A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Gólok, amelyek mindent megváltoztattak a Bajnokok Ligájában

Horizontal SEMIFINAL FOOTBALL MATCH CHAMPIONS LEAGUE PORTRAIT FRONT VIEW JOY WINNER RUNNING SHOUTING
Barcelona´s midfielder Andrés Iniesta celebrates a goal against Chelsea during their Champions League semi-final, second-leg match against at the Stanford Bridge in London, May 6, 2009. AFP PHOTO/LLUIS GENE. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában a Manchester United-Villarreal mérkőzést Cristiano Ronaldo a 95. percben döntötte el. A portugál világsztár gólja különösen fontos volt, hiszen az angol csapat így 2-1-re nyert és megszerezte első győzelmét az idei sorozatban. A BL történetében természetesen nem Ronaldo volt az egyetlen, aki közvetlenül a meccs lefújása előtt lőtt sorsdöntő gólt. Az alábbi összeállításban felidézzük azokat a fantasztikus gólokat, amelyek az utolsó pillanatban döntötték el az adott mérkőzést a Bajnokok Ligájában.

Cristiano Ronaldo - Manchester United, 2021

A Manchester United számára nem az elvárásoknak megfelelően indult a Bajnokok Ligája 2021/2022-es szezonja, hiszen már az első fordulóban 2-1-es vereséget szenvedett a playoff körben a Ferencvárost is kiejtő svájci Young Boys otthonában. Ole Gunnar Solskjaer csapatára a második fordulóban papíron nehezebb mérkőzés várt, az Európa-liga-győztes Villarreal látogatott az Old Traffordra.

A találkozó nem indult jól az angolok szempontjából, sokáig David De Gea nagyszerű védéseinek köszönhetően úszták meg kapott gól nélkül, de az 53. percben már a spanyol kapus is tehetetlen volt Paco Alcácer közeli lövésével szemben.

A United a folytatásban összekapta magát, a 60. percben Alex Telles kapáslövésével kiegyenlített, majd amikor már sokan elkönyvelték volna a döntetlent, érkezett Cristiano Ronaldo.

Az ötszörös aranylabdás portugál szupersztár a 95. percben vágott a kapuba éles szögből egy elé pattanó labdát, megszerezve ezzel az angol csapat első győzelmét az idei BL-sorozatban.

Cristiano Ronaldo a mezét is levette a gólöröm hevében Forrás: AFP/Anthony Devlin

Teddy Sheringham és Ole Gunnar Solskjaer - Manchester United, 1999

Maradva a Manchester Unitednél, bizonyára sokan emlékeznek minden idők egyik legdrámaibb BL-döntőjére, amelyet a Bayern Münchennel játszottak az angolok 1999-ben. A bajor rekordbajnok már a 6. percben vezetett Mario Basler remek szabadrúgásgóljával és sokáig 1-0 állt az eredményjelzőn. A Bayern többször is eldönthette volna a meccset, a Manchestert gyakorlatilag Peter Schmeichel kapus bravúrjai tartották életben.

A United edzője, Sir Alex Ferguson érezte, hogy változtatnia kell a csapaton és 20 perccel a rendes játékidő vége előtt behozta Teddy Sheringhamet.

A csere telitalálatnak bizonyult, ugyanis a 91. percben az angol válogatott csatár egy szöglet utáni kavarodást követően közelről kiegyenlített.

Sheringham (balra) és Solskjaer (jobbra) voltak az 1999-es BL-döntő hősei Forrás: manchestereveningnews.co.uk

A dráma ezzel a góllal nem ért véget, mert a 93. percben a szintén csereként pályára lépő Ole Gunnar Solskjaer - a MU jelenlegi edzője - Sheringham továbbcsúsztatott labdáját a léc alá vágta.

Ferguson cseréi a mennybe mentek, a United a hosszabbításban, két perc alatt fordította meg a meccset és nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Az 1999-es esztendő szenzációsan sikerült az angol sztárcsapat számára, mert a Premier League-t és az FA Kupát is megnyerték, fantasztikus idényüket pedig ezzel az elképesztő BL-győzelemmel koronázták meg.

Steven Gerrard - Liverpool, 2004

Rafa Benítez csapata a 2004/2005-ös szezon végén megnyerte a BL-t, de a csoportkör utolsó fordulójában az Olympiakosz elleni mérkőzésen percekre volt a kieséstől. A görög csapat az első félidőben a világbajnok brazil támadó, az aranylabdás Rivaldo szabadrúgásgóljával 1-0-ra vezetett, és a Liverpoolnak legalább két góllal kellett nyernie a továbbjutáshoz. Az angolok a 80. percben fordították meg a meccset, de még mindig szükségük volt egy gólra a nyolcaddöntőbe kerüléshez.

A 86. percben a csapatkapitány, a legendás Steven Gerrard villant meg és egy 16-oson kívülről lőtt elképesztő bombagóllal 3-1-re módosította az állást és továbbjuttatta a Liverpoolt.

Steven Gerrard kulcsfontosságú gólt lőtt az Olympiakosz ellen Forrás: liverpoolecho.co.uk

A BL-győzelemmel végződő szezon döntője is megér egy külön misét, ugyanis a fináléban az AC Milan egy félidő után már 3-0-ra vezetett, de Gerrard - aki akkor is betalált - és társai a második játékrészben kiegyenlítettek, és végül büntetőpárbajban múlták felül az olaszokat.

Andrés Iniesta - Barcelona, 2009

A Barcelona a Camp Nouban gól nélküli döntetlent játszott a Chelsea-vel az elődöntő első mérkőzésén. A Stamford Bridge-en megrendezett visszavágó 9. percében Michael Essien bődületesen nagy góljával a londoni csapat korán előnybe került.

Pep Guardiola csapata igyekezett mindent megtenni az egyenlítés érdekében, de nehezen boldogult a Chelsea zárt védekezésével.

Mindeközben Guus Hiddink együttese is lőhetett volna újabb gólokat, de a mérkőzést borzasztóan rosszul vezető norvég bíró, Tom Henning Övrebö több alkalommal is "elfelejtett" 11-est adni az angoloknak.

Andrés Iniesta emlékezetes gólt rúgott a Chelsea kapujába Forrás: AFP/Lluis Gene

A meccs végéhez közeledve úgy tűnt, marad az 1-0 és döntőbe jut a Chelsea, ám a 93. percben a katalánok középpályása, Andrés Iniesta egy káprázatos lövéssel kiegyenlített, így idegenben lőtt góljának köszönhetően a Barca került a fináléba.

Övrebö - akit a meccs után kis híján meglincseltek a Chelsea játékosai, Didier Drogba pedig egyenesen megfenyegette - 2019-ben beismerte, hogy az ominózus elődöntőben számtalan hibát elkövetett.

Didier Drogba - Chelsea, 2012

Didier Drogbának és a Chelsea-nek aztán három évvel később, 2012-ben összejött a hőn áhított BL-győzelem, amely egy nem mindennapi finálét követően dőlt el a Bayern München ellen.

Az angol csapat - amely a hátvédsor oszlopát, John Terry-t sérülés miatt kénytelen volt nélkülözni - az egész meccsen szinte csak védekezett, a németek gyakorlatilag végig támadtak. A Chelsea a 83. percig tartotta magát, ekkor Thomas Müller találatával megtörte a jeget a Bayern, és úgy tűnt, megszerzi a BL-győzelmet.

Roberto Di Matteo csapata ebbe nem törődött bele, és megnyomta az utolsó perceket, a 88. percben szögletet harcolt ki.

Juan Mata beívelésére zseniálisan érkezett Drogba és gyönyörűen fejelt a rövid felsőbe, Manuel Neuer nem védhette az erős fejest.

Didier Drogba volt a Bayern elleni BL-döntő hőse Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A döntőben hosszabbítás következett, amely során az elefántcsontparti csatár kis hiján negatív hőssé vált, ugyanis összehozott egy 11-est az ellenfélnek, Arjen Robben azonban kihagyta a büntetőt, így jöhetett a tizenegyespárbaj. A sors fintora, hogy a büntetőrúgásoknál éppen Drogbáé volt a sorsdöntő lövés, aki nem hibázott és boldogan emelhette magasba a Chelsea történetének első BL-trófeáját.

Sergio Ramos - Real Madrid, 2014

A Real Madrid szurkolóinak a 2002-es Bajnokok Ligája-győzelem után 12 évet kellett várniuk arra, hogy kedvenc csapatuk újra elhódítsa a legrangosabb európai kupát. A sorozat döntőjében a városi rivális, Atlético Madrid volt az ellenfél, amely egészen a 93. percig vezetett Diego Godín szerencsés góljával.

A mérkőzés rendes játékidejének utolsó Real-lehetősége egy szöglet volt, amelyet Luka Modric ívelt középre, ahol a remekül helyezkedő Sergio Ramos nagyszerűen csúsztatta a labdát a kapu jobb alsó sarkába.

A sarokrúgásnál az Atlético védői mind Cristiano Ronaldóval és Gareth Bale-el voltak elfoglalva, Ramost üresen hagyták, aki az utolsó utáni pillanatban mentette hosszabbításra a meccset a Realnak.

A ráadásban az erejével teljesen elkészülő Atléticót aztán kiütötte a Real, amely végül 4-1-re nyerte meg a meccset és megszerezte története 10. BL-győzelmét.

Sergi Roberto - Barcelona, 2017

Minden bizonnyal a futballtörténelem egyik legdrámaibb fordítását vitte véghez a Barcelona a Paris Saint-Germain ellen a 2017-es nyolcaddöntőben.

Párizsban az első meccsen a francia csapat leiskolázta a spanyolokat, a végeredmény 4-0 lett a PSG javára. A visszavágón a lehetetlent próbálta véghezvinni a Barca, és úgy tűnt, lehet keresnivalója, mert az 50. percben már 3-0-ra vezetett, csupán egy gólra volt a hosszabbítás kiharcolásától.

A 62. percben Edinson Cavani találata után a világon szinte mindenki azt gondolta, ez a meccs már eldőlt, hiszen kevesebb mint fél óra alatt újabb 3 Barca-gól kellett volna a továbbjutáshoz.

A katalán sztárcsapat azonban nem adta fel, Neymar a 88. percben szabadrúgásból, a 91. percben pedig 11-esből talált be, így az eredményjelzőn 5-1 állt. Egyetlen találatra volt szükség a továbbjutáshoz, de már csak percek voltak hátra a jelzett hosszabbításból, a kiesés szélén állt a Barcelona.

A 95. percben történt meg a csoda, ugyanis Neymar előreívelését Sergi Roberto előrevetődve rúgta a léc alá, a Barca 6-1-re legyőzte a PSG-t és 6-5-ös összesítéssel továbbjutott.

Lucas Moura - Tottenham, 2019

Mauricio Pochettino edzősége idején az egyik legemlékezetesebb meccsét az Ajax ellen játszotta a Spurs. Az olyan fiatal tehetségekkel, mint az azóta a Barcelonába szerződő Frankie De Jong és a Juventusba igazoló Matthijs De Ligt, felálló holland együttes az elődöntő első meccsét 1-0-ra nyerte meg Londonban. Az Ajax az amszterdami visszavágót is remekül kezdte, az első félidőben 2-0-ra, összesítésben pedig már 3-0-ra vezetett.

A második játékrész elején a Tottenham futballistája, Lucas Moura az 55. és 59. percben lőtt góljaival kiegyenlített, de a Spursnek még egy gólra szüksége volt a továbbjutás kiharcolásához.

Az élete meccsét játszó brazil szélső Dele Alli okos passza után a 96. percben is megvillant és egy szépen helyezett lapos lövéssel fennállása első BL-döntőjébe lőtte a londoni csapatot.

Lucas Moura élete meccsét játszotta az Ajax ellen Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Tottenham szurkolói hetekig ünnepelték a drámai továbbjutást és három gólt szerző játékosukat, de a klub történetének első BL-győzelme még várat magára, mert a 2019-es fináléban a Liverpool bizonyult jobbnak és győzött 2-0-ra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!