Vágólapra másolva!
Csütörtök este 21.00-kor kezdődött a Banja Luka-Ferencváros Európa-liga-rájátszás visszavágója, a csapatok 0-0-s első meccs után néztek újra farkasszemet egymással. A parázs hangulatú mérkőzésen csak a ráadásban esett gól, igaz, akkor mind a két fél betalált, így jöhetett a tizenegyespárbaj, amelyet az FTC nyert meg, ezzel a Fradi jutott be a második számú európai kupasorozatba, amelynek sorsolását pénteken tartja az UEFA.

Igazi futballünnepként élte meg a város a visszavágó mérkőzést és lényegében az egész csütörtöki napot. A sétálóutcában már délután kinyitott a Banja Luka mobil shopja, ráadásul egy megállító tábla is emlékeztette a szurkolókat, nagy napra virradtak itt Bosznia-Hercegovinában. A 21.00-kor kezdődő meccsre már 19.00-kor kinyitották a 10 000 fős, majd 90 éves stadion kapuit, és azt kell, mondjam, gyakorlatilag azonnal érkeztek a családos szurkolók, majd a közös vonulást követően a hazai ultrák is. 

A Ferencváros szimpatizánsai is hamar befutottak, a nagyjából 300 fős magyar kontingenst rohamrendőrök és biztonságiak választották el két mobilkerítés mellett a hazaiaktól.

Mindenki készült a csütörtöki mérkőzésre. Fotó: Zámbó István, Origo Sport

A Banja Luka labdarúgói 45 perccel a kezdő sípszó előtt kocogtak ki a pályára, hogy elkezdjék a bemelegítést, az ekkor már körülbelül 6 000 szurkoló pedig hihetetlen hangorkánnal fogadta az övéit, míg a stadion hangfalaiból üvöltött a csapat indulója. Gondolom az olvasók ebből már kitalálhatták, hogy a pár perccel később a pályára érkező Ferencvárost már nem így fogadták, de a lelkes, 300 fős magyar szurkolótábor "Mindent bele!" kiáltását jól érthetően lehetett hallani ebben a káoszban is.

A sorsdöntő mérkőzésen így küldte ki Pascal Jansen a Fradit a pályára: a kapuban Dibusz Dénes, előtte a védelem négyes oszlopában balról jobbra Ramírez-Cissé-Knoester-Makreckis, a középpályán a Maiga-Rommens-Abu Fani trió, míg elöl Pesic, a két szélen pedig Traoré és a frissen igazolt, a Groupama Arénában már az első meccsen fél órára pályára lépő Misidjan.

Már az első percektől látszott, milyen fontos meccsről van szó, mindkét együttes megfontoltan járatta a labdát, igyekezett hiba nélkül birtokolni a játékszert. Ennek a veszélyes támadások itták meg a levét, leginkább azok hiánya, ennek ellenére a Fradi többször is szépen építkezett a hazai térfélen, míg a Banja Lukának majdnem 25 percet kellett várnia az első szögletére, amely aztán semmilyen fenyegetést nem jelentett Dibusz Dénes kapujára.

Az első félidőben a mezőnyjáték, a pontatlan átadások voltak inkább a jellemzőek, igazán egyik együttes kapusát sem tették próbára a focisták. Pascal Jansen vezetőedző még az első félidő vége előtt úgy érezte, hogy bele kell, nyúljon a mérkőzésbe, és elküldte melegíteni Ben Romdhane-t, aki végül a második 45 perc elején került a csapatba Misidjan helyére, és vele együtt Maiga helyére Zachariassen is erősítésként érkezett.  

Fradi
A harc dominált az első félidőben. Fotó: Micheller Szilvia / fradi.hu 

A második játékrész első néhány perc egyértelműen a magyar bajnoké volt, a hazaiak nem tudták elhagyni a saját térfelüket. Mivel áttörést nem sikerült elérni, a 70. percben Jansen ismét cserélt, Traoré helyére Kady érkezett a csapatba. Sajnos a 73. percben komolynak tűnő sérülést szenvedett el a hátvédsorból Ramírez, aki szerencsére a saját lábán hagyta el a pályát, a helyére pedig Civic érkezett. Érdekes jelenetsor volt, mert még a sérülés előtt az oldalvonal mellett nem Civic, hanem Varga Barnabás állt, azonban ez a nem várt esemény megkeverte a dolgokat. 

Ami késett, nem múlott, a 85. percben bejött Varga, méghozzá Pesic helyére, a holland-angol szakember mindent megtett a pálya széléről, hogy felrázza a csapatát és a Fradi javára fordítsa a mérkőzést. 

A találkozó legnagyobb helyzetére az ötperces hosszabbítás derekán került sor, ekkor Abu Fani szabadrúgására kiváló ütemben érkezett Zachariassen és közelről fejelt éppen hogy kapu mellé.

A második félidő sem hozott gólt, jöhetett a 2x15 perc ráadás. Fotó: fradi.hu

Összességében a kétszer 90 perc alatt egyetlenegy gólt sem láthatott a közönség, így Banja Lukában már jöhetett a 2x15 perc ráadás. Az első 15 perc végén egy hazai szögletet követő kavarodásban az ötösön belülről sajnos Grahovac kapcsolt a leggyorsabban és belőtte a párharc első gólját, ezzel 1-0 lett a Banja Lukának.

Jansen ismét belenyúlt a találkozóba, lejött a védelemből Cissé, helyére Gruber érkezett rohamozni az ellenfél kapuját. A 107. perc végén aztán egy szép Fradi támadást követően 

nem tudták szabályosan megakasztani a zöld-fehér akciót, így tizenegyes következett, a labda mögé Varga Barnabás állt. A sérüléséből nemrég visszatért támadó roppant magabiztosan értékesítette a büntetőt, 1-1-re módosítva az állást. 

A továbbiakban nem esett több találat, így jöhetett az idegőrlő büntetőpárbaj. Az első játékost, Hererát a hazaiak küldték a kapu elé, vele szemben Dibusz Dénes állt a gólvonalra. A Banja Luka futballistája csúnyán fölé lőtte, jól indult a párbaj a Fradinak, amelyből Rommens sajnos szinte ugyanúgy járt, mint riválisa. Egy kör után nem esett gól a tizenegyes pontról. Másodikként Kvrzic nem hibázott, ezzel 1-0 oda, jöhetett Ben Romdhane, aki szintén megzörgette a hálót, két kör után sem volt előny senkinél. Harmadik kör, Savic a labda mögött, majd menet közben megtorpant, de sajnos betalált, majd Abu Fani érkezett a labdával és kíméletlenül bevágta azt, 2-2. Negyedik kör, egyre nehezebben lehet bírni az izgalmakat, Cavic jött Dibusszal szembe és gyakorlatilag kilőtte a stadionból a labdát, így Kady úgy állhatott oda, ha belövi, előnyben a Fradi, és élt a lehetőséggel, 4-3 lett ide. 

Utolsó kör, a csapatkapitány, a gólszerző Grahovac jött azzal a tudattal, ha kihagyja, vége. Csúnyán fölé is lőtte, ezzel a Fradi bejutott az Európa-ligába. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!