Vágólapra másolva!
A Manchester City 2-1-re legyőzte hazai pályán a Paris Saint-Germain csapatát a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, azonban a RB Leipzig győzelmével biztossá vált, hogy az angol és a francia sztárcsapat is továbbjutott a kvartettből.

Az A csoport rangadóján az előző két szezon döntőinek vesztese, a kilencpontos Manchester City és a nyolcpontos Paris Saint-Germain csapott össze. Az angol és a francia sztárcsapat is remek formában várhatta a találkozót, Pep Guardiola a legutóbbi három mérkőzését megnyerte, a PSG pedig minden sorozatot figyelembe véve hat meccs óta veretlen. Nem csupán a presztízs volt a tétje a szuperrangadónak, ugyanis jó eséllyel a csoportelsőségről is dönt a találkozó, de egy vereség esetén akár bajba is kerülhet valamelyik együttes.

A Premier League címvédője azzal a tudattal léphetett pályára, hogyha nem kap ki, vagy a Bruges nem győzi le a Leipziget, akkor biztosítja helyét a nyolcaddöntőben, győzelemmel pedig a még csoportelsőséget is megszerzi. A PSG ugyanakkor abban az esetben juthatott volna tovább, ha ugyanannyi pontot szerez, mint a Bruges a Leipzig ellen. Kérdés, mennyire zavarta meg a PSG-t az, hogy vezetőedzőjét, Mauricio Pochettinót az elmúlt napokban folyamatosan összeboronálták a Manchester United csapatával.

Mauricio Pochettino jövője foglalkoztatja a közvéleményt, az argentin tréner elhagyhatja a Paris Saint-Germaint a Manchester United kedvéért Forrás: AFP/Franck Fife

A két csapat eddig hatszor találkozott egymással az európai kupaporondon, két döntetlen mellett a City háromszor győzött, míg a PSG csak egyszer, idén szeptemberben. Szinte hihetetlen, de a Paris Saint-Germain idegenben még nyeretlen idén a Bajnokok Ligájában.

A párizsiaknál ezúttal is kezdett a Messi-Mbappé-Neymar trió, és bekerült a meccskeretbe Sergio Ramos is, aki legutóbb májusban játszott tétmérkőzést, azóta sérülések miatt nem volt bevethető.

Mauricio Pochettino a Navas – Hakimi, Marquinhos, Kimpembe, Mendes – Paredes, Herrera, Gueye – Messi, Mbappé, Neymar tizenegyet küldte pályára Manchesterben.

Lionel Messi jó formában van, a hétvégén megszerezte első gólját a francia élvonalban Forrás: AFP/Paul Ellis

A túloldalon Pep Guardiola nem számíthatott a a koronavírusos Kevin de Bruyne, a sérült Ferran Torres, illetve Jack Grealish játékára sem, ettől függetlenül bombaerős kezdőcsapatot állított ki. Ederson – Walker, Stones, Dias, Cancelo – Gündogan, Rodri, Zinchencko – Mahrez, Silva, Sterling kezdett a Cityben.

A Manchester City kezdte jobban a meccset, az első percekben szinte labdához sem értek a PSG játékosai. Az 5. percben Kimpembe mentett nagyot fejjel a gólvonalról, majd a kipattanóból Mahrez lőtt az oldalhálóba. Ezt követően is a City percei következtek, előbb Gündogan fejelt nem sokkal kapu mellé, majd Mahrez veszélyes lövését mentette szögletre Paredes.

A PSG első helyzetére a 26. percig kellett várni, akkor Mendes tört előre a bal szélen, majd a tizenhatos sarkáról próbálkozott, de Ederson védett.

A folytatásban óriási fölényben játszott a City, a PSG pedig beszorult a saját tizenhatosa elé.

Ettől függetlenül a félidő hajrájában Mbappé előtt adódott lehetőség, a világbajnok támadó mintegy 12 méterről, Kyle Walker szorításában lőtt, de nem találta el a kaput.

Riyad Mahrez járt a legközelebb a gólhoz az első félidőben Forrás: AFP/Oli Scarff

Az első félidőben a párizsiaknak helyzetük sem nagyon volt, igaz a Manchester City a 11 próbálkozásából csak kétszer találta el a kaput, míg a PSG három kisérletből csupán egyszer.

A második félidőt fantasztikusan kezdte a PSG. Messi tette középre a labdát, ami kis szerencsével éppen Mbappé elé került, a francia csatár pedig nyolc méterről, Ederson lábai között lőtt a kapuba.

Mbappé ezzel az 50. BL-meccsén szerzett gólt.

Kylian Mbappé szinte a semmiből szerezte meg a vezetést a PSG-nek Forrás: AFP/Oli Scarff

Pochettinónak a második félidő derekánál kétszer is kényszerűségből kellett cserénie, ugyanis Ander Herrera és Mendes is megsérült.

Ezt követően még nagyobb fokozatra kapcsolt a hazai csapat és a 63. percben kiegyenlített. Walker adott csodás passzt Sterlingnek, aki bepasszolta az üresen maradt kapuba a labdát.

Raheem Sterling a Club Brugge után a PSG-nek is gólt lőtt a BL-ben Forrás: AFP/Paul Ellis

A folytatásban teljesen nyílttá vált a meccs, mindkét gárda nagy erőkkel rohamozott. A 74. percben kis híján újra megszerezte a vezetést a PSG, Neymar kapott remek labdát Ángel Di Maríától, közelről azonban a kapu bal oldala mellé lőtt.

A kimaradt helyzet megbosszúlta magát ugyanis két perccel később fordított a Manchester City. Bernardo Silva keresztlabdája után Gabriel Jesus lőtt a kapuba, Navas csak beleérni tudott.

50GólKylian Mbappe
55Sárga lapRodri
63GólRaheem Sterling
76GólGabriel Jesus
80Sárga lapJoao Cancelo
93Sárga lapGabriel Jesus
Összeállítások
4-3-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A hátralévő időben újabb gól már nem született, így a Manchester City legyőzte a PSG-t és ezzel biztossá vált, hogy a csoportja élén végez, míg a francia sztárcsapat szintén továbbjutott, a csoport másik meccsén a három magyar válogatott futballistát foglalkoztató RB Leipzig a Club Brugge otthonában aratott 5-0-s győzelmet.

A német együttesnek több mint egy kezdőcsapatnyi hiányzója volt,

Gulácsi Péter és a lipcsei csapat vezetőedzője, Jesse Marsch el sem utazott Belgiumba, mivel mindketten pozitív koronavírustesztet produkáltak. Szoboszlai Dominik kisebb sérülés miatt hagyta ki az összecsapást, míg Willi Orbán megfázásos betegség miatt mindössze néhány órával a kezdősípszó előtt hazautazott.

Az már korábban eldőlt, hogy az előző idényben a Bundesligában második német együttes már nem juthat a 16 közé, azonban tétje így is volt a Brugge elleni mérkőzésnek, ugyanis egy esetleges győzelemmel megmaradna az esélye arra, hogy a végelszámolásnál megelőzze a jelenleg harmadik belgákat, amivel az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában folytathatná.

A Leipzig az első percektől magához vette az irányítást, és már a 12. percben megszerezte a vezetést Nkunku révén.

A francia középpályás az ötödik BL-meccsén hatodszor volt eredményes, minden sorozatot figyelembe véve pedig ez már a 12. gólja volt az idényben.

Christopher Nkunku kirobbanó formában van Forrás: AFP/Bruno Fahy

Pár perccel később aztán Forsberg büntetőből növelte tovább az előnyt. A vendégek ezt követően sem vettek vissza, és a szünetig még kétszer voltak eredményesek. A második félidőre már csak a gólkülönbség maradt nyitott kérdés, a hazaiak erejéből azonban még a szépítésre sem futotta, ezzel szemben Nkunku a 93. percben beállította az 5-0-s véegerdményt.

A B csoportban a Liverpool már biztos csoportlelsőként várhatta a forduló előtt második Portó ellni összecsapást. A gólnélküli első félidő után Jürgen Klopp csapata Alcantara és Szalah találataival otthon tartotta a három pontot, ezzel öt kör után továbbra is hibátlan. A Porto viszont lépéselőnybe került, ugyanis az Atlético Madrid 1-0-ra kikapott az AC Milan ellen hazai pályán.

A Liverpool továbbra is száz százalékos a csoportjában Forrás: AFP/Anthony Devlin

A D csoportban a Real Madrid ahhoz a Sheriff Tiraspolhoz utazott, amelytől a második körben bombameglepetésre kikapott otthon. A moldáv csapat otthonában azonban a nyáron szerződtetett David Alaba góljával már fél óra után megszerezte a vezetést a spanyol sztárcsapat, majd a félidő utolsó utolsó percében Kroos kapásból lőtt hatalmas gólt, ami a felső lécről vágódott a gólvonal mögé.

A kétgólos előny birtokában sem vett vissza a Real, és a fordulás után Karim Benzema állította be a 3-0-s végeredményt. A spanyol csapatban megsérült David Alaba, akit a második félidőben le kellett cseréni.

A Sheriff Tiraspol elleni győzelmével továbbjutott a Real Madrid Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Constantin Stefan

Győzelmével a Real Madrid bejutott a legjobb 16 közé, akárcsak az Internazionale, amely a játéknap korábbi mérkőzésén 2-0-ra legyőzte az ukrán Sahtar Donyecket. Emellett az is biztossá vált, hogy a Sheriff Tiraspol tavasszal az Európa-ligában folytathatja szereplését.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:
A csoport:
Manchester City (angol)-PSG (francia) 2-1 (0-0)
Club Brugge (belga)-RB Leipzig (német) 0-5 (0-4)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

B csoport:
Liverpool (angol)-FC Porto (portugál) 2-0 (0-0)
Atlético Madrid (spanyol)-AC Milan (olasz) 0-1 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

C csoport:
Besiktas (török)-Ajax (holland) 1-2 (1-0)
Sporting CP (portugál)-Borussia Dortmund (német) 3-1 (2-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport:
Inter (olasz)-Sahtar Donyeck (ukrán) 2-0 (0-0)
Sheriff Tiraspol (moldáv)-Real Madrid (spanyol) 0-3 (0-2)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY