Vágólapra másolva!
A 108-szoros magyar válogatott Dzsudzsák Balázs bombaformában kezdte az OTP Bank Liga 2021-22-es szezonját. A Debrecen focistája három forduló alatt lőtt két gólt, adott két gólpasszt, mellette pedig egy kulcspasszal is hozzájárult csapata kilenc szerzett góljához. A 34 éves válogatottsági társcsúcstartó legutóbb 2019 novemberében lépett pályára a nemzeti csapatban, de könnyen lehet, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány újra felfedezi magának a korábbi csapatkapitányt, aki minden megszólalásával hangsúlyozza, hogy nem mondott még le a válogatottságról.

Dzsudzsák két éve nem volt válogatott

Marco Rossit 2018 nyarán nevezték ki a válogatott élére, és a székfoglalójában leszögezte, hogy csak olyan játékosokat hív meg a válogatottba, akik rendszeresen játszanak a klubcsapatukban. Az olasz mester tartotta a szavát, az éppen klub nélkül tengődő Dzsudzsáknak akkor nem is küldött meghívót.

A magyar válogatott korábbi csapatkapitánya ezért négy Nemzetek Ligája-meccsről is lemaradt, azonban év végére visszakerült a nemzeti csapatba, így az Eb-selejtező sorozatot végigjátszotta. 2019 novemberében a válogatott az Eb-szereplés kiharcolásáért lépett pályára Cardiffban, a Dzsudzsák vezette csapat azonban 2-0-ra kikapott, így elúszott az egyenes ágon való kijutás esélye. A meccs előtt azonban már biztos volt, hogy ha kikap a magyar csapat, akkor is Eb-pótselejtezőt játszhat.

A magyar szurkolók vigasztalták Dzsudzsák Balázst a cardiffi vereség után Fotó: Koncz Márton - Origo

2020 februárjában Dzsudzsák Balázst egyik napról a másikra, teljesen váratlanul lapátra tette az arab emírségekbeli klubja. Az al-Ittihad Kalba a hivatalos Instagram-oldalán közölte, hogy nem tart igényt Dzsudzsákra, majd a közösségi oldalon elérhető keretlistáról is eltüntették a nevét.

A 108-szoros válogatott focista ezt követően szintén az emírségekbeli al-Ain csapatánál futballozott három hónapot, szeptemberben aztán hazatért Debrecenbe, hogy az NB I-ből kiesett nevelőegyesületét segítse visszajuttatni az élvonalba.

A válogatottság időközben szóba sem jöhetett, ugyanis a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a 2020 márciusára tervezett bolgárok elleni Eb-pótselejtezőt.

Dzsudzsák nem akar szánalomból válogatott lenni

Dzsudzsák a hazatérése után jó időre lemondhatott a válogatottságról, ugyanis Marco Rossi szövetségi kapitány kijelentette, hogy a válogatási elveibe nem fér bele, hogy bárkit is meghívjon a másodosztályból. Az olasz szakember ehhez tartotta magát, mert nem csak Dzsudzsákot nem hívta, hanem a Vasashoz igazoló Pátkai Mátét sem, aki a horvátok és a walesiek elleni hazai Eb-selejtezőn is győztes gólt lőtt.

Pátkai Máté döntötte el a horvátok és a walesiek elleni hazai Eb-selejtezőt is Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Nagyon örülök, hogy újra van csapata. Mivel nagyon hosszú időt hagyott ki, így biztosan szüksége lesz egy kis időre, hogy a legjobb formáját tudja hozni, de biztos vagyok benne, hogy ez is sikerülni fog neki.

– nyilatkozta Marco Rossi miután Dzsudzsák Balázs 2020 szeptemberében Debrecenbe igazolt.

Az olasz szakember tehát nem számolt az NB II-be igazoló focistával, de hangsúlyozta, hogy figyelemmel követi majd a teljesítményét, mert szeretné megadni neki a lehetőséget, hogy egyedüliként ő legyen a magyar válogatottsági rekorder – most Király Gáborral mindketten 108 válogatottságot számlálnak.

Marco Rossinak kemény elvei vannak a válogatás terén Fotó: Polyák Attila - Origo

Decemberben aztán Dzsudzsák Balázs az Origónak adott interjúban elmondta, hogy mindenképpen szeretne visszakerülni a válogatottba, és játszani a budapesti Európa-bajnokságon. Mellette pedig reflektált Marco Rossi nyilatkozatára és kijelentette, hogy szánalomból nem szeretne válogatottsági csúcstartó lenni.

„Soha nem titkoltam, hogy számomra az első számú csapat a magyar válogatott. Én mindig ott voltam a nemzeti csapattal lélekben akkor is, ha nem válogattak be. Nekem az, hogy Magyarországot, a világ legszebb színeit, a piros-fehér-zöldet 108 alkalommal képviselhettem, elmondhatatlan büszkeség"
– mondta Dzsudzsák, aki kijelentette, hogy a válogatottságot nem tekinti lezárt történetnek. "Semmiképpen sem az, és ez így is marad, ha soha többet nem hívnak meg a nemzeti csapatba.

Én a válogatott szereplést soha nem fogom lemondani. Ha nem válogatnak be, az más kérdés. De olyan sajtóeseményt nem fogok összehívni, amelyen bejelentem, hogy lezártam a válogatott szereplést, engem többet nem látnak a címeres mezben.

Tisztában vagyok a saját képességeimmel. Ha eljön az a pillanat, amikor nem tartom magam alkalmasnak a válogatottságra, akkor el fogom magamban engedni ezt a kérdést, de jelen pillanatban nem tartunk itt."

Dzsudzsák Balázs hazatérését óriási érdeklődés övezte Fotó: Csudai Sándor - Origo

Dzsudzsák Balázs – Király Gáborral együtt – 108-szoros válogatott, ezzel ketten csúcstartóak. Király már visszavonult, így ha a debreceni focista pályára lépne még egyszer a nemzeti csapatban, egyedüli csúcstartó lehet.

„Soha nem foglalkoztatott ez a szám. Én soha nem azért jöttem játszani a válogatottba, hogy egyszer elmondhassam: én vagyok a magyar futball történetének az a játékosa, aki a legtöbbször játszott a nemzeti együttesben.

Sőt, ha valaki azt mondaná, hogy kegyelemből, vagy szánalomból betesz még egyszer, hogy 109-szeres válogatott legyek, akkor életemben először azt mondanám, hogy ebből nem kérek.

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor köszöntötte Dzsudzsák Balázst a 100. válogatottsága alkalmából Fotó: Mudra László - Origo

A válogatottság nem ajándék. A múlt nagy ikonjai, Puskás Ferenc, Bozsik József, Fazekas László, Király Gábor sem engedhették meg maguknak egyszer sem, hogy ajándékba kapják a válogatott fellépést. Akkor én ezt hogyan fogadhatnám el? De abban se reménykedjen senki, hogy feladom az álmaimat. Az lebeg a szemem előtt, hogy a magam erejéből jussak vissza a válogatottba" – mondta a Debrecen csapatkapitánya.

Rossi végül tartotta magát az elveihez, nem hívta be Dzsudzsák Balázst a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

Az olasz szakember a 2019-es Cardiffban elvesztett Eb-selejtező után új csapatot épített, és mintha végleg elengedte volna a korábbi csapatkapitányt.

„Ha egy futballista sétál a pályán, az lehet, hogy az egyesületének megfelelő, de a válogatottban kevés. A 2019-es cardiffi meccs után változtattam a válogatási elveimen. Akkor úgy voltam vele, vagy felmondok, vagy változtatok.

– mondta a szövetségi kapitány az Európa-bajnokság után, nem nevesítette, hogy kik voltak a csapat sétáló focistái, de sokan úgy gondolták, hogy Dzsudzsáknak szólt az üzenet, hiszen azóta nem volt válogatott.

Fel van adva a lecke Marco Rossinak

A szövetségi kapitánynak az elmúlt évben elég volt azzal lerendeznie a Dzsudzsák-ügyet, hogy azért nem hívja, mert az NB II irama nem készíti fel a nemzetközi szintre. Most azonban a 34 éves focista visszajutott a csapatával az első osztályba, és csúcsformában futballozik.

  • Dzsudzsák az első fordulóban a Honvéd ellen 4-1-re megnyert meccsen kiharcolt és értékesített egy tizenegyest.
  • A második fordulóban egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után gólpasszt adott, ezzel pedig kulcsszerepet vállalt abban, hogy csapata kétgólos hátrányból visszahozta a meccset 2-2-re.
  • A harmadik fordulóban a Paks elleni 3-3-ra végződő találkozón az első félidőben gyönyörű gólpasszt adott Ferenczi Jánosnak, majd egy kontratámadás után 12 méterről lőtt védhetetlen gólt, a második félidőben pedig az ő beadása volt a kulcspassz Ugrai Roland gólja előtt.
Dzsudzsák Balázs visszavezette a DVSC-t az élvonalba Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Mindig próbálok rácáfolni azokra, akik már rég vissza szerettek volna vonultatni. Nyilván szembesülök azzal, hogy kinek mi a véleménye, ezekre soha nem adtam. Az NB II-őt is becsülettel végigcsináltam. Amit ígértem, amikor hazajöttem, hogy megnyerjük a bajnokságot, sikerült.

Valamint most is azt, hogy az NB I-ben nem olyan csapat szeretnénk lenni, amelyik beáll és várja a túlélést, ezzel szeretne bennmaradni. Igenis focizni szeretnénk. Ennek alappillére szeretnék lenni. Mint csapatkapitány ehhez hozzá kell járulnom góllal, gólpasszokkal, pályán kívüli tettekkel. Ahogy szokták mondani, a kor az csak egy szám. Amíg jól érzem magam, meg profi az ember, addig tudok segíteni a csapatnak. És abszolút azt érzem, nem kifelé lógok ki" – nyilatkozta az M4 Sport kamerája előtt Dzsudzsák Balázs.

Hol lehet helye Dzsudzsáknak a válogatottban?

Marco Rossi a 2019-es Cardiffban elvesztett Eb-selejtező után átállt a 3-5-2-es játékrendszerre, azóta pedig szárnyal a magyar válogatott. Korábban már többször is megemlítették, hogy Dzsudzsáknak nincs helye ebben a szisztémában, mert ebben a szárnyvédős rendszerben rengeteget kell robotolni, ráadásul a Loki focistája akkor sem tudott szárnyvédőt játszani, amikor pályafutása csúcsán volt.

Viszont Huszti Szabolcs februári debreceni kinevezése óta Dzsudzsák Balázs már nem a balszélen futkározik, hanem az egykori válogatott csapattárs bevezényelte a középpálya középre, és nagyon úgy tűnik, hogy ízlik neki az irányító szerepkör.

A magyar csapatnak Szoboszlai Dominik személyében van karmestere, és az Európa-bajnokságon remek teljesítményt nyújtó Schäfer Andrást is nehéz lesz kirobbantani a kezdőcsapatból, azonban a kispadra mindig kellenek olyan emberek, akik meg tudják változtatni a játék képét.

Lesz még együtt válogatott Szoboszlai és Dzsudzsák? Fotó: Csudai Sándor - Origo

Márpedig Dzsudzsák Balázs hiába 34 éves, azt nem lehet elvitatni, hogy a lövőtechnikája és a játékintelligenciája még mindig kimagasló, így a szögleteivel, az életveszélyes szabadrúgásaival és a mélységi indításaival komoly fegyver lehetne a magyar válogatott számára.

Marco Rossi már megtalálta a csapatát, és az biztos, hogy ebben a csapatban Dzsudzsák Balázs már nem lehet vezér.

Azonban a magyar válogatott legendás játékosát még korai temetni, és ha továbbra is bombaformában játszik, érkezhet a válogatott meghívó Debrecenbe, és Dzsudzsák bal lába aranyat érhet az angol válogatott elleni szeptember 2-án esedékes vb-selejtezőn.

Mindent egy helyen az Eb-ről