mint az NB I gólkirálya, Radó András, a Mezőkövesd egyik legjobbja, Pekár László, vagy az Újpest korábbi csapatkapitánya, Litauszki Róbert.

A Loki 1-1-es döntetlent játszott az NB I-es Kisvárdával az utolsó felkészülési mérkőzésén, míg a Vasas az NB III-as idényre készülő Balatonfüred ellen 5-1-es győzelmet aratott, így mindkét együttes bizakodva várhatja a rajtot.

Komoly kihívók a feljutásért

Hiába tűnik a Debrecen és a Vasas toronymagas esélyesnek a feljutásra, abban biztosak lehetünk, hogy a többiek sem feltartott kézzel lépnek majd pályára. Nagy hiba is lenne, elég csak a Budafok csodájára gondolni, amely a mögöttünk hagyott szezonban bizonyította – bár kellett hozzá a koronavírus-járvány miatti korábbi befejezés is –, nem lehetetlen papíron gyengébbnek tartott kerettel sem az NB I-be kerülni.

Bár az elmúlt szezonban nem igazán ment a Haladásnak, amelyet még a kiesés réme is fenyegetett, hiba lenne leírni a szombathelyi csapatot.

Már csak azért is, mert tanulva a 2019-es kiesést követő másodosztályú szezonból, a Halinál is megerősítették a csapatot. Megszerezték ugyanis a komoly élvonalbeli rutinnal bíró Csilus Tamást és Simon Andrást, de a Fehérvárról érkező Mocsi Attila is segítéségére lehet a csapatnak, amelynek a gerincét a Rózsa Dániel, Devecseri Szilárd, Predrag Bosnjak, Németh Márió, Farkas Balázs ötös adja.

Szombathelyen azért küzdenek, hogy visszajussanak az NB I-be Forrás: Haladás/Facebook

Érdemes lesz odafigyelni az NB I-től a nyáron búcsúzó Kaposvárra is,

amely bár elvesztett több rutinos játékost – többek között Fodor Marcell visszavonult, Hegedűs Dávid Egerbe igazolt, míg Ádám Martin és Nagy Richárd a Paksot választotta –, de érkezett több fiatal, illetve Szarka Ákos hazatért a dél-koreai Szuvon együttesétől.

Az ETO FC Győr, a Nyíregyházi Spartacus és a Pécsi MFC pedig egy cipőben jár: mindhárom klub a 2015-ös létszámcsökkentés áldozata lett, akkor egyikük sem kapott licencet. Az előbbi kettő az NB II-ből indulva már évek óta a másodosztály tagja, míg

a Pécs a megyei első osztályból verekedte vissza magát idén az NB II-be. Mindhárom csapatban lehet találni tehetséges fiatalokat,

na meg olyan játékosokat, akik korábban meghatározó szereplői voltak az NB I-nek.

Az ETO-t erősíti többek között a korábbi válogatott Lipták Zoltán és az Eb-hős Priskin Tamás is,

Nyíregyházán Fodor Ferenc, Jánvári Gábor és Gyurján Bence jelentheti a rutint a fiatalok mellett, míg a Pécs olyan labdarúgókat igazolt, mint a paksi Bartha László, de Óvári Zsolt (DVTK), Preklet Csaba (Tiszakécske) és Króner Martin (Budafok) is nagy erősítés lehet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Megy a munka ⚽️ @30_15ift @hiitscience @mart1buch

WKW ETO FC Győr (@etofcgyor_official) által megosztott bejegyzés,

Nem szabad elfeledkezni a Szegedről sem, ahol új stadion van (Szent Gellért Fórum), a szurkolók imádják a focit, ráadásul a keret is jónak tűnik NB II-es szinten, de ott lehet az élmezőnyben az NB I-től 2017-ben búcsúzó Gyirmót, valamint az egy évvel korábban kieső Békéscsaba is.

A csapatokat elnézve szinte lehetetlen megjósolni, hogy mely klubok lehetnek a Debrecen és a Vasas legnagyobb riválisai a feljutás kiharcolásáért, legalább hat-hét fordulónak el kell telnie, hogy reális képet kapjunk minden idők legerősebb NB II-es bajnokságának az erőviszonyairól.

Szavazzon!

Melyik két csapat jut fel az NB II-ből az élvonalba?

Az 1. forduló párosítása:
Augusztus 1., szombat:
20.00: Kaposvári Rákóczi-Nyíregyháza Spartacus
Vasárnap:
17.30: Soroksár-DEAC
17.45: Debreceni VSC-Budaörs
19.00: Pécsi MFC-Dorogi FC
19.00: Ajka-WKW ETO FC Győr
19.00: Szeged-Csanád Grosics Akadémia - Békéscsaba 1912 Előre
19.00: Gyirmót FC Győr-Aqvital FC Csákvár
19.00: Szolnoki MÁV FC-Szentlőrinc
19.00: BFC Siófok-Szombathelyi Haladás
20.00: Vasas FC-Kolorcity Kazincbarcika SC

Mindent egy helyen az Eb-ről