A 121. percben lőtt góllal nyerte az Inter az Olasz Szuperkupát - videó

FC Internazionale v Shakhtar Donetsk: Group D - UEFA Champions League NurPhoto General news November 24 2021 24th november 2021 FC Inter UEFA Champions League Giuseppe Meazza Stadium FC Shakhtar Donetsk FC Internazionale Edin Dzeko Lautaro Martinez Group
Edin Dzeko of FC Internazionale celebrates after scoring a goal with Lautaro Martinez of FC Internazionale during the UEFA Champions League 2021/22 Group Stage - Group D football match between FC Internazionale and FC Shakhtar Donetsk at Giuseppe Meazza Stadium, Milan, Italy on November 24, 2021 (Photo by Fabrizio Carabelli/LiveMedia/NurPhoto) (Photo by Fabrizio Carabelli / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A bajnoki címvédő Internazionale fennállása során hatodik alkalommal nyerte meg az Olasz Szuperkupát miután a hosszabbítás utolsó másodperceiben szerzett góllal 2-1-re legyőzte a kupagyőztes Juventust.

Az olasz bajnok és kupagyőztes összecsapását 34. alkalommal rendezték meg, ezúttal a milánói San Siro Stadionban. Ahol a bajnoki címvédő Inter érezhette magát otthon. A legnagyobb olasz rangadó, a Derby d'Italia két főszereplője kissé talán meglepő módon csupán második alkalommal csaphatott össze a Szuperkupáért, első találkozójukat 2005-ben az akkor kupagyőztes Inter nyerte 1-0-ra Juan Sebastian Veron góljával.

Ezúttal a 10. Szuperkupa-döntőjére készül Inter volt az esélyesebb, hiszen a milánói kék-feketék vezetik a bajnoki tabellát, 20 mérkőzés után 49 pontjuk és csak egy vereségük van, miközben a Juve eggyel több meccset játszva is csak 38 pontot gyűjtött, és a bajnoki cím helyett a BL-t érő negyedik helyért harcol.

A két csapat a várakozásoknak megfelelően ebben az összeállításban kezdte a mérkőzést:

A 7. percben De Vrij fejelt egy szöglet után kevéssel a kapu mellé, majd egy perc múlva Lautaro Martínez törte el a labdát a kaputól nyolc méterre. A 11. percben a milánóiak Chiellini Barellával szembeni belépője után reklamáltak büntetőt, de Doveri továbbot intett. Az első Juve-helyzetre a 20. percig kellett várni, amikor Bernardeschi és McKennie összjátéka után értéke a Handanovic kapuját a torinóiak, de a szlovén kapusnak.

A 25. percben már kellett volna védenie, de akkor meg nem tudott. Kulusevski adott be jobbról, amit Skrinia még oldalra csúsztatott, így került Moratához a labda, aki balról adott be, McKennie pedig közelről a kapuba bólintott (0-1).

Weston McKennie az Olasz Szuperkupa történetének első amerikai gólszerzője Forrás: AFP/Miguel Medina

Két perccel később Kulusevski lövését védte Handanovic, a Juventus láthatóan igyekezett kihasználni a bajnok zavarodottságát. Az Inter viszonylag összeszedte magát, a 31. percben Calhanoglu lövését kellett fognia Perinnek. A 34. percben aztán Dzeko lépett be jó érzékkel DeSciglo elé, aki már nem tudta elkerülni az ütközést a bosnyákkal, a megítélt büntetőt pedig Lautaro Martínez kíméletlenül bombázta a bal felső sarokba (1-1).

Edin Dzeko kiharcolta, Lautaro Martínez pedig értékesítette a büntetőt Forrás: NurPhoto via AFP/Fabrizio Carabelli/LiveMedia/NurPhoto/Fabrizio Carabelli

A 41. percben Rabiot fejelt kis híján a saját (azaz a Juve) kapujába, és ezzel nagyjából véget is ért az első félidő. A második játékrész elején Bastoni jóvoltából előbb az Inter, majd Bernardeschi révén a Juve is eljutott lövésig. A következő tíz percben azonban beszorultak a torinóiak, és az 59. percben csak Perin bravúrja mentette meg őket a góltól: a kapus remek reflexszel kapott bele Dumfries rövid felsőbe tartó fejesébe.

Újabb tíz perc elteltével megint Perin volt munkában, ezúttal Lautaro Martínez hosszú alsóba tartó fejesét védte Perisic beadása után.

A Juventus ebben az időszakban momentumai sem voltak támadásban,

cserébe hátul állta a sarat a Chiellini vezérelte védelem. Az utolsó negyedórára változtattak az edzők: Allegri Kulusevski helyére beküldte Paulo Dybalát, míg Simone Inzaghi Dzeko és Lautaro Martínez helyett Correát és Alexis Sánchezt küldte pályára. A ráadással együtt hátralévő közel húsz percben továbbra is veszélyesebbnek tűnt az Inter játéka, de valódi gólhelyzetig nem jutottak a kék-feketék.

Jöhetett a hosszabbítás. Aminek a hatodik percében egy szöglet után Alexis Sánchez fejelt nem sokkal a kapu mellé. A következő nagy helyzetre az első 15 perc utolsó másodperceiig kellett várni, akkor egy nem túl jó beívelés után Perin szedte össze önfeláldozó vetődéssel a labdát Correa elől. A 111. percben Bentancourt-nak kellett belelépnie Brozovic lövésébe, ami így szögletre ment. A 115. percben Chiellini röviden hazafejelt labdáját mentette meg Perin Sánchez elől.

És, amikor Allegri már Bonucci becserélését készítette elő a tizenegyesekhez, akkor a 121. percben egy újabb Juve védelmi hibát - Alex Sandro akarta mellel Chiellini elé tenni a labdát, de röviden tette ezt - kihasználva Alexis Sánchez közelről a kapuba passzolta az Inter győztes gólját (2-1).

Eredmény, Olasz Szuperkupa:
FC Internazionale - Juventus 2-1 (1-1) - hosszabbítás után
gól: L. Martínez 35., (11-es), A. Sánchez 121., ill. McKennie 25.