Vágólapra másolva!
Szerdán este szuperrangadóval folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024/25-ös kiírása: az angol bajnok Manchester City az olasz bajnok Internazionale együttesét fogadta az Etihad Stadionban. A találkozó végül 0-0-s döntetlennel zárult, így milánói gárdai nem tudott visszavágni a 2023-as BL-döntős vereségért, míg Erling Haaland ismét gólképtelen maradt egy BL-rangadón.

A találkozó esélyese egyértelműen a Manchester City volt, amely szenzációsan kezdte az idei szezont. Pep Guardiola csapata mind a négy bajnoki meccsét megnyerte, ezeken 11 gólt szerzett a City és csupán hármat kapott. Az angol csapat remeklésében elévülhetetlen érdemei vannak Erling Haalandnak, ugyanis a norvég csatár egymaga kilenc gólnál jár a Premier League-ben, amivel megdöntötte Wayne Rooney csúcsát (8) az első négy kört tekintve.

Haaland, Manchester City
Erling Haaland elképesztő formában kezdte a szezont
Fotó: AFP/Darren Staples

Haaland és a City szenzációsan kezdte a szezont

Szintén a City mellett szólt, hogy lassan két éve, 2022 novembere óta nem kapott ki hazai pályán, legutóbbi veresége óta lejátszott 46 meccsből 39-et megnyert és hétszer döntetlent játszott az Etihad Stadionban. Az európai kupaporondon is elképesztő a Manchester City hazai veretlenségi sorozata: 2018 szeptembere óta 28 győzelem és három döntetlen a mérlege.

A vendég Internazionale még szintén veretlen volt a szezonban, de korántsem a várakozásoknak megfelelően kezdett, ugyanis a Serie A-ban két győzelem mellett két döntetlen is becsúszott. Az olasz bajnok ráadásul úgy utazott a Bajnokok Ligája egyik legnagyobb esélyesének otthonába, hogy éppen idegenben gyengélkedik, hiszen a Genoa és a Monza vendégeként sem tudta begyűjteni a három pontot.

Az Inter a városi rangadóra tartalékolt?

A találkozó előtt az is kérdéseket vetett fel, hogy milyen összeállításban lépnek majd pályára a csapatok, ugyanis a Manchester City vasárnap a legkomolyabb kihívójával, az Arsenallal játszik majd a bajnokságban, míg az Internazionale az AC Milan együttesével találkozik majd a Derby della Madonninán. 

A City az Ederson - Lewis, Dias, Akanji, Gvardiol - De Bruyne, Rodri, Silva - Savinho, Grealish - Haaland összeállításban kezdett, míg az Inter a Sommer - Bisseck, Acerbi, Bastoni - Darmian, Barella, Calhanoglu, Zielinski, Carlos Augusto - Taremi, Thuram tizeneggyel futott ki az Etihad Stadion gyepszőnyegére. 

Ránézésére a City kezdője tűnt erősebbnek, már csak azért is, mert az Inter legnagyobb sztárját, az argentin világbajnok Lautaro Martínezt csak a kispadra nevezte Simone Inzaghi vezetőedző. 

Pep Guardiola üdvözölte Simone Inzaghit a találkozó előtt
Fotó: AFP/Oli Scarff

A Manchester City magasra feltolt védelmi vonallal kezdte a meccset, az Inter labdakihozatalait azonban nem zavarta meg az angol csapat letámadása. A kezdeti lendület után a City sterilen tartotta a labdát, az Inter viszont a gyors kontratámadásaival rendre veszélyt tudott teremteni az angol kapu előtt, csak a befejezésekbe rendre hiba csúszott. 

Az első helyzetre a 19. percig kellett várni. 

Ekkor a Manchester City brazil szélsője, a nyáron igazolt Savinho tekert be egy labdát Erling Haaland fejére, a norvég támadó hatméteres fejese azonban pont Yann Sommer kezében landolt. 

Haaland fejese nem talált utat az Inter kapujába
Fotó: AFP/Paul Ellis

A folytatásban a Manchester City egyre inkább beszorította az Intert, az angolok folyamatosan az olaszok büntetőterülete előtt gurigáztak, mintha egy kézilabdameccs lenne. 

A 29. percben aztán az Inter előtt adódott egy óriási lehetőség. Ederson hatalmas hibája után üres maradt a Manchester City kapuja, a török Hakan Calhanoglu 22 méterről megpróbálta benyesni a labdát az üres kapuba, azonban a visszaérő Joško Gvardiol fejjel tisztázni tudott a gólvonalról. Hat perccel később ismét a City veszélyeztetett. Az angol válogatott Jack Grealish átadása után Haaland fordult kapura, de a norvég támadó 13 méteres lövése néhány centivel elkerülte a bal alsó sarkot. 

Az első félidő végén még volt egy helyzete a Citynek. Sommer rossz kirúgása után labdát szerzett az angol csapat, Grealish futtatta De Bruyne-t egy körömpasszal, a belga karmester közeli lövésébe azonban Sommer bele tudott vetődni, ezzel pedig javította a hibáját. Ráadásul a hosszabbításban majdnem megszerezte a vezetést az Inter. Egy gyors kontratámadás végén a bal szélen felfutó Carlos Augusto kapott egy kiugratást, azonban az éles szögből leadott lövését Ederson lábbal védeni tudta. 

Carlos Augusto lövése az első félidő hosszabbításában
Fotó: AFP/Oli Scarff

A szünetben Pep Guardiola kettőt is cserélt. Lehozta Kevin De Bruyne-t, aki rúgást kapott az első félidőben, mellette pedig a brazil Savinho sem jött ki a folytatásra. A második félidőre az a Phil Foden érkezett, akit az előző szezonban az év játékosának választottak a Premier League-ben, mellette pedig lehetőséget kapott az az Ilkay Gündogan, aki a City csapatkapitánya volt a 2023-as BL-diadal idején. 

A második félidőt az Inter kezdte jobban, amely az 51. percben meg is szerezhette volna a vezetést. Egy szép támadás végén Matteo Darmian került helyzetbe, azonban lövés helyett sarokkal megpróbálta visszakészíteni a labdát Nicolò Barellának, de pontatlanra sikerült az átadása, így odalett a nagy helyzet. 

Matteo Darmian nehezen bírt Jack Grealish-sel a bal szélen
Fotó: AFP/Oli Scarff

A folytatásban többet volt a labda a Citynél, de érződött, hogy az angol sztárcsapat nem ezen a meccsen akar megszakadni. A következő helyzetre egészen a 69. percig kellett várni, ekkor Gündogan és Foden összjátéka után az angol támadó került helyzetbe, de a 11 méteres lövését Sommer vetődve hárította. 

Hét perccel később ismét az Inter előtt adódott egy óriási helyzet. 

Egy szépen végigvitt támadás végén a csereként beállt Denzel Dumfries száguldott el a jobb szélen, a középre tett labdájára Henrih Mhitarján érkezett, de az örmény középpályás 14 méteres bombája kapu fölé ment. 

A 79. percben ismét a City veszélyeztetett, ezúttal Joško Gvardiol próbálkozott egy átlövéssel, de Sommer bravúrral védte a kapu bal oldalába tartó 17 méterről megeresztett bombát. Az utolsó tíz percre a Manchester City sebességet váltott, különösen a csereként beállt Jeremy Doku volt aktív a jobb szélen. 

Az utolsó tíz percre a Manchester City sebességet váltott, a 89. percben pedig megnyerhette volna a meccset. Gvardiol balról benyesett labdájára Gündogan robbant be középen, teljesen tisztán bólinthatott kapura, de öt méterről pont a középen álló Sommer kezébe fejelt, ezzel pedig maradt a gól nélküli döntetlen. 

Ilkay Gündogan hagyta ki a mérkőzés legnagyobb helyzetét
Fotó: AFP/Oli Scarff

A szerdai nap másik rangadóján a francia bajnok Paris Saint-Germain a spanyol bajnokság előző szezonjának meglