Vágólapra másolva!
A skót labdarúgó-válogatott Spanyolország mögött magabiztosan jutott ki csoportmásodikként a 2024-es Európa-bajnokságra, ahol a házigazda Németország 5-1-re kiütötte őket a nyitómérkőzésen. A skótok a második meccsükön 1-1-es döntetlent értek el Svájc ellen, így a csoportkör utolsó fordulójában sorsdöntő mérkőzést játszanak a továbbjutásért az egyelőre pont nélkül álló magyar válogatottal, amely egy győzelemmel szintén továbbjuthat. Elmondjuk, mit kell tudni a skót csapatról, és arra is kitérünk, Szoboszlai Dominikék hogyan tehetnek csodát ellenük.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi mintegy fél évvel ezelőtt, a németországi Európa-bajnokság csoportjainak kisorsolása után azt mondta, Svájc lesz Magyarország első számú kihívója a továbbjutásért, míg Skócia tűnik a leggyengébb láncszemnek. A skót fociválogatott sosem számított világverő együttesnek, és a nyári Eb-t kifejezetten gyenge formában várta, hiszen csak egyetlen mérkőzést - egy felkészülési meccset Gibraltár ellen - tudott megnyerni, mióta kijutott a kontinenstornára. A skótok az Európa-bajnokságot egy kiütéses vereséggel kezdték - a nyitómeccsen 5-1-re kaptak ki a németektől -, ám Svájc ellen már sokkal jobban játszottak, az 1-1-es döntetlennek köszönhetően pedig már nem állnak pont nélkül az A csoportban. A tornát két vereséggel kezdő magyarok egyelőre pont nélkül állnak, Skóciának pedig egy pontja van a vasárnapi, sorsdöntő csoportmérkőzés előtt. A továbbjutásra még mindkét csapatnak van esélye, mutatjuk, Marco Rossi együttese miként kerekedhet felül a kemény, fizikális focit játszó skót válogatotton.

skót fociválogatott
A skót fociválogatott negyedszer szerepel Európa-bajnokságon
Fotó: AFP

A spanyolokat és a norvégokat is legyőzte a skót fociválogatott

Ugorjunk egy kicsit vissza az időben, és nézzük meg, mi történt a skót válogatottal az Európa-bajnokság előtt. Steve Clarke 2019-ben vette át a nemzeti csapat irányítását, amely 23 év után jutott ki újra világeseményre, miután a Nemzetek Ligáján keresztül kivívta az indulási jogot a 2021-re halasztott Eb-re: Izraelt, majd Szerbiát búcsúztatta a rájátszásban - mindkét párharcot büntetőpárbajban megnyerve. 

A skót labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokságra felettébb magabiztosan jutott ki, a selejtezősorozatot álomszerűen kezdte. 

Steve Clarke együttese szenzációt okozott azzal, hogy az első öt meccsét megnyerte, a spanyolokat és az Erling Haalanddal felálló norvégokat is legyőzte. 

Skócia korábban soha nem kezdett öt győzelemmel selejtezősorozatot, tavaly márciusban pedig csaknem negyven év után tudta újra legyőzni Spanyolországot. Ezt követően némileg visszaesett a skót válogatott teljesítménye, de így is simán - öt győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel -, Norvégiát hat ponttal megelőzve a spanyolok mögött kijutott a németországi Európa-bajnokságra. 

skót fociválogatott
A skót válogatott a spanyolokat is legyőzte az Európa-bajnoki selejtezősorozatban
Fotó: AFP (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP)

Így kerekedhet a skótok fölé a magyar válogatott

A skót válogatott nem hemzseg a sztároktól, a csapat játékának a stabil védekezés az egyik erőssége, és a rögzített helyzeteknél, szélről érkező beadásoknál tud kifejezetten veszélyes lenni az ellenfél kapujára. Kapusposzton egyértelműen Marco Rossi együttese tekinthető erősebbnek, hiszen Gulácsi Péter és Dibusz Dénes is egyaránt klasszis teljesítményre képesek. Előbbi ráadásul a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában is a világ legjobb csapatai ellen szerepelt, míg a skótoknál most az az Angus Gunn számít az első számú kapusnak, aki az angol másodosztályú Norwich Cityben véd. A 28 éves kapus az Eb-n már hat gólt kapott, a németek ellen többször került kiszolgáltatott helyzetbe, a svájciak ellen azonban több bravúrt is bemutatott.

Hiába tekinthető a védelem a skótok legerősebb csapatrészének, Steve Clarke-nak nagy problémákkal kellett szembenéznie az Eb előtt, mert a jobbhátvéd poszton sérülés miatt Nathan Patterson és Aaron Hickey is lemaradt a tornáról. 

A jobb oldalon eddig Anthony Ralston, a baloldali szárnyvédő helyén pedig Szoboszlai Dominik liverpooli csapattársa, Andy Robertson szerepelt, aki a skót válogatott csapatkapitánya, egyben legnagyobb sztárja. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Scotland v Switzerland
Andy Robertson a németek és a svájciak elleni meccset is végigjátszotta az Eb-n
Fotó: AFP

A magyar és a skót védelem hasonlónak mondható, egy-két játékos szerepel topbajnokságokban, nálunk Willi Orbán és Kerkez Milos, valamint Nego Loic és Szalai Attila, de utóbbi szinte végig a kispadon töltötte ezt a szezont a Bundesligában. Az alapemberek közül Lang Ádám Cipruson nem tudott játszani sérülés miatt, valamint Fiola Attila és Botka Endre az NB I-ben játszott kevesebbet a szokásosnál, de a Herthában szereplő Dárdai Márton is jó választás lehet, amennyiben Rossi a szerepeltetése mellett döntene Skócia ellen. A fent említett játékosok közül a kisebb sérüléssel küzdő Nego kivételével eddig már mindenki pályára lépett az Eb-n.

Nagy Ádámnak az utolsó csoportmeccsen is biztos helye lesz a középpályán, mellette minden bizonnyal Schäfer András kezd. Ha Sallai Rolandot és Szoboszlai Dominikot is ehhez a csapatrészhez vesszük, akkor kijelenthető, hogy a magyar válogatottnak ez a sora erősebb, mint a skótoké, akiknél Callum McGregor (Celtic), John McGinn (Aston Villa), Scott McTominay (Manchester United) és Ryan Christie (Bournemouth) az összes Eb-selejtezőn és az eddigi két Eb-meccsen is pályára lépett. 

McTominay remek formájáról érdemes szót ejteni, a United játékosa hét góljával a selejtezősorozat legeredményesebb skót focistája volt, emellett klubjában is remek idényt zárt, 10 találatig jutott a teljes szezonban.

McTominay már az Európa-bajnokságon is betalált, a svájciak ellen az ő góljával szerzett vezetést Steve Clarke csapata a 13. percben.

Scotland v Switzerland - UEFA EURO 2024
Scott McTominay szerzett vezetést a svájciak elleni csoportmeccsen
Fotó: NurPhoto via AFP/Andrzej Iwanczuk/NurPhoto

Június elején hatalmas csapás érte a skótokat, mert megsérült az egyik legfontosabb játékosuk, Lyndon Dykes, akit hordágyon kellett levinni a pályáról a válogatott edzésén. A Championshipben szereplő Queens Park Rangers 28 éves támadója az angol másodosztályú bajnokság végén is sérülés miatt hagyott ki meccseket, a csapattársai szerint keményen dolgozott, hogy a kontinenstorna rajtjára felépüljön, így duplán fájó lehet a sérülése. Az Eb-ről lemaradó Dykes 43 meccsen hét gólt szerzett klubja színeiben, 36 válogatott meccsén eddig kilencszer volt eredményes. 

A sérült alapember hiányában Che Adams lett a skótok első számú befejező csatára, a másodosztályú Southampton játékosa 31 meccsen 6 gólnál jár a válogatottban, ezen az Eb-n még nem volt eredményes.

Csatárposzton erősebbek lehetünk, az Izrael ellen két gólt szerző Varga Barnabás nagyszerű formában van, első Fradiban töltött szezonját bajnoki és gólkirályi (20 gól) címmel zárta. Varga gyönyörű gólt fejelt a svájciak elleni csoportmeccsen, és a németek elleni találkozón is nagyon közel járt az újabb Eb-gólhoz.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Scotland v Switzerland
Che Adams még nem szerzett gólt az Eb-n, de a magyarok ellen is valószínűleg kezdeni fog
Fotó: AFP

Kiütéses vereséggel rajtolt az Eb-n, de még továbbjuthat a skót fociválogatott

A skót válogatott tétmeccsen legutóbb Cipruson tudott nyerni, még a szeptemberi Eb-selejtezőn 3-0-ra. Az azóta lejátszott tizenegy meccséből hatszor is kikapott, azonban talán Skócia a legjobb példa arra, hogy nem érdemes mindig kiindulni a statisztikákból. Való igaz, hogy 2005 óta, vagyis közel 20 éve nem volt ennyire rossz formában a skót válogatott, de ha megnézzük, hogy az elmúlt időszakban milyen csapatok ellen lépett pályára, akkor máris árnyaltabb a kép.

Steve Clarke együttese hazai pályán ugyan 2-0-ra legyőzte a csoportelsőként kijutó spanyolokat, de az idegenbeli Eb-selejtezőn ugyanilyen arányban kikapott. 

Emellett a skótok hazai pályán az Eb-ezüstérmes angoloktól kaptak ki 3-1-re, majd Franciaországban 4-1-es, Hollandiában 4-0-s vereséget szenvedtek, valamint Glasgow-ban az északírek verték őket 1-0-ra. 

Utóbbi négy vereség mind felkészülési meccsen történt. Az amszterdami kudarc egyébként különösen fájó lehet, hiszen a szünetben még csak egy gól volt a hazaiak előnye.

Hollandia, Skócia
A hollandok kiütötték Amszterdamban a skótokat
Fotó: AFP (Photo by MAURICE VAN STEEN / ANP / AFP)

A nyári foci-Eb előtt a skót labdarúgó-válogatott is két barátságos mérkőzést játszott, melyekből egyet tudott megnyerni. A nem éppen világverő Gibraltár elleni, Portugáliában rendezett találkozó 58. percében Kerkez Milos bournemouth-i csapattársa, Ryan Christie szerzett vezetést, majd a hajrában Che Adams kapásból szerzett látványos góljával lezárták a mérkőzést a skótok.

A Gibraltár elleni 2-0-s sikert követően a magyar válogatott Eb-ellenfele Glasgow-ban lépett pályára Finnország ellen a torna előtti utolsó felkészülési meccsén. Steve Clarke csapata a második félidő elején egy öngóllal szerzett vezetést, majd az 58. percben Lawrence Shankland fejelt a kapuba egy bal oldali beadás után. 

Hiába azonban a kétgólos előny, Finnország magára talált, a 72. percben szépített, a hajrában pedig büntetőből kiegyenlített. 

A 11-est a 41 éves Craig Gordon hozta össze, a veterán kapus alaposan letarolta ellenfelét, ezek után talán nem is meglepő, hogy a szövetségi kapitány végül nem jelölte a kontinenstornára utazó keretbe.

Amint korábban említettük, az Eb-t kiütéses vereséggel indította a skót csapat, a németek ellen egy szemernyi esélye sem volt a pontszerzésre. 

McTominay és társai aztán a svájciak ellen már a szebbik arcukat mutatták, kiegyenlített mérkőzést játszottak riválisukkal és pontszerzésüknek köszönhetően még van esélyük a továbbjutásra, 

bár a magyarokhoz hasonlóan mínusz 4-es gólkülönbséggel várják az utolsó csoportmeccset.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group A Germany v Scotland
A németek elleni 5-1-es kiütéssel kezdték az Eb-t a skótok, de még továbbjuthatnak
Fotó: AFP

A magyarok ellen történelmi sikerre készülnek a nagyképű skótok

A skótok az Európa-bajnokság előtt még nem voltak még túl optimisták, a skót lapok égető problémákról és megcsorbult önbizalomról írtak. "Azonnali reakció kell az égető problémákra. Továbbra is akadnak bőven aggodalmak a 2024-es Európa-bajnokság előtt. Csorbát szenvedett a csapat önbizalma a nyitómeccs előtt" - lehetett olvasni a skót médiában az utolsó felkészülési mérkőzésük, a Finnország elleni 2-2-es döntetlen után. 

