A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Csak egy Bajnokok Ligája-győzelem vethet véget Lionel Messi szenvedésének

FTBL : CHAMPIONS LEAGUE : PSG vs REAL MADRID Horizontal
Leo (Lionel MESSI). Ligue des Champions, 8eme de finale. Paris Saint-Germain contre le Real Madrid. Score final 1-0, Parc des Princes, Paris, France, le 15 Fevrier 2022. UEFA Champions League. Round of 16 Leg One match between Paris Saint-Germain and Real Madrid at Parc des Princes on February 15, 2022 in Paris, France. Final score 1-0. (Photo by Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Hatalmas szenzációt okozott, amikor kiderült, hogy minden idők egyik legjobb labdarúgója, Lionel Messi több mint 20 év után otthagyta a Barcelonát és a Paris Saint-Germain csapatában folytatta pályafutását. Az argentin szupersztár kényszerűségből távozott, de nagy célokkal érkezett Franciaországba: újra meg akarja nyerni a Bajnokok Ligáját. Messi párizsi kalandja eddig egyáltalán nem tündérmese, a megszokottnál sokkal gyengébb teljesítményt nyújt, legtöbbször árnyéka önmagának, ezért a kritikák kereszttüzébe került. A hétszeres aranylabdás klasszis egy jó tavaszi szerepléssel elnémíthatja bírálóit, amennyiben újra legszebb napjait idézően futballozik és története első BL-győzelméhez segíti a Paris Saint-Germain együttesét.

Lionel Messi szolgáltatta a tavalyi év egyik legemlékezetesebb sportsztoriját, miután óriási meglepetésre több mint 20 év után elhagyta a Barcelona csapatát. Távozása sokkolta a futballvilágot, különösen a Barca drukkereit, akik abban bíztak, hogy minden idők egyik, ha nem a legjobb labdarúgója örökre a katalán sztárcsapatban marad, és szeretett klubjától vonul majd vissza, ám mégsem így történt. Az argentin világsztár 2000 óta játszott a barcelonai együttesben, 2004 óta volt a felnőtt keret tagja, de 2021 júniusának végén lejárt a szerződése. A hír azért is volt a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése, mert a csapat és a játékos megállapodott, hogy aláírják az új szerződést, végül mégis a távozást jelentették be.

A Barcelona közleménye szerint hiába egyeztek meg mindenben, hiába szerette volna mindkét fél aláírni a szerződést, a spanyol bajnokság pénzügyi szabályai és a Barcelona gazdasági helyzete miatt ezt nem tudták megtenni.

"Szerettem volna maradni Barcelonában. Ez az otthonom, ez az otthonunk. Maradni akartam a csapattal, ez volt a terv, ma pedig búcsúznom kell, miután az egész életemet itt töltöttem.

búcsúzott zokogva Messi.

Lionel Messi könnyek között távozott Barcelonából Forrás: AFP/Pau Barrena

Messi 778 meccsen 672 gólt szerzett a Barcelona mezében, többek között tíz bajnoki címet, négy Bajnokok Ligája-sikert ünnepelhetett, összesen 35 trófeát emelhetett a magasba.

Az argentin szupersztár természetesen nem maradt sokáig klub nélkül, elfogadta a Paris Saint-Germain ajánlatát, és újra egy csapatba került egykori klubtársával, Neymarral.

A világ egyik legjobbjának a PSG-nél Neymar mellett a világbajnok Kylian Mbappé lett a társa a csatársorban, de a francia sztárcsapat Messi mellett rengeteg klasszist szerződtetett tavaly nyáron. Többek között a Real Madridot 16 év után elhagyó Sergio Ramos, a Liverpollal BL-győztes holland Georginio Wijnaldum és az Eb legjobb kapusa, Gianluigi Donnarumma is a Ligue 1 legerősebb együtteséhez került.

"Az edzői stáb és a klub játékoskerete meggyőzött és segített abban, hogy a PSG-t válasszam. Jól ismerem az edzőt, Pochettinót. Az a tény, hogy ő is argentin, nagy szerepet játszott a döntésemben. Csodálatos volt a szurkolók fogadtatása. Most ugyanolyan izgatott vagyok, mint gyerekkoromban, sőt, még motiváltabb vagyok, mint valaha. Alig várom, hogy találkozzak a csapattársaimmal, különösen Neymarral, akivel jól ismerjük egymást.

mondta bemutatását követően az argentin klasszis.

Messi és a PSG tulajdonosa, Nasser Al-Khelaifi Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Alaattin Dogru

Messi nagy célokkal érkezett Párizsba, de több mint fél év elteltével kijelenthető, hogy egyáltalán nem azt nyújtja, amit egy ekkora világsztártól elvárnának a szurkolók. A Bajnokok Ligája csoportkörében ugyan 5 gólt lőtt, de a Real elleni hazai nyolcaddöntőben 11-est hibázott, és szinte észrevehetetlen volt a pályán. Kétarcúsága a francia bajnokságban is megfigyelhető, eddig 15 meccsen 9 gólpasszt adott, viszont csak 2 gólt rúgott, amely messze elmarad a tőle megszokott szinttől.

