Sallai Rolandék veretlensége a Bundesliga nagy szenzációja

Sallai Roland Freiburg
14 August 2021, North Rhine-Westphalia, Bielefeld: Football: Bundesliga, Arminia Bielefeld - SC Freiburg, Matchday 1 at Schüco Arena. Freiburg's Roland Sallai heads the ball. Photo: Friso Gentsch/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Bundesliga 7. fordulójában a hét magyar közül csak négy lépett pályára. Heti összefoglaló.

A Mainz játékosát, Szalai Ádámot nemrég műtötték, még egy ideig nem lehet számolni vele sem a klubjánál, sem a válogatottban. Willi Orban úgy tűnt, hogy a kezdőcsapat tagja lesz szombaton, de nem sokkal a mérkőzés előtt kiderült, hogy beteg, így a keretbe sem került be. A Leipzig ellenfelének, a Bochumnak a keretében nem volt ott Novothny Soma, aki a szezon elején többször a kispadon ült, de mostanában ott sem.

Szoboszlai Dominik ott volt a Leipzig-Bochum meccs kezdetekor, míg Gulácsi Péter csapatkapitányként vezethette ki a szász társaságot az újonc elleni találkozóra.

Aztán sok dolga nem volt, a Bochum két olyan lövést küldött a kapujára, ahol szükség volt rá. Ahogy az várható volt, az ezüstérmes otthonában az újonc inkább a védekezéssel törődött, és ezt több mint egy órán keresztül eredményesen tette.

Szoboszlai Dominik gólpasszt adott a hétvégén a Bundesligában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A 69. percben még 0-0 volt az állás, amikor a Leipzig támadóduót cserélt. Az addig gólképtelen Yussuf Poulsen és Emil Forsberg helyére André Silva és Szoboszlai Dominik érkezett. Tökéletes megérzés volt ez Jesse Marsch edzőtől, ugyanis

a magyar játékos bal oldali szögletből azonnal a portugál fejére varázsolta a labdát, és vezetést szerzett a szász társaság.

Ez az egy perc el is döntötte a mérkőzést, ezt követően a két Christopher Nkunku-gólnak már csak a pontos végeredmény szempontjából volt jelentősége.

Lehet erre azt mondani, hogy vajon miért nem kezdett a magyar támadó, de felesleges! Mert elképzelhető, ha ott van a kezdőcsapatban, akkor ő nem tud nagyot alkotni 69 percen keresztül, és a helyette érkező dönt. Szombaton ez volt a nyerő forgatókönyv, és a győzelmet soha nem kell magyarázni.

Sallai Roland edzőjének sem kell azon gondolkoznia: mit kellett volna másképpen csinálnia, hiszen a Freiburg ismét nyert. Ezúttal a fővárosban.

A Hertha-Freiburg találkozót Dárdai Márton a pályán, Sallai Roland a kispadon kezdte.

Ám a mérkőzés végéhez közeledve itt is hasonló történt, mint Lipcsében. Csak itt még nagyobbat húzott a tréner: teljes csatársort cserélt, vagyis három fáradó támadó helyére három friss érkezett.

Ekkor, vagyis a 76. percben jött Sallai Roland is. 1-1 volt akkor az állás, és egy perc múlva megnyerte a mérkőzést a Freiburg.

Nils Petersen talált be, aki 30. alkalommal csinált ilyet csereként. Dárdai Márton ekkor már nem volt a pályán, ugyanis combsérülése miatt a második félidőre már nem bírt kijönni. Ezzel tovább nőttek edzője, és édesapja, Dárdai Pál gondjai, ugyanis már alig van bevethető embere a védelemben.

Sallai Roland még mindig veretlen csapatával a német bajnokságban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Friso Gentsch

Idősebb Dárdai egyébként elmondta, hogy éppen a védekező emberek hiánya miatt kellett siettetnie Márton visszatérését a csapatba sérülése után, és félő, hogy most ez bosszulta meg magát. Dedryck Boyata a középső Dárdai-fiúhoz hasonlóan sérülten játszott, az utolsó percekben már nem is tudott csapata hasznára lenni. Ő ráadásul elmegy a belga válogatotthoz, és ki tudja, milyen állapotban tér vissza. Torunarigha, Klünter, Zeefuik és Gechter is ebből az egységből hiányzik. Így valamennyire érthető, hogy hét meccsen már nyolc gólt kapott rögzített szituációk után a csapat.

Ám ez kicsit sem vigasztalja Dárdait. Javaslatára a válogatott szünet idejére tervezett Erzgebirge Aue elleni felkészülési találkozót valószínűleg kénytelen lesz lemondani a klub. Továbbá arról is beszélt a magyar szakember, hogy akkor lenne nyugodt karácsonya a társaságnak, ha addig 20 pontot gyűjtene össze.

Ez a 20 pont annak a bűvös 40-nek a fele, mellyel még soha, senki nem esett ki a Bundesliga1-ből.

A bajnokság feléig még 10 mérkőzés van, ezekből négyet vagy ötöt kellene megnyerni az említett cél eléréséhez. Jelenleg ez nehezen képzelhető el, de játszik még a csapat négy-öt olyannal, akit legyőzhet. Az biztos, hogy jól jön most a rövid szünet a Herthának, amit sokan – a szó legszorosabb értelmében – a sebek gyógyítására tudnak fordítani.

Dárdai Pál nagyon nehéz helyzetben van a Herthában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Dárdai Márton sérülése a magyar válogatottra nincs hatással, ugyanis még nem dőlt el, hogy ő melyik ország válogatottjában fog szerepelni. Nyilván a mindenkori magyar vezetés szívesen látná majd, de az ő álláspontja is érthető, ha azt a németet választaná felnőttként is, melyben fiatalabb korában szerepelt. Az ő posztjáról kiöregedett ott a két világbajnok, Mats Hummels és Jerome Boateng. Lehetséges utódaik közül talán csak a müncheni Niklas Süle jobb nála, Jonathan Tah és Antonio Rüdiger nem feltétlenül. Utóbbi ráadásul már 28 éves. Ez persze így leírva nagyon racionális, remélhetően a rideg tények mellett az érzelmek is szerepet játszanak majd a fiatalember későbbi döntésében. Ám ez a jövő történése.

A jelenben pedig a Bundesligában sok minden egy magyar válogatottban mindig tisztességgel teljesítő játékos, Sallai Roland csapatáról szól.

A Freiburgról, mely szombaton nyert Berlinben. És amely az egyetlen veretlen csapat a Bundesliga1-ben, ugyanis a Bayern München vasárnap este hazai pályán kikapott az addig nyeretlen Frankfurttól. A dicséretes teljesítmény elismerése mellett persze meg kell említeni, hogy a fekete-erdei csapat eddig csak egy nála egyértelműen magasabbra taksált gárdával találkozott, a Borussia Dortmunddal.

Azt legyőzte, ráadásul Sallai Roland is a gólszerzők között volt. A többi hat eddigi ellenfelétől nem olyan nagy meglepetés, hogy nem kapott ki. Tudja ezt az edző, Christian Streich is, aki a berlini mérkőzés előtt ezt mondta:

Streich azt is hozzátette, hogy továbbra is a 40 pont a csapat célja. Ebből már 15 megvan, vagyis lényegesen optimistább a hangulat Freiburgban, mint a Herthánál. Sallai Roland az első öt meccsből négyen is kezdő volt, de Mainzban gyenge teljesítményt nyújtott, amit a német szaklap, a Kicker 5-ösre értékelt, azon a skálán, melyen a 6-os a legrosszabb és az 1-es a legjobb. Emiatt most kis hátrányba került vetélytársaival szemben, de ez nem komoly.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 34 28 0 6 89-24 65 90
D
D
GY
GY
GY
2.
VfB Stuttgart 34 23 7 4 78-39 39 73
V
D
GY
GY
GY
3.
Bayern München 34 23 8 3 94-45 49 72
GY
GY
V
GY
V
4.
RB Leipzig 34 19 7 8 77-39 38 65
GY
GY
D
D
D
5.
Borussia Dortmund 34 18 7 9 68-43 25 63
D
V
GY
V
GY
6.
Eintracht Frankfurt 34 11 9 14 51-50 1 47
GY
V
V
D
D
7.
Hoffenheim 34 13 14 7 66-66 0 46
GY
V
D
GY
GY
8.
Freiburg 34 11 14 9 45-58 -13 42
D
V
D
D
V
9.
Werder Bremen 34 11 14 9 48-54 -6 42
GY
GY
D
D
GY
10.
FC Heidenheim 34 10 12 12 50-55 -5 42
V
GY
D
D
GY
Teljes lista

A hétvégén nem rendeznek bajnoki találkozókat Németországban (sem), hisz a válogatott csapatok veszik birtokba a kontinens legnagyobb stadionjait. Vagyis Sallai Roland Gulácsival és Szoboszlaival együtt harcolhat a vb-részvételért. Aztán az angol-magyar találkozó után a freiburgi fiú úgy búcsúzhat el honfitársaitól, hogy hamarosan találkoznak. Ráadásul körbevezeti őket új munkahelyén.

Ugyanis jövő szombaton, október 16-án a Freiburg az akkor debütáló stadionjában, az Europarkban fogadja bajnoki találkozón a Leipziget. Úgy, hogy az éllovastól egy ponttal lemaradva áll a negyedik helyen. Míg az RB csak nyolcadik jelenleg, és a nála kevesebbre taksált csapat otthonában feltétlenül nyernie kellene. De az első hét játéknap jócskán átírta az előzetes erőviszonyokat a Bundesligában.