Vágólapra másolva!
Nagyon fontos nap lesz a csütörtöki a magyar labdarúgás számára, ugyanis három magyar csapat - Ferencváros, Paks és Puskás Akadémia - is azért küzd, hogy valamelyik európai kupasorozat főtáblájára kerüljön, ami az európai labdarúgókupák jelenlegi, 1992-től bevezetett selejtezős lebonyolítási rendszerében még soha nem fordult elő. A Fradi esetében eldől, hogy második vagy a harmadik számú európai kupasorozatban folytathatja ősszel: a magyar bajnok a bosnyák Borac Banja Luka otthonában lép pályára a hazai gól nélküli döntetlen után az Európa-liga selejtező playoff-párharcának visszavágóján. A Konferencia-ligában küzdő a Puskás Akadémia és a Paks pedig hazai környezetben harcolhatja ki fennállása során először, hogy egy nemzetközi kupasorozat főtábláján szerepeljen, mindkét együttes az idegenbeli - Fiorentina és Mladá Boleslav - döntetlennel várja a visszavágót.

A Fradi a walesi TNS búcsúztatása után a dán Midtjylland elleni BL-kieséssel került át az Európa-ligába, ahol egyetlen párharcot kell sikerrel megvívnia ahhoz, hogy ott legyen a második számú európai kupasorozat főtábláján. 

Fradi
A Fradi idegenben próbálja meg kiharcolnia a továbbjutást
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi, a Paks és a Puskás Akadémia is együtt írhat történelmet

A Fradi múlt héten hazai pályán kisebb meglepetésre csak gólnélküli döntetlent ért el a bosnyák Borac Banja Luka ellen, ugyanakkor a zöld-fehérek még a gyengébb teljesítménnyel is jóval többet tettek az előny megszerzése érdekében, mint riválisuk, amely 

gyakorlatilag teljesen veszélytelen volt a kapura, így még idegenben is talán a Fradi az esélyesebb.

Szavazzon, és kövesse nyomon a szavazás állását!

Melyik magyar csapat jut tovább?

Ami a két még versenyben lévő magyar KL-csapatot illeti, előzetesen a Puskás Akadémiának - amely az előző körben az örmény Araratot búcsúztatta - nem sok esélye lehetett a legutóbbi két szezonban döntős olasz Fiorentinával szemben, Hornyák Zsolt csapata azonban 12 percnyi játék után már két góllal vezetett Firenzében, ahonnan végül 3-3-as döntetlennel távozott. A kupagyőztes paksiak - amely a Vajdahunyad elleni EL-kudarccal nyitott, majd a KL-ben a ciprusi AEK Lanacár és montenegrói Mornart is búcsúztatta - a cseh Mladá Boleslav vendégeként sokáig eseménytelen mérkőzést játszottak, majd egy öngóllal hátrányba kerültek, ám a csereként pályára lépett, gólt szerző és gólpasszt adó Böde Dánielnek köszönhetően egészen a 97. percig vezettek, amikor a hazaiak egy gyönyörű szabadrúgással egyenlítettek (2-2).

A csütörtöki magyar program:

  • 19.00: Paksi FC-Mlada Boleslav - Kl
  • 21.00: Puskás Akadémia-Fiorentina - Kl
  • 21.00: Borac Banja Luka-Ferencvárosi TC - El
     

Lisztes Krisztián örül a jó eredményeknek, nagy skalp lenne a Fiorentina kiejtése

A 49-szeres magyar válogatott labdarúgó, Lisztes Krisztián a Ferencváros és a Paks együttesében is megfordult, így természetesen ez a két csapat áll közelebb a szívéhez, de természetesen a Puskás Akadémiának is nagyon szurkol. A kétszeres magyar, - egyszeres német bajnok korábbi klasszis az Origónak beszélt arról, hogyan látja a magyar csapatok esélyeit a csütörtöki visszavágók előtt.

"Ilyen még nem volt, úgyhogy nyilván nagyon drukkolok mindhárom csapatnak. Örülök a jó eredményeknek, a jó játéknak. Szuper lenne, hogy a Fradi az Európa-ligában kvalifikálná magát, de a főtábla már biztos. Mindhárom csapatra nagyon nehéz mérkőzésre vár, izgalmas visszavágókra van kilátás. 

Nehéz lenne az első meccs után bármelyik csapatot esélyesként kiemelni, attól függetlenül, hogy a Puskás és a Paks is idegenben ért el döntetlent, viszont mindkét gárda ellenfele hihetetlenül jó. A Fradinak is nehéz dolga lesz, mivel hazai pályán nem sikerült előnyhöz jutni. Biztos vagyok benne, hogy Boszniában nagyon felfokozott hangulatban fog a Ferencváros pályára lépni. Összességében nagy bízom a magyar klubokban. Izgatottan várom a meccseket" - mondta Lisztes Krisztián, aki egyenként is kitért a még versenyben lévő csapatainkra.

"A Paks azért évek óta bizonyítja az erejét, a tavalyi eredményei, kiemelve a kupagyőzelmet is ezt bizonyították, ráadásul igazi kupaspecialista Bognár György csapata. 

Olyan egységet, egy olyan erőt érzek náluk, amit anno én is átéltem a klubnál. Nagyon jó közösség,  hihetetlenül összetartó csapat. Most mindenki együtt van, a vezetőség, a csapat, a szurkolók. A KL-főtáblára jutás bravúr lenne a Pakstól, de nem kizárt, hogy sikerülhet.

 Láttunk már csodákat ettől a paksi csapattól. Talán ők sem gondolták, hogy ők ilyen utat fognak bejárni csak magyar játékossal, ami nagyon-nagyon pozitív" - árulta el Lisztes a Paksról, amellyel 2010-ben Ligakupa-döntős volt.

A Paks egy lépésre a főtáblás szerepléstől
Fotó: Barbara Gabriella/paksifc.hu

A paksiakra tehát biztosan nehéz feladat vár, a cseh együttes ugyanis hátrányban is bizonyította, hogy képes labdabirtoklásra épülő veszélyes játékot is játszani. Bognár György vezetőedző munkáját némiképpen nehezíti, hogy nem számíthat az első felvonás hajrájában kiállított Lenzsér Bencére. Ugyancsak nehezítheti a paksiak helyzetét, hogy a visszavágó előtt edzőt váltott a Mladá Boleslav, így nehezebb lesz felkészülni a rivális taktikájára. A magyar csapat ellenfele azért váltott edzőt, mert a cseh pontvadászatban nem rajtolt fényesen, két győzelme mellett háromszor is kikapott, hat pontjával 11. a 16 csapatos élvonalban. David Holobuek vezetőedző közös megegyezéssel távozott, a helyét a svéd Andreas Brännström vette át, aki legutóbb az AIK-t irányította hazájában.

"Ami a Puskást illeti, a karrierem során én is játszottam olasz csapatok ellen, és az volt a tapasztalatom, hogy így a szezon elején még el lehet őket kapni. És hál' Istennek ez bebizonyosodott Firenzében is. 

Nyilván két mérkőzésből, négy félidőből áll ez a párbaj, nyilván az olaszok most már másképpen lesznek felkészülve. Ennek ellenére szerintem szoros és nagyon izgalmas mérkőzést tud majd a Puskás játszani. Azért látjuk az erejüket a bajnokságban is, erős, gyors játékosaik vannak. Hosszú évek óta együtt dolgoznak, így összeszokott csapatról van szó. A Puskásé lehet a legnagyobb skalp, hiszen ebből a hármasból nyilván a Fiorentina a legnagyobb név" - beszélt a korábbi focista a Puskás Akadémia esélyeiről, majd a Fradiról is ejtett pár szót, amellyel 1995-ben és 1996-ban is csúcsra ért az NB I-ben, ráadásul a BL-csoportkörben is szerepelhetett.

A Fradinak a legjobb arcát kell mutatnia

"50-50 százalék most az esély az első mérkőzés után. Bízom a fiúkban, 

tudom, hogy mennyit dolgoztak a felkészülés alatt. A Fradinál is voltak változások, mint mindig a nyári átigazolásoknál, de bízom benne, hogy mostanra fogja a legjobb arcát mutatni a csapat. 

Nem egyszerű a helyzet, mert új edzővel, és viszonylag új kerettel kellett megint nekivágni a nemzetközi kupának. Bízom benne, hogy mindezek ellenére az Európa Ligába jut a Ferencváros" - árulta el Lisztes Krisztián.

Annyi biztos, hogy a Ferencváros és az ellenfele is kipihenve váratja az összecsapást, ugyanis hazája bajnokságában egyik csapat sem lépett pályára az előző hétvégén. A két csapat egyébként története során először találkozik egymással egy párharcban, a Ferencváros fennállása során harmadszor került szembe bosnyák riválissal a nemzetközi kupaporondon, legutóbb 2015 nyarán, az Európa-liga selejtezőjének második fordulójában a Zeljeznicar kettős győzelemmel búcsúztatta a zöld-fehéreket.

ALL
Lisztes Krisztián tudja miről beszél, nemzetközi szinten is sztár volt
Fotó: TOBIAS HEYER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Lisztes Krisztiánt arról is kérdeztük, hogy vajon a jelenlegi helyzet mit jelent a magyar foci számára.

"Nagyon komplex, hogy mit nevezünk fejlődésnek. Nyilván hasonló bravúrra még nem volt példa. Az igazán pozitív, hogy most a Fradi mellett most már két másik csapat is eljutott idáig. Ez mindenféleképpen biztató jel. Ahogy említettem, annak a megítélése, hogy ez mekkora fejlődés, az sokkal összetettebb kérdés, vannak olyanok, akik ezt sokkal jobban átlátják nálam."

A Puskás Akadémia százszázalékos mérleggel vezeti az OTP Bank Ligát, az elmúlt hétvégén pedig elhalasztotta bajnokiját. A Fiorentina ezzel szemben a Serie A-ban két fordulót követően még nyeretlen, két döntetlennel a 12. helyen áll. A felcsúti Pancho Arénában várhatóan kiváló hangulat fogadja majd a csapatokat, hiszen a találkozóra minden jegy elkelt.

Vanczák Vilmos: A magyar labdarúgás klubszinten is fejlődik

A 80-szoros korábbi magyar válogatott focista, Vanczák Vilmos összesen 43 mérkőzésen lépett pályára a Puskás Akadémia színeiben, így nagyon jól tudja, milyen kiváló munka folyik a felcsúti csapatnál. Az egykori védő az Origónak elmondta, nagyon jó, hogy immár klubszinten is előre lépett a magyar foci.

"Nagyon jó dolognak tartom, hogy három magyar csapat is főtáblára juthat csütörtökön. Nyilván idáig szerettünk volna eljutni, a csapataink azok minél több fordulót éljenek meg, és még legyen esélyük a csoportkörbe jutásra is. 

Az, hogy most itt tartunk, jól mutatja a magyar labdarúgás fejlődését klubszinten is. Láttuk, hogy a válogatott is tudott fejlődni, folyamatosan ott van már az élmezőnyben. 

Ha a klubcsapataink folyamatosan a csoportkörben tudnának szerepelni, és nem csak a Fradi, akkor az nagyon jót tenne a magyar labdarúgásnak" - árulta el Vanczák Vilmos, aki éppen a volt csapata helyzetét látja a legnehezebbnek, de úgy gondolja, a PAFC nem lehetetlen feladat előtt áll az első meccsen elért 3-3-s döntetlen után.

NAGY Zsolt
Otthon tehet újabb csodát a Fiorentina ellen a Puskás Akadémia
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovannini

"A Puskásnak van a legnehezebb feladata, de ennek ellenére van esélye azok után, hogy jó eredményt ért el idegenben is. Ez egy más meccs lesz, de szerintem otthon is meg lehet lepni a Fiorentinát, és ha így lesz, akkor megvan az esély a továbbjutásra. 

A Puskás a maximumot nyújtotta Firenzében, azért is alakulhatott így a meccs, ez kellene átmenteni a visszavágóra, de nem szabad elfelejteni, mennyire erősek az olaszok. Jó lenne, ha esetleg egy kontratámadásból megint meg tudnák szerezni a vezetést, utána pedig jó védekezéssel csodát is lehetne tenni. Már csak azért is, mert a Fiorentina még csak most kezdte a bajnokságot, talán bízhatunk benne, hogy még nem annyira vették fel a ritmust. A Fradi hazai mérkőzését figyeltem, azt gondolom, hogy meg tudják oldani a feladatot és idegenben is ki tudják harcolni a továbbjutást. 

A Paks általában gólgazdag mérkőzéseket játszik, a csehek ellen meghatározó lesz a védekezés. Az európai színtéren nagyon fontos, hogy rendben legyen a csapat hátul is. Fontos és jó gólokat szerezni, de ezen a szinten azért nagy hangsúlyt kap a védekezés is, ez döntő lehet."

-
Vanczák Vilmos számára sem ismeretlen a nemzetközi színtér
Fotó: AFP / AFP/Dumitru Doru 

Először fordulhat elő hasonló magyar focicsoda

A Ferencváros sorozatban a hatodik szezonjában lesz érdekelt egy európai kupasorozat őszi küzdelmei során, a zöld-fehérek szériája a 2019/20-as szezonban kezdődött, a csapat azóta egyszer a Bajnokok Ligájában, háromszor az Európa-ligában, a legutóbbi idényben pedig a Konferencia-ligában bizonyíthatott. Viszont az európai labdarúgókupák jelenlegi, 1992-től bevezetett selejtezős lebonyolítási rendszerében először fordulhat elő, hogy egynél több magyar klubcsapat is érdekelt lesz a főtáblán.

Íme, a program:
Európa-liga, selejtező, playoff, visszavágó
21.00: Borac Banja Luka-Ferencvárosi TC
Városi Stadion - Banja Luka
Játékvezető: Erik Lambrechts (belga)

Konferencia-liga, selejtező, playoff, visszavágó
19.00: Paksi FC-Mladá Boleslav
Fehérvári úti stadion - Paks
Játékvezető: Guillermo Cuadra (spanyol)

21.00: Puskás Akadémia-Fiorentina
Pancho Aréna - Felcsút
Játékvezető: António Nobre (portugál)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!