Hogyan fordulhat elő, hogy az a futballista, aki a világ legjobbjaként éveken át meccseket döntött el és a hátán cipelte a csapatát, jelenleg többnyire csak szenved és tehetetlen szemlélője a mérkőzések alakulásának?

Hol vannak a gólok?

Messi a bajnokságban először a 4. fordulóban lépett pályára a Stade Reims ellen idegenben 2-0-ra megnyert mérkőzésen, majd sérülések miatt több meccset is ki kellett hagynia. Amikor pályán volt, látványosan szenvedett és nem találta a helyét, ráadásul október végén a kapura lövések tekintetében az ő statisztikája volt a legrosszabb az egész Ligue 1 mezőnyében.

A francia ligában a 14. fordulóig kellett várni az argentin szupersztár első góljára, miután Mbappé passza után beállította a 3-1-es végeredményt a Nantes ellen.

A Lyon elleni bajnokin annyira nem ment neki a játék, hogy Mauricio Pochettino lecserélte, ám Messi szemmel láthatóan dühösen vette tudomásul edzője döntését, akivel nem is fogott kezett, hanem bosszúsan és értetlenül nézett rá.

Messinek nem tetszett, hogy Pochettino lecserélte Forrás: AFP/Franck Fife

s néha pozitívak a döntések, néha nem. Megkérdeztem tőle, hogy érzi magát, azt mondta: oké, semmi gond" - magyarázkodott az eset után Pochettino.

A Ligue 1-ben eddig a Saint-Étienne ellen nyújtotta a legemlékezetesebb teljesítményt Messi, azon a meccsen csapata mindhárom gólját ő készítette elő, de a góllövéssel azóta is hadilábon áll, a bajnokságban eddig csak kétszer talált be.

A franciák világ- és Európa-bajnok legendája, Thierry Henry szerint Messi játéka azért gyengébb a megszokottnál, mert a PSG támadójátéka egyelőre Kylian Mbappéról szól, és Messi nem tud olyan kötetlen szerepkörben futballozni, mint a Barcában, amely egyértelműen az argentin sztár köré épült.

Nekem a jobb oldalon játszó Leóval van bajom. Jobban szeretném őt középen látni, mert ott ő adhatná a játék ritmusát. Valamit ki kell találni ahhoz, hogy Messi, Mbappé és Neymar együtt tudjon játszani" - mondta a francia bajnokság szakértőjeként dolgozó Henry, akinek meggyőződése, hogy Messi nem tud hatást gyakorolni a játékra, ha a jobb oldalon futballozik.

A PSG félelmetes csatársora: Messi, Neymar és Mbappé Forrás: AFP/Franck Fife

Egy bizonyos ponton muszáj csak egy karmesternek lennie, különben nem lehet ugyanabban a tempóban játszani, de ebben a csapatban most túl sok a karmester" - tette hozzá a korábbi kiváló csatár, aki 2007 és 2010 között három évig együtt futballozott Messivel Barcelonában.

Az argentin világsztár rengeteg kritikát kapott az elmúlt időszakban, a francia sajtó olykor különösen keményen bírálta a négyszeres BL-győztes futballistát, akit többek között a Real Madrid csatára, Karim Benzema is a védelmébe vett.

"Messi még nem ért el sikereket a PSG-ben? Még nem rúgott sok gólt, de időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az új közeghez, viszont így is nagyszerű dolgokat csinál a pályán.

védte meg egykori riválisát Benzema.

Mindeközben Messi szeptemberben megdöntötte a háromszoros világbajnok Pelé rekordját és minden idők legeredményesebb dél-amerikai futballistája lett, de az argentin válogatottnál is a kritikák kereszttüzébe került az egyik mérkőzés után.

A Peru elleni meccset követően élesen bírálta a játékvezetőt, amely több szurkolót feldühített, mondván Messinek nem a körülményekre kelleni fognia önmaga és csapata gyengébb produkcióját.

Tavaly év végén Messi megkapta a hetedik Aranylabdáját, amit leginkább annak köszönhetett, hogy utolsó Barcelonában töltött szezonjában a La Liga gólkirálya és Spanyol Kupa-győztes lett, az argentin válogatottal pedig megnyerte a Copa Américát. Ez a döntés is nagy visszhangot kapott, sokan felháborodtak, amiért nem a Bayern München lengyel klasszisa, Robert Lewandowski vagy a Chelsea-vel BL-győztes, az olasz válogatottal pedig az Európa-bajnokságot megnyerő Jorginhóra esett a választás.

Messi a hetedik Aranylabdája társaságában Forrás: AFP/Franck Fife

A Bajnokok Ligája megnyerése oldhatja fel Messi szenvedését

A PSG kerete annyira erős, hogy a francia bajnokságnak Messi nélkül is toronymagas esélyese - bár az előző szezonban a Lille lett a bajnok -, a Bajnokok Ligájában viszont nagy szüksége van a 34 éves támadó tapasztalatára. Messi 125 góljával Cristiano Ronaldo mögött a BL történetének második legeredményesebb labdarúgója, ezért okkal bízhatnak abban Párizsban, hogy a csapat vele a soraiban története során először elhódíthatja a legrangosabb európai kupát.

A 2021/2022-es szezonban a PSG a Manchester City, az RB Leipzig és a Club Brugge mellé került az A csoportba, ahonnan Pep Guardiola csapata mögött a második helyen jutott tovább. A nyitófordulóban a francia klubnak meggyűlt a baja a belga Brugge együttesével, a világklasszis támadóhármas, Messi, Neymar és Mbappé csak szenvedett, a mérkőzés 1-1-es döntetlent hozott.

A második körben a PSG játéka más szintet képviselt, nagyszerű teljesítménnyel verte meg a végső győzelemre is esélyesnek tartott City-t, ráadásul Messi egy rá jellemző fantasztikus góllal állította be a 2-0-s végeredményt.

A következő mérkőzésen a három magyar válogatott játékost, Szoboszlai Dominikot, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig csapatát 3-2-re győzték le a párizsiak, Messi ezúttal is remekelt, két góllal járult hozzá a győzelemhez.

A hétszeres aranylabdás sztár a lipcsei mérkőzést térdsérülése miatt kihagyta, de a City ellen 2-1-re elveszített manchesteri összecsapáson már játszott, és a találkozó után rengeteg kritikát kapott. Több szakértő felrótta az együttesnek, hogy a támadósor három világsztárja - különösen Messi - nem vette ki a részét a védekezésből. A legélesebben a korábbi 109-szeres holland válogatott középpályás, a 2010-ben vb-ezüstérmes Rafael Van Der Vaart fogalmazott.

Kezdek egyre jobban haragudni rá, ami rettenetes dolog, hiszen még egy olyan játékos, mint ő, talán soha nem fog születni" - hangzott Van Der Vaart bírálata.

Messi rengeteg kritikát kapott a manchesteri mérkőzés után Forrás: AFP/Paul Ellis

vonta le a következtetést az Ajax korábbi sztárja, aki szerint Messi nagy riválisa, Cristiano Ronaldo éppen ellenkezőleg viselkedik és sokkal többet hajlandó tenni csapata győzelméért.

Az utolsó csoportmeccsen, a Brugge elleni hazai találkozón Messi megint megrázta magát és két gólt lőtt, a PSG pedig az A csoport második helyén jutott tovább a nyolcaddöntőbe, ahol a Real Madriddal került össze.

Messi tehát újra kedvenc riválisa ellen játszhatott, korábban a Barcelona játékosaként rekordot jelentő 26 gólt lőtt és 14 gólpasszt adott 45 Real elleni meccsén.

A kétmérkőzéses párharc első felvonása a PSG-nek sikerült jobban, amely Mbappé utolsó pillanatban szerzett nagyszerű góljával 1-0-ra legyőzte a madridi gigászt, azonban Messi árnyéka volt önmagának, ráadásul kihagyott egy tizenegyest a 62. percben.

Messinek rosszul ment a játék a Real Madrid ellen Forrás: Hans Lucas via AFP/Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas/Arthur Nicholas Orchard

A PSG ugyan lefutballozta a Realt és előnyből várhatja a spanyolországi visszavágót, mégis az argentin sztár gyenge produkciójától volt hangos a francia sajtó, amely nem kímélte Messit.

"Szomorú látni, hogy Messi ilyen gyengén futballozik" -

írta a meccs után a L'Équipe, amely azt is kiemelte, hogy a 34 éves támadó az egy az egy elleni szituációkat nem tudta megoldani és nagyon gyenge lövésekkel próbálkozott.

Egyik legjobb barátját, a szívproblémái miatt tavaly kényszerűségből visszavonuló Sergio Agüerót felháborította a franciák bírálata, és megvédte Messit.

mondta a 101-szeres argentin válogatott labdarúgó az RMC Sportnak.

A két csapat közötti különbséget látva a PSG-nek jó esélye van arra, hogy továbjusson a negyeddöntőbe, noha a Santiago Bernabeu Stadionban valószínűleg nem lesz könnyű dolga a Real Madrid ellen. Messi kétarcú szezonját a Bajnokok Ligája mentheti meg, a francia bajnokságot az ő góljai nélkül is toronymagasan vezeti a párizsi sztárcsapat, viszont a BL-ben bombaerős ellenfeleket kell legyőzni a végső győzelemhez, ahol szükség lesz a hétszeres aranylabdás villanásaira.

Több mint húsz év után nem könnyű csapatot váltani, idő kell a beilleszkedéshez, és az sem könnyíti Messi helyzetét, hogy túl sok klasszis van a párizsi klubban, amelyben nem ő az első számú sztárjátékos. 34 évesen talán már túljutott pályafutása csúcsán, de saját elmondása szerint a BL-győzelemért jött ide, amelynek legutóbb 2015-ben volt részese, éppen jó barátja, Neymar oldalán. Annyi ideje biztosan nem lesz Párizsban, hogy akkora legendává váljon, mint Barcelonában, de ha tavasszal a fénykorát idézően futballozik, akkor minden esélye meglesz, hogy a PSG színeiben is elhódítsa a legfontosabb nemzetközi kupát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!