Megérkezett a Fradi a BL-be: jó volt látni a bátor játékot Barcelonában

Horizontal
Ferencvaros' Ukrainian midfielder Ihor Kharatin (C) celebrates with Ferencvaros' Slovenian defender Miha Blazic after scoring during the UEFA Champions League football match between FC Barcelona and Ferencvarosi TC at the Camp Nou stadium in Barcelona on October 20, 2020. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferencváros kedd este 25 év elteltével szerepelhetett újra a Bajnokok Ligája csoportkörében. A magyar bajnoknak nem nagyon lehetett volna nehezebb dolga az első körben, mint a Barcelona otthonában, a Camp Nouban pályára lépni. Az 5-1-es vereség után sem kell szégyenkezni, mert a Fradi bátran játszott, 0-0-s állásnál Isael kapufát lőtt, Tokmac pedig ki tudta harcolni, hogy a hazai csapat egyik világsztárját kiállítsák. Összefoglalónk második részében a keddi nap további hét mérkőzéséről is olvashatnak.

Az 5-1-es eredmény ellenére sok pozitívum volt a Ferencváros játékában.

Rebrov csapata bátran kezdett, és több olyan periódusa is volt a meccsnek, amikor veszélyesebben játszott ellenfelénél.

A zöld-fehérek megérdemelten szereztek gólt, kis szerencsével pedig többször is Neto kapujába kerülhetett volna a labda. Vereséggel indult tehát a BL-kaland, de a főszereplők sem feltétlenül a végeredményre fognak majd emlékezni, és még bőven van lehetőség a javításra.

A Fradi jól kezdett, Tokmac éppen csak lesről kilépve bombázott Neto kapujába, majd Isael lőtt hatalmas kapufát. Amikor kicsit nehezebben ment a Barcának, Lionel Messi vette a hátára a csapatát, kiharcolt és lőtt egy tizenegyest. 3-0-nál Tokmacról kapott piros lapot Piqué, Haratin tizenegyesből gólt szerzett, de a hajrában kétszer is lecsapott a Barcelona, végül 5-1 lett a vége, de nincs ok a keserűségre. Tokmac a Fradi legerőszakosabb játékosa volt, nagy dolog, hogy kiharcolta Piqué kiállítását, és tizenegyest csinált a Barca ellen.

Tokmac lőtt egy lesgólt, kiharcolt egy tizenegyest és kiállíttatta Gerard Piquét Forrás: AFP/Lluis Gene

Reálisan van ekkora különbség a két csapat között, talán még nagyobb is, de a magyar bajnok helytállt a világ egyik legrettegettebb stadionjában, és nem feltett kézzel érkezett a pályára. Ahogy a csapat edzője, Szergej Rebrov is elmondta, hosszú út vár a csapatára még, amely alapvetően a tanulási fázis közepette van, főleg, ami az ilyen színvonalú mérkőzéseket illeti.

A meccs összefoglalóját itt tekintheti meg:

Az ukrán szakember elmondta, csalódott az utolsó két gól miatt.

A felkészülésünk kapcsán teljesen máshogy kell egy bajnoki és egy Bajnokok Ligája-mérkőzésre edzeni. Teljesen más ebben az esetben a taktika, kedden próbáltunk egy kompakt védelmet összehozni. A Barcelona képes volt ez feltörni, gólt szerezni, de még öt meccsünk van ebben a sorozatban, a csoportkörben, így hosszú még az út a BL-ben.

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában Forrás: MTI/EPA/EFE/Alberto Estevez

„A találkozón megpróbáltuk alapvetően magasan nyomás alá helyezni az ellenfelünket, de ez a játékosok kvalitása miatt az egy az egy elleni helyzetekben nem ment egyszerűen.

A legjobb része a mérkőzésnek számunkra az első percek voltak. Volt még egy jó periódusunk, amikor a második félidőben a tíz emberre fogyatkozott Barcelona ellen bő tíz percig jók voltunk, de az utolsó tíz perccel nem vagyok elégedett" - mondta Rebrov a mérkőzés után.

A Fradi legjobbja, Tokmac éppen a meccs napján ünnepelte születésnapját, egy nappal korábban pedig első gyermeke jött a világra, így különleges napokon van túl.

A célom az volt, hogy megmutassam, hogyan lehet ilyen játékosok ellen jó teljesítményt nyújtani. 3-1 után Robert Makkal volt egy jó összjátékunk, az be is mehetett volna, de az a csapat, amelyikben Messi játszik, bárki ellen eldöntheti a meccset" - mondta Tokmac az M4 Sportnak.

