A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A bravúros Európa-bajnoki szereplés után a keret tagjai pihenőt kaptak, de augusztusban már valamennyi bajnokság elrajtolt, így a kapitány már "élesben" is megfigyelhette a kiszemelt játékosokat. Marco Rossi a három szeptemberi vb-selejtezőre 26 játékost hívott be, köztük a Bundesliga-idényt remekül kezdő, a sérüléséből teljesen felépülő Szoboszlai Dominikot, valamint az amerikai bajnokság góllövőlistáját vezető Sallói Dánielt. Az Európa-bajnokságon látott kerethez képest a lengyel Slask Wroclaw-ban szereplő Tamás Márk az egyetlen új játékos.

Marco Rossi szövetségi kapitány szerdán délben kijelölte a három szeptemberi világbajnoki selejtezőre készülő magyar válogatott keretét. Az Anglia és Andorra elleni hazai, illetve a két találkozó közötti Albánia elleni idegenbeli mérkőzésekre a szakvezető 26 fős keretet hirdetett.

A kapitány ismét számíthat a 2020 végén makacs sérüléssel hét hónapra kidőlő Szoboszlai Dominikra, aki ráadásul már új klubjában, az RB Leipzigben is bizonyította klasszisát, valamint azt, hogy kiváló formában tért vissza a pályára:
a támadó a Stuttgart elleni bajnokin két gyönyörű góllal tette le a névjegyét a Bundesligában.

Visszatért a keretbe Gazdag Dániel és Sallói Dániel is: az egyaránt az észak-amerikai bajnokságban (MLS) szereplő két futballista egyaránt kiegyensúlyozott, jó játékkal érdemelte ki a meghívót, mi több, Sallói 12 góljával holtversenyben vezeti a liga góllövőlistáját, és amennyiben lehetőséget kap, úgy első ízben mutatkozhat be a magyar A-válogatottban.

"2018-ban egyszer már meghívtam a válogatottba Sallói Dánielt, most ismét lehetőséget adhatok neki, és úgy látom, már megérett a csapatjátékra, és be fog tudni illeszkedni a csapatba" - mondta Sallói Dánielről a kapitány.

A kapitány elmondta, egyetlen játékosa formája miatt sem aggódik, és mindenkin érzi a lelkesedést; azt, hogy ott akar lenni a keretben.

Rossi ehhez hozzátette, hogy azt viszont sajnálja, hogy továbbra is kevesen játszanak a legmagasabb szinten, ahogy az Európa-liga főtáblájára jutó Ferencvárosban is nagyon kevés magyar futballista kap lehetőséget. A Young Boys elleni visszavágón például csak Dibusz Dénes volt közülük a csapatban. "De ez persze nem az én dolgom, a klubvezetők és az edzők tudják, hogy kikre van szükségük. Ettől én még a Fradiból ugyanúgy meghívom Bogdán Ádámot és Botka Endrét, mert ismerem a képességeiket" - tette hozzá Rossi.

Dibusz Dénes tizenegyest védett a Young Boys elleni BL-selejtezőn Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Sok értékelést elvégeztünk, és arra jutottunk, hogy nem látjuk értelmét, hogy sokat változtassunk az Eb-n szereplő kereten. Sok lehetőségünk nem is volt, hiszen csak néhány hete kezdődtek a bajnokságok. Abból a munkából igyekszünk hasznot húzni, amit az Eb előtt és alatt elvégeztünk 35 nap alatt.

Rossi elmondta, hogy szeretné ő maga is újra átélni az Eb-n tapasztalt lelkesedést. "A szurkolók támogatása egy olyan tőke, amit nem szabad eltékozolnunk, ki kell érdemelnünk a támogatásukat, aminek egy módja van, mégpedig a pályán mutatott játék. A szurkolóink már többször is igazolták, hogy az eredményen túl ezt az erőfeszítést is megbecsülik."

A szeptemberi mérkőzések esélyeiről Rossi elmondta, hogy három nagyon különböző mérkőzés vár a csapatra taktikai szempontból.

Marco Rossi készen áll az újabb bravúrra Fotó: Csudai Sándor - Origo

"A hozzáállásunk mindig ugyanolyan kell, hogy legyen, de amikor egy csapat Anglia ellen játszik, tisztában kell vele lennünk, hogy a pályán olyan különbség van, hogy az eredmény szinte már megvan írva a csillagokban.

Egy kis szerencsére is szükségünk lesz, de naponta látunk olyan meccseket, amelyek egy-egy momentumon dőlnek el. Albánia ellen sem lesz könnyű dolgunk, mert egy nagyon jó stílusban játszó, kiválóan védekező csapatot alkotnak, amelynek jól ismerem az edzőjét. Ráadásul az egy idegenbeli meccs lesz, de én bízom a csapat képességeiben" - mondta Rossi, aki kiemelte, hogy Andorra ellen is kiemelt koncentrációt vár el a csapattól, mert ma már egyetlen csapatot sem szabad lebecsülni; ugyanakkor az nem is lehet vitás, hogy azt a meccset meg kell nyerni.

Nap mint nap érzem magam is, hogy milyen óriási a várakozás. Tegnap este a Ferencváros mérkőzésén voltam, és ott is láttam, hogy a szurkolók olyan hangulatot teremtettek, ami bizony a Young Boys játékosaira is hatással volt. A szurkolók a 12. játékosok, akik a lelátón játszanak és támogatnak bennünket. De szeretném őket megkérni, hogy sportszerűen szurkoljanak, ne használjanak olyan kifejezéseket, amelyekről tudják, tudjuk, hogy szankcionálni fogja az UEFA.

- válaszolta Marco Rossi az Origo kérdésére.

A vb-selejtezőkre készülő válogatott kerete:
kapusok: Bogdán Ádám, Dibusz Dénes, Gulácsi Péter
védők: Bolla Bendegúz, Botka Endre, Fiola Attila, Kecskés Ákos, Lang Ádám, Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Szalai Attila, Tamás Márk
középpályások: Gazdag Dániel, Kleinheisler László, Nagy Ádám, Nego Loic, Schäfer András, Szoboszlai Dominik
támadók: Hahn János, Nikolics Nemanja, Sallai Roland, Sallói Dániel, Schön Szabolcs, Szalai Ádám, Varga Kevin, Varga Roland

Az eseményen bemutatkozott Laczkó Zsolt, aki Cosimo Inguscio mellett a válogatott másodedzője, Marco Rossi segítője lesz.

"Tudtuk, hogy az Eb után már nem számíthatunk az U21-es csapathoz visszatérő Gera Zoltánra, akinek ezúton is nagyon szeretném megköszönni a segítségét. Biztos vagyok benne, hogy Zsolt minden szinten a legjobban fogja tudni helyettesíteni Zolit" - mondta új kollégájáról Marco Rossi kapitány.

Laczkó Zsolt, a férfi A-válogatott új másodedzője és Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Még nem nagyon fogtam fel, hogy a válogatott szakmai stábjához tartozhatok, de azért idővel majd ez is meg fog történni. Nem sokat vacilláltam, amikor Marco felkért, hiszen Magyarország legjobb játékosaival és legjobb szakemberével dolgozhatok együtt" - mondta a korábbi válogatott futballista, aki pályaedző lesz, valamint a játékosok és a mérkőzések elemzésében is besegít Marco Rossinak, illetve a stábnak.

A csapat vasárnap vonul edzőtáborba, majd szeptember 2-án a Puskás Arénában Angliát fogadja, három nappal később Albániában lép pályára, majd 8-án Andorrával játszik ugyancsak a Puskás Arénában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!