Messi távozása után egy évvel dőlt össze teljesen a Barcelona

2021 meghatározó eseményei képekben, év végi galéria
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 08: Lionel Messi of FC Barcelona faces the media during a press conference at Nou Camp on August 08, 2021 in Barcelona, Spain. (Photo by Eric Alonso/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Barcelona hihetetlen időszakát éli, pontosabban élte az elmúlt nagyjából másfél évtizedben. A szurkolók soha nem látott kényeztetésben részesültek, szinte nem telt el úgy szezon, hogy ne nyert volna valamit a katalán csapat, sőt olyan idénye is volt a Barcelonának, amikor minden sorozatot megnyert, ahol csak elindult. A 2021-22-es szezon nem indult jól a katalánoknak és Xavi érkezése sem tudta már megakadályozni azt, hogy a Barcelona 2008 óta mindössze másodszor maradjon trófea nélkül. A kérdés az, hogy ez csak átmeneti időszak a klub életében vagy természetes következménye a Messi utáni időszaknak.

Sosem látott sikerek

A Barcelona az 1990-es évek végén is meghatározó csapat volt, nem csak Spanyolországban, de nemzetközi szinten is. Bobby Robson vezetésével Kupagyőztesek Európa Kupáját, majd Louis van Gaallal két bajnoki címet, Spanyol Kupát és Európai Szuperkupát is nyert. A holland mester után jött pár ínséges év, ugyanis Lorenzo Serra Ferrer, Carles Rexach, Louis van Gaal újabb edzői időszaka, valamint Radomir Antic vezetése után is trófea nélkül maradt a katalán óriás.

Előbb Ronaldinho, majd Lionel Messi köré épültek a Barcelona sikercsapatai Forrás: AFP/Lluis Gene

2003 nyarán nevezték ki a holland Frank Rijkaardot, akivel új magasságokba jutott a Barcelona. Rijkaard korábban a holland válogatottat vezette, majd rövid ideig a Sparta Rotterdam edzője volt, de a holland hagyományokat leszámítva nem volt kötődése a Barcelonához. Vele együtt érkezett a klubhoz a brazil Ronaldinho, ennek ellenére döcögősen indult az első szezon, aminek a végére sikerült felkapaszkodni a bajnoki második helyre.

Rijkaard második szezonjában tovább erősödött a Barcelona. A holland szakember Ronaldinho köré építette a csapatot és olyan játékosok érkeztek mellé, mint Deco, Samuel Eto'o, Rafael Márquez vagy Ludovic Giuly, miközben a fiatalokat is beépítette a csapatba, nála vált stabil kerettaggá Víctor Valdés, Lionel Messi vagy éppen Andrés Iniesta is.

A fiatalokkal és az új igazolásokkal új magasságokba emelkedett a Barcelona, amely 2005-ben és 2006-ban is bajnoki címet szerzett Spanyolországban, 1999 óta először.

Frank Rijkaard tette le a Barcelona újkori sikereinek alapjait Forrás: AFP/Olivier Morin

Rijkaard vezetésével 2006-ban Bajnokok Ligáját is nyert a Barcelona, az Arsenal elleni finálét 1-0-ra nyerte meg a csapata, ezzel játékosként és edzőként is felért a csúcsra a BL-ben. A 2007-2008-as szezonban a Manchester United elleni BL-elődöntős vereség után vált szinte biztossá, hogy két szezonban egymás után nem nyer semmit a Barcelona. Az ősi rivális, Real Madrid elleni 4-1-es vereséget követően, 2008 májusában jelentette be Joan Laporta, hogy Rijkaard szezon végén távozik majd, a helyét pedig Pep Guardiola vette át.

A klub korábbi játékosával elképesztő sikerszériába kezdett a csapat, ami egészen 12 éven át tartott, ennyi ideig minden évben nyert valamit a Barcelona.

Guardiola négy év alatt nem kevesebb, mint 14 nagy trófeát nyert a Barcával, ezeket felsorolni sem egyszerű. A csapat nyert vele három bajnoki címet, két Spanyol Kupát, három Spanyol Szuperkupát, két Bajnokok Ligáját, két Európai Szuperkupát és két klubvilágbajnokságot.

Pep Guardiola sosem látott sikereket ért el Barcelonában Forrás: AFP/Glyn Kirk

Guardiola kisebb takarításba fogott a kinevezése után, távozott Ronaldinho és Deco is, valamint Gianluca Zambrotta, Edmílson és Lilian Thuram is. Az érkezők oldalán volt Dani Alves, Seydou Keita és Gerard Piqué, valamint felkerült a legjobbak közé Sergio Busquets és Pedro is. Guardiola csapata már egyértelműen Messi köré épült, és rögtön az első szezonban szárnyalt a Barcelona. 2009 májusában megszerezte első trófeáját a Guardiola-féle Barcelona, ami egy kupagyőzelem volt, majd a Bernabéuban verte a Real Madridot 6-2-re, ami után nem sokkal a bajnoki cím is biztossá vált. A Bajnokok Ligájában a Chelsea ellen Iniesta lőtte döntőbe a katalánokat, a döntőben pedig a Manchester United ellen nyert 2-0-ra a Barcelona, amely első spanyol csapatként tudott triplázni.

A következő szezonban Samuel Eto'o helyére jött Zlatan Ibrahimovic, de nem sikerült jól a csere, ugyanis a kameruni triplázott az Interrel, a Barcelona pedig "csak" Spanyol és Európai Szuperkupát nyert, valamint klubvilágbajnokságot, így

a 2009-es naptári évet a maximális hat trófeával zárta a Barcelona, ez is történelmi teljesítmény volt.

Guardiola vezetésével a Barcelona zsinórban négyszer nyert a Real Madrid ellen, így nem is csoda, hogy 99 ponttal bajnok lett a csapat (természetesen ez is rekord volt), a Bajnokok Ligájában az elődöntőben José Mourinho Intere állította meg a Barcelonát.

Ez volt a megszokott kép négy éven át Barcelonában Forrás: AFP/Javier Soriano

A következő szezonban Zlatan Ibrahimovic azzal a lendülettel, ahogy érkezett, távozott is, ahogy Rafael Márquez és Thierry Henry, valamint Yaya Touré is, de Adriano, David Villa és Javier Mascherano leigazolása telitalálatnak bizonyult. A Barcelona újra spanyol Szuperkupát nyert, többek között 5-0-ra verte a bajnokságban a Real Madridot, és meg is nyerte a bajnoki címet. A kupadöntőben ugyan kikapott a Barcelona a Real Madridtól, de a Bajnokok Ligájában újra elódította a trófeát a katalán csapat a Manchester United ellenében.

Guardiola utolsó szezonja volt a 2011-12-es a Barcelonánál, érkezett a csapathoz Alexis Sánchez és Cesc Fàbregas is, a Barcelona pedig Spanyol és Európai Szuperkupát nyert, valamint klubvilágbajnokságot. A bajnoki cím szép lassan elúszott, Guardiola pedig a folyamatos kritikák után úgy döntött, nem marad a Barcelonánál. A klub legsikeresebb edzője kupagyőzelemmel és összesen 14 trófeával a háta mögött mondott búcsút.

Guardiolát korábbi segítője, Tito Vilanova követte, aki 15 pontos előnnyel, rekordot jelentő 100 ponttal nyert bajnoki címet.

Tito Vilanova (jobbra) Guardiolát is túlszárnyalta a bajnokságban Forrás: AFP/Lluis Gene

Vilanovának egy szezon jutott a kispadon sajnálatos betegsége miatt. Őt Gerardo Martino követte, akinek egy szezon jutott és az egyetlen trófeáját is "Vilanovának köszönhette", ugyanis egy Spanyol Szuperkupa jutott neki. Martino jól kezdett, első 21 meccsén veretlen maradt, de végül a szezon végén nem jutott neki már trófea.

Újabb aranykor, majd a lassú hanyatlás

2014 májusában jelentette be a klub, hogy Luis Enrique veszi át a csapat irányítását, ezzel pedig egy Guardioláéhoz hasonló újabb aranykorszak következett be. Ivan Rakitic és Luis Suárez voltak az elsők között, akik érkeztek a klubhoz, de eleinte nehezen találta magát a csapat Enrique irányítása alatt. Ez azonban nem tartott sokáig, miután összeállt elől a Neymar, Suárez, Messi hármas, minden csapat jogosan tartott újra a katalánoktól. Luis Enrique első 50 meccséből 42-t nyert meg, a csapat pedig triplázott, bajnokságot, kupát és Bajnokok Ligáját is nyert.

Luis Enrique 2015-ben triplázott a Barcelonával Forrás: DPPI/Rudy

A következő idény Európai Szuperkupa-győzelemmel kezdődött, majd a klubvilágbajnokságot is megnyerte a Barcelona, majd a szezon végén újra duplázott, azaz kupát és bajnoki címet is nyert.
A következő szezonra Spanyol Szuperkupa és Spanyol Kupa jutott a csapatnak, de új edző után kellett nézni, mert Luis Enrique már márciusban bejelentette, hogy 2017 nyarán távozik a csapattól.

A helyére a Bilbaóval sikereket elérő Ernesto Valverde érkezett, amit akkor kevesen értettek, de mai szemmel már az ő teljesítménye is más megvilágításba kerül. A kétmeccses Spanyol Szuperkupa párharcot elveszítette a Real Madrid ellen, de ezt követően 29 meccsen maradt veretlen vele a Barca. A bajnokságban majdnem összejött a veretlen szezon, de az utolsó körben kikapott a csapat, így is sikerült bajnokságot és kupát is nyerni. Az AS Roma elleni BL-kiesés volt igazán fájó, a hazai 4-1-es siker után a Roma 3-0-ra nyert Olaszországban.

A 2018-19-es szezon hazai Szuperkupa-sikerrel kezdődött, majd összejött az újabb bajnoki cím is, de a BL-ben újabb kellemetlen vereség következett, a hazai 3-0 után a Liverpool Angliában nyert 4-0-ra és bejutott a döntőbe. A negatív hangulat tovább fokozódott, amikor a kupadöntőben is kikapott a Barca.

A 2019-20-as szezont jól kezdte a csapat, megnyerte a BL-csoportját, és vezette a bajnokságot is újévkor, de a következő időszakban öt meccsből csak egyet nyertek a katalánok, január 13-án pedig elküldték Valverdét. A helyére a Betis korábbi trénere, Quique Setién érkezett. Vele második lett a csapat a bajnokságban, de a világjárvány miatt halasztott BL-döntős tornán nagyon csúnya vereségbe szaladt bele vele a Barcelona. A Bayern München 2020 augusztusában 8-2-re verte a katalánokat, 74 év után kapott újra nyolc gólt a Barcelona, amely 2008 óta először maradt megnyert trófea nélkül.

Egy korszak végét jelentette ez a meccs Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann / Sven Simon/Via

Setién még három napig maradt a Barcelona edzője, majd a helyére kinevezték a holland válogatott éléről elcsábított Ronald Koemant. A klub korábbi legendás játékosa nem kapott könnyű csomagot, ugyanis a Bayern elleni zakó után először a mindenáron távozni akaró, az elmúlt évtizedek sikereinek fő letéteményesét, Messit kellett maradásra bírni.

Ez végül sikerült, de Koeman szép lassan belebukott a feladatba. Alig egy év jutott neki, de trófeát ő is nyert a csapattal, egy kupasiker került az irányításával a csapat neve mellé. Koemannak nem tudták megbocsátani, hogy a Bajnokok Ligájában már a csoportkörben kiesett a csapat. Azt hozzá kell tenni, hogy a koronavírus-járvány miatt hihetetlen gazdasági visszaesés sújtotta a katalánokat, Messit nem is sikerült a csapatnál tartani, így teljesen új korszak kezdődött a csapatnál.

Az új korszak egyelőre nem kerül a csapat történetének arany oldalaira, mert az már most biztos, hogy Xavi első (rész)szezonja biztosan megnyert trófea nélkül ér véget.

Xavi novemberben lett a Barcelona edzője, amikor még három vasat tartott a tűzbe a csapat, de szép lassan mindegyik sorozat elúszott. A bajnokságban már komoly hátránya volt a Barcelonának, meg is nyerte már a ligát a Real Madrid. A kupában már Xavival esett ki a csapat a Bilbao ellenében a nyolcaddöntőben, az Európa-ligában pedig az Eintracht Frankfurt ejtette ki a Barcát úgy, hogy a katalánok egyik meccsen sem tudtak nyerni.

Xavi vezetésével úgy tűnt, elindul felfelé a Barcelona Forrás: AFP/Lluis Gene

„Ez most a mi realitásunk. Ez a poszt-Messi éra. Korábban egymaga nyert nekünk meccseket, de türelmesnek kell lennünk. Izgatottan várom, hogy újra trófeákat nyerjünk, de erősítenünk kell. Reálisan kell néznünk a helyzetet, ez az első, Messi nélküli szezonunk, fontos a türelem. Sok nagy csapatot láttunk már, mind például a Manchester United csapatát. Nem könnyű visszatérni a legjobbak közé, de mi ezt nem engedhetjük meg magunknak" – mondta Xavi, miután kiderült, nem nyernek ebben a szezonban semmit.

A Barcelonának nincs miért szégyenkeznie,

semmi esetre sem az a normális, hogy egy csapat minden szezonban nyer valamit, de ma már ez lett az elvárás az akkora kluboktól, mint mondjuk a Barcelona.

Xavi türelmet kért, de az manapság a legkevésbé kedvelt árucikk a profi futballban, kérdés, neki mennyit osztanak majd ki ebből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!