Vágólapra másolva!
A Barcelona hazai pályán gólnélküli döntetlent játszott a Benfica csapatával a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában, ezzel Xavi együttese maradt a kvartett második helyén, ám nagyon nehéz helyzetbe került, mivel az utolsó körben a még száz százalékos Bayern München otthonában kell kiharcolnia a továbbjutást. Ha a Benfica megveri a Dinamo Kijevet otthon, a Barcelona pedig nem veri meg Bayernt idegenben, a Barcelona kiesik.

Az E csoportban a Benfica barcelonai szereplése nem kisebb téttel bírt, mint hogy melyik együttes kerül kedvezőbb helyzetbe a négyes második helyének megszerzése szempontjából. A Barcelonát fűthette a visszavágás vágya, ugyanis a második fordulóban sima, 3-0-s vereséget szenvedett a Benfica vendégeként. A spanyolok ezt követően oda-vissza legyőzték az ukrán Dinamo Kijevet, így versenyben maradtak. Ráadásul

a katalánok azzal a tudattal léphettek pályára kedd este, hogy ha legyőzik a portugál ellenfelet, akkor bebiztosítják második helyüket a csoportban.

A portugálok szintén kedvező helyzetbe kerülhettek volna egy esetleges győzelemmel, lévén, hogy egy ponttal megelőzték volna a Barcelonát, az utolsó fordulóban pedig a már biztosan kieső Dinamo Kijevet fogadják majd, míg a Barca a Bayern Münchenhez látogat.

Érdekesség, hogy a lisszaboni csapatnak még soha nem sikerült nyernie Barcelonában, nyolcaddöntős reményeinek életben tartásához pedig legalább egy döntetlenre lenne szüksége a már Xavi által irányított Barca ellen.

Xavi a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott a Barcelona edzőjeként Forrás: AFP/Josep Lago

Xavi a hétvégén az Espanyol elleni győztes bajnokin mutatkozott be a Barcelona kispadján, a BL-ben pedig először irányíthatta a csapatot. A hétvégi mérkőzéshez képes Xavi három helyen változtatott kezdő csapatán, így a Benfica ellen a

Ter Stegen – Araújo, Piqué, Lengleg, Alba – González, Busquets, F. de Jong – Demir, Depay, Gavi tizenegynek szavazott bizalmat.

Az osztrák válogatott Yusuf Demir ezzel Lionel Messi után a második legfiatalabb légiós lett aki BL-meccsen kezdett a Barcában.

A mérkőzés előtt jelentős mennyiségű eső zúdult a pályára, és a meccs közben is özönvízszerűen szakadt.

Nagy elánnal kezdte a mérkőzést a Barcelona, és az első helyzet is a katalánok előtt adódott, Demir lövésénél ujjheggyel hárított a portugálok kapusa, Vlahodimosz.

A folytatásban is a hazaiak akarata érvényesült, a vendégek jóformán másodpercekre tudták csak megtartani a labdát.

Negyedóra játék után közel 70 százalékban volt a hazaiaknál a labda.

Aztán a mezőnyfölény kis híján góllá érett a félidő derekánál, Jordi Alba került helyzetbe, de Vlahodimosz kivédte a lövését.

Ezt követően aztán a Benfica percei következtek, előbb Jaremcsuk közeli fejesét védte óriási bravúrral Ter Stegen, majd Otamendi lőtt bombagólt egy szöglet után, de a játékvezető nem adta meg a találatot, mivel kintről kanyarodott vissza a labda.

Hiába ünnepelt Nicolas Otamendi, nem adták meg a gólját Forrás: AFP/Josep Lago

A félidő hajrájában csupán centik hiányoztak a Barcelona vezető góljához, Demir jobb felső sarkba tartó lövése azonban a kapufán csattan, így gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a felek.

A második félidőre sem változott a játék képe, a Barcelona igyekezett irányítani a meccset, de a Benfica kontrái is hordoztak veszélyt magukban. Ám a legnagyobb helyzetre a 67. percig kellett várni, akkor a csereként beállt Dembélé beadása után Frenkie de Jong közeli fejesét hatalmas bravúrral tolta a kapu fölé Vlahodimosz.

Nem bírt a Benficával a Barcelona Forrás: AFP/Josep Lago

A folytatásban továbbra is nagy erőket mozgósított a Barcelona, a hajrában ugyan Ronald Araújo ugyan betalált a Benfica kapujába, de les miatt nem adták meg a gólt.

A Barcelona az utolsó percekben is mindent megtett a győzelemért, azonban a slusszpoén hosszabbításban jöhetett volna, amikor a Benfica támadója, Haris Seferovic egy az egyben vezethette Ter Stegenre a labdát, el is húzta a kapus mellett, de aztán az üres kapu mellé emelt. Így végül gólnélküli döntetlennel zárult a mérkőzés, amivel ugyan maradt a csoport második helyén a Barcelona, de nagyon nehéz dolga lesz, mivel a Bayern München otthonában kell kiharcolnia a továbbjutást.

36Sárga lapAlejandro Grimaldo
49Sárga lapJoao Mario
49Sárga lapGerard Pique
92Sárga lapOdisseas Vlachodimos
95Sárga lapAdel Taarabt
Összeállítások
3-4-2-1
3-4-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A H csoportból már biztosan továbbjutott Juventus a címvédő Chelsea otthonában lépett pályára a keddi játéknap másik rangadóján.

A Chelsea gyakorlatilag az első percektől kezdve irányította a mérkőzést, és ennek a félidő derekánál meg is lett az eredménye, Ziyech szöglete után Trevoh Chalobah elé került aki labda, aki közelről talált a kapuba.

Magabiztos győzelmet aratott a címvédő Chelsea Forrás: AFP/Adrian Dennis

A második félidő elején aztán el is döntötte a három pont sorsát a londoni együttes, amely két percen belül lőtt két gólt. Előbb James lőtte ki a hosszú sarkot éles szögből, majd az 58. percben Loftus-Cheeket passza után Hudson-Odoi váltotta gólra a ziccert. Az utolsó percben Timo Werner állította be a 4-0-s végeredményt egy remek összjáték után.

Győzelmével a Chelsea bebiztosította tovább jutását, ráadásul jobb gólkülönbségének köszönöhetően megelőzte a Juventust a csoport élén.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:
E csoport:
FC Barcelona-Benfica 0-0 (0-0)
Dinamo Kijev-Bayern München 1-2 (0-2)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
Villarreal-Manchester United 0-2 (0-0)
Young Boys-Atalanta 3-3 (1-1)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Lille-Red Bull Salzburg 1-0 (1-0)
Sevilla-Wolfsburg 2-0 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
Chelsea-Juventus 4-0 (1-0)
Malmö-Zenit 1-1 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!