Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Rob Page-nek mennie kellett. A walesi válogatott szövetségi kapitánya egy idei úgy tűnt, hogy megússza a Gibraltár elleni döntetlent, de végül elköszöntek tőle.

Rob Page 2020-ben lett a walesi válogatott szövetségi kapitánya, akkor még csak ideiglenesen kapta meg a feladatot, de két évvel később véglegesítették. Remekül kezdődött számára a munka, hiszen ott lehetett csapatával a 2021-re halasztott Európa-bajnokságon, majd a 2022-es világbajnokságon is, de a mostani Eb-re már nem sikerült kijutnia, ami hivatalosan a kirúgásához vezetett.

Rob Page vezetésével szép sikereket ért el a walesi csapat, de 2024 nem az ő éve eddig
Fotó:  Adrian DENNIS / AFP

Wales pótselejtezőkön maradt alul az Eb-selejtezőkön Lengyelország ellenében, majd júniusban barátságos meccsen játszott döntetlent Gibraltár ellen és 4-0-ra kikapott felkészülési meccsen a szlovákoktól is. A hivatalos indoklás szerint azért kell mennie a kapitánynak, mert nem sikerült kijutni a 2024-es Európa-bajnokságra, pedig még két év hátra lett volna a szerződéséből. Az természetesen már korábban eldőlt, hogy nem lehet ott az Eb-n a csapat, így minden bizonnyal az utóbbi eredmények is szerepet kaptak a döntésben.

Rob Page akkor lett kapitány, amikor 2020 novemberében bírósági ügyei miatt Ryan Giggsnek mennie kellett. A 49 éves szakember a 2022-es vb-re még Ukrajna ellen kijuttatta a csapatát, de azóta 22 meccsből csak ötöt tudott megnyerni, az utolsó meccseken pedig már a nézők is kifütyülték.

A Gibraltár elleni döntetlen még akkor is magyarázhatatlan, ha a világranglistán 203. helyen álló csapat ellen sok kulcsjátékosa hiányzott az edzőnek. Rob Page ellen egyre több szurkoló tüntetett, akár a nézőtéren, akár a közösségi oldalakon, végül pedig elengedte a kezét a szövetség is.  

A szövetség kiemelte, hogy Page remek munkát végzett az U21-es és a felnőtt válogatott mellett is, kiemelték, hogy az Eb-n sikerült a továbbjutás a csoportból és a világbajnoki szereplés is hatalmas tett volt, hiszen 1958 után jutott ki újra vb-re a walesi válogatott.

Mindent egy helyen az Eb-ről