A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Barcelona óriási meglepetésre elszalasztotta továbbjutási esélyét, mivel gól nélküli döntetlent játszott portugál vendégével, a Benficával a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében. Ez volt Xavi első mérkőzése a BL-ben vezetőedzőként. ABarcelona ezzel még ki is eshet a BL-ből az utolsó fordulóban, amikor a Bayern München vendége lesz. A Manchester United Cristiano Ronaldo és Jadon Sancho találataival győzte le a Villarrealt, ezzel pedig biztosította továbbjutását. Az olasz Juventus története legsúlyosabb vereségét szenvedte el a címvédő Chelsea otthonában. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei!

Elszalasztotta továbbjutási esélyét a Barcelona

A keddi játéknap legizgalmasabbnak tűnő mérkőzését Barcelonában játszották, ám az óriási téttel bíró összecsapás végül gól nélküli döntetlennel zárult.

Bár a Barcelona az egy ponttal megőrizte második helyét az E csoportban, mégis a Benfica örülhetett inkább, mivel lépéselőnybe került, hiszen a portugálok a már kiesett Dinamo Kijevet fogadják az utolsó fordulóban, míg a katalán együttesnek jó nyernie kellene majd a Bayern Münchenben otthonában ahhoz, hogy továbbjusson az egyenes kieséses szakaszba.

A Barcelona új vezetőedzője, Xavi a hétvégén győzelemmel mutatkozott be a spanyol együttes élén, most pedig az első alkalommal irányíthatta csapatát a Bajnokok Ligájában.

Xavi először irányította vezetőedzőként a Barcelonát a BL-ben Forrás: AFP/Lluis Gene

"Kemény meccs volt, véleményem szerint többet érdemeltünk volna az egy pontnál. De nem szabad elfelejteni, hogy a Benfica egy erős csapat, amely legutóbb három góllal vert meg minket, ma este viszont nagyon jó munkát végeztünk. Csak a gól hiányzott a játékunkból. A Benfica döntetlenre játszott végig. Tudták, hogyan kell játszaniuk ahhoz, hogy ezt elérjék, és ez nagyban befolyásolta, hogy nem tudtunk ma gólt szerezni. A legfontosabb azonban az, hogy helyzeteket teremtettünk. Csak idő kérdése, mikor tudjuk gólra váltani őket" - értékelt a lefújást követően Xavi.

Nem árt, ha a játékosok nem unatkoznak az utolsó körben sem, viccet félretéve mindez arra késztet bennünket, hogy még jobbak legyünk. Rendkívül büszke vagyok arra, ahogy a csapatom játszott ma este" – mondta a katalán szakember.

Hazai pályán botlott a Barcelona, a portugálok kerültek lépéselőnybe Forrás: AFP/Josep Lago

"Tudjuk, hogy most nehéz helyzetbe kerültünk, mert nagy valószínűséggel muszáj lesz nyernünk Münchenben, de hiszünk benne, hogy ez sikerülhet" – mondta Frenkie de Jong, a Barcelona holland középpályása.

Szabályos gól ugyan nem született a találkozón, de mindkét együttes betalált a kapuba. Az első félidőben Nicolás Otamendi lőtte meg élete gólját kis híján, de előtte a labda már kikanyarodott a pályáról, így a játékvezető nem adta meg a gólt, a fordulás után pedig Araújo lőtt lesgólt.

"Csak a gól hiányzott a játékunkból, de a lehetőségeink megvoltak, szerintem összességében jól játszottunk. Természetesen ők is jól kontráztak, masszívan lezárták a területeket, így az ő érdemük, hogy kevesebb gólhelyzetet tudtunk kidolgozni. De ezt a játékot kell folytatni. Xavi a szünetben azt mondta, hogy továbbra is támadjunk le, használjuk jobban a széleket. Szerencsére a cserék jól szálltak be a meccsbe, különösen Dembélé. Ilyen játékosokra van szükségünk, mint amilyen ő is. Úgy gondolom, ha mindenki felépül a sérüléséből, akkor már sokkal eredményesebbek tudunk lenni. Jó lett volna haza pályán lezárni a kérdést, így most egy kicsit csalódottak vagyunk, de továbbra is saját kezünkben van a sorsunk és remélhetőleg az utolsó körben ki tudjuk harcolni a továbbjutást" - nyilatkozta keserédesen a lefújást követően a Barcelona játékosa, Ronald Araújo.

Elszalasztotta továbbjutási esélyét a Barcelona Forrás: AFP/Lluis Gene

"Örülök az eredménynek. Nehéz mérkőzés volt, de a csapat jól játszott egy olyan ellenfél ellen, amelynek új edzője és új ambíciói vannak. Abszolút ki-ki meccs volt, kis szerencsével akár a végén meg is nyerhettük volna, de Seferovic helyzete kimaradt. Döntő fontosságú mérkőzés vár ránk otthon a Dinamo Kijev ellen, megpróbálunk majd nyerni, és remélhetőleg ez elég lesz a továbbjutáshoz" – mondta a mérkőzés legjobbjának megválasztott Nicolás Otamendi.

"Olyan eredményt értünk el ma, ami lehetővé teszi számunkra, hogy még legyen okunk álmodozni. Folyamatosan hangoztatom, hogy a Barcelona a világ egyik legjobb csapata. Mi viszont továbbra is versenyben vagyunk velük a továbbjutásért. Erre büszkének kell lehetnek kell lennünk, már csak azért is, mert ma egy nagyszerű csapat szintjén játszottunk.

– nyilatkozta Jorge Jesus, a Benfica vezetőedzője.

Mindent elmond a Barcelona játékosainak reakciója a lefújást követően Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Adria Puig

A csoport másik meccsén a Bayern München megőrizte százszázalékos mérlegét, így már biztosan első helyezettként zár a négyesében. A bajorok már a 14. percben vezetést szereztek a Dinamo Kijev vendégeként az Aranylabda egyik nagy esélyesének, a lengyel Robert Lewandowskinak gyönyörű ollózós góljával. A német gárda a szünet előtt tovább növelte az előnyét, a második félidőben az ukránok erejéből már csak a szépítésre futotta.

Történelmi pofont kapott a Juventus

A címvédő Chelsea hazai pályán négygólos győzelmet aratott a forduló előtt még százszázalékos és már biztos nyolcaddöntős Juventus ellen, ezzel pedig bebiztosította a továbbjutását. A Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató londoniak végig fölényben játszottak a sérülések miatt tartalékos Juventus ellen, amelynek az egész találkozón mindössze egy kaput eltaláló lövése volt. A Chelsea Trevoh Chalobah góljával szerzett vezetést, majd a második játékrész elején két percen belül lőtt két gólt, a végeredményt pedig a sérüléséből visszatérő Timo Werner állította be a hosszabbításban.

Juventus ezzel története legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Bajnokok Ligájában, legutóbb pedig 2004 februárjában, az AS Roma ellen fordult elő, hogy négy gólt kaptak a torinóiak.

A Juventusnak csupán egyetlen helyzete volt a címvédő Chelsea ellen Forrás: AFP/Adrian Dennis

A hatalmas pofon után korábbi Juventus legendák is megszólaltak.

"Úgy gondolom, hogy ez egy igazi lecke volt a Juventus számára. Látjuk, hogy a Liverpool mindig gyorsan és előre játszik. Ma a Chelsea-nél hasonlót láttam, nagyon kevés alkalommal adták hátrafelé a labdát, nem hátulról építkeznek. Két olyan csapatról van szó, akiknél német edző van, és talán tanulnunk kell tőlük.

– fogalmazott meg kritikát Fabio Capello, aki korábban játékosként majd edzőként is irányította a torinói együttest.

"Borzasztó este volt a Juventus számára, hiszen ez egy hatalmas pofon. Nagyon kevés jó dolgot lehet elmondani erről a meccsről. A Juvénak alig volt kapura lövése, a Chelsea viszont azt csinálta, amit eltervezett, és mind fizikálisan, mind pedig technikailag a Juventus fölé nőtt" – mondta a Sky Italiának a Juventus korábbi Bajnokok Ligája-győztes játékosa, Alessandro Del Piero.

Győzelmével a Chelsea a H csoport élére állt, és bebiztosította helyét a legjobb tizenhat között. Azonban a siker vezéráldozattal járt, ugyanis a második félidőben Ben Chilwell sérült meg egy szerelési kísérlet után, majd az angol válogatott védőt le is kellett cserélni.

A Chelsea kapusa, Edouard Mendy ezúttal sem kapott gólt Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Chelsea kapusa, Édouard Mendy mindössze egy gólt kapott eddig a legutóbbi hét BL-mérkőzésén, a Juventus ellen pedig immáron a 13. találkozóját hozta le kapott gól nélkül. A meccs emberének azonban mégsem őt, hanem a Trevoh Chalobah-t választották, aki először lépett pályára kezdőként a Bajnokok Ligájában, és rögtön gólt szerzett.

Azt hiszem, a siker titka az volt, hogy ma agresszívebbek voltunk és jobban hittünk magunkban. Rájuk erőltettük az akaratunkat" – fogalmazott Trevoh Chalobah, aki 22 évesen és 141 naposan a Chelsea harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki gólt szerzett az első Bajnokok Ligája meccsén.

"Türelmesek akartunk maradni, de ugyanakkor nem aludhattunk el egy gólos vezetésnél. Nagyon nehéz a Juventus ellen helyzetet teremteni és gólt szerezni, de ma minden összejött. Csodálatos teljesítményt nyújtottunk és fantasztikus eredményt értünk el. Élesebbek voltunk, mint Torinóban és több kockázatot is vállaltunk – összegezte a mérkőzést a lefújás után Thomas Tuchel, akinek a Chelsea vezetőedzőjeként ez volt a 31. kapott gól nélküli találkozója az 50. meccsén.

Trevoh Chalobah gólját ünneplik a Chelsea játékosai Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ezzel szemben a Juventus vezetőedzője, Massimiliano Allegri érthető módon csalódottan nyilatkozott.

"A Chelsea egy nagyszerű csapat, nem véletlenül ők a címvédők a sorozatban. Az első meccsen Torinóban remekül játszottunk ellenük, ma viszont csak az első félidőben voltunk jók, a másodikban kegyetlenül megbüntettek minket. Csalódottak vagyunk a négy kapott gól miatt, de a célunkat már korábban elértük, azzal hogy továbbjutottunk. Sok labdát veszítettünk el.

Torinóban 90 percen keresztül koncentráltak voltunk, ez ma sajnos csak 45 percig tartott, aztán feladtuk.

Tudjuk, mik az erősségeink és a gyengeségeink, fejlődni fogunk. Nem haragszom a srácokra, de a második félidőben jobban kellett játszanunk. Kulusevski tegnap fogorvosnál volt, ma pedig nem volt olyan állapotban, hogy kezdőként lépjen pályára. Dybalának mindössze 30 perc jutott, de nem akarok kifogásokat keresni, tudjuk, hogy ennél jobban kell játszanunk" - vélekedett a torinói együttes vezetőedzője.

A Juventusedzőjének, Massimiliano Allegrinek sem tetszett, amit látott a Chelsea ellen Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Az egész meccsen rosszul játszottunk. Az első félidőben túl mélyen védekeztünk. Ma egyértelműen látszott a két csapat közötti különbség, de ez a teljesítmény elfogadhatatlan. Nehéz megmagyarázni, biztos, hogy sok kritikát fogunk kapni, és teljesen megérdemelten, de gyorsan el kell felejtenünk ezt a meccset" – fogalmazott a Juventus lengyel válogatott kapusa, Wojciech Szczesny.

Ronaldo ismét kellett a győzelemhez

Az F csoport rangadóján a Manchester United immáron Michael Carrick vezetésével látogatott a Villarreal otthonába, miután Ole Gunnar Solskjaert vasárnap menesztette az angol csapat vezetősége. Az angol együttes ugyan sokáig csak szenvedett, aztán a 78. percben már-már megszokott módon ismét Cristiano Ronaldo góljával szerzett vezetést, majd a hajrában Jadon Sancho közel 700 perc után megszerezte pályafutása első manchesteri gólját.

Az ötszörös aranylabdás az ötödik BL-meccsén is gólt szerzett a United csaptában, ez volt a portugál 799. gólja profi pályafutása során. A portugál sztár az idei BL-szezonban már a harmadik olyan találatát jegyezte, ami a mérkőzés utolsó 15 percében esett, ennél több hajrában szerzett gólt egyetlen játékos sem jegyzett.

Sikerével a MU biztosította továbbjutását, Michael Carrick pedig győzelemmel kezdte menedzseri pályafutását. Érdekesség, hogy

90 éve fordult elő utoljára, hogy angol edző győzelemmel mutatkozott be a Manchester United élén, legutóbb ez Walter Crickmernek sikerült 1931 novemberében.

Michael Carrick győzelemmel kezdte menedzseri pályafutását a Unitednél Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

"Azért jöttünk ide, hogy megnyerjük a meccset. Végig hittünk benne, hogy ez sikerülni fog, bár nem volt könnyű meccs, mert a Villarreal megnehezítette a dolgunkat. Azt tudtuk, hogy nem szép játékkal fogunk nyerni. Amikor nincs jó formában a csapat, nem várható el, hogy minden zökkenőmentesen alakuljon.

Egy dolgunk volt, és szerencsére minden a terv szerint alakult" – értékelt Michael Carrick, a United megbízott vezetőedzője.

Cristiano Ronaldo és Jadon Sancho góljaival nyert a United a Villarreal otthonában Forrás: AFP/Jose Jordan

"Figyelembe véve az idei szezonunkat ez egy hatalmas eredmény. Az elmúlt pár hónapban közel sem alakultak túl jól a dolgok számunkra. A továbbjutás és a szurkolóink miatt is szükségünk volt a jó eredményre. Bízom benne, hogy ez csak a kezdet. Mindkét csapat a győzelemért játszott, végül két cserénk is hozzásegített bennünket a továbbjutáshoz. A második félidei teljesítménnyel nagyon elégedett vagyok. Az első játékrészben éreztem egy kis félelmet a srácokban, erről beszéltünk a szünetben, és az első gólnál már látszott is az a fajta agresszivitás, amit látni akartam" – nyilatkozta a Manchester United csapatkapitánya, Harry Maguire.

Hoszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Yusuf Demir 18 évesen és 174 naposan a Barcelona második legfiatalabb pályára lépő légiósa lett. Az osztrák támadónál csak Lionel Messi kezdett fiatalabban a klubban a BL-ben: az argentin zseni 17 éves és 166 napos volt a Sahtar Donyeck elleni találkozón 2004 decemberében.
  • Robert Lewandowski a legutóbbi kilenc BL-mérkőzésén gólt szerzett, ezzel ő az első játékos, aki sorozatban kilencnél többször is betalált.
    Lewandowski látványos mozdulattal ollózott gólt Kijevben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Anatolii Stepanov
  • Manuel Neuer a 124. Bajnokok Ligája meccsén lépett pályára, ezzel beérte Gianluigi Buffont a kapusok közül, és immáron csak Iker Casillasnak (177) van nála több meccse a legrangosabb európai kupasorozatban.
  • Cristiano Ronaldo az első olyan játékos, aki angol csapat színeiben lőtt gólt az első öt nemzetközi kupamérkőzésén.
  • Jadon Sancho megszerezte élete első Manchester United-gólját, amely a 15. meccsén és a 11. lövési kísérletéből született.
  • Először fordult elő, hogy a Chelsea három rúgott gólját is angol játékos szerezze a BL-ben. A Juventus ellen Trevoh Chalobah, Reece James és Callum Hudson-Odoi is betalált. De a BL-történetében is mindössze harmadszor fordult elő, hogy egy csapat három különböző gólját angol játékos szerezze. Korábban csak az 1998-as Manchester United–Brondby találkozón (Beckham, Cole, Neville, Scholes), illetve a 2007-es Manchester United-Roma(Carrick, Smith, Rooney)meccsen fordult ez elő.
  • A Sevilla lehet az első olyan spanyol csapat, amely úgy juthat tovább a csoportjából, hogy az első négy meccsén nyeretlen maradt.
  • Az Atalanta eddig kilenc pontot bukott el a BL-ben nyert helyzetből, ennél több pontot egyetlen csapat sem hullajtott az idei kiírásban.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:
E csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Benfica (portugál) 0-0
Dinamo Kijev (ukrán)-Bayern München (német) 1-2 (0-2)
gól: Garmas (70.), illetve Lewandowski (14.), Coman (42.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:

Young Boys (svájci)-Atalanta (olasz) 3-3 (1-1)
gól: Siebatcheu (39.), Sierro (80.), Hefti (84.), illetve Zapata (10.), Palomino (51.), Muriel (88.)
Villarreal (spanyol)-Manchester United (angol) 0-2 (0-0)
gól: Ronaldo (78.), Sancho (90.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Lille (francia)-Salzburg (osztrák) 1-0 (1-0)
gól: David (31.)
Sevilla (spanyol)-VfL Wolfsburg (német) 2-0 (1-0)
gól: Jordan (13.), Mir (97.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
Malmö (svéd)-Zenit (orosz) 1-1 (1-0)
gól: Rieks (28.), illetve Rakickij (92., 11-esből)
piros lap: Csisztjakov (86., Zenit)

Chelsea (angol)-Juventus (olasz) 4-0 (1-0)
gól: Chalobah (25.), James (56.), Hudson-Odoi (58.), Werner (95.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!