Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
A Cristiano Ronaldóval felálló Portugália Cehország ellen lépett pályára Lipcsében az F csoport első fordulójában a Németországban zajló labdarúgó Európa-bajnokságon. Az első félidő nem hozott gólt, a második félidőben is csak védekeztek a csehek, Lukas Provod szép góljával mégis vezetést szereztek. A portugálok nem sokkal később Robin Hranac öngóljával egyenlíteni tudtak, majd a 92. percben Francisco Conceicao is betalált, így 2-1-re nyertek.

A 2016-ban Eb-győztes portugálokat a szakértők többsége akár a végső sikerre is esélyesnek tartotta a torna előtt. 

Portuguese journalist injured in altercation with fans
Cristiano Ronaldóék is bemutatkoztak az Eb-n
Fotó: HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Portugália az Eb-k történetében negyedszer találkozott Csehországgal, amely 1996-ban a negyeddöntőben Karel Poborsky emlékezetes, átemelős góljával ejtette ki a riválist. A 2008-as és a 2012-es kontinensviadalon aztán már portugál siker született a két csapat összecsapásán: előbbi tornán a csoportkörben 3-1-re, utóbbi eseményen pedig a negyeddöntőben 1-0-ra nyertek Ronaldóék, s az ötszörös aranylabdás világsztár mindkét találkozón eredményes volt.

Pepe és C. Ronaldo is történelmet írt

A portugálok a Diogo Costa - Dalot, Pepe, Rúben Dias - Cancelo, B. Silva, B. Fernandes, Vitinha, Mendes - C. Ronaldo, Leao csapattal léptek pályára, míg a csehek a Stanek - Holes, Hranác, Krejcí - Coufal, Sulc, Soucek, Provod, Doudera - Kuchta, Schick összeállítésban kezdtek. 

Pepe egyébként 41 évesen és 113 naposan játszott, ezzel Király Gábort megelőzve -  magyar kapus Belgium ellen 40 évesen és 86 naposan védett - minden idők legidősebb pályára lépő játékosa lett az Európa-bajnokságok történetében. 

Ilyen előzmények után portugál rohamokkal indult a találkozó, Cristiano Ronaldo - akinek ez már a hatodik kontinenstornája, amivel vezeti az örökranglistát - már a 3. percben elégedetlenkedett egy rossz passz után. A 8. percben senkit nem okolhatott, csak magát, amikor egy bal oldali beívelés után gyengél fejelt kapu mellé jó helyzetben. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group F Portugal v Czech Republic
C. Ronaldo mindent megtett, hogy gól szerezzen 
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A csehek elsősorban a védekezésre és a gyors kontrákra helyezték a hangsúlyt, utóbbiban nem volt sok veszély. A portugáloknál Rafael Leao játszott nagyon veszélyesen a bal oldalon, nem igazán tudták tartani a cseh védők. Az első negyedóra után gólnélküli döntetlen volt az állás, de jól mutatta a portugálok fölémyét, hogy 71 százalékban birtokolták a labdát. 

A folytatásban sem változott semmit a játék képe, a portugálok folyamatos nyomás alatt tartották a cseheket, távoli lövésekkel próbálták feltörni a rivális védekezését, de rendre sikerült ezekbe belevetődniük a védőknek. A 26. percben szép portugál Bruno Fernandes passzáról centikkel maradt le középen a kapu torkában Leao, ekkor nagyon érett a portugál gól. 

A 32. percben Ronaldo kapott ragyogó labdát, majd lőtt 7 méterről, de Stanek hatalmas bravúrral védett. 

Az már más kérdés, hogy az al-Nasszr támadója valószínűleg lesről indult. Az első félidő folytatásában sem esett gól - a portugálok sem voltak már annyira veszélyesek, még C. Ronaldónak volt egy lehetősége -, így 0-0-val mentek a szünetra a csapatok. 

Euro 2024: Portugal - Czech Republic
A gólok helyett az eső volt az úr az első félidőben 
Fotó: ROBERT MICHAEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Semmiből jött a cseh gól

A második félidőt is a portugálok kezdték jobban, a csehek semmi mást nem akartak, mint megszerezni az egy pontot. Az 55. percben ismét C. Ronaldo fejelhetett, de ez sem talált kaput, ahogy nem sokkal később a szabadrúgását is védte Stanek. Mindent elmond a meccsről, hogy egy óra játék után sem volt egyetlen kaput eltaláló lövése sem Csehországnak, miközben Portugália már 13-szor próbálkozott - igaz, eredmény nélkül. 

A 62. percben jött az igazi bombameglepetés, a csehek a semmiből megszerezték a vezetést: Lukas Provod gyönyörűen lőtte ki 20 méterről a jobb sarkot (0-1).

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group F Portugal v Czech Republic
Provod a semmiből lőtt gólt
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Nem sokáig örülhettek azonban a csehek, Nuno Mendes fejese után Stanek éppen Robin Hranacra ütötte a labdát, akinek a lábáról a saját kapujába pattant a labda a 69. percben (1-1).  

A folytatásban mindent megtettek a portugálok, hogy megnyerjék a találkozót, a csehek ismét elkezdték védeni az egy pontot. A 82. percben ismét szinte a smmiből villantak a csehek, de ezt megúszta Portugália. 

A 87. percben C. Ronaldo a kapufára fejelt, majd a kipattanót Diogo Jota lőtte be, de már az al-Nasszr támadója lesen volt, így ezt megúszták a csehek. 

A 92. percben azonban már semmi nem mentette meg a cseheket, 

Francisco Conceicao közvetlen közleről döntötte el a három pont sorsát. 

A portugálok tehát három ponttal nyitottak, míg a cseheknek a törökök és a georiaiak ellen lesz lehetőségük javítani. 

Eredmény, F csoport, 1. forduló:
Portugália-Csehország 2-1 (0-0)
Lipcse, 40 ezer néző, v.: M. Guida (olasz)
gól: Hranac (69. - öngól) F. Conceicao (92.), ill. Provod (62.)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről