A futball katedrálisában írják a spanyol bajnokság egyik legelképesztőbb rekordját

Athletic Bilbao
Athletic Bilbao's Spanish forward Iker Muniain (C) celebrates with teammates Athletic Bilbao's Spanish forward Inaki Williams and Athletic Bilbao's Spanish midfielder Dani Garcia after scoring during the Spanish League football match between Athletic Club Bilbao and Club Atletico de Madrid at the San Mames stadium in Bilbao on June 14, 2020. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Athletic Bilbao és a Deportivo Alavés mérkőzése egy egészen elképesztő rekord miatt maradt emlékezetes. Inaki Williams, a hazaiak futballistája sorozatban 203. spanyol bajnokiját játszotta csapatában megszakítás nélkül.

2016. április 20. Az Amerikai Egyesült Államok elnökét még bőven Barack Obamának hívják. Az RB Leipzig még javában a német másodosztályban küzd a feljutásért. A Messi, Suárez, Neymar trióval felálló Barcelona címvédő a Bajnokok Ligájában. A Real Madrid szurkolói még csak nem is gondolnak arra, hogy a pár hónappal azelőtt kinevezett Zinédine Zidane-nal a következő három alkalommal elhódítják a BL-trófeát. A magyar válogatott 30 év után az első világeseményére készül. Erling Haaland nevelőegyesületének, a Brynének a második csapatában szórja a gólokat, Kylian Mbappé pedig két hónappal korábban lőtte első gólját a francia bajnokságban, még a Monacóban.

Inaki Williams csapata legutolsó 203 spanyol bajnoki mérkőzésén egyaránt pályára lépett, ami új rekord Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Miközben a Föld országainak képviselői New Yorkban, az ENSZ székhelyén aláírni készültek egy klímaváltozást meggátolni, avagy lelassítani kívánó egyezményt, Spanyolországban a 21 éves Inaki Williams sérülés után ismét bekerült az Athletic Bilbao kezdőcsapatába.

A támadó az Atlético Madrid ellen 1-0-ra elveszített mérkőzés óta egyetlen egy alkalmat sem hagyott ki a baszk csapat bajnokijai közül.

Az utolsó Bilbao-meccs, amin a helyi születésű játékos nem lehetett ott, a 2016. április 17-én, a Malága otthonában 1-0-ra megnyert összecsapás volt. Az idősebbik Williams-testvér (öccse, Nico már szintén bemutatkozhatott a csapatban) azután, hogy lejátszotta az idény hátralévő öt mérkőzését, a 2016-17-es, a 2017-18-as, a 2018-19-es, a 2019-20-as és a 2020-21-es La Liga-évad mind a 38-38 fordulójában lehetőséget kapott a nagy múltú együttes aktuális vezetőedzőjétől, ami alól az elmúlt másfél hónap sem volt kivétel.

A ghánai édesapa és libériai édesanya gyermekeként 1994. június 15-én világra jövő játékos már a későbbi Barcelona-edzőt, Ernesto Valverdét is lenyűgözte még 2014 decemberében. A katalánokkal később két bajnoki címet is nyerő szakember volt az, akinek a kezei alatt 20 éves korában bemutatkozhatott egy Cordoba elleni találkozón. Pár hónappal később az Európa-ligában, a Torino ellen már gólt is szerzett.

Inaki Williams félelmetes sebessége hosszú idő óta az Athletic egyik legnagyobb fegyvere Forrás: NurPhoto via AFP/Rubén de la Fuente Pérez/NurPhoto/Ruben De La Fuente Perez

Mielőtt az Athleticbe került volna, Pamplona környékén nőtt fel, és az utánpótlásszinten is először a világ leghíresebb bikafuttatásának a városában kapott lehetőséget. Mivel az edzőkomplexumtól nagyon messze lakott, ezért rendre a csapattársai vitték őt el a tréningekre. Williams a mai napig nagyon hálás nekik ezért, nélkülük és korábbi edzői nélkül nem tartana ott, ahol most tart.

Bilbaóba átkerülve játékstílusa tökéletesen passzolt a legendás Aritz Adurizhoz, akivel remekül kiegészítették egymást a pályán annak egészen tavalyi visszavonulásáig. Gyors beindulásaival és fontos pillanatokban lőtt bombagóljaival a mai napig megnehezíti minden spanyol ellenfél védelmének a dolgát.

Williams annyira fontos játékossá vált az 1898-ban alapított nyolcszoros bajnokcsapatban, hogy az elmúlt öt és fél évben kihagyhatatlanná vált mind Marcelino García Toral, Gaizka Garitano, Eduardo Berizzo, Cuco Ziganda és a már említett Valverde aktuális meccstervéből is.

Az októberi válogatott szünet előtt ez az elképesztő sorozat 203 mérkőzést számlál.

Az Athletic Bilbao csapatánál mindig is a saját nevelésű futballistákkal próbáltak meg sikereket elérni Forrás: AFP/Ander Gillenea

Nem csak az edzők és a szurkolók körében örvend nagy elismerésnek Baszkföldön, hanem az Athletic vezetőségében is.

2019-ben ő volt az a futballista, akivel a baszkok kilencéves szerződést kötöttek, ami igencsak szembe megy a modern labdarúgásra jellemző trendekkel.

A két esztendővel ezelőtt 2028-is meghosszabbított szerződés arrafelé nem teljesen ördögtől való dolog. Az Osasuna idén tíz évre szóló, 2031-ben lejáró szerződést kötött Jon Moncayolával, ahogyan a spanyol válogatott Mikel Oyarzabal is képes lenne még magasabb szinten megállni a helyét, mint a Real Sociedad, ahol már 24 esztendős korára ikon lett.

„Mindig is azt mondtam, hogy ott vagyok, ahol lennem kell.

– mondta Williams még 2019-es hosszabbítása alkalmával.

Inaki Williams három találatra van az 50. La Liga-góljától, a felnőttcsapatban pedig összesen 67 találatnál jár. 304 mérkőzésen ezek ugyan nem a Lionel Messi, Cristiano Ronaldo vagy Robert Lewandowski által megszokott magasságok, de mindent a saját szintjén kell kezelni. Márpedig az előző szezonban két Spanyol Kupa-döntőt is elveszítő, az elmúlt négy évben középcsapattá avanzsáló Athletic játékosaként ezek jónak mondható számok.

A San Mamés 2024-ben a női Bajnokok Ligája döntőjének, 2025-ben pedig az Európa-liga fináléjának ad majd otthont Forrás: AFP/Ander Gillenea

Az Athletic az elmúlt 35 évben csupán két Spanyol Szuperkupát nyert 2015-ben és 2021-ben, ami egy ilyen tradíciókkal bíró klubnál csalódást keltő lehet. A város szurkolói azonban rendre megtöltik a futball katedrálisának becézett San Mamést, amelynek felújított változatát 2014 augusztusában adták át. Az 50 ezer fanatikus baszk által teremtett hangulatban egyik csapatnak sem leányálom pályára lépni.

Bele sem merünk gondolni, milyen lett volna a hangulat a spanyol válogatott nyári mérkőzésein, amennyiben a járványügyi szabályok miatt nem kellet volna Sevillába átköltöztetni a kontinenstorna spanyolországi helyszínét. A Bilbao festői belvárosába tökéletesen beleillő „űrhajó" fantasztikus látképet ad a tőle csupán másfél kilométer sétára lévő Guggenheim Múzeummal együtt.

Ugyan nem a leglátványosabb futballt játssza a La Ligában az Athletic, de azért, amit képvisel, mindenképp tiszteletet érdemel.

A klubhűség és a saját, helyi játékosokra építő klub gyökeresen kapcsolódik a baszk identitáshoz.

Ahogyan egy jó Bilbao is csak a spanyol bajnokság változatosságát erősítené.

A Guggenheim Múzeum legalább annyira fontos eleme Bilbao belvárosának, mint az Athletic nemrég modernizált stadionja Forrás: Hemis via AFP/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand / Hemis.Fr

Utóbbiban az idén januárban kinevezett Marcelino García Toral fokozatosan beérő munkájának nagy szerepe lehet. A korábban a Valenciában, a Villarrealban és a Sevillában is megforduló szakember első teljes bilbaói szezonjában a 8. forduló után a 7. helyen áll a La Ligában. A 7-4-es gólkülönbsége egyszerre valami, amire büszkék lehetnek a szurkolók, és valami, ami miatt bánkódhatnak.

Csak a Sevilla és a Villarreal kapott kevesebb gólt náluk – mindkét csapatnak van egy elmaradt mérkőzése –, viszont csak az Espanyol, az Elche és az Alavés szerzett kevesebbet náluk.

Kiesési gondjaik nem lesznek az alsóházban lévő együttesek állapotát látva, de lehet, hogy egy esetleges nemzetközi kupaindulást érő hely kiharcolásához ennél többre lesz szükség. Márpedig egy ekkora múltú klub előtt más cél nem lebeghet még akkor sem, ha azt teljesen más úton próbálják azt elérni, mint a riválisaik.

Mindent egy helyen az Eb-ről