Azóta nagyot fordult a világ, már lenézik Szoboszlai Dominikékat és hihetetlen dolgokat írnak róluk, ugyanakkor retteghetnek is, mert a statisztika egyáltalán nem mellettük szól.

A negyedik Európa-bajnokságán részt vevő skót válogatott még sosem tudta túlélni a csoportkört az eddigi Eb-ken, sőt, korábban még egyetlen világversenyen sem volt képes erre. Skócia több mint 70 éve vár erre a "csodára", már 10 alkalommal került olyan helyzetbe, hogy az utolsó csoportmeccsén dőlt el a továbbjutása, ám eddig még mindig elbukott. Ha csak az Eb-ket nézzük, 1992-ben, 1996-ban és 2021-ben sem jutott be az egyenes kieséses szakaszba. Utóbbin az angolokkal, a horvátokkal és a csehekkel azonos négyesben mindössze egy ponttal a csoport utolsó helyén végezett. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Vasárnap este óriási csatára lehet számítani a magyarok és a skótok sorsdöntő Eb-meccsén
Fotó: AFP

Az Eb-n a csoportok első két helyezettjei mellett a négy legjobb csoportharmadik is továbbjut, az egyik helyet pedig akár elcsípheti Steve Clarke együttese, de ez persze Marco Rossi csapatára is igaz. Mindkét válogatottnak győzelemre lesz szüksége a továbbjutáshoz, a döntetlen senkinek sem jó. Skócia van némileg kedvezőbb helyzetben, mert már szerzett pontot az Eb-n, ugyanakkor három ponttal is be lehet kerülni a nyolcaddöntőbe - 2016-ban az Eb-győztes portugálok három döntetlennel léptek tovább. A magyar válogatott továbbjutásához először is az kell, hogy Szoboszlaiék győzzenek Skócia ellen, ha ez megvan, akkor mindenképpen megvan a csoport harmadik helye. Innentől kezdve jöhet a matematika.

A magyar válogatott technikásabb és jobb futballt játszik, mint a skót, Marco Rossi együttesének minél többet kellene a földön járatnia a labdát, mert a beíveléseknél nem biztos, hogy könnyű lesz megverni az ellenfél fizikálisan erős játékosait. Vasárnap este 21 órától Stuttgartban játszik élet-halál meccset a továbbjutásért Magyarország és Skócia, amely reményeink szerint egy újabb magyar csodát és a skótok rossz sorozatának folytatását hozza majd.

A skót válogatott 26 fős Eb-kerete:
kapusok:
Zander Clark (Hearts), Angus Gunn (Norwich City), Liam Kelly (Motherwell)
védők:
Liam Cooper (Leeds United), Grant Hanley (Norwich City), Jack Hendry (al-Ettifaq), Ross McCrorie (Bristol City), Scott McKenna (Köbenhavn), Ryan Porteous (Watford), Anthony Ralston (Celtic Glasgow), Andy Robertson (Liverpool), Greg Taylor (Celtic Glasgow), Kieran Tierney (Real Sociedad)
középpályások:
Stuart Armstrong (Southampton), Ryan Christie (Bournemouth), Billy Gilmour (Brighton), Ryan Jack (Glasgow Rangers), Kenny McLean (Norwich City), John McGinn (Aston Villa), Callum McGregor (Celtic Glasgow), Scott McTominay (Manchester United)
támadók:
Che Adams (Southampton), Tommy Conway (Bristol City), James Forrest (Celtic Glasgow), Lewis Morgan (New York Red Bulls), Lawrence Shankland (Hearts)

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről