Puskást idézte a PSG sztárja, lejárt Messiék ideje Barcelonában

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's French forward Kylian Mbappe celebrates with Paris Saint-Germain's German midfielder Julian Draxler (L) after scoring a goal during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between FC Barcelona and Paris Saint-Germain FC at the Camp Nou stadium in Barcelona on February 16, 2021. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este két nyolcaddöntőt rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig ugyan méltó ellenfele volt a Liverpoolnak, azonban két egyéni hiba miatt 2-0-ra kikapott az angol bajnoktól a Puskás Arénában. Az FC Barcelona Lionel Messi góljával még vezetett a Paris Saint-Germain ellen, azonban a párizsi csapat a háromgólos Kylian Mbappé vezérletével lefocizta a katalán együttest, és 4-1-re nyert a Camp Nouban ezzel pedig gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutást. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Nem 8-2, de újabb hatalmas pofont kapott a Barcelona

Az FC Barcelona számára minden kedvezően alakult az összecsapás előtt, hiszen a Paris Saint-Germain két legkreatívabb játékosa, az argentin Ángel Di Maria és a brazil Neymar is kiesett egyaránt combsérülés miatt. A katalán csapat ellenben a legerősebb összeállításában tudott kiállni, még a védelem vezére, a térdsérülésből felépült Gerard Piqué is visszatért, aki legutóbb november 21-én játszott tétmeccset. A Barca ugyan Lionel Messi tizenegyesével megszerezte a vezetést a 27. percben, de a francia világbajnok Kylian Mbappé szinte azonnal egyenlített, a második félidőben pedig ellopta a show-t a hatszoros aranylabdás elől, és 22 évesen és 58 naposan a BL-történelem legfiatalabb játékosa lett, aki három gólt lőtt a Barcelona ellen.

„Nagyon boldogok vagyunk, mert rendkívül fontos meccset nyertünk meg.

Mindig a legjobbat akarom nyújtani a Paris Saint-Germainben, mert ez a mez nagyon sokat jelent nekem. Lehet, ez nem mindig sikerül, és biztosan lesznek még rossz meccseim, de akkor sem fogok elbújni, ha netán hibázom" – mondta a mérkőzés legjobbjának megválasztott Mbappé, aki Puskás Ferenc után a második játékos lett, aki a Barcelona stadionjában legalább két gólt tudott lőni európai kupameccsen az egyenes kieséses szakaszban. A Real Madrid magyar legendája az 1959/60-as szezonban duplázott a Barcelona elleni elődöntőben.

Kylian Mbappe pályafutása egyik legjobb meccsét játszotta Forrás: AFP/Lluis Gene

„Nagyon fontos a folyamatosság. Az új edzőnk nagyszerű munkát végez, amióta átvette a csapatot. Azt a munkát folytatja, amivel Tomas Tuchel elvitt minket a BL-döntőbe.

Úgy érzem, fizikailag egyre jobbak vagyunk. Ugyan még nem vagyunk csúcsformában, de most nagyon jól futballoztunk.

Folytatnunk kell a fejlődést, hogy meg tudjuk ismételni az ilyen teljesítményeket" – tette hozzá a világbajnok francia csatár, aki a Bajnokok Ligájában lőtt 24 góljából 17-et idegenben szerzett.

„Minden meccsen megpróbáljuk megteremteni az egyensúlyt a védekezés és a támadás között, de továbbra is dolgozunk rajta, hogy fejlődni tudjunk. Még csak negyven napja vagyok itt, ezért meg kell találnunk az identitást a játékunkhoz.

– értékelt a meccs után Mauricio Pochettino, a PSG edzője, aki a három gólt szerző Kylian Mbappét fiatal kora ellenére a világ egyik legjobb játékosának nevezte.

Mauricio Pochettino és Ronald Koeman a pálya szélén Forrás: AFP/Lluis Gene

Az FC Barcelonával most először fordult elő, hogy egymás után két hazai BL-meccsét is elvesztette. A katalán csapatnak az idei szezonban ez volt a második olyan hazai meccse (a Juventus elleni 0-3-as csoportmeccs után), amikor legalább három gólt kapott. Ez a legutóbbi húsz szezonban összesen csak kétszer fordult elő.

„Az eredmény hűen tükrözi, hogy a PSG mennyivel jobb volt. Sokkal hatékonyabbak voltak, mint mi. Az első félidő kiegyenlítettebb játékot hozott, és egy nulla után nekünk volt gólszerzési lehetőségünk Ousmane Dembélé révén.

A második félidőben aztán problémánk volt a védekezéssel, a PSG pedig megmutatta, hogy fizikailag sokkal erősebb csapat nálunk. Nincs mit tenni. El kell fogadnunk, hogy a második félidőben sokkal jobbak voltak nálunk.

Megmutatták, hogy komplettebb csapatuk van, mint nekünk. Ezt el kell foganunk, és javítanunk kell a játékunkon. Tudtuk, hogy ez megtörténhet, hiszen nagyszerű csapattal játszottunk. Fizikailag és számos más dologban is előttünk járnak" – értékelt sportszerűen a Barcelona edzője, Ronald Koeman, aki végezetül hozzátette, hogy nem szeretne hazudni vagy fogadkozni, mert nincs sok esély arra, hogy a csapata kiharcolja a továbbjutást.

„A meccs elején jól játszottunk, de a félidő után fölénybe került a PSG. A spanyol Király-kupában most megpróbáljuk kiharcolni a továbbjutást (a Barcelona 2-0-s hátrányból várja a Sevilla elleni elődöntő visszavágóját - a szerk.), és megpróbáljuk Párizsban is. Nehéz lesz, de megpróbáljuk" – mondta a holland válogatott Frenkie de Jong, aki a Barcelona vezetőgólja előtt kiharcolta a tizenegyest.

Marco Verratti és Frenkie De Jong párharca Forrás: AFP/Lluis Gene

„Nem ezt a képünket akartuk mutatni. Most muszáj felemelni a fejünket, és mennünk kell előre az visszavágó utolsó másodpercéig, aztán majd meglátjuk, mi történik. Nagyon rossz teljesítményt nyújtottunk. Nehéz feldolgozni, hogy négy gólt kaptunk a Camp Nouban, de azért megyünk Párizsba, hogy megpróbáljunk nyerni. Nem feltett kézzel fogunk pályára lépni a visszavágón" – értékelt a lefújás után Antoine Griezmann, a Barcelona támadója.

„Ez óriási. Győzelemmel térhetünk haza, de tudjuk, hogy az előny nem jelent semmit.

– mondta Marquinhos, a PSG csapatkapitánya, aki négy évvel ezelőtti nyolcaddöntőre utalt, amikor a PSG 4-0-ra megnyerte a párharc első mérkőzését, a visszavágón azonban 6-1-re kikapott a Barcelonától minden idők egyik legemlékezetesebb BL-meccsén.

Szavazzon!

Megismételheti a Barcelona a négy évvel ezelőtt elképesztő fordítást?

Barcelonában lezárult egy korszak?

Az FC Barcelona kulcsjátékosai már korántsem fiatalok. Gerard Piqué 34 éves, Sergio Busquets nyáron lesz 33, a balhátvéd Jordi Alba márciusban lesz 32, míg a hatszoros aranylabdás Lionel Messi a 34. életévében jár, és ennek komoly szerepe van abban, hogy a katalán csapat játéka már korántsem olyan dinamikus. Az előző szezonban a Bayern München játékosai valósággal átrohantak a Barcelona lassú focistáin, és a PSG elleni meccsen is ugyanezt láthattuk. Ha a Barca kapusa, Marc-André ter Stegen nem véd ilyen szenzációsan, akár ez a meccs is hozhatott volna 8-2-es végeredményt.

Mindenesetre beszédes volt, hogy Ronald Koeman a 79. percben egyszerre kapta le a pályáról Busquetst és Piquét.

Ha mellé még azt is hozzávesszük, hogy Messinek a szezon végén lejár a szerződése, akkor minden bizonnyal lezárul egy korszak, mert ez a mérkőzés ékes bizonyíték volt arra, hogy a hatszoros aranylabdás egyhamar nem fog újra komoly trófeákat nyerni a Barcelonával.

Lehet, hogy ez volt Messi utolsó BL-meccs a Barcában? Forrás: AFP/Lluis Gene

Erre ráadásul idén is kevés esélye van, hiszen a BL-továbbjutás elúszni látszik, a Király-kupában a Barca kétgólos hátrányból várja a bombaformában lévő Sevilla elleni visszavágót, a bajnokságban pedig nyolc pont a hátránya a listavezető Atlético Madrid mögött.

Neymar is bulizhat a visszavágó helyett

A PSG kiütéses győzelme azért is nagy dolog, mert Ángel Di Maria és a brazil Neymar sem léphetett pályára. Az előzetes hírek szerint a világ legdrágább játékosának négy hetet kell kihagynia, így a március 10-én esedékes visszavágón akár pályára is léphetne, de az eredmény tudatában és a Barcelona játékát elnézve teljesen fölösleges kockáztatni a játékát, így a brazil zseni nyugodtan készülődhet a testvére születésnapi bulijára.

Gulácsi jól védett, de ez kevés volt a Liverpool ellen

Az RB Leipzig-Liverpool párharcban előzetesen a lipcsei csapat kapusát, Gulácsi Pétert harangozták be főszereplőnek, aki 2007 és 2013 között 52 meccsen ült az angol csapat kispadján, de egyszer sem jutott szerephez. A 36-szoros magyar válogatott kapus mostanra lassan klublegenda státuszba emelkedik Lipcsében, a vereség ellenére a Liverpool elleni meccsen is csapata egyik legjobbja volt.

„Két elkerülhető gólt kaptunk, ránk nem jellemző módon. Ezen kívül viszont nem sok sanszot engedtünk a Liverpoolnak, nekünk pedig ugyanúgy megvoltak a lehetőségeink. Ez az eredmény máshogy is kinézhetne. A visszavágón mindent meg kell tennünk, hogy mi szerezzük az első gólt és nyílttá tudjuk tenni a párharcot – kezdte az értékelést a Spíler TV kamerája előtt Gulácsi Péter, aki nem érzi úgy, hogy az idegen stadion, a Puskás Aréna miatt hibáztak nagyokat a lipcsei védők.

Nyilván nem volt előny itt játszani, de úgy hallattuk, hogy valószínűleg a visszavágó sem Angliában lesz, így a Liverpool is át fogja ezt élni. Pech, hogy ez volt a "hazai" mérkőzésünk, de gólt kell szereznünk a visszavágón. Erre most is volt lehetőségünk, és a következő meccsen is lesz. Ha gólt lövünk, izgalmassá tudjuk tenni a visszavágót. Az utolsó harminc perc önbizalmat adhat a visszavágóra. Úgy kell majd kezdenünk, ahogy ezt a meccset abbahagytuk" – tette hozzá a magyar válogatott kapus.

Gulácsi Péternek esélye sem volt a Liverpool góljainál Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Úgy érzem, az első félidő kiegyenlített volt. A Liverpool birtokolta a labdát, de sok lehetősége nem volt a gólszerzésre.

Gulácsi Péternek volt egy nagy védése, de a meccs elején mi is fejeltünk egy kapufát. A második félidőben sokkal többet volt nálunk a labda, nagyon jól játszottunk, és sok helyzetet kidolgoztunk.

De elkövettünk két óriási hibát, ezeket pedig azonnal megbüntetik bármilyen szinten. A helyzetkihasználásunk nem volt jó, erről többet kell majd beszélnünk, mint a hátul elkövetett hibáinkról. Ennek ellenére jól játszottunk, de nehéz helyzetben vagyunk, hiszen két gólt kell lőnünk ahhoz, hogy legalább a hosszabbítást kiharcoljuk. A helyzeteink valószínűleg ott is meglesznek, de nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy egyiket sem értékesítjük" – nyilatkozta Julian Nagelsmann, a lipcsei csapat edzője.

A 33 éves szakember a Puskás Arénáról és az ezúttal kispadra nevezett Willi Orbánról is beszélt a Nemzeti Sportnak.

Ami Willi Orbánt illeti, nagyon jó futballista, nem ellene döntöttem, amikor a kispadra ültettem, hanem Lukas Klostermann mellett. Arra számítottam, hogy sokszor nyílik majd üres terület a védelmünk mögött, ezért a leggyorsabb hátvédeket állítottam a kezdőbe. Mindig nehéz döntés őt a kispadon hagyni, a becserélése után pedig tökéletesen látta el a feladatát" – tette hozzá Nagelsmann.

Julian Nagelsmann, a Lipcse edzője Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Jürgen Kloppot 2017 szeptemberében nevezték ki, azóta a Liverpool 18 BL-meccset hozott le bekapott gól nélkül, ami több mint, amennyit bármelyik másik csapat fel tud mutatni ez idő alatt a sorozatban.

„A Lipcse igazi szörnyeteg, éppen ezért erre játékra volt szükségünk. A Bundesligában a csapatokat rendszeresen felülmúlják, és a játék minden elemében nagyon jók. Irányítottuk a meccset, voltak jó pillanataink, szerintem megérdemelt sikert arattunk. A második gólunkhoz szerencse is kellett, de Sadio Manénak is ki kellett használnia hozzá a helyzetet. Az elmúlt két évben nagyon jók voltunk, most azonban vannak problémáink. Normális, hogy ilyen helyzetben megkezdődnek a találgatások egy edző jövőjével kapcsolatban.

– értékelt a meccs után Jürgen Klopp.

Klopp csapata minden bizonnyal visszatér a Puskás Arénába Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A német szakember a mérkőzés után a Puskás Arénáról nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, és az is kiderült, hogy komoly esély van arra, hogy a visszavágót is Budapesten rendezzék.

„Nagyszerű stadionban játszottunk, belülről kicsit az Atlético Madrid arénájára emlékeztetett. A gyepszőnyeg is kifogástalan volt, biztos vagyok benne, hogy a telt házas meccseken félelmetes hangulat uralkodik majd ebben az arénában. És ez nem kötelező udvariasság, ha kikaptunk volna, ugyanezt mondanám a stadionról. Ezúton is köszönjük Budapestnek, hogy fogadott minket, mindent megtettünk, hogy a környezetünk biztonságban érezze magát" – tette hozzá Klopp, majd amikor felállt az asztaltól a Liverpool sajtófőnöke megjegyezte:

„Három hét múlva megint itt leszünk."

Így nézett ki kivülről a Puskás Aréna a Lipcse-Liverpool mérkőzés előtt Forrás: dpa Picture-Alliance/Marton Monus

„Nagyon fontos meccs volt. Örülünk, hogy jó teljesítményt nyújtottunk, és különösen fontos volt, hogy nem kaptunk gólt. Az elejétől a végéig úgy éreztem, hogy jól működött az előre játékunk, veszélyesnek tűntünk. Folyamatosan próbálkoztunk, aminek a gólokkal meg is lett a jutalma. Örülnünk kell, mert a Lipcse remek csapat. Szerencsére a csatáraink egész meccsen élénkek voltak és megszerezték a góljainkat. Szép győzelmet arattunk, de még csak a munka felét végeztük el" – mondta a lefújás után Jordan Henderson, a Liverpool csapatkapitánya.

Szavazzon!

Van esélye a Lipcsének csodát tenni Liverpoolban?

Hosszabbítás:

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Thiago Alcantarának, a Liverpool spanyol középpályásának a Lipcse elleni volt sorozatban a 11. megnyert Bajnokok Ligája-meccse, ezzel beállította Javi Martínez és Dani Carvajal rekordját.
  • Curtis Jones és Ozan Kabak személyében Jürgen Klopp két 20 éves játékost is a kezdőbe nevezett a Lipcse elleni meccsre. A Liverpool történetében másodszor fordult elő, hogy két 21 év alatt játékos kezdett az egyenes kieséses szakaszban. Legutóbb erre 2005 áprilisában, egy Juventus elleni meccsen volt példa, amikor Scott Carson és Anthony Le Tallec is a kezdőben kapott helyet.
  • A PSG másodszor nyert spanyol csapat ellen idegenbeli meccset az egyenes kieséses szakaszban. Legutóbb 2013 februárjában a Valencia otthonában aratott 2-1-es győzelmet.
  • A 2012/13-as BL-szezon óta csak a Borussia Dortmund és a Real Madrid találkozott többször (10-szer), mint a Barcelona és a Paris Saint-Germain (9-szer). A két csapat eddigi kilenc meccsén 36 gól esett, ami meccsenkénti négygólos átlagot jelent.
  • 2005 és 2021 között ez volt sorozatban a 17. év, amikor Lionel Messi gólt lőtt a Bajnokok Ligájában, ezzel beállította a Real Madrid legendájának, Raúl Gonzáleznek (1995-2011) rekordját.
    Messi a PSG ellen belőtte idénybeli 20. gólját Forrás: AFP/Lluis Gene
  • Messi a PSG elleni tizenegyesével megszerezte a szezonbeli 20. gólját, sorozatban ez a 13. egymást követő idénye, amikor elérte a húszgólos határt.
  • A PSG sorozatban a 20. idegenbeli Bajnokok Ligája-meccsén lőtt gólt. Ennél csak a Real Madridnak van hosszabb idegenbeli (22 meccses) sorozata a BL-ben.
  • A kolumbiai Faustino Asprilla és az ukrán Andrij Sevcsenko után Mbappé lett a harmadik játékos, aki három gólt tudott lőni egy Barcelona elleni Bajnokok Ligája-meccsen.
  • A PSG az első csapat, amely egy kieséses BEK/BL-párharcban négy gólt tudott szerezni a Barcelona vendégeként
  • A PSG edzője, Mauricio Pochettino edzőként már több meccset (2) nyert a Barcelona ellen, mint játékosként. Az argentin szakember játékosként 13 meccset játszott a Barca ellen, de csak egyszer volt győztes csapat tagja.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
RB Leipzig (német)-FC Liverpool (angol) 0-2 (0-0)
Gólszerzők: Szalah (53.), Mané (58.)

FC Barcelona (spanyol) - Paris Saint-Germain (francia) 1-4 (1-1)
Gólszerzők: Messi (27. - 11-esből), illetve Mbappé (32., 65., 86.), Kean (70.)

A párharcok visszavágóit március 10-én rendezik.

Mindent egy helyen az Eb-ről