Dibusz nem tudta hárítani Dembélé lövését Forrás: AFP/Lluis Gene

Dibusz Dénes, a Fradi kapusa szerint sem kell szégyenkeznie a csapatának. „Nagyon jól kezdtünk, volt egy lesgólunk és egy kapufánk az elején.

Testközelből tapasztaltuk, milyen a Barcelona. Messi nagyon jól rúgta a tizenegyest. Ha nem rúgja ekkora erővel, tán sikerült volna megfogni, de hiányzott pár centi. Nemcsak ez a gól bánt, hanem az összes többi. Ha picit jobban odafigyelünk, megúszhattuk volna kisebb vereséggel."

Gerard Piqué, a Barcelona (b) és Sigér Dávid, a Ferencváros játékosa Forrás: MTI/AP/Joan Monfort

„Úgy éreztem, amikor kijöttek a második félidőre, mintha ritmust váltottak volna, mert nagyon sokáig tartották a labdát. Nem szándékosan engedtük át nekik a területet, próbáltunk besegíteni a széleknek, de túlságosan nem adhattuk fel ezzel együtt a középpályát.

Szerettünk volna kis meglepetést is okozni, de erre ma nem volt esélyünk. Mondhatjuk, hogy az ellenfelet tekintve eddigi karrierem legnívósabb meccse volt a Barcelona elleni" - mondta Sigér Dávid.

Azt a Barcelona holland trénere, Ronald Koeman is elismerte, volt keresnivalója a Ferencvárosnak a mérkőzés elején.

„Kicsit nehézkesen kezdtük a mérkőzést, nehezen vettük fel a ritmust. A második félidő első 20-25 percében remekül futballoztunk, és tíz emberrel is kiválóan játszottunk. Az emberhátrányunkon is felül tudtunk kerekedni, és így is tudtunk gólokat lőni.

- mondta Koeman, aki az Origo kérdésére hozzátette még, hogy jó lehetőségei voltak a Ferencvárosnak, mert hagyták a magyar bajnokot játszani a találkozó elején, mert engedtek a nyomásgyakorlásból, ami a Barcelona játékát jellemzi.

Barcelonai rekordok

A Barcelona játékosai a Ferencváros ellen több rekordot is állítottak. A csapat szimbólumának számító Lionel Messi lett a BL-történelem első játékosa, aki sorozatban 16 szezonban is gólt szerzett a legrangosabb európai kupasorozatban.

Egyedülálló teljesítmény volt a Fradi ellen, hogy Ansu Fati és Pedri személyében két 17 éves fiatal is gólt szerzett. Ilyen korábban még nem volt egy BL-meccsen sem.

Messi újabb rekordot biggyesztett a neve mellé Forrás: AFP/Lluis Gene

Azzal, hogy Ansu Fati betalált, a legfiatalabb játékos lett, akinek legalább két BL-gól fűződik a nevéhez.

Lionel Messi a 36. különböző csapat ellen szerzett gólt a Ferencváros ellen a Bajnokok Ligájában.

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman lett az ötödik tréner, aki legalább hat különböző csapattal is szerepelhetett a Bajnokok Ligájában.

Ronald Koeman a Ferencváros elleni meccsen Forrás: AFP/Lluis Gene

Az éjjel nehezen akart véget érni Barcelonában, a klub ugyanis a lefújás után nem sokkal jelentette be, hogy négy játékosa szerződését is meghosszabbítja. Piqué, Ter Stegen, Lenglet és De Jong is új szerződést kapott a szép győzelem mellé.

1Sípszó (kezd + vég)
27Belőtt 11-es
32Sárga lapAissa Laidouni
32Sárga lapAissa Laidouni
42Gól
42GólAnsu Fati
44Sárga lapEldar Civic
44Sárga lapEldar Civic
45Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
52Gól
52GólPhilippe Coutinho
62CsereSergi Roberto
63Csere
68Piros lapGerard Pique
68Piros lapGerard Pique
70Belőtt 11-esIgor Kharatin
71CserePhilippe Coutinho
71CsereOleksandr Zubkov
77CsereEndre Botka
82Gól
82GólPedri
85Sárga lapIgor Kharatin
85Sárga lapIgor Kharatin
89GólOusmane Dembele
89GólOusmane Dembele
90Sárga lapAdnan Kovacevic
93Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-2-3-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Jövő hét szerdán a Ferencváros a Dinamo Kijev csapatát fogadja majd, míg a Barcelona a Juventus otthonában lép majd pályára.

Lapozzon, és kiderül, mi történt a játéknap többi meccsén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!