Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia
Vágólapra másolva!
A címvédő Olaszország nagy meglepetésre 2-0-ra kikapott Svájc ellen a labdarúgó Európa-bajnokság első nyolcaddöntőjében, Berlinben. Az első félidőben Remo Freuler szerzett vezetést a svájciaknak, majd a második félidő elején Ruben Vargas növelte az előnyt. Újabb gól pedig már nem esett, így Svájc jutott a negyeddöntőbe.

A svájciak az A csoportban veretlenül öt, az olaszok a B-ben egy vereséggel és négy ponttal zártak másodikként, így kerültek össze a 16 között.

Svájc, Olaszország
Svájci és olasz drukker a meccs előtt 
Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP

A két együttes már meglehetősen sokszor, 61 alkalommal találkozott egymással, az örökmérleg pedig nagy olasz fölényt mutat: a Squadra Azzurra 29 győzelme és 24 döntetlen mellett a svájciak mindössze nyolcszor nyertek. A közelmúltbeli mérleg sem a svájciak felé billen: a legutóbbi 11 mérkőzésen egyszer sem tudták legyőzni a riválist, akit legutóbb 1993 májusában egy világbajnoki selejtezőn múltak felül. Akkor Bernben 1-0-s hazai diadal született.

Mindkét oldalon volt eltiltott: Murat Yakin Silvan Widmerre, Luciano Spalletti Riccardo Calafiorira nem számíthatott a sárga lapjai miatt.

A magyarok csoportjából továbbjutott svájci csapat a Sommer - Schär, Akanji, Rodríguez - Aebischer, Freuler, Xhaka, Rieder - Vargas, Embolo, Ndoye összeállításban kezdte a találkozót, míg az olaszoknál meglepetésre Jorginho és Dimarco is kimaradt, a Donnarumma - Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian - Cristante, Fagioli, Barella - Chiesa, Scamacca, El Shaarawy tizenegy lépett pályára.

Az első félidő a svájciaké volt

Az első perceket a svájciak kezdték jobban, az olaszoknak csak a védekezésre futotta az erejükből. A 9. percben Barella sérülése okozott aggodalmat olasz oldalon, az Inter középpályása a combját fogta, de vissza tudott térni a pályára. Ám hiába a svájci mezőnyfölény, Yakin csapat nem tudott igazán komoly helyzetet kialakítani az első negyedórában. A 15. percben Xhaka is leült a földre, mindkét csapaton látszott a fáradtság. 

A 19. percben egy szabadrúgás után Di Lorenzo elé került a labda, aki 7 méterről nem találta el, de egyébként is lesen állt az indítás pillanatában, de legalább már az olaszok is mutattak valamit. A 24. percben óriási ziccert rontott Embolo, egészen pontosan Donnarumma elképesztő bravúrral védte a svájci támadó 11 méterről leadott lövését - Bastoni ragadt be az indítás pillanatában, így nem volt les. Két perccel később jött az olasz válasz, Chiesa lövését azonban Akanji blokkolni tudta. Fél óra játék után továbbra is gólnélküli döntetlen volt az állás, amely inkább az olaszokra volt hízelgő. 

Olaszország nagyon sok hibával játszott, főleg a saját térfélen eladott labdák száma volt nagyon feltűnő. Svájc 64 százalékban birtokolta a labdát a meccs ezen szakaszában, ráadásul kilencszer próbálkoztak kapura lövéssel, míg az olaszok egyszer, akkor sem találtak kaput. 

A 37. percben megszerezte a vezetést Svájc, szép támadás után Varga bal oldali beadása után hat méterről lőtt Remo Freuler a jobb alsóba, a labda még meg is pattant Mancini lábán (1-0). 

Svájcnak az Eb-n ez volt a hatodik gólja, ebből ötöt az első félidőben szerzett. A 45. percben Rieder szabadrúgása után kellett nagyot védenie Donnarummának, újabb gól pedig már nem esett, így egygólos svájci előnnyel mentek a szünetre a csapatok. 

A második félidő azonnal elképesztő svájci góllal indult: a 46. percben Ruben Vargas tekert gyönyörűen a bal felsőbe, hiába nyújtózkodott Donnarumma (2-0). 

Az 51. percben kis híján szépítettek az olaszok, Schär közel volt az öngólhoz, de a fejese után megmentette a kapufa. Svájc okosan tartotta az eredményt, az olaszok képtelen voltak nagyobb nyomást helyezni az ellenfélre, így nem volt meglepő, hogy egy óra játék is 2-0 volt az állás. 

A folytatásban sem változott sokat a játék képe, az olaszok próbáltak menni előre a szépítésért, ez össze is jöhetett volna, de a 74. percben Scamacca a kapufát találta el közvetlen közelről. Ezenkívül viszont nem voltak helyzeteik, egy pillanatra sem volt olyan érzése az embernek, hogy akár a szépítés is összejöhet. A hátralévő időben nem is esett újabb gól, így Svájc 2-0-ra legyőzte Olaszországot és készülhet a negyeddöntőre. 

Eredmény, nyolcaddöntő
Svájc-Olaszország 2-0 (1-0)
Berlin, 71 ezer néző, v.: S. Marciniak (lengyel)
gól: Freuler (37.),  Vargas (46.)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről