Vágólapra másolva!
Kedden 21 órától a Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtező rájátszásának visszavágóján fogadja a svájci Young Boys csapatát. A magyar bajnoknak a 3-2-es berni vereséget követően is minden esélye megvan, hogy történelmet írjon, és sorozatban másodszor is ott legyen a legrangosabb európai kupasorozat főtábláján. Így látja ezt Peter Stöger, a Fradi edzője.

Nagyon fájó vereséget szenvedett múlt hét szerdán a Ferencváros Bernben, ugyanis a Young Boys elleni mérkőzésen a 25. percben a kezébe vehette volna a sorsát, és akár a továbbjutást is eldönthette volna, hiszen 1-1-es állásnál emberelőnybe került, és büntetőhöz jutott. Myrto Uzuni azonban kihagyta a tizenegyest, a Fradi pedig végül 3-2-re kikapott a sorozatban négy bajnoki címet begyűjtő svájci csapattól. Ugyanakkor a Ferencvárosnak még mindig megvan minden esélye, hogy első magyar csapatként egymást követő második évben is ott legyen a BL-főtáblán, ehhez azonban feltétlenül nyernie kell a 90 perc során. Az idegenbeli gólok szabályának eltörlése most nem jön jól a zöld-fehéreknek, de nekik nem is ezzel kell foglalkozniuk kedden este a telt házas Groupama Arénában.

"Számunkra nem jelent veszélyt, hogy telt ház előtt kell játszani, sőt, az, hogy így lehet, hosszú-hosszú idő után mindenki számára a legjobb, ez hozzátartozik a sporthoz, pluszt ad hozzá.

- mondta Peter Stöger.

Peter Stöger és a csapat is készen áll a keddi mérkőzésre Forrás: Origo

Hétvégén elmaradt a Ferencváros bajnoki mérkőzése a Puskás Akadémia ellen. Az elhalasztott bajnoki mérkőzés miatt felszabaduló szombati napról, illetve a lehetséges előnyökről így beszélt a Fradi edzője:

"Az elmúlt hetek komoly terhelése miatt döntöttünk így. Ez a magyar foci számára is nagyon komoly mérkőzés lesz.

Láthattuk, hogy az előző fordulókban az ellenfeleink is így készültek, hiszen óriási tétről van szó" - mondta az Origo kérdésére Peter Stöger.

"Megpróbáltunk tanulni azokból az esetekből, átbeszéltük a szituációkat. Tudtuk, hogy gyors szélsőik vannak, akik nagyon veszélyesen adnak be, de láttuk, hogy a tizenhatos előterében is nagyon jól kell védekeznünk, nemcsak a büntetőterületen belül" - idézte fel az osztrák szakember a berni találkozó tanulságait.

A játékosok mentalitásáról szólva Peter Stöger elmondta, hogy az maximálisan rendben van. "Talán elveszítettünk egy lehetőséget, de a játékosok mentálisan erősek, profik, akik tudják kezelni az ilyen helyzeteket. Mindenki tisztában van vele, hogy van még egy lehetőségünk, ráadásul Franck második gólja miatt igenis a saját kezünkben van a sorsunk."

Myrto Uzuni (77) kihagyott büntetője volt a berni találkozó fordulópontja Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

A sajtótájékoztatóról elkéső csatárról Stöger elmondta, hogy nagyszerű formában van, ami nem volt mindig így. "Két hete láttam, hogy nincs igazán jó mentális állapotban, árulkodó volt a testbeszéde, ezért maradt ki a keretből. Elbeszélgettem vele, és úgy tűnik, hogy sikerült megtalálnom a megfelelő szavakat, mert azóta megint nagyon jó formában van."

A csapatnak ugyanakkor lesznek fontos hiányzói, mint a sárga lapok miatt kimaradó Igor Haratyin, de van olyan mély a Fradi kerete, hogy minden hiányzót pótolni tudjanak. "Akár két helyettes is van a fejemben, aki játszhat az ő szerepkörében."

"Egyelőre nem nagyon foglalkozunk azzal, hogy mi lesz a hosszabbításban, majd meglátjuk, hogy mit hoz a mérkőzés, de persze azért számolunk ezzel a lehetőséggel. Fizikálisan készen állunk, ez egészen biztos.

A mai edzésen is gyakorolni fogjuk a büntetőket, de elég régóta vagyok már ahhoz a szakmában, hogy tudjam, ez nem sokat jelent olyankor, amikor egy telt házas stadionban, hatalmas nyomás alatt kell teljesíteni" - mondta Peter Stöger a találkozó esetleges forgatókönyveit firtató kérdésre.

"Nem fogom most elárulni, hogy milyen taktikával lépünk pályára. De nyilvánvaló, hogy telt ház előtt lehetetlen, hogy végig védekezzünk, hiszen a szurkolók azért jönnek, hogy egy harcos, mindenre elszánt csapatot lássanak.

Peter Stöger elmondta, miután nem sok honfitársáról mondható el, hogy bejutott csapatával a Bajnokok Ligájába, kimondható, hogy egy csoportkörös szereplés a legrangosabb sorozatban pályafutása egyik csúcspontja lenne, amit ahhoz hasonlított, mint amikor a német 1. FC Kölnnel feljutott a Bundesligába.

Peter Stöger tisztában van vele, hogy mekkora feladat előtt állnak Forrás: Origo

"De most nem a múltra, hanem a jelenre koncentrálunk, mert az ilyen nagy mérkőzések tesznek naggyá egy klubot, ahogy ez a Ferencvárossal is történt. Ez volt például az egyik oka annak, hogy ide szerződtem. Remélem, hogy húsz év múlva a szurkolók arról fognak beszélni, hogy 2021-ben a Fradi egy osztrák edző vezetésével bejutott a Bajnokok Ligájába" - válaszolta Stöger arra a felvetésre, hogy éppen ezen a napon, azaz augusztus 23-án van az évfordulója az Anderlecht elleni 1995-ös BL-selejtezőnek, amikor a Ferencváros első ízben jutott be a csoportkörbe.

"A Ferencváros nagyon erős, jó csapat, amelyik tud gólerősen játszani, ezt már többször is bebizonyította, hiszen nem véletlenül szerepelt tavaly is a Bajnokok Ligája csoportkörében" - mondta a Young Boys vezetőedzője, David Wagner, kedden egy rendkívül intenzív mérkőzésre számít, és azt is elárulta, hogy ők is gyakorolják a tizenegyeseket.

Mindent egy helyen az Eb-ről