A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
09:30Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
10:10Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
10:30Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
11:10Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
11:40Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország | Magyarország
12:20Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNLévai Zoltán
12:30BirkózásZoltan Levai-Burhan Akbudak
NyílNyíl

Verekedések, csaló bírók, szurkolók miatt is hívtak le csapatokat a pályáról

WORLD CUP-1982-FRANCE-KUWAIT Horizontal WORLD CUP MATCH FOOTBALL SHEIKH PRESS MEDIA SPORTS FIELD PRESS PHOTOGRAPHER GESTURE FACE TO FACE GRANDSTAND
A kuvaiti milliárdos úgy gondolta, hogy pénzzel és hatalommal egy gól is visszavonható egy vb-n. Jól gondolta
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő botránnyal kísért meccset játszott egymással a labdarúgó NB I 12. fordulójában a ZTE és a Budapest Honvéd. A hazaiak edzője, Ricardo Moniz a meccs közben előbb a pályára brohant és ordított a bíróval - ezért piros lapot kapott -, majd dühében lehívta a ZTE játékosait, és a meccs félbeszakadt. Közel 10 perces cirkusz után mégis folytatták a mérkőzést, amelyet a Honvéd 2-0-ra megnyert. Ehhez hasonló esetek - ha nem is túlságosan gyakran -, de máshol is előfordultak, most ezekről olvashatnak.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, nézzék meg, mi történt Zalaegerszegen.

Azt hinnénk, hogy ez az eset példátlan, pedig messze nem az.

Amikor a sejk a díszpáholyból hívta le a csapatát a vb-n

Olyannyira nem, hogy már világbajnokságon is előfordult ehhez hasonló botrány.

Az 1982-es spanyolországi vb-n egy ártalmatlannak és nem túl érdekesnek tűnő csoportmeccs, a Franciaország-Kuvait találkozó fulladt óriási botrányba.

Amikor a francia csapat 4-1-re alakította a meccs állását, a kuvaiti szövetség díszpáholyban tomboló elnöke, Fahad Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah herceg, az emír testvére is mutogatni kezdett. A pályán a középkezdéshez induló szovjet bíró, Sztupar kezét megfogta a kuvaiti csapatkapitány és (állítólag) a következőket mondta:

Az oroszon és az ukránon kívül németül beszélő játékvezető ezt válaszolta:

A kuvaiti milliárdos úgy gondolta, hogy pénzzel és hatalommal egy gól is visszavonható egy vb-n. Jól gondolta. Forrás: AFP/Georges Bendrihem

Erre a kuvaiti kapitány a hóna alá vette a labdát, intett a társainak, hogy vonuljanak a díszpáholy elé, ahol a „főnök" hisztizett.

Döbbenetes jelenet volt, amint a herceg agresszíven mutogatva le akarta hívni a focistákat a pályáról.

Az egyik kispadon ülő segítővel jelbeszéddel kommunikált (akkor még nem voltak mobiltelefonok), majd miután így nem sikerült mindent megbeszélni, elegánsan bevonult a pályára. Mintha csak otthon a kertjében sétálgatna. Sztupar nem merte folytatni a találkozót, a spanyol biztonságiak meg nem mertek intézkedni a világ egyik leggazdagabb (így legbefolyásosabb) emberével szemben. A stadionban helyet foglaló tízezrek a készülékek előtt ülő tízmilliókkal együtt döbbenten nézték az abszurd jelenetet. Lassan annyian gyűltek össze a pályán, hogy nem látszódtak a focisták.

Ám ők ekkor már nem is voltak fontosak.

Egyébként a kuvaitiak az átadás pillanatában valóban leálltak, ugyanis azt állították, hogy ők sípszót hallottak. Ami biztos, ez nem a játékvezetőtől jött. Valószínűleg erről tájékoztatták főnöküket is, aki ekkor már úgy viselkedett, mintha a FIFA elnöke lenne. Viszont a FIFA elnökénél komolyabb eredményt ért el, ugyanis Sztupar legalább tízperces közjáték után megdöbbentő döntést hozott: visszavonta a gólt! Labdaejtéssel folytatódott a találkozó. Mintha mi sem történt volna.

Botrány Tiszaszentmártonban

2017. május 7-én kedden játszották le a Tiszaszentmárton-Vaja megye II-es meccset Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A meccs a 75. percben félbeszakadt, miután a vendégek levonultak a pályáról. Golyán Gergő vezetőedző a játékvezető hibásnak vélt ítéletei miatt döntött úgy, hogy játékosait lehívja. A találkozó ekkor már 4-0-s hazai vezetésre állt. "Ez az én döntésem volt, a felelősséget természetesen vállalom" – mondta Golyán Gergő, a Tiszaszentmárton trénere.

Szurkolókkal verekedtek, lehívták a csapatot

2005. június 29-én a Beled-Fertőszéplak megyei bajnoki mérkőzés szakadt félbe különös okok miatt. A hazaiak egygólos vezetésénél ugyanis a vendégek levonultak a pályáról. Jakab Zoltán, a belediek elnöke értetlenül áll a történtek előtt.

Erre reagálva az egyik fertőszéplaki vezető azonnal lehívta a pályáról az együttest. A vendégek csapatkapitánya nem értett egyet a döntéssel, de hosszas alkudozás után sem tudta meggyőzni a többieket a folytatásról. A játékvezető végül a mérkőzés lefújása mellett döntött."

Egy magyar válogatott meccsen is történt hasonló botrány

1929. szeptember 8-án, Prágában játszott egymással a csehszlovák és a magyar labdarúgó-válogatott. A csehszlovákok már a 4. percben megszerezték a vezetést: Svoboda 20 méteres szabadrúgását az újonc kapus, Aknai János elnézte. A csehszlovákok továbbra is támadásban maradtak, ám a magyar védelem jól állt helyt.

A 61. percben Turayt a svájci játékvezető kiállította, közben a közönség betódult a pályára, és inzultálta a magyar játékosokat. Zsarnóczay János, az MLSZ ügyvezető alelnöke lehívta a pályáról a csapatot, s csak nyolc perc múlva folytatódott a játék.

A volt szövetségi kapitány is botrányt csinált

1991. július 31-én szokatlan eset történt Szombathelyen a Haladás-Rába ETO előkészületi labdarúgó-mérkőzésen. A hazaiak 3-0-ás vezetésénél, amikor a játékvezető a már korábban (a 10. percben cserével) kiállított Csikós után a 75. percben Rugovicsot is zuhanyozni küldte, Glázer Róbert lehívta csapatát a pályáról.

Glázer Róbert 1991-ben egy szombathelyi meccsen csinált botrányt, itt éppen gyerekeket tanít Forrás: Veol.hu

A győriek vezetőedzője szerint Karáth személyében alkalmatlan játékvezetőre bízták a vendéglátók a bíráskodást, úgy vélte, hogy két lesgólt is megadott a hazaiak javára. Szentes Lázár, a győriek szakosztály-vezetője a következőket mondta:

Hirtelen elhatározását még azzal magyarázta, hogy játékosai testi épségét féltette. A csapat lehívásával a magam részéről semmiképpen nem értek egyet, a későbbiekben még konzultálunk róla."

Kosárlabdában is előfordult egy hasonló eset

2002. szeptember 28-án, Bonyhádon rendeztek egy női kosárlabda felkészülési tornát. Rátgéber László, a PVSK vezetőedzője a horvát Gospic elleni meccs hetedik percében lehívta csapatát a pályáról.

Rátgéber László (a képen elöl) 2002-ben egy bonyhádi felkészülési meccsen hívta le csapatát a pályáról. Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A döntést azt követően hozta, hogy először technikait kapott Szabó Györgytől, majd a játékvezető megint technikait adott neki - ez azt jelentette, hogy az edzőnek el kellett volna hagynia a termet. Ő azonban nem ezt tette, leparancsolta csapatát a pályáról, és a meccs félbeszakadt. „Itt ugyanis elvről van szó - magyarázta Rátgéber.

Meg aztán a bíró ítélhet ellenem technikait, ha valamit elkövetek, de én nem tudok mihez kezdeni, ha ő elküld melegebb éghajlatra. Márpedig ez történt. A szurkolókat azonban kárpótolni szeretnénk, a jövő héten a Szekszárddal bemutató mérkőzést játszunk Bonyhádon."

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!