Gulácsiék hatgólos meccsen játszottak döntetlent a Bayern München otthonában

Horizontal
Leipzig's Hungarian goalkeeper Peter Gulacsi (L) clears the ball from Bayern Munich's German midfielder Leroy Sane during the German first division Bundesliga football match FC Bayern Munich v RB Leipzig in Munich, southern Germany on December 5, 2020. (Photo by ANDREAS GEBERT / POOL / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
Vágólapra másolva!
Alighanem a bajnoki idény legjobb mérkőzésén játszott 3-3-as döntetlent a Bayern München és a Gulácsi Pétert kezdőként, Willi Orbánt csereként bevető RB Leipzig a Bundesliga 10. fordulójának szombat esti rangadóján. A vendégek kétszer is vezetéshez jutottak a találkozón, de végül be kellett érniük az egyik ponttal. A címvédő bajorok továbbra is őrzik kétpontos előnyüket a lipcsei csapat előtt.

A listavezető bajorok idei legnagyobb kihívójukat fogadták az RB Leipzig személyében, de annak ellenére, hogy kilenc forduló után csupán két pont volt a különbség a két csapat között, egyértelműen a Bayern volt a találkozó esélyese. Részben azért is, mert a két csapat eddigi tíz tétmérkőzéséből öt győzelem és négy döntetlen mellett csupán egyet veszített el a Bayern, a hazai pályán lejátszott eddigi négy meccsükön pedig még gólt sem kaptak lipcseiektől.

Hansi Flick abban a kényelmes helyzetben volt, hogy az elképesztő erősségű keretének köszönhetően hét helyen tudott változtatni a kezdőcsapaton az Atlético Madrid elleni Bajnokok Ligája-meccshez képest. Mások mellett visszakerült Manuel Neuer, Robert Lewandowski, Thomas Müller és Leon Goretzka is.

Julian Nagelsmann csak három helyen cserélt az Istanbul Basaksehir elleni utolsó másodperces BL-sikerhez képest: nála Dani Olmo, Kampl és Yussuf Poulsen maradt ki. Ugyancsak a kispadon kezdett a magyar válogatott védő, Willi Orbán, szemben Gulácsi Péterrel, aki már ugyanolyan alapvetés a kapuban, mint a bajoroknál Manuel Neuer.

Ahhoz képest, hogy a Leipzig szerdán még Isztambulban játszott, kedden pedig már otthon fogadja a továbbjutás szempontjából sorsdöntő BL-meccsen a Manchester Unitedet, kiválóan kezdtek a vendégek, Marcel Sabitzer már a második percben szétlőtte a keresztlécet.

A Bayern leginkább Kingsley Coman volt elemében, aki többször is átjutott a lipcsei védelem jobb oldalán. A többiek nem igazán tudtak veszélyesek lenni, pedig 31 góljával a Bayerni az idei bajnoki szezon leggólerősebb csapata. Az RB Leipzig viszont a legkevesebb gólt kapta, szám szerint 6-ot, és látszott is, hogy miért: nem csak a kapu előtt volt stabil a védelem, hanem a pálya közepén is tökéletesen működött a letámadás.

Olyannyira, hogy egy ilyen labdaszerzés után pillanatok alatt tudták megjátszani a kezdőkörből startoló Christopher Nkunkut, aki lefutotta a védőket, kicselezte a szokása szerint a kapujából 25 méterre kijövő Neuert, majd húsz méterről az üres kapuba gurított.

Megszületett hát a történelmi első RB Leipzig-gól az Allianz Arénában!

A Bayern azonnal magasabb fokozatba kapcsolt, beszorította a vendégeket, akik viszont így gyors kontrákat tudtak vezetni. A 29. percben Gulácsi óriási bravúrral tolta a léc fölé Benjamin Pavard óriási lövése után a labdát. A következő percben azonban már tehetetlen volt az öt perccel korábban a megsérülő Javi Martínez helyére beálló Jamal Musiala tökéletesen helyezett labdájával szemben.

Támadásban maradt a Bayern, és a 35. percben már a vezetést is megszerezte, miután Coman passzát Thomas Müller lőtte állítgatás nélkül Gulácsi kapujába.

Ilyenkor szokott a Bayern ellenfeleinek többsége összeroppani, de nem az RB Leipzig! Egy perccel Müller gólja után ugyanis az első Bundesliga-találatát jegyző Justin Kluivert kiegyenlített.

A csapatok 36 perc alatt öt, kaput eltaláló lövést jegyeztek, amiből négy gól született – nem rossz arány, mondhattuk.

A szünetet követően pedig csak még jobb lett, hiszen Angelino beadásából a 48. percben az első újabb kaput eltaláló lövésből Emil Forsberg megszerezte a Lipcse harmadik gólját.

A Bayern, ahogy 0-1 után tette, ezúttal is rákapcsolt, a Lipcse most viszont talán nem hagyta magát annyira benyomni, mint az első félidőben. Nagelsmann nem volt szívbajos: a 63. percben csatár helyére csatárt küldött be, a Forsberg helyett pályára lépő Yussuf Poulsennel jelezte, hogy nem védekezéssel szeretnék tölteni a meccs utolsó félóráját.

A 72. percben Kevin Kampl és Dani Olmo személyében két újabb, támadásban is használható játékost küldött be Nagelsmann, de ennek ellenére is a Bayern lőtte az újabb gólt: Kingsley Coman harmadik gólpasszából Thomas Müller a második gólját szerezte, közvetlen közelről kapura küldött fejesét nem védhette Gulácsi.

A 76. percben az isztambuli BL-meccset eldöntő Alexander Sörloth mellett Willi Orbán is pályára lépett, a magyar válogatott védőnek ez volt a 100. Bundesliga-mérkőzése.

Az utolsó percekben már tíz emberrel volt kénytelen védekezni a Lipcse, és már nem is változott az eredmény, Gulácsiék egy pontot elvittek Münchenből, míg a Bayern sorozatban 15. hazai bajnokiján is veretlen maradt.

Eredmény, Bundesliga, 10. forduló:
Bayern München–RB Leipzig 3-3 (2-2)
gól: Musiala 30., Th. Müller 35., 75., ill. Nkunku 21., J. Kluivert 36., Forsberg 48.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 34 28 0 6 89-24 65 90
D
D
GY
GY
GY
2.
VfB Stuttgart 34 23 7 4 78-39 39 73
V
D
GY
GY
GY
3.
Bayern München 34 23 8 3 94-45 49 72
GY
GY
V
GY
V
4.
RB Leipzig 34 19 7 8 77-39 38 65
GY
GY
D
D
D
5.
Borussia Dortmund 34 18 7 9 68-43 25 63
D
V
GY
V
GY
6.
Eintracht Frankfurt 34 11 9 14 51-50 1 47
GY
V
V
D
D
7.
Hoffenheim 34 13 14 7 66-66 0 46
GY
V
D
GY
GY
8.
Freiburg 34 11 14 9 45-58 -13 42
D
V
D
D
V
9.
Werder Bremen 34 11 14 9 48-54 -6 42
GY
GY
D
D
GY
10.
FC Heidenheim 34 10 12 12 50-55 -5 42
V
GY
D
D
GY
Teljes lista