Vágólapra másolva!
Kedden este a Bajnokok Ligája H csoportjának a 6. fordulójában a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló RB Leipzig hazai pályán 3-2-re legyőzte a Manchester United csapatát, így az előző szezonban elődöntős német együttes továbbjutott a legjobb 16 közé. A csoport másik mérkőzésén a török İstanbul Başakşehir játékosai a 14. percben levonultak a pályáról a Paris Saint-Germain elleni találkozón a Parc des Princes stadionban, miután a csapatuk másodedzőjére rasszista megjegyzést tett a negyedik játékvezető. A magyar bajnok Ferencvárossal azonos csoportban szereplő FC Barcelona 3-0-ra kikapott Cristiano Ronaldóval felálló Juventustól a Camp Nouban, így az olasz csapat harcolta ki az első helyet a G csoportban, míg a spanyol együttes a második helyen jutott tovább.

A keddi játéknapon a H csoport küzdelmei ígérkeztek a legizgalmasabbnak, ebben a négyesben ugyanis a záróforduló előtt még nem volt továbbjutó, és három csapat küzdött az első két helyért. Az előző szezonban döntős Paris Saint-Germain, amelynek Lőw Zsolt a másodedzője, a Manchester United és az RB Leipzig, amelynek Gulácsi Péter és Willi Orbán személyében két magyar válogatott játékosa is van, egyformán kilenc pontot gyűjtött az első öt kör alatt. A legkényelmesebb helyzetben a francia együttes volt, mert a már biztos kieső török Basaksehirt fogadta, és mivel közvetlen riválisai ellen jobb volt az egymás elleni összevetésben, akár egy vereséggel is továbbléphetett volna, feltéve, ha a másik találkozó nem döntetlennel zárul.

A másik mérkőzést Lipcsében rendezték, ahol a Manchester Unitednak már a pontszerzés is elég volt ahhoz, hogy a nyolcaddöntőbe jusson, míg a németeknek mindenképpen győzniük kellett, illetve számukra csak akkor lett volna elég a döntetlen, ha a törökök meglepetést okoznak és diadalmaskodnak Párizsban.

A lipcsei meccset elképesztő tempóban kezdte a német csapat, amely már a második percben megszerezte a vezetést.

Marcel Sabitzer keresztlabdája elsuhant a manchesteri védők előtt, a hosszú oldalán érkező Angelino pedig kapásból kilőtte a bal alsó sarkot.

A spanyol Angelino fantasztikusan futballozott Forrás: AFP/Annegret Hilse

Az első manchesteri lehetőségre a nyolcadik percig kellett várni, ekkor a 19 éves Mason Greenwood került két befele csel után lövőhelyzetbe, de a 15 méteres kísérletét Gulácsi Péter bravúrral védte.

A bekapott gól érezhetően megfogta a Manchester Unitedot, és az első pofon után szinte azonnal jött a második.

A 13. percben Angelino baloldali beadására Amadou Haidara érkezett a hosszú oldalon, és hat méterről, kapásból a jobb alsó sarokba lőtt.

Mindeközben a csoport másik mérkőzése a 14. percben félbeszakadt. Demba Ba, az İstanbul Başakşehir kispadon tartózkodó szenegáli csatára heves szóváltásba keveredett a negyedikszámú játékvezetővel, aki állítólag rasszista szavakkal illette a török csapat másodedzőjét, a korábbi kameruni válogatott Pierre Webót. Ba ezt követően piros lapot kapott, a İstanbul Başakşehir játékosai pedig az öltözőbe vonultak és követték őket a PSG focistái is.

Az Istanbul Basaksehir játékosai az öltözőbe vonultak Forrás: AFP/Franck Fife

Lipcsében a Manchester United magához tért, és egyre többet támadott, a hazai csapat azonban életveszélyes kontrákat vezetett, és a 30. percben el is dönthette volna a meccset. Egy kapu elé beemelt labdát Ibrahima Konate fejelt a felső lécre, a kipattanót pedig a magyar válogatott Willi Orbán lőtte be az üres kapuba, de a játékvezető les miatt nem adta meg a gólt.

Willi Orbán gólja megpecsételhette volna a Manchester United sorsát Forrás: AFP/Odd Andersen

A folytatásban a Manchester United óriási erőket mozgósított a szépítésért, de Gulácsi Péternek nem kellett többet védeni az első félidőben. A fordulás után az angol csapat elkezdett rohamozni, a Lipcse pedig kontrajátékra rendezkedett be.

A magyar válogatott kapusnak a 66. percben kellett másodszor nagyot védenie, Bruno Fernandes bombáját szedte ki a jobb alsó sarokból. A portugál válogatott középpályás egy perccel később sem járt szerencsével, ekkor a 19 méteres szabadrúgása csattant a felső lécen.

És ahogy az lenni szokott, az ellentámadásból a Lipcse azonnal gólt lőtt.

Egy jobbról belőtt labdára a csereként beálló Justin Kluivert robbant be, és a rossz ütemben kimozduló David De Gea mellett a kapuba pörgetett.

A harmadik lipcsei gól után szépíthetett volna a Manchester United, de Scott McTominay 23 méteres bombáját Gulácsi óriási bravúrral ki tudta ütni. Egy perccel később Greenwood is tesztelte a magyar kapust, de az angol válogatott közeli lövésére Gulácsi leért a bal alsó sarokba. A 73. percben folytatódott a Gulácsi-show, ezúttal Bruno Fernandes bombáját tolta ki akrobatikus mozdulattal a léc alól.

Gulácsi Péter mindent védett, ami védhető volt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A 80. percben összejött a szépítés a Manchester Unitednak. Greenwood esett el a tizenhatoson beül Ibrahima Konate mellett, az elég könnyű síppal megítélt büntetőt pedig Bruno Fernandes váltotta gólra. Ezt követően drámaian alakult a végjáték, ugyanis a 83. percben egy baloldali szöglet után Paul Pogba fejese pattant meg Harry Maguire-en, onnan pedig Konate combjáról a léc alá vágódott a labda, így az angol csapat a semmiből jött vissza a meccsbe.

A hajrában a Manchester United már egykapuzott, de igazán komoly helyzetet nem tudott kidolgozni. A 94. percben aztán kis híján mégis továbbment az angol csapat.

Egy jobbról belőtt labdába a menteni igyekvő Nordi Mukiele ért bele szerencsétlenül, azonban a kapura tartó labda elakadt Gulácsi Péter lábaiban, így Lipcse megnyerte a meccset, és továbbjutott a csoportjából.

A Manchester United kiesett, de amíg le nem játsszák Paris Saint-Germain-İstanbul Başakşehir találkozót, addig nem tudható, hogy az RB Leipzig vagy a PSG végez-e a csoport élén. A mérkőzést szerdán este pótolják, és új negyedik játékvezetőt jelölnek ki a meccsre.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Ferencváros csoportjának másik mérkőzését a már továbbjutott két sztárcsapat, az FC Barcelona és a Juventus vívta egymással. A katalánok kényelmes helyzetben volt a csoportelsőséget illetően, mert egyrészt hárompontos előnnyel várták a rangadót, másrészt Torinóban 2-0-ra győztek, ami azt jelenti, hogy az olaszok csak akkor előznék meg őket, ha legalább kétgólos különbséggel, de minimum három szerzett góllal nyernek a Camp Nouban. A találkozón ismét szembekerült egymással a hatszoros aranylabdás Lionel Messi és az ötször győztes Cristiano Ronaldo, akik azóta nem játszottak egymás ellen, hogy a portugál sztár 2018 nyarán a Juventushoz igazolt.

A két játékos összecsapása azért is különleges, mert csak ők ketten lőttek száznál több gólt a Bajnokok Ligája történetében. Ronaldo 132-t, Messi pedig 118-at.

Messi és Ronaldo statisztikái a BL-ben Forrás: Squawka Bet

A találkozó a portugál sztárnak volt fontosabb, ugyanis pályafutása során eddig ötször játszott a Barcelona ellen Bajnokok Ligája-meccset, de gólt még nem sikerült szereznie. Ráadásul Ronaldo eddig csak tízszer volt győztes csapat tagja Messi ellen, míg az argentin 16 alkalommal nyert, amikor a portugál is a pályán volt.

A találkozón elejét ismerkedéssel kezdte a két csapat, majd a 12. percben tizenegyest kapott a Juventus. Ronaldo tört be a tizenhatoson belülre, majd elesett az uruguayi Ronald Araujo mellett, a játékvezető pedig a tizenegyespontra mutatott. A labda mögé a portugál sztár állt oda, és a kapu közepébe emelt a balra vetődő Marc-André ter Stegen helyére.

Cristiano Ronaldo bombaformában futballozik Forrás: AFP/Josep Lago

Hét perccel később növelte az előnyét a Juventus.

Egy gyors támadás végén a kolumbiai Juan Cuadrado tekert középre, az érkező Weston McKennie pedig egy akrobatikus félollóval a léc alá lőtt.

A folytatásban a Barcelona átvette a játék irányítását, Lionel Messi sem akart lemaradni a gólgyártásban, de az argentin támadó ziccerét Gianluigi Buffon védte a 23. percben. Ezt követően a katalán csapat birtokolta többet a labdát, de komoly helyzetet már nem tudott kidolgozni az első félidőben. A fordulás után a Juventus azonnal eldöntötte a meccset. Az 51. percben Clement Lenglet kezezése után a videobíró segítségével újabb tizenegyest kapott a Juventus, amit Cristiano Ronaldo a jobb alsó sarokba lőtt.

Ronaldónak elképesztő átlaga van a Barcelona stadionjában Forrás: AFP/Josep Lago
  • Cristiano Ronaldo a legutóbbi 13 Camp Nouban lejátszott mérkőzésén már a 14. gólját lőtte.

A harmadik bekapott gól után a Barcelona mindent megtett a szépítésért. Ehhez Antoine Griezmann járt a legközelebb az 58. percben, de a világbajnok francia támadó fejese a felső lécen csattant. Hét perccel később Messi előtt is adódott egy nagy helyzet, de a 42 éves Gianluigi Buffon óriási bravúrral védte az argentin 16 méteres lövését. A 75. percben a Juventus lőhetett volna egy negyedik gólt. Cristiano Ronaldo csúsztatása után Leonardo Bonuccinak csak az üres kapuba kellett lőnie, de az olasz válogatott védő gólját les miatt nem adták meg.

Ez nem Lionel Messi estéje volt Forrás: AFP/Josep Lago

A hajrában a Barcelona már teljesen hitehagyottan játszott, a 90. percben még Messinek volt egy próbálkozása, de Buffon azt is magabiztosan védte, így a Juventus magabiztos győzelmet aratott, és végül csoportelsőként jutott tovább.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló:

E csoport:
Rennes (francia)-Sevilla (spanyol) 1-3 (0-2)
gólszerzők: Rutter (86., büntetőből), illetve Kounde (32.), al-Nasziri (45+2., 81.),

Chelsea (angol)-FK Krasznodar (orosz) 1-1 (1-1)
gólszerzők: Jorginho (28., büntetőből), illetve Cabella (24.)

A végeredmény: 1. Chelsea 14 pont, 2. Sevilla 13, 3. Krasznodar 5, 4. Rennes 1

F csoport:
SS Lazio (olasz)-Club Brugge (belga) 2-2 (2-1)
gólszerzők: Correa (12.), Immobile (27., büntetőből), illetve Vormer (15.), Vanaken (76.)
kiállítva: Sobol (39., Brugge)

Zenit (orosz)-Borussia Dortmund (német) 1-2 (1-0)
gólszerzők: Driussi (16.), illetve Piszczek (68.), Witsel (78.)

A végeredmény: 1. Borussia Dortmund 13 pont, 2. SS Lazio 10, 3. Club Brugge 8, 4. Zenit 1

G csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Juventus (olasz) 0-3 (0-2)
gólszerzők: C. Ronaldo (13., 52., mindkettő büntetőből), McKennie (20.)

Dinamo Kijev (ukrán)-Ferencváros 1-0 (0-0)
gólszerzők: Popov (60.)

A végeredmény: 1. Juventus 15 pont, 2. Barcelona 15, 3. Dinamo Kijev 4, 4. Ferencváros 1

H csoport:
RB Leipzig (német)-Manchester United (angol) 3-2 (2-0)
gólszerzők: Anghelino (2.), Haidara (13.), Kluivert (69.), illetve Fernandes (80.), Pogba (82.)

Paris Saint-Germain (francia) - Basaksehir (török) félbeszakadt

Az állás: 1. (már továbbjutott) RB Leipzig 12 pont/6 mérkőzés, 2. (már továbbjutott) Paris Saint-Germain 9/5, 3. Manchester United 9, 4. Basaksehir 3/5

Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmények rangsoroltak.