Messinek nem kellett a mesterhármas Gulácsiék ellen, Griezmann történelmet írt a piros lappal

fbl Horizontal FOOTBALL CHAMPIONS LEAGUE
Paris Saint-Germain's Argentinian forward Lionel Messi celebrates scoring his team's second goal during the UEFA Champions League first round group A football match between Paris Saint-Germain's (PSG) and RB Leipzig, at The Parc des Princes stadium, in Paris, on October 19, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában a PSG hazai pályán 3-2-re nyert a Lipcse ellen. A Milan zsinórban harmadik meccsén kapott ki, nagyon fontos meccset tudott megnyerni a Liverpool az Atlético ellen, története legnagyobb vereségét szenvedte el a Borussia Dortmund. Úgy tűnik, hogy véget ért a moldáv Sheriff Tiraspol csodája, mert az Internazionale simán legyőzte a BL idei szezonjának eddigi meglepetés-csapatát.

Két magyarral küzdött a Lipcse a PSG ellen

Magyar szempontból a legérdekesebb meccset Párizsban rendezték kedden a Bajnokok Ligájában. A Lionel Messivel felálló Paris Saint-Germain a Lipcsét fogadta. A németeknél Gulácsi Péter és Willi Orbán kezdőként lépett pályára, Szoboszlai Dominik ezúttal végig a cserepadon ült.

A párizsi meccs azzal indult, hogy Ronaldinho és Messi a pályán megölelték egymást. Mint ismert, a brazil is focizott a PSG-ben, ráadásul akkor éppen a Barcelona játékosa volt, amikor Messi bemutatkozott a felnőttek között.

A meccsen a PSG szerzett vezetést Kylian Mbappé révén, majd André Silva és Nordi Mukiele góljaival a második félidő elején már az RB Leipzig vezetett. Messi előbb Gulácsi bravúros védése után egyenlített, majd egy szép panenkás tizenegyessel megszerezte a győzelmet. A hosszabbításban még Mbappé is lőhetett egy tizenegyest, de csúnyán Gulácsi kapuja fölé lőtt. A 3-2-es siker azt is jelentette, hogy a PSG 7 ponttal vezeti az A csoportot, míg a németeknek három kör után nincsen pontjuk.

Messi lövi be a tizenegyest Gulácsi Péternek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

„Jól játszottunk és a meccs nagy részében a mi akaratunk érvényesült. Miután megszereztük a vezetést, jó helyzetbe kerültünk, de egy nagy hibát követtünk el. Mbappé és Messi pillanatok alatt képes gólt szerezni. Sok pozitív dolgot vihetünk magunkkal. Bátrak voltunk és jól játszottunk, jól jöttünk ki a saját térfelünkről. Sok helyzetünk volt és a pontrúgásaink is veszélyesek voltak. Ennek ellenére igencsak nehéz helyzetben vagyunk, miután nincs pontunk" – mondta a meccs után a németek edzője, Jesse Marsch.

A francia csapatnál természetesen mindenki Messiről és Mbappéról beszélt. Messi második gólja egy gyönyörű panenkás tizenegyesből született, amit megelőzően Mbappé szólt az argentinnek, hogy lője ő a büntetőt. A hosszabbításban kapott egy újabb tizenegyest a PSG, ekkor pedig Messi ahelyett, hogy mesterhármast szerzett volna, Mbappénak adta a labdát, de a francia az égbe lőtte azt.

Mbappé a gólja után tizenegyest rontott Forrás: AFP/Franck Fife

„Nem történt semmi különleges, ez a tiszteletről szól. Ő a világ legjobb játékosa, megtiszteltetés, hogy nálunk focizik, ezt mindig hangsúlyozom. Az első tizenegyest ő lőtte, a másodiknál szólt, hogy ez az enyém" – mondta Mbappé.

Messi eddig három gólt szerzett a PSG-ben, mindhármat a Bajnokok Ligájában. Egyet a Manchester City, kettőt a Lipcse ellen. A keddi duplával az argentin már 123 BL-gólnál jár, a Lipcse pedig a 37. csapat, amely ellen betalált a BL-ben.

„Kemény meccs volt, de nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült három pontot szereznünk. Fontos volt a győzelem és az, hogy a csoport élére kerüljünk. Nehéz meccs volt egy remek csapat ellen, de megérdemeltük a sikert. Amikor 2-1-re vezettek, megmutattuk, hogy van tartásunk, ahogy tesszük azt az egész szezonban. Tudjuk, hogy van még min javítani és van hová fejlődnünk és fogunk is fejlődni, de meg kell dicsérni a játékosokat, mert jól teljesítettek" - mondta Mauricio Pochettino.

Ronaldinho és Neymar - biztosan sokáig tartott a párizsi éjszaka:

„Az edzőnk remekül felkészített minket. Az ellenfél minden egyes hibáért keményen mebüntetett bennünket, ami normálisnak mondható ezen a szinten. Ebben a csoportban nem jelent túl sok jót, hogy három forduló után pont nélkül állunk, nehéz lesz innen. Megmutattuk, hogy a legmagasabb szinten is van esélyünk, talán van még esélyünk arra, hogy jövőre is legyen nemzetközi kupameccsünk. Túl naivak, túl tapasztalatlanok voltunk, de büszkék lehetünk a teljesítményünkre, hiszen legalább egyenrangú partnerek voltunk, ha nem jobbak. Fájó szívvel megyünk haza, üres kézzel, de próbálunk a pozitívumokra koncentrálni" – mondta a Lipcse osztrák játékosa, Konrad Laimer.

Messi harmadik BL-gólját lőtte a PSG-ben Forrás: AFP/Franck Fife

A csoport másik meccsén a Club Brugge otthonában tudott nyerni 5-1-re a Manchester City. Az angolok sikere után boldogan nyilatkozott Pep Guardiola, aki szerint csapata még soha nem játszott ennyire jól a Bajnokok Ligájában.

„Nagyon jók voltunk, ez volt az egyik legjobb meccsünk a BL-ben. Jó meccs volt, jól sikerült letámadnunk, gyorsan sikerült labdát szereznünk és okosan is játszottunk. Sok jó passzunk volt, Phil Foden nagyszerűen passzolt. Sokszor sikerült lyukra futnunk, több gólt is szerezhettünk volna, rengeteg helyzetünk volt, mindenki elégedett lehet" – mondta Guardiola, aki a 19 éves Cole Palmerről is beszélt, aki a City történetének harmadik legfiatalabb gólszerzője lett a BL-ben.

A Manchester City lefutballozta a pályáról a Club Brugge csapatát Forrás: Belga via AFP/Kurt Desplenter

„Cole kivételes tehetség. Remekül használja ki a helyzeteit, ilyen képességű játékos nem sok van. Ha ilyen helyzetben labdát kap, szinte mindig gólt szerez. Tudjuk, hogy még fiatal, türelmesnek kell lennünk vele. A helye egyelőre a második csapatnál van, de edz velünk is és dolgozik azon, hogy még jobb lehessen. Örülök a góljának, fokozatosan meg fogja kapni majd a lehetőséget" – mondta Guardiola.

Aranylabdát Szalahnak, piros lap Griezmann-nak

A B csoportban igazi rangadót rendeztek, a spanyol bajnok Atlético Madrid a Liverpoolt fogadta. A meccsen gyorsan kétgólos előnye lett az angoloknak, Szalah majd Keita szerzett gólt. Ezt egyenlítette ki Antoine Griezmann, aki később piros lapot kapott. A meccs hajrájában Szalah tizenegyesből lőtt győztes gólt, miközben a madridiaknál egy már befújt büntetőt vett el a videobíró.

Szalah hihetetlen formában kezdte az idényt: az angol bajnokságban már hét, a BL-ben öt gólja van, edzője és több angol szakértő szerint is jelenleg ő a világ legjobb formában lévő focistája, azaz járna neki az Aranylabda.

Mohamed Szalah hihetetlen formában van Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A meccs után a hazaiak mestere, Diego Simeone nem fogott kezet Jürgen Klopp-pal.

Szalah lett a Liverpool legeredményesebb góllövője a BL-ben:

„Az Atlético sok labdát szerzett, ami kizökkentett minket. Könnyű passzokat kellett választanunk, miközben nagyon mélyen védekezett az ellenfél. A védőik is elkezdtek támadni, amihez alkalmazkodnunk kellett. A meccs túl lassú volt, pontosan ezt akarta az Atlético, ezért is változott meg a meccs képe. A büntetőnk teljesen egyértelmű volt, és szerintem a másik tizenegyes nem volt az, de nem számítottam arra, hogy majd visszavonják, de ez volt a megfelelő döntés. Ami a piros lapot illeti, szerencsétlen volt, de járt érte a piros. Beletalpalt az arcába, előfordul az ilyesmi. Kemény meccs volt és hogy őszinte legyek,

– mondta Klopp, akit megkérdeztek a kézfogás elmaradásáról is.

Jürgen Klopp öröme a meccs után Forrás: AFP/Gabriel Bouys

„Nem szeretjük az ilyesmit, de a helyzet egyértelmű. Kezet akartam fogni, de ahogy az enyém, úgy az ő reakciója sem volt a leghiggadtabb. Majd legközelebb, ha találkozunk, biztosan kezet ffogunk, nem történt semmi. Nyilvánvalóan ideges volt, nem miattam, inkább a meccs miatt" – mondta Klopp.

Ezért kapott piros lapot Griezmann

„Kemény meccs volt egy nagyszerű csapat ellen, normális esetben sok gólt lő a Liverpool. Nem úgy kezdtük a meccset, ahogy szerettük volna, de a második kapott gólunk után elkezdtünk játszani és sok helyzetünk volt. A második félidőben is nekünk volt ziccerünk, de a kapusuk nagyszerűen védett. Nagyon bekezdett a Liverpool, két lövésből két gólt szerzett, de összeszedtük magunkat és úgy védekezett a Liverpool, ahogy általában nem kell ennek a csapatnak" – mondta Simeone.

A meccs legjobbjának egyébként a Liverpool kapusát, Alissont választották, aki a brazil válogatottól Spanyolországba tért vissza, ott várta be a csapattársait, hogy a BL-ben szerepelhessen.

„Boldog vagyok, hogy meg tudtuk szerezni a harmadik gólt és nem kaptunk többet. Mi kontrolláltuk jobban a meccset, de van hová fejlődnünk, főleg úgy, hogy emberelőnyben voltunk. Nem egyszerű feldolgozni, hogy leadtuk a kétgólos előnyünket. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, láttuk is, hogy itt nem egyszer focizni. Klopp félidőben tudta, mit kell mondania, neki köszönhetően tértünk vissza a meccsbe. Ezek azok a meccsek, amin a legjobbak játszani szeretnének, Nagyon fontos, hogy itt tudtunk ma nyerni" – mondta Alisson.

A Liverpool három kör után továbbra is hibátlan ezzel nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Véget ért a Sheriff nagy sorozata

A Sahtar és a Real Madrid elleni győzelem után kikapott az Inter vendégekén a Sheriff Tiraspol. A moldáv csapat a 35. percben egy szerencsétlen góllal került hátrányba, majd a Real Madrid ellen győztes gólt szerző luxemburgi Sebastien Thill egyenlített egy fantasztikus szabadrúgásból. Végül ez is kevésnek bizonyult, az Inter 3-1-re nyert.

Ezzel minkét oldalon komoly sorozat szakadt meg, ugyanis az Inter utolsó hat hazai BL-meccse során először tudott nyerni, míg a Sheriffnek egy tízmeccses veretlenségi sorozata szakadt meg.

A csoport másik meccsén a Real Madrid erődemonstrációt tartott Ukrajnában, Carlo Ancelotti csapata 5-0-ra nyert a Sahtar ellen és pontszámban beérte a Sheriff csapatát. A Real Madrid kedveli az ukrán ellenfeleket, utolsó hét meccsén összesen 22 gólt lőtt ellenük.

Hosszabbítás

Lássuk a játéknap érdekességeit:

  • Riyad Mahrez hat gólt szerzett legutóbbi hét Bajnokok Ligája meccsén
  • Joao Cancelo két gólt szerzett legutóbbi három BL-meccsén, annyit mint korábbi 30 meccsén összesen
  • Az Ajax 4-0-s sikere a csapat legjobb eredménye a sorozatban, míg a Dortmundnak ez a története legnagyobb veresége a BL-ben
  • A Sporting a Besiktas ellen története legnagyobb idegenbeli sikerét érte el, először lőtt idegenben négy gólt
  • Lionel Messi 34. alkalommal lőtt legalább két gólt egy BL-meccsen
  • A Porto története során először nyert hazai pályán a Milan ellen
  • Az AC Milan először kezdte a BL-szezont zsinórban három vereséggel
Botrányosan kezdte a BL-t az AC Milan Forrás: AFP/Fernando Veludo
  • A Liverpool először nyert az Atlético Madrid ellen a BL-ben ötödik nekifutásra és egy ötmeccses idegenbeli nyeretlen sorozatot zárt le spanyol ellenfelekkel szemben
  • Az Atlético Madrid először kapott kettőnél több gólt hazai BL-meccsen Diego Simeone irányítása alatt, 2099 decembere óta nem fordult elő ilyen
  • A Liverpool 13 perc után már két góllal vezetett, soha nem kapott ilyen gyorsan két gólt a BL-ben az Atlético
  • A Liverpool először lőtt és kapott két gólt első félidőben a BL-ben
  • Mohamed Szalah lett az első Liverpool-játékos, aki zsinórban kilenc meccsen gólt szerzett a csapatban
  • Antoine Griezmann lett az első játékos, aki egy meccsen legalább két gólt szerzett és piros lapot is kapott
  • 19. alkalommal lőtt legalább öt gólt Pep Guardiola csapata a BL-ben, a listán második Ferguson és Wenger nyolc ilyen meccsel rendelkezik
  • A Club Brugge legutóbbi 13 meccsén nem tudott nyerni angol ellenféllel szemben

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló:

A csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - RB Leipzig (német) 3-2 (1-1)
gól: Mbappe (10.), Messi (67., 74., utóbbit 11-esből), illetve Silva (28.), Mukiele (57.)

Club Brugge (belga)-Manchester City (angol) 1-5 (0-2)
gól: Vanaken (81.), illetve Cancelo (30.), Mahrez (43., 84., előbbit 11-esből), Walker (53.), Palmer (67.)

Az állás: 1. Paris Saint-Germain 7 pont, 2. Manchester City 6, 3. Club Brugge 4, 4. RB Leipzig 0

B csoport:
FC Porto (portugál)-AC Milan (olasz) 1-0 (0-0)
gól: Diaz (65.)

Atlético Madrid (spanyol)-FC Liverpool (angol) 2-3 (2-2)
gól: Griezmann (20., 34.), illetve Szalah (8., 78., utóbbit 11-esből), Keita (13.)
piros lap: Griezmann (52., Atlético Madrid)

Az állás: 1. FC Liverpool 9 pont, 2. Atlético Madrid 4 (4-4), 3. FC Porto 4 (2-5), 4. AC Milan 0

C csoport:
Ajax Amsterdam (holland)-Borussia Dortmund (német) 4-0 (2-0)
gól: Reus (11., öngól), Blind (25.), Antony (57.), Haller (72.)

Besiktas (török)-Sporting Lisboa (portugál) 1-4 (1-3)
gól: Larin (25.), illetve Coates (15., 27.), Sarabia (44.), Paulinho (89.)

Az állás: 1. Ajax Amsterdam 9 pont, 2. Borussia Dortmund 6, 3. Sporting Lisboa 3, 4. Besiktas 0

D csoport:
Internazionale (olasz)-Sheriff Tiraspol (moldovai) 3-1 (1-0)
gól: Dzeko (35.), Vidal (58.), de Vrij (67.), illetve Thill (52.)

Sahtar Donyeck (ukrán)-Real Madrid (spanyol) 0-5 (0-1)
gól: Krivcov (38., öngól), Vinicius Junior (51., 56.), Rodrygo (65.), Benzema (91.)

Az állás: 1. Sheriff Tiraspol 6 pont, 2. Real Madrid 6, 3. Internazionale 4, 4. Sahtar Donyeck 1