Vágólapra másolva!
A Ferencváros kedden este kiváló mérkőzésen, helyenként nagyon jól futballozva és mindvégig óriásit harcolva 3-2-re kikapott a svájci Young Boys csapatától a Bajnokok Ligája-selejtező playoffkörének visszavágóján, így 6-4-es összesítéssel elveszítette a párharcot. Ami azt jelenti, hogy a magyar bajnok nem tudta megismételni az előző idényben mutatott bravúrt, és ezúttal nem jutott be a BL főtáblájára. Helyette az Európa-liga csoportkörének pénteki sorsolását várja, ami miatt ugyan lehet némi hiányérzetünk, de jobban belegondolva ez is óriási eredmény, amit nagyon is meg kell becsülni.

- mondta Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke augusztus 17-én, egy nappal a svájci bajnok Young Boys elleni, a Bajnokok Ligája főtáblájára jutásért vívott párharc első felvonása előtt. A klubvezető persze hangsúlyozta, hogy az igazi siker az lenne, ha a második egymást követő idényben is ott lennének a legrangosabb kupa csoportkörében. Egyrészt a presztízs, másrészt pedig nem titkoltan az anyagiak szempontjából, hiszen egy pályán és gazdaságilag is sikeres csapat tud még tovább építkezni, olyan játékosokat megszerezni, és olyan támogatókat maga mellé állítani, akikkel újabb lépcsőfokot léphet felfelé.

A Fradi két óriásit már lépett előre: először, amikor 2004 után 2019-ben újra elérte az Európa-liga főtábláját, majd amikor a következő idényben, azaz 2020 augusztusában története során másodszor is bejutott a BL csoportkörébe.

Egy harmadikat pedig idén: amikor sorozatban harmadszor jutott el az egyik főtábláig, ami korábban még egyetlen magyar csapatnak sem sikerült.

Dupláznia is csak egy klubnak sikerült korábban: a DVSC 2009-ben a BL, egy évvel később pedig az El csoportkörébe verekedte be magát.

Megérdemli a tapsot a csapat, amelyik háromszor egymás után jut el egy európai kupasorozat csoportkörébe Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Young Boys elleni keddi visszavágó előtt teljes joggal számítottunk nyílt sisakos küzdelemre, hiszen egy héttel korábban Bernben jól látszott, hogy mindkét csapat gyorsan, gólra törően játszik, és inkább eggyel többet akar lőni, mintsem eggyel kevesebbet kapni. Azért az első meccs után mindenkiben lehetett némi hiányérzet, hiszen a Fradi 65 percet emberelőnyben játszva kapott ki 3-2-re, mégpedig három, egyaránt a tizenhatoson kívülről leadott lövésből kapott góllal, melyek közül kettőnél is a svájciak mellé állt a szerencse.

A Kubatov Gábor által megfontolt szakembernek nevezett Peter Stöger ezúttal nem óvatoskodott a kezdőcsapat összeállításánál: Myrto Uzuni, Kristoffr Zachariassen, Ryan Mmaee és a Bernben két gólt szerző Franck Boli is a kezdőcsapatban kapott helyet, de két védekező középpályás, Somalia és Aissa Laidouni sem szokott zavarba jönni, ha helyzetbe kerül.

A meccset aztán mégis a svájciak kezdték jobban, akik egy szögletet követően megszerezték a vezetést, és az 5. percben összesítésben már 4-2-re vezettek, ami számukra hatalmas lélektani előnyt, míg a húszezer szurkoló által hajtott Fradi számára ugyanekkora nyomást jelentett.

Óriási erőt adott a szurkolótábor a Ferencváros játékosainak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csakhogy a Fradi nem roppant össze, sőt Henry Wingo és Ryan Mmaee góljával bő húsz perc leforgása alatt megfordította a meccset a Fradi, és úgy mentek szünetre a csapatok, hogy - az idegenben lőtt gólok szabályának júniusi eltörlése miatt - hosszabbításra álltak.

Henry Wingo góljával egyenlített a Ferencváros.

Ryan Mmaee góljával pedig már vezetett a Fradi.

Persze az várható volt, hogy a svájciak nem fogják olcsón adni a bőrüket és a BL-főtáblás helyet, és a második félidőt megint ők kezdték jobban, és az 56. percben az egész meccsen nagyon jól játszó kongói Meschack Elia sokadik veszélyes beadásából egyenlítettek. Az első mérkőzés előtt Peter Stöger elmondta, hogy az ilyen szélről belőtt labdákból a legveszélyesebb a Young Boys, mire lőttek három gólt átlövésből, most Dibusznak egyetlen távoli lövéssel sem volt dolga, erre jöttek a beadások...

Meschack Elia (középen) nem csak a berni találkozón volt a mezőny egyik legjobbja Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Anthony Anex

A két csapat valamiért úgy érezte, hogy le kell másolnia a berni találkozót, ahol a hazaiaktól Silvan Hefti piros lapot kapott, a Fradi pedig kihagyott egy büntetőt. Ezúttal Laidouni kapott pirosat a 64. percben, majd percekkel később Dibusz Dénes kivédte Jordan Siebatscheu tizenegyesét.

Akkor 3-2-re nyertek a hazaiak,

és bíztunk benne, hogy ezúttal is így lesz, mert a Fradi tíz emberrel is bátran játszott,

többször is volt esélye a harmadik gól megszerzésére, a legnagyobb, amikor a csereként pályára lépő Robert Mak beadása után a svájciak kapusa nem kis szerencsével szerezte meg a labdát Ryan Mmaee elől a 88. percben. A szlovák középpályás beállása érezhetően új lendületet adott a Fradi támadásainak, talán korábban is érkezhetett volna - de nem mi ülünk Peter Stöger székében.

Peter Stöger az Európa-ligában csiszolhatja tovább a Fradi játékát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ehelyett viszont a 93. percben egy újabb svájci gól érkezett, Felix Mambimbi végleg lezárta a Fradi idei BL-álmait. A Young Boys ezen a meccsen a kapura lövések (16-6, ezek közül a kaput eltalálók száma 5-3) számában felülmúlta a Fradit, és kíméletlenek voltak a helyzetkihasználásban is, a legtöbb mutatóban azonban két mérkőzés alapján nem tudtak a Fradi fölé kerekedni. Azaz egy kiegyenlített párharcban maradt alul a Ferencváros, amely kicsit több szerencsével a maga javára fordíthatta volna a meccset.

"Mindent megtettünk, az első félidő nagyon emlékezetes teljesítmény lesz, nagyon jó csapat ellen játszottunk jól, erre lehet építeni. Nagyon kis dolgokon múlott a továbbjutás, sok fordulópont volt ezen a két meccsen.

A második félidőben a kapufáról kifele jött az ellenfél labdája, majd jött a kiállításunk, nagy hullámvasút volt ez az egész. Kivédtem a tizenegyest, de igazi esélyünk már nem igazán volt a gólszerzésre" - mondta a lefújás után a Fradi magyar válogatott kapusa, Dibusz Dénes.

Dibusz Dénes hiába védett büntetőt, ez is kevés volt a BL-főtáblára jutáshoz Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nehéz ezt elfogadni. Rosszul indult a meccs, de a csapat tartása kiváló volt, a szurkolók támogatása pedig hihetetlen volt. A fontos pillanatokban könnyű gólokat kaptunk, de az ellenfélnek minőségi játékosai vannak, így ez benne van a pakliban. Az első félidő sokat kivett belőlünk, a Young Boys pedig változtatott a második félidőre a taktikáján. Többet kellett védekeznünk.

- mondta a lefújást követően Peter Stöger.

De! És ez egy nagyon fontos de:

a Fradi emelt fővel búcsúzott a BL-től, amelynek idei kiírásában három párharcot nyert meg,

és míg a Pristina és a Zalgiris Vilnius legyőzése ma már kötelező feladat kell legyen a Ferencvárosnak, addig a Slavia Praha búcsúztatása (2-0, 0-1) legalább akkora fegyvertény, mint egy évvel ezelőtt a Celtic vagy a Dinamo Zagreb kiverése. Vagyis a Ferencváros most már sokadjára mutatta meg, hogy képes a bravúrra, ezúttal ráadásul még azt sem lehetett mondani, hogy egy meccsen szerencséje volt, mert két meccsen ejtette ki az El előző kiírásában nyolcaddöntőbe jutó cseh bajnokot.

A Slavia elleni siker a selejtezősorozat legszebb emléke marad Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Konferencia-liga létrehozása az Európa-liga átalakításával is járt. A sokak által eddig is igaztalanul lesajnált sorozatból az idei szezonra egy nagy ranggal bíró kupa lett, amelynek főtábláján a korábbi 48 helyett már csak 32 csapat van, köztük olyanok, mint a francia Lyon és Marseille, az olasz Napoli és Lazio, a spanyol Betis és Real Sociedad, a német Eintracht Frankfurt és Bayer Leverkusen, vagy éppen a holland PSV.

Az Európa-liga csoportkörének sorsolását pénteken 12 órakor tartják Nyonban. Az már biztos, hogy a Ferencváros a 3. vagy a 4. kalapba kerül, többek között olyan csapatok mellé, mint a török Fenerbahce és Galatasaray, a Sparta Praha, a Szpartak Moszkva, vagy a dán Midtjylland és Randers. A sorsolás után majd meg lehet fogalmazni az újabb célt, de annyit már most írásba adunk, hogy az több lesz, mint a tisztes helytállás.

BL-selejtező, 4. (utolsó) forduló, visszavágó:
Ferencvárosi TC - Young Boys (svájci) 2-3 (2-1)
Groupama Aréna, 20 677 néző, v.: Szergej Karaszjov (orosz)
Továbbjutott: a Young Boys kettős győzelemmel, 6-4-es összesítéssel.
gólszerzők: Wingo (18.), R. Mmaee (28.), illetve Zesiger (4.), Fassnacht (56.), Mambimbi (93.)
piros lap: Laidouni (64.)
sárga lap: Zachariassen (31.), Laidouni (58., 64.), Civic (67.), Wingo (70.), R. Mmaee (81.), illetve Martins (67.)
Ferencvárosi TC: Dibusz - Wingo, Blazic, Kovacevic, Civic - Uzuni, Somália (Mak, 86.), Laidouni, Zachariassen - Boli (Zubkov, 71.), R. Mmaee
Young Boys: Von Ballmoos - Macerias, Camara, Zesiger, Garcia - Fassnacht, Sierro (Aebischer, 62.), C. Martins, Ngamaleu - Elia (Lauper, 85.), Siebatcheu (Mambimbi, 85.)

Mindent egy helyen az Eb-ről