Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában Georgia 1-1-es döntetlent játszott Csehország ellen. Az első félidőben a csehektől kezezés miatt elvettek egy gólt, majd egy büntetőből hátrányba kerültek, amit szintén kezezés miatt ítéltek ellenük. Az előző Eb gólkirálya, Patrick Schick később kiegyenlített, majd megsérült, a csehek két meccs után mindössze egy ponttal állnak az F csoportban.

Az Eb-újonc georgiai válogatott a németországi Európa-bajnokság eddigi legjobb meccsén 3-1-re kikapott a rutinosabb törököktől, míg a csehek nagyon közel álltak a bravúrhoz, ám a portugálok egy utolsó pillanatban szerzett góllal fordítottak és 2-1-re nyertek az F csoport első fordulójában. A második körben Georgia és Csehország találkozott egymással, mindkét csapatnak győzelemre volt szüksége, ha reális esélyt szeretett volna kivívni magának a továbbjutásra.

Az Eb-újonc és a videóbíró is sokkolta a cseheket

Már a meccs elején egymásnak estek a csapatok, a 3. percben a grúz kapusnak, Mamardasvilinek két hatalmas védést kellett bemutatnia, majd Schick fejesét is hárította. 10 perc alatt három georgiai játékos is az ellenfele szorításában esett el a 16-oson belül, ám a játékvezető - teljesen jogosan - egyik esetben sem ítélt büntetőt. 

A 24. percben vezetést szereztek a csehek, de a gól előtt Hlozek kezére pattant a labda, a videóbírós visszajátszás után pedig elvették a Leverkusen játékosának találatát.

Euro 2024: Georgia - Czech Republic
Adam Hlozek gólját végül kezezés miatt elvették
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP (Photo by Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A szünet előtt óriási grúz helyzet maradt ki, majd a német játékvezető, Daniel Siebert visszanézett egy kezezés-gyanús esetet, és meg is adta a 11-est Grúziának. Érdekesség, hogy a labdába épített érzékelő is kimutatta, hogy valóban Hranác kezére pattant a labda. A büntetőt Mikautadze be is lőtte, majd ismét Mamardasvilinek kellett nagyot védenie, így elmaradt a gyors cseh egyenlítés.

Az előző Eb gólkirálya gólt lőtt, majd megsérült

Próbáltak nyomást gyakorolni ellenfelükre az egyre nagyobb bajba kerülő csehek, de nem igazán találták a rést a szervezett grúz védelmen. 

Az 59. percben aztán megtört a jég, egy szöglet után a kapufáról Schick testére, onnan pedig a georgiai kapuba pattant a labda. 

A 2021-es Európa-bajnokság társgólkirálya már 6 találatnál jár a foci-Eb-ken, ezzel a cseh válogatott történetének legeredményesebb futballistája, ami a kontinenstornákat illeti.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group F Georgia v Czech Republic
Patrick Schick egyenlített a második félidő elején
Fotó: AFP

A gólja után nem sokkal később aztán nagyon balszerencsés lett Schick, megsérült és le is kellett cserélni bő 20 perccel a meccs vége előtt. 

A 77. percben megfordíthatták volna a meccset a csehek, Chytil fejese azonban elkerülte a kaput, majd Lingr nagy lövését védte Mamardasvili. A hajrában fokozta a nyomást Csehország, egymás után jöttek a szögletek és a szélről érkező beadások, de a grúzok állták a sarat.

A hajrában nagy erőkkel támadtak a csehek, de nem tudtak fordítani, sőt, a hosszabbításban egy kontrából gólt kaphattak volna. A meccs végül 1-1-es döntetlennel ért véget. Csehországnak csupán 1 pontja van két mérkőzés után, így az utolsó fordulóban mindenképpen győzniük kell a törökök ellen, ha tovább akarnak jutni. Georgia ezzel a döntetlennel is kivételes dolgot tett, ugyanis megszerezte története első Eb-pontját.

Eredmény, F csoport, 2. forduló:
Georgia-Csehország 1-1 (1-0)
Hamburg, 49 ezer néző, v.: D. Siebert (német)
gól: Mikautadze (45+4. - 11-esből), ill. Schick (59.)

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről