Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
Az angol válogatott egy borzalmas első félidő után a rendes játékidő ráadásának utolsó pillanatában lőtt góllal menekült meg a szégyentől, hogy aztán a hosszabbítás első percében Harry Kane megszerezze a győztes gólt a Szlovákia elleni nyolcaddöntőben. Az angolok játéka ezúttal sem teljes mértékben meggyőző, de valamit már mutattak abból, hogy miért tartják őket az Eb egyik esélyesének.

A  C csoportot ugyan megnyerő, de egy fél jó meccset sem játszó angol válogatott a nyolcaddöntőben azzal a Szlovákiával néztek szembe a nyolcaddöntőben, amelyik velük ellentétben kimondottan nézhető meccseket játszott az E csoportban, és teljesen megérdemelten jutottak tovább.

A biztonsági játékosnak tartott angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate csak egy helyen változtatott a szlovénok elleni pocsék 0-0 után, igaz ez is elég volt, hogy sorozatban negyedszer is továbbjussanak az Eb-csoportkörből. A nagy kérdés, ahogy szombaton az olaszoknál, ezúttal is az volt, hogy 

csak tartalékoltak Jude Bellinghamék, vagy valóban csak ennyi van most a játékukban?

Southgate Connor Gallegher helyett a Manchester United 19 éves játékosa, Kobbie Mainoo került be a középpályára, aki ezen a meccsen debütált az angol válogatott kezdőjében.

A szlovákok a csoportkörben látott agresszív letámadásra épülő bátor játékukat ígérték, és azt láthattuk a csoportkörben, hogy ezzel bizony zavarba lehet hozni az angolokat. A pályán ott volt bemelegítésnél kisebb kézsérülést szenvedő Jordan Pickford, a meccset pedig az a török Ümüt Meler vezette, akit egyrészt leütöttek egy török bajnokin, másrészt pedig aki a torna első meglepetését hozó szlovák-belga (1-0) meccset vezette.

Első félidő

A szlovákok betartották, amit ígértek, rögtön a kezdés után jól fejbe rúgták labdával Harry Kane-t, és valóban letámadtak. A 4. percben Guéhi Trippier rosszul visszatett labdája után csak egy taktikai szabálytalansággal tudta megakadályozni, hogy Schranz kapura törjön. Egy perccel később egy baloldali támadás végén Hancko beadásnak szánt lövése ment el centikkel a bal kapufa mellett. A 11. percben végre egy angol helyzetet is feljegyzhettünk volna, ha Trippier egy nagyon jó ütemben érkező keresztlabdát nem lő a lelátóra a tizenhatos bal sarkáról.

angol válogatott, Kieran Trippieer,
Kieran Trippier (12) volt az negyedóra főszereplője
Fotó: AFP

Egy perccel később viszont éppen ő akadályozta meg, hogy vezetést szerezzenek a szlovákok, egy villámgyors támadás végén ugyanis Haraslin lövése után már átjutott a labda Pickfordon, amikor érkezett a Newcastle védője, és kivágta a labdát. 

A török bíró is igyekezett előtérben maradni, a 16. percben már a negyedik sárga lapot osztotta ki, amiből hármat az angolok kaptak (Guéhi, Mainoo, Bellingham), és jóindulattal is csak egy volt jogos.

A 22. percben láttunk először olyat, hogy az angolok egy kicsit beszorították a szlovákokat, amiből lett egy Kane-fejes és egy Mainoo-lövés, de igazán veszélyes egyik sem volt.

Nem úgy, mint a 25. percben az a szlovák akció, aminek a végén Strelec nagyszerű passzát Schranz váltotta gólra.

 1-0-ra vezettek a szlovákok, és úgy tűnt, hogy az olaszok után a 2021-et Európa-bajnokság másik döntőse is ki fog esni.

Járatták a labdát az angolok, de sokra nem mentek vele: 8-10 passz után vagy elvesztették és kezdhettek mindent elölről, vagy olyan helyzetekbe kerültek, hogy Harry Kane adott be a szlovák kaputól 20 méterre, amiből a 178 centi magas Saka igyekezett kapura fejelni.

szlovák válogatott, Ivan Schranz
Ami nem ment az angol sztároknak, az könnyedén oldotta meg a kék mezes Ivan Schranz
Fotó: AFP

Aligha csodálkozott bárki is, hogy a gyötrelmes labdajáratások közben egyre gyakrabban harsant fel az angol szurkolók füttykoncertje, eközben pedig a pályán lévő angol játékosok folyamatosan egymással veszekedtek. A játékrész utolsó öt percében volt csak olyan az angol nyomás, mint, ami elvárható tőlük, de Dubravka kapusnak egyetlen egyszer sem kellett védenie.

Második félidő

Angol labdajáratással és angol füttyszóval indult a második játékrész, hogy aztán az 50. percben egy álmos passzolgatás után Harry Kane forgasson át a baloldalra, Trippier betört a szlovák 16-osra középre adott, Foden pedig a kapuba passzolta a labdát

. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy rögtön látszott, hogy lesen volt az angol sztár, és ezt a videobíró is megerősítette fél perccel később.

angol válogatott, Phil Foden
Phil Foden (11) korán örült a góljának
Fotó: AFP

Az 55. percben majdnem megszületett a torna legnagyobb gólja: David Strelec a kezdőkörből kis híján az angol kapuba ívelt a messze kint álló Pickford fölött.

Southgate cserélt a 65. percben, de akkor is csak kényszerből hozta be Cole Palmert egy durva belépő után megsérülő Trippier helyére. A balhátvéd posztját pedig - Ian Wright tanácsának megfelelően - Saka foglalta el. Nyomtak az angolokkal, abban nem volt hiba, azt viszont elképzelni is nehéz, hogy Harry Kane a 78. percben hogy tudott hét méterről szemből az üres kapu mellé fejelni...

A 81. percben Decaln Rice lőtt 18 méterről kapufát, a kipattanót pedig Kane a kapu fölé ollózta. A szlovákok nem nagyon találkoztak a labdával, de különösebben szükségük sem volt rá, mert az angolok képtelenek voltak bármilyen valós gólveszélyt jelentő helyzetet kialakítani. 

Egészen a ráadás 6. percéig! Akkor egy jobboldali bedobást Guéhi megcsúsztatott, Bellingham pedig tíz méterről a kapuba ollózott! Ez volt a torna legszebb gólja!

Jude Bellingham csodálatos gólját ide kattintva tudja megnézni!

Így aztán Anglia hosszabbításra mentette azt a találkozót, amelyen jóformán képtelen volt eltalálni a kaput.

Hosszabbítás

Az angoloknak szárnyakat adott Bellingham gólja, a 91. percben egy szabadrúgás után Guéhi elé került a labda, akinek rosszul eltalált lövésébe a 90+4. percben beállt Ivan Toney csúsztatott bele, Harry Kane pedig közvetlen közelről a kapuba fejelte a labdát, és máris vezetett Anglia 2-1-re!

angol válogatott, Harry Kane
Harry Kane (9) szerezte az angol válogatott második gólját
Fotó: AFP

A vezetés megszerzése után visszább húzodtak az angolok vállalva a veszélyt, hogy magukra húzzák az egyébként egyre jobban fáradó szlovákokat. A hosszabbítás szünetében Southgate lehozta Kane-t és Bellinghamet, akik helyett Connor Gallagher és Ezri Konsa érkezett. A szlovákok utolsó erejüket összeszedve hajtottak az egyenlítő gólért

Eredmény, Eb-nyolcaddöntő:
Anglia - Szlovákia 2-1 (0-1, 1-1)
Gelsenkirchen, Veltins Arena, 48 ezer néző, v.: Meler (török)
gólszerző: Bellingham 90+5., Kane 91., ill. Schranz 25.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről