Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik 92. percben szerzett góljával az RB Leipzig házigazdaként 2-2-es döntetlent játszott szerdán a Paris Saint-Germainnel a Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában, ennek ellenére már biztos, hogy a német együttes nem juthat tovább. A játéknap másik rangadóján a Liverpool 2-0-ra győzte le az Atlético Madridot. Jürgen Klopp együttese ezzel bebiztosította továbbjutását a nyolcaddöntőbe, akárcsak az Ajax, amely a Dortmund otthonában őrizte meg hibátlan mérlegét. Karim Benzema történelmi gólt lőtt, a Real Madrid pedig nagy lépést tett a tovább jutás felé. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei!

A magyarok pontot szereztek a Lipcsének a PSG ellen

Magyar szempontból a legérdekesebb meccset Lipcsében rendezték szerdán a Bajnokok Ligájában. A három magyar válogatott labdarúgót foglalkoztató RB Leipzig a Lionel Messit sérülés miatt nélkülözni kényszerülő Paris Saint-Germaint fogadta. A németeknél Gulácsi Péter és a 29. születésnapját éppen szerdán ünneplő Willi Orbán kezdőként lépett pályára, az elmúlt időszakban bombaformában játszó Szoboszlai Dominik ezúttal a cserepadon kezdett.

A Leipzig korában megszerezte vezetést a korábbi PSG-játékos, Christopher Nkunku révén, majd André Silva növelhette volna a hazaiak előnyét, de a portugál csatár tizenegyesét kivédte az Európa-bajnok olasz kapus, Gianluigi Donnarumma. Ezt követően Georginio Wijnaldum két találatával még a szünet előtt átvette a vezetést a párizsi sztárcsapat. A fordulás után hiába játszott sokkal jobban a PSG, Gulácsi többször is bravúrral védett.

Szoboszlai gólja ellenére kiesett a BL-ből az RB Leipzig Forrás: AFP/Franck Fife

Az utolsó percekben elszórakozta a győzelmet a Paris Saint-Germain, ugyanis egy felesleges szabálytalanság miatt a csereként beállt Szoboszlai Dominik tizenegyesből egyenlített.

A magyar válogatott kiválósága megszerezte első BL-gólját új csapata színeiben, minden sorozatot figyelembe véve pedig a legutóbbi 4 meccsén 3 gólt lőtt és egy gólpasszt adott. Ugyan Szoboszlai pontot mentett csapatának, de a döntetlennel biztossá vált, hogy a nyolcaddöntőbe jutásra már nincs esélye a Lipcsének, viszont az Európa-ligában még folytathatja nemzetközi szereplését, ha megelőzi a belga Club Brugge együttesét.

Szoboszlai a mérkőzés után elárulta, milyen párbeszéd zajlott le közte és a PSG brazil sztárja, Neymar között a tizenegyes előtt.

- mondta Szoboszlai.

Az egyenlítő gól nagyon fontos volt. Nyilván volt rajtam nyomás, ráadásul Donnarumma nagyszerű kapus. Ennek ellenére higgadt és eltökélt maradtam. Örülök, hogy segíteni tudtam a csapatnak. Többet is kihozhattunk volna ebből a meccsből, de pozitívum, hogy az utolsó pillanatig küzdöttünk, és jól játszottunk, főleg az első félidőben. Erre akarunk építeni a Dortmund elleni bajnokin."

Szoboszlai higgadtan lőtte be a büntetőt, Donnarummának esélye sem volt hárítani Forrás: AFP/Franck Fife

"Az elejétől kezdve jól játszottunk, sőt azt hiszem a végén még jobbak is voltunk a PSG-nél. Kicsit csalódás, hogy a két gól ellenére csak egy pontot szereztünk, de ez nagy előrelépés számunkra" – mondta a mérkőzés után a Lipcse vezetőedzője, Jesse Marsch, aki egy kisebb sérülés miatt már a szünetben lecserélte Willi Orbánt.

"Ki kell elemeznünk ezt a mérkőzést, de el kell ismerni, hogy a Leipzig nagyon jó csapat, megérdemelte az egy pontot. Nehéz lenne azt állítani, hogy elégedett vagyok azzal, ahogyan játszottunk ma, mindannyian csalódottak vagyunk, mert győzni szerettünk volna. Volt elég lehetőségünk, hogy időben lezárjuk a meccset, de összességében igazságos eredmény született. Az, hogy pillanatnyilag a City mögött vagyunk, semmit sem jelent. Tény, hogy nem lesz könnyű Manchesterben nyerni, de meg kell próbálnunk, hogy ismét a csoport élére kerüljünk" – mondta a PSG vezetőedzője, Mauricio Pochettino.

A mérkőzés legjobbjának a korábbi PSG-játékost, Christopher Nkunkut választották, aki az ötödik gólját szerezte a negyedik Bajnokok Ligája-mérkőzésen idén, ezzel a francia támadó beérte Cristiano Ronaldót és Mohamed Szalah-t a góllövőlistán.

Az egykori PSG-játékos, Christopher Nkunku szerezte meg a vezetést a Leipzignek, majd visszafogottan ünnepelte gólját Forrás: AFP/Franck Fife

Hiába a négy gól, nem hengerelt a City

A csoport másik meccsén a Manchester City házigazdaként 4-1-re nyert a Club Brugge ellen. Az angolok sikere után boldogan nyilatkozott Pep Guardiola, aki szerint a szurkolók túlzó elvárásokat támasztanak csapata felé.

"Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel és a srácok hozzáállásával. Jó meccset játszottunk, de fontos volt, hogy tudtunk reagálni a bekapott gólra. Úgy érzem az egyenlítő góljuk után kicsit visszaestünk, ráadásul végig mélyen védekeztek, nehéz volt feltörni a védelmüket. A második félidő már sokkal jobban nézett ki és tudtuk fokozni a nyomást, ami aztán újabb gólokhoz vezetett. Nagyon fontos volt a párizsi vereség után hogy megszerezzük hat pontot Bruges-től.

– fogalmazott Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője.

Pep Guardiolának nem tetszett csapata első félidőben nyújtott teljesítménye Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A Manchester City támadója, Riyad Mahrez 14 Bajnokok Ligája-góljából hatot a Club Brugge ellen szerzett. Az algériai támadó egyetlen más csapat ellen sem szerzett háromnál több gólt a pályafutása során. Azonban érdemes még kiemelni a City vezetőgólját szerző Phil Fodent is, akit a mérkőzés legjobbjának választottak.

"Jól kezdtünk az első félidőt, de beletelt egy kis időbe, míg az egyenlítő góljuk után újra felpörögtünk, de a második félidőben már jobbak voltunk és végül magabiztosan nyertünk. A Paris Saint-Germain elleni mérkőzés nagyon kemény lesz, de nyerni akarunk akkor is" – jegyezte meg Phil Foden, a Manchester City középpályása.

Nagy lépést tett a továbbjutás felé a City Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Tovább száguld a megállíthatatlan Liverpool

A B csoport rangadóján az Atlético Madrid a Liverpool otthonába látogatott. Két héttel ezelőtt az angolok fordulatos meccsen győzték le a spanyol bajnokot, most pedig mindössze 20 perc alatt lerendezték őket. Mané és Jota góljaival gyorsan kétgólos előnyre tett szert Jürgen Klopp együttese, a vendégek ráadásul Felipe Monteiro kiállítása miatt még az első félidőben emberhátrányba kerültek, ami végképp megpecsételte a sorsukat.

A Liverpool a legutóbbi 15 hazai mérkőzéséből mindössze egyet veszített el a BL-csoportkörében. Győzelmével a Liverpool csoportelsőként jutott tovább a nyolcaddöntőbe, míg az Atléticóra nagy harc vár az utolsó két fordulóban a másik továbbjutó helyért.

"Két elkerülhető gólt kaptunk ma. Két ilyen gól után nehéz visszajönni a meccsbe, főleg emberhátrányban. Ennek ellenére mindent megtettünk, a végsőkig küzdöttünk, de végül 2-0-ra kikaptunk. Ellek ellenére továbbra is minden kérdés még nyitott a csoportban. A saját kezünkben van a sorsunk, meg kell nyernünk a következő két meccset. Nem lesz könnyű, de ha kihozzuk magunkból a legtöbbet a hátralévő meccseken, akkor nyerhetünk és bejuthatunk a legjobb 16 csapat közé" – mondta Jan Oblak, az Atlético kapusa a Movistar Plusnak.

Az Atlético Madrid szlovén kapusa szerint könnyű gólokat kaptak a Liverpool ellen Forrás: AFP/Oli Scarff

"Tökéletesen alakult a meccs a számunkra, hiszen a legjobb pillanatokban lőttük a gólokat. Az Atlético támadóbb szellemben játszott, mint az előző mérkőzésen, de jól védekeztünk" – kezdte értékelését Jürgen Klopp, aki csapata góljairól is szót ejtett.

– mondta a Liverpool edzője, akivel ezúttal már lepacsizott a meccs után Diego Simeone, bár a rendes kézfogás helyett könyök-összeérintéssel üdvözölték egymást. Mint ismert, az Atlético argentin edzője a két héttel ezelőtti találkozón egészségügyi okok miatt nem akar kezet fogni az ellenfél trénerével.

Diego Simeone és Jürgen Klopp kézfogása rendhagyóra sikerült Forrás: AFP/Paul Ellis

Benzema történelmi gólt lőtt, századszor nyert a Real

A D csoportban a Real Madrid nagy lépést tett a továbbjutás felé, miután 2-1-re legyőzte hazai pályán az ukrán Sahtar Donyecket. Carlo Ancelotti csapatának mindkét gólját Karim Benzema szerezte Vinícius Júnior átadásából.

Benzema első félidőben lőtt találata volt a Real történetének ezredik gólja a BEK/BL-ben. A Real Madrid az első csapat, amely elérte ezt a határt, ráadásul ez volt a klub századik győzelme hazai pályán a legrangosabb európai kupasorozatban.

"Nehéz meccs volt egy jó csapat ellen. Együtt szenvedünk és együtt nyerünk. Talán ma nem voltunk a legjobbak, de elvégeztük a feladatot" – jegyezte meg Benzema, aki a 12 gólt lőtt a Real Madrid legutóbbi 11 hazai BL-meccsén.

Karim Benzema rúgta be a Real Madrid történetének 1000. BL-gólját Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Oscar J. Barroso

Casemiro a 300. meccsén lépett pályára a spanyol csapatban, ezzel ő lett a harmadik brazil labdarúgó a Real történetében, aki elérte ezt a mérföldkövet. Korábban ez csak Roberto Carlosnak (527) és Marcelónak (532) sikerült.

A győzelem ellenére a Real Madrid vezetőedzője, Carlo Ancelotti nem volt felhőtlenül boldog.

– mondta az olasz mester.

Hibátlan Ajax

A C csoportban az Ajax 3–1-re nyert a Borussia Dortmund otthonában, ezzel a holland csapat megőrizte hibátlan mérlegét és továbbjutott a nyolcaddöntőbe. A mérkőzésen az emberhátrányban játszó BVB szerzett vezetést, az Ajax sokáig emberelőnyben és gólhátrányban sem tudott egyértelmű fölényt kialakítani, de a végére magabiztosan nyert.

Figyelemre méltó az amszterdami együttes teljesítménye, ugyanis négy forduló alatt eddig 14 gólt lőtt, és mindössze kettőt kapott, ráadásul története során először nyerte meg az első négy mérkőzését egy BL-idényben.

Az eddigi legjobb rajtja az 1995–1996-os évadban volt, amikor – címvédőként – az első három találkozóján egyaránt győzött. 1995 őszén az Ajax 1–0-ra nyert a Real Madrid ellen, 5–1-re kiütötte az FTC-t, majd 3–0-ra legyőzte a Grasshopperst.

"Négy meccs, 12 pont, ez egészen csodálatos. Nagyszerű érzés egy ilyen jó csapatot legyőzni, mint a Dortmund. Szerintem nagyon gyengén játszottunk az első félidőben. A szünetben azt beszéltük meg, hogy gyorsabban kell járatni a labdát, és ki kell használni a hibájukat. A második félidő már sokkal jobb volt" – nyilatkozta az Ajax csapatkapitánya, Dusan Tadic az RTL 7-nek.

A csoport másik mérkőzésén a Sporting CP 4–0-ra kiütötte a pont nélküli Besiktast, amely így már biztosan búcsúzik az európai kupaszerepléstől.

Hosszabbítás

Lássuk a játéknap érdekességeit:

  • Presnel Kimpembénél több tizenegyest (3) egyetlen PSG-játékos sem hozott össze az ellenfélnek a Bajnokok Ligájában.
  • Minden sorozatot figyelembe véve Georginio Wijnaldum 2019 májusa óta először lőtt két gólt egy meccs alatt, legutóbb a Liverpool színeiben duplázott a Barcelona ellen.
    Hiába lőtt Georginio Wijnaldum két gólt, a PSG pontokat hullajtott Lipcsében Forrás: AFP/Franck Fife
  • Karim Benzema a Sahtar Donyeck ellen szerezte a 291. és 292. gólját madridi mezben, ezzel Santillanát is maga mögé utasítva a Real történetének negyedik legeredményesebb játékosa lett, csupán Cristiano Ronaldo (450), Raúl (323) és Di Stéfano (308) áll előtte a rangsorban.
  • Az AC Milan története második leggyorsabb gólját kapta hazai pályán a BL-ben. Stefano Pioli csapata már 5 perc és 2 másodperc után hátrányba került a Porto ellen, ennél csak 1994 novemberében kapott hamarabb gólt az olasz együttes a San Siróban, amikor az Ajax legendája, Jari Litmanen 2. perc után gólt lőtt.
  • Az európai topbajnokságokban szereplő csapatok közül a Leipzig az egyetlen, amely négy forduló alatt már 13 gólt kapott a Bajnokok Ligája csoportkörében.
  • Minden sorozatot figyelembe véve a Liverpool immár 25 mérkőzés óta veretlen (18 győzelem, 7 döntetlen), korábban ennél hosszabb veretlenségi sorozatot még egyszer sem produkált az angol csapat.
  • Jürgen Klopp a 334. tétmérkőzésén a 200. győzelmét aratta a Liverpool edzőjeként, ezzel ő lett ötödik menedzser, aki elérte ezt a mérföldkövet.
  • Sébastien Haller idénybeli hetedik BL-gólját lőtte a Dortmund ellen. Az elefántcsontparti támadó a Bajnokok Ligája történetének ötödik olyan játékosa lett, aki betalált az első négy meccsén. Korábban ez csak Zé Carlosnak (1993), Alessandro Del Pierónak (1995), Diego Costának (2014) és Erling Haalandnak (2019) sikerült.
    Haller ismét betalált, már hét gólnál jár idén a BL-ben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Jvşrgen Fromme/firo Sportphot/Jvorgen Fromme
  • Trent Alexander-Arnold 23 évesen és 27 naposan a Liverpool történetének harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki két gólpasszt jegyzett egy BL-meccsen.
  • John Stones az első Manchester City játékos, aki 2016 óta öngólt szerzett a Bajnokok Ligájában, legutóbb Raheem Sterling találta saját kapujába a Celtic ellen.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:
A csoport:
RB Leipzig (német) - Paris Saint-Germain (francia) 2-2 (1-2)
gólszerzők: Nkunku (8.), Szoboszlai (92., tizenegyesből), illetve Wijnaldum (21., 40.)

Manchester City (angol)-Club Brugge (belga) 4-1 (1-1)
g.: Foden (15.), Mahrez (54.), Sterling (72.), Gabriel Jesus (92.), illetve Stones (17., öngól)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

B csoport:
Liverpool FC (angol)-Atlético Madrid (spanyol) 2-0 (2-0)
g.: Jota (13.), Mané (21.)
kiállítva: Felipe (39., Atlético)

AC Milan (olasz)-FC Porto (portugál) 1-1 (0-1)
g.: Kalulu (61.), illetve Diaz (6.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

C csoport:
Sporting CP (portugál)-Besiktas (török) 4-0 (3-0)
g.: Pedro Goncalves (31., 38. - az elsőt tizenegyesből), Paulinho (41.), Sarabia (56.)
kiállítva: Josef de Souza (90., Besiktas)

Borussia Dortmund (német)-AFC Ajax (holland) 1-3 (1-0)
g.: Reus (37., tizenegyesből), illetve Tadic (72.), Haller (84.), Klaassen (93.)
kiállítva: Hummels (29., Dortmund)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport:
Sheriff Tiraspol (moldovai)-Internazionale (olasz) 1-3 (0-0)
g.: Traoré (92.), illetve Brozovic (54.), Skriniar (66.), Sánchez (83.)

Real Madrid (spanyol)-Sahtar Donyeck (ukrán) 2-1 (1-1)
g.: Benzema (14., 61.), illetve Fernando (39.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY