Vágólapra másolva!
A pénteki Németország elleni lipcsei Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt Telkiben tartott sajtótájékoztatót a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi, valamint csapatkapitánya, Szalai Ádám. Ahogy az már sejthető volt a csatár itt jelentette be, hogy az olaszok elleni Nemzetek Ligája-találkozó után visszavonul a válogatottságtól.

A 84-szeres válogatott csatár, Szalai Ádám a konkrét bejelentés előtt egy, a sajótának szánt üzenettel kezdte a beszédét.

"Kicsivel több tiszteletet vártam volna ennyi mérkőzéssel a hátam mögött, hogy nem négy-öt órával a sajtótájékoztató előtt jelennek meg rólam hírek a sajtóban. De úgy tűnik, hogy erre 14-15 év sem volt elég. Most csak egy dolog miatt ülök itt, és azok a szurkolók, akik nagyon remélem, hogy a következő években is mellettünk állnak."

Szalai Ádám 2009. február 11-én mutatkozott be a magyar válogatottban Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt követően jött az igazi bejelentés.

"Megerősítem, hogy az olaszok elleni mérkőzés után visszavonulok a válogatottságtól."

Szalai hangsúlyozta, hogy ez nem egy hirtelen döntés, hónapok, ha nem évek óta kereste a megfelelő alkalmat.

Igyekeztem olyan időpontot választani, hgoy a márciusi selejtezőkig legyen elég ideje a stábnak kitalálni, hogy milyen szisztémában és kikkel folytatja tovább.

"Legnagyobb álmom teljesült azzal, hogy két Európa-bajnokságon szerepelhettem, illetve, hogy csapatkapitányként vezethettem a magyar válogatottat. Az itt töltött évek segítettek abban, hogy felnőtt, komoly férfivá váljak."

Szalai köszönetet mondott a Magyar Labadrúgó Szövetségnek, a mindenkori szövetségi kapitányoknak, és persze a szurkolóknak,

Szalai, aki nem tagadta, hogy kicsit elragadták az érzelmei, elmondta, hogy nem tervezi, hogy a jövőben gyakran megfordul Telkiben, de, ha bármikor segítséget kérnek tőle, akkor áll a nemzeti csapat rendelkezésére.

Szalai Ádám eddigi 84 mérkőzésén 25 gólt lőtt a magyar válogatottban Fotó: Polyák Attila - Origo

A csapatkapitány után Marco Rossi szövetségi kapitány kapott szót, aki elmondta, hogy "megmaradnak az emlékeinkben az együtt átélt gyönyörű pillanatok, különösen a legszebbek.

Ádám olyan vezető alak volt, akire taktikailag is lehetett mindig számítani. A vezetői készség nem egy olyan dolog, ami magától lesz, hanem olyan dolog, ami a társak elismerése által alakult ki. Ádámot mindenki vezérnek tekintette. Mindenki pótolható, mert nincsenek pótolhatatlan emberek, de az a tény, hogy Ádám helyettesét nem lesz könnyű megtalálni. Mindenkiben bízok, akit meghívok közénk, de tény, hogy egy nagyon fontos játékost veszítünk el az ő visszavonulásával."

Rossi szerint most is lesznek, akik ezt a kijelentést kritizálni fogják, nekik ezt üzente:

Szalai Ádám, mint csapatkapitány pótlásáról elmondta, hogy már a következő kerethirdetésnél tisztázni kell ezt a kérdést. Magát demokratikus alkatnak nevezte, de leszögezte, hogy a végső szót a játékosok meghallgatása után ő fogja kimondani.

Rossi elárulta, hogy Szalai Ádám már az első találkozó alkalmával, azaz hétfőn elmondta a játékostársaknak a döntését, míg Rossi Cosimo Inguscio pályaedzőtől tudta meg, hogy végleges a kapitány döntése.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is méltatta Szalait Fotó: Polyák Attila - Origo

"Természetesen azért néhány hónapja már sejtettük, készültünk rá, hogy ez meg fog történni, azaz nem ért bennünket váratlanul a döntés" - mondta Marco Rossi.

A csapat előtt álló két nehéz meccsről Rossi elmondta, hogy mindent meg fognak tenni, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa a csapat, úgy, ahogy tette azt az Eb-n és a Nemzetek Ligája első négy fordulójában.

"A fociban ugyan mindig az a fontos, ami az eredményjelzőn van, de számos alkalommal elmondtam, és mindig nagyon szívesen mondom el újra, hogy

A kapitány hangsúlyozta, hogy Szalai a következő két mérkőzésen teljes értékű kapitánya és játékosa lesz a válogatottnak.

"Azt szeretnénk, hogy méltóképpen vonuljon vissza, úgy, ahogy egy csatárnak az a legjobb, azaz egy kiváló eredménnyel a két következő mérkőzésen."

Marco Rossitól megkérdeztük, hogy beszélt-e a csapatában mindig is kiemelt szerepet játszó csatárral a folytatásról, illetve, hogy el tudná-e őt képzelni a későbbiekben a szakmai stábjában.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya beszélget Szalai Ádámmal Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Korai még erről beszélni. Ádám egyelőre a Basel csapatánál szerződésben álló focista, nem zárult még le a karrierje.

Amikor valaki bekerül a stábunkba, annál a szakmaiság mellett az emberi kvalitások is nagyon fontosak. Azt hiszem ezt nem is kell tovább részleteznem" - válaszolta az Origo kérdésére.

A magyar válogatott szeptember 23-án Lipcsében Németország, majd három nappal később a Puskás Arénában az Európa-bajnoki címvédő Olaszország ellen zárja a Nemzetek Ligája csoportkörét. Marco Rossi csapata négy forduló után a németeket, az olaszokat és az angolokat megelőzve 7 ponttal áll az A osztály 3. csoportjának az élén.

A lipcsei mérkőzésre utazó szurkolók számára ebben a cikkben szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!