A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona 3-0-ra kikapott a Bayern München otthonában a Bajnokok Ligája csoportkörének szerdai utolsó fordulójában, ezzel a spanyol sztárcsapat több mint 20 év után először nem lesz ott tavasszal a legrangosabb európai kupasorozat kieséses szakaszában.

Csúcsrangadóval zárult a Bajnokok Ligája idei szezonjának csoportköre, ugyanis a Bayern München a Barcelonát fogadta szerda este az Allianz Arénában.

A katalán együttesre élet-halál harc várt, ugyanis Xavi tanítványai azzal a tudattal léphettek pályára, hogy vélhetően csak győzelem esetén folytathatják szereplésüket tavasszal a BL-ben. Ezt azonban a már biztosan csoportelső és a kontinens egyik legjobb formájában lévő csapata, a Bayern München otthonában kellett kiharcolniuk.

A forduló előtt ugyan a Barca két ponttal előzte meg a Benficát, azonban a döntetlen azért sem lenne elég a spanyoloknak, mert a csoport másik meccsén a Benfica jó eséllyel begyűjti a három pontot az európai kupaporondtól már biztosan búcsúzó Dinamo Kijev ellen hazai pályán. Mivel a portugálok otthon legyőzték a Barcelonát, idegenben pedig döntetlent játszottak vele, így az egymás elleni mérleg a lisszaboniaknak kedvez, ha szerda este pontegyenlőség alakulna ki a felek között.

Ami a formát illeti, a Bayern München győzelemmel hangolt a Barcelona elleni rangadóra, szombaton a nagy rivális Borussia Dortmund vendégeként nyert 3-2-re a Bundesligában. Ezzel szemben a katalán együttes a Ferencváros Európa-ligás ellenfelétől, a Real Betistől kapott ki a spanyol pontvadászatban. Az egygólos vereséget követően Xavi azt mondta, "állatokként kell küzdeniük" Münchenben, ha ki akarják harcolni a nyolcaddöntőbe kerülést.

Xavi hisz a Barcelona továbbjutásában Forrás: AFP/Christof Stache

A két együttes eddig 12 alkalommal találkozott európai kupamérkőzésen, két döntetlen mellett a Bayern nyolcszor, a Barcelona kétszer nyert. A katalánok számára viszont különösen fájó emlék lehet a legutóbbi két összecsapásuk. Az idei csoportkör első fordulójában - még szeptemberben – a bajorok idegenben nagyon magabiztosan, 3-0-ra verték az akkor még Ronald Koeman által irányított Barcát. A spanyolok tavaly nyáron pedig negatív rekordot jelentő 8-2-es kiütéses vereséget szenvedtek a németektől a lisszaboni negyeddöntőben.

A Barcelona legutóbb a 2000/2001-es idényben kényszerült búcsúra a csoportkört követően, de akkor még a legjobb 16 együttest négy négycsapatos csoportba sorsolták, s azután következett az egyenes kieséses szakasz. Érdekesség, hogy azt a kiírást végül épp a Bayern München nyerte meg, a Barca az AC Milant, a Leeds Unitedet és a Besiktast felvonultató csoportban végzett harmadikként, s került át az UEFA Kupába.

Szállingózó hóesésben rendezték meg a forduló rangadóját Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Az eddig százszázalékos bajorok vélhetően a szerda esti találkozót sem veszik félvállról, legalábbis Julian Nagelsmann mérkőzés előtti nyilatkozata és a Bayern kezdője is erre utal. Bár a Bayern München vezetőedzőjének a lehetőségei némiképp korlátozottak voltak a csapat összeállítását illetően, ugyanis Leon Goretzka, Joshua Kimmich, Serge Gnabry, Marcel Sabitzer és Eric Maxim Choupo-Moting sem léphetett pályára a szerdai találkozón, ettől függetlenül bombaerős csapatot küldött pályára.

A Bayern a Neuer - Pavard, Upamecano, Süle, Davies - Tolisso, Musiala - Coman, Müller, Sané - Lewandowski tizeneggyel állt ki.

A Barcelona november elején kinevezett vezetőedzője, Xavi Hernández Moussa Wagué, Ansu Fati, Martin Braithwaite, Pedri, Sergio Agüero és Sergi Roberto játékára nem számíthatott, így a ter Stegen - Araújo, Piqué, Lenglet - Busquets - Dest, Gavi, F. de Jong, Alba - Depay, Dembélé kezdőnek szavazott bizalmat.

A katalánok csapatkapitánya, Sergio Busquets pályafutása 650. tétmérkőzésén lépett pályára a katalán csapatban, ezzel Xavi, Iniesta és Messi után mindössze a negyedik Barca-játékos, aki elérte ezt a mérföldkövet.

Szállingózó hóesésben kezdődött a mérkőzés, amit a Bayern kezdett jobban, azonban az első kapuralövés a Barcelonáé volt. Frenkie de Jong passza után Jordi Alba jobb felsőbe tartó lövését fogta magabiztosan Neuer. Majd nem sokkal később Depay lőhetett ígéretes helyzetből, de a labda magasan kapu fölé szállt.

Aztán a félidő derekánál kis híján megszerezte a vezetést a Bayern, Müller baloldali beadása után Lewandowski puskázta el a gólhelyzetet.

A Barcelona mumusa, Thomas Müller ismét lecsapott Forrás: AFP/Christof Stache

A Barcelona helyzetét nem könnyítette meg, hogy a csapat egyik kulcsjátékosa, Jordi Alba megsérült, így már fél óra után le kellett cserélni. Az igazán komoly gondok azonban csak ezt követően jöttek, ugyanis a 34. percben megszerezte a vezetést a Bayern München.

Lewandowski középre tett labdáját Thomas Müller fejelte kapura a csereként beállt Mingueza mellől, Araújo pedig csak a gólvonal mögül tudta kirúgni a labdát. Ez volt Müller 50. BL-gólja, és a nyolcadik, amit a Barcelonának lőtt.

Ezt követően a német sztárcsapat a játék minden elemében riválisa fölé nőtt, ráadásul a félidő hajrájában egy újabb góllal a kiesés szélére sodorta a Barcelonát. A 43. percben Sané eresztett meg egy életerős lövést mintegy 24 méterről, Ter Stegen pedig nagyot hibázott, ugyanis a labda mellé tenyerelt.

Sané bombagóljával már az első félidőben megpecsételődött a Barcelona sorsa Forrás: AFP/Christof Stache

Igencsak beszédes statisztika, hogy a Barcelona az elmúlt 21 meccsén 25 gólt lőtt és 25-öt kapott. Az európai kupákban pedig messze a Bayern rúgta a legtöbb gólt a katalán együttesnek, szám szerint 26-ot.

A szünetben Xavi cserével igyekezett frissíteni csapatán, az amerikai Dest helyére Nico érkezett, ám a Barca-védelme ezt követően sem állt a helyzet magaslatán. A második félidő elején ugyanis szórakozva szerezhetett volna újabb gólt a hazai együttes, Sané viszont az üres kapu helyett a földön fekvő Ter Stegenbe lőtte a labdát.

3Sárga lapSergio Busquets
16Sárga lapRonald Araujo
34GólThomas Mueller
43GólLeroy Sane
62GólJamal Musiala
82Sárga lapOmar Richards
Összeállítások
4-2-3-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A Bayern-játékosai ezt követően látványosan gólt akartak lövetni az Aranylabdáról lemaradt Robert Lewandowskival. A lengyel csatár helyett azonban Musiala lőtte meg a Bayern harmadik gólját a 62. percben, amivel végképp megpecsételődött a Barcelona sorsa. Musiala a második gólját jegyezte a Bajnokok Ligájában.

A hátralévő időre már csak a gólkülönbség maradt nyitott kérdés, illetve, hogy Lewandowski a hatodik csoportmeccsén is szerez-e gólt. Azonban a 77. percben biztossá vált, hogy nem, mivel Julian Nagelsmann lecserélte a gólerős csatárt.

A hajrára a Barcelona próbálta tartani a labdát, azonban helyzetet nem igazán tudott kialakítani. Sokat elmond a Barcelona játékáról, hogy csupán egyetlen kaput eltaláló lövése volt a mérkőzésen. Az utolsó percekben még Sané adhatta volna meg a kegyelemdöfést a teljesen szétesett katalán sztárcsapatnak, ám a léc fölé lőtte a ziccert.

Ismét magabiztos győzelmet aratott a Bayern München, kiesett a Barcelona Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

A hátralévő időben újabb gól már nem esett, így a Bayern München játszi könnyedséggel győzte le a Barcelonát, amely több mint 20 év után esett ki a BL-csoportkörben. A Barcelona szégyenszemre mindössze két rúgott góllal búcsúzik a legrangosabb európai kupasorozattól. Julian Nagelsmann együttese viszont hibátlan mérleggel, csoportelsőként jutott a legjobb 16 közé. A németek mögött másodikként a Benfica jutott tovább, amely magabiztosan győzte le hazai pályán a Dinamo Kijevet.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
E csoport:
Bayern München (német)-FC Barcelona (spanyol) 3-0 (2-0)
gól: Müller (34.), Sané (43.), Musiala (62.)

Benfica (portugál)-Dinamo Kijev (ukrán) 2-0 (2-0)
gól: Yaremchuk (16.), Gilberto (22.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
Atalanta (olasz)-Villarreal (spanyol) - Havazás miatt elhalasztották

Manchester United (angol)-Young Boys (svájci) 1-1 (1-1)
gól: Greenwood (9.), illetve Rieder (42.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Red Bull Salzburg (osztrák)-Sevilla 1-0 (spanyol) (0-0)
gól: Okafor (50.)
piros lap: Jordan (64., Sevilla)

Wolfsburg (német)-Lille (francia) 1-3 (0-1)
gól: Steffen (89.), illetve Yilmaz (11.), David (72.), Gomes (78.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!