Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó-bajnokság 10. fordulójában a Real Madrid 2-1-re legyőzte az FC Barcelonát a Camp Nou Stadionban, ezzel a katalán csapat sorozatban a negyedik El Clásicóján szenvedett vereséget.

A házigazda katalán gárda számára bizakodásra adhatott okot, hogy legutóbbi két mérkőzését megnyerte: az előző fordulóban 3-1-re múlta felül a Valenciát, majd a szerdai Bajnokok Ligája-meccsén - ugyancsak hazai pályán - 1-0-ra győzte le a Dinamo Kijevet. A Barcelona teljesítménye azonban egyik találkozón sem volt meggyőző, támadójátéka nem volt kellően hatékony, amit Ronald Koeman vezetőedző ki is emelt.

Ansu Fati (balra) először kezdett az idei szezonban Forrás: AFP/Lluis Gene

A Real Madrid lényegesen kiegyensúlyozottabb a szezonban, bár a bajnokság legutóbbi két fordulójában pontokat vesztett: otthon nem bírt a Villarreallal (0-0), majd 2-1-re kikapott az Espanyol vendégeként. A két bajnoki fellépés között a moldovai Sheriff Tiraspol is legyőzte Carlo Ancelotti csapatát a BL-ben, amely kedden, az ukrán Sahtar Donyeck 5-0-s legyőzésével hangolt a Clásicóra.

A két spanyol "gigász" legutóbbi három randevúját követően a fővárosiak ünnepelhettek, a katalánok a 2018-19-es szezon óta képtelenek győzni, igaz, akkor oda-vissza ők bizonyultak jobbnak.

A találkozó elején a Barcelona irányította a játékot, a Real Madrid pedig tudatosan átengedte a területet, és kontrajátékra rendezkedett be.

Sokáig nem alakult ki nagy helyzet a találkozón, majd a 21. percben a madridiak reklamáltak tizenegyest. Vinícius Júnior tört be a tizenhatoson belülre, majd Eric García és Óscar Mingueza között hatalmasat homorított, de José María Sánchez Martínez játékvezető nem volt vevő a brazil támadó színészi alakítására.

Vinícius Júnior a gyorsaságával sok gondot okozott a Barca védőinek Forrás: AFP/Josep Lago

A 25. percben megszerezhette volna a vezetés a Barcelona.

A holland válogatott Memphis Depay rázta le magáról Éder Militãót, majd a középre centerezett labdájára Sergiño Dest érkezett teljesen üresen, de az amerikai szélső tíz méterről a kapu fölé lőtt.

Ami barcelonai oldalon kimaradt, az madridi részről azonnal beakadt.

A 32. percben David Alaba szerzett labdát, ez után pedig kontrázhatott a Real Madrid. Az osztrák védő hatalmas sprintet levágva felért a Barcelona tizenhatosához, remek labdát kapott Rodrygótól, majd 16 méterről elemi erővel lőtt a bal felső sarokba.

  • Alaba az ötödik játékos, aki az első Clásicóján gólt szerzett a XXI. században. Korábban ez a brazil Ronaldónak, Ruud van Nistelrooynak, Raphaël Varane-nak és Jesé Rodrígueznek sikerült.
David Alaba óriási gólt lőtt pályafutása első klasszikusán Forrás: AFP/Lluis Gene

Három perccel később egyenlíthetett volna a Barcelona.

A bekapott gólnál nagyot hibázó Depay rúgott be egy szögletet, amire Gerard Piqué robbant be, de a hétméteres fejese néhány centivel elkerülte a jobb kapufát.

Az első félidő utolsó percében újabb nagy Barcelona-helyzet maradt ki. Egy védelem mögé betett labdát Jordi Alba készített le Ansu Fatinak, aki megcsinált egy cselt a tizenhatoson belül, majd nyolc méterről lőhetett, de Éder Militão blokkolni tudta a fiatal csatár kísérletét.

Szünetben Ronald Koeman cserére szánta el magát.

A jobbhátvéd Oscar Mingueza helyére pályára küldte a brazil válogatott Philippe Coutinhót, így Dest a támadósorból visszahúzódott a védelem jobb oldalára.

A 48. percben a brazil támadó majdnem ki is egyenlített. Depay sarokkal visszatett labdáját lőtte kapura, de egy madridi védő blokkolni tudta a bombáját. Egy perccel később újabb lehetőséget hagytak ki a katalánok. Jordi Alba balról betett labdáját Ansu Fati lőtte nyolc méterről kapura, de a labda pont Thibaut Courtois kezében landolt.

Ansu Fati rendkívül aktívan játszott Forrás: AFP/Lluis Gene

A Barcelona megnyomta a második félidő elejét, de a 62. percben a Real Madrid növelhette volna az előnyét. Egy védelem mögé betett labdát az aranylabdás Luka Modric húzott vissza a mélységből érkező Karim Benzemának, aki 10 méterről kapásból lőtt, de pont Marc-André ter Stegen kezébe.

A 72. percben eldönthette volna a meccset a Real Madrid.

Egy szép támadás végén Ferland Mendy középre lőtt labdájára Benzema robbant be a kapu elé, öt méterről csak a kapuba kellett volna passzolnia, de rosszul találta el a labdát, és nem talált kaput.

Karim Benzemának két nagy helyzete volt a második félidőben Forrás: AFP/Lluis Gene

Az utolsó húsz percben a Barcelona ugyan próbálkozott, de a csapat játékából hiányzott az átütőerő. Ronald Koeman a meccs végén már pályára küldte Sergio Agüerót és Luuk De Jongot is, de a katalán csapat már nem tudott komoly helyzetet kialakítani.

A 93. perc végén aztán lezárta a meccset a Real Madrid.

Egy kontratámadás végén Marco Asensio lövését Ter Stegen még óriási bravúrral védeni tudta, a kipattanóra azonban Lucas Vázquez érkezett, és közelről a hálóba sodorta a labdát.

A 97. percben a Barcelonának még összejött a szépítés.

Dest húzott el a jobb oldalon, a középre lőtt labdáját Agüero hat méterről a hálóba pörgette, de a gól után a játékvezető azonnal lefújta a meccset, ezzel a katalán csapat sorozatban a negyedik Clásicóját veszítette el, a Real Madrid pedig a tabella élére állt.

32GólDavid Alaba
58Sárga lapGerard Pique
80Sárga lapFerland Mendy
93GólLucas Vazquez
97GólSergio Aguero
Összeállítások
4-3-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 38 29 1 8 87-26 61 95
GY
GY
GY
D
D
2.
Barcelona 38 26 5 7 79-44 35 85
V
GY
GY
GY
GY
3.
Girona 38 25 7 6 85-46 39 81
GY
D
V
GY
GY
4.
Atletico Madrid 38 24 10 4 70-43 27 76
GY
GY
GY
V
GY
5.
Athletic Bilbao 38 19 8 11 61-37 24 68
GY
D
V
GY
GY
6.
Real Sociedad 38 16 10 12 51-39 12 60
GY
V
GY
GY
V
7.
Real Betis 38 14 9 15 48-45 3 57
GY
GY
D
V
D
8.
Villarreal 38 14 13 11 65-65 0 53
V
GY
GY
D
D
9.
Valencia 38 13 15 10 40-45 -5 49
V
D
V
V
D
10.
Deportivo Alaves 38 12 16 10 36-46 -10 46
GY
D
V
GY
D
Teljes lista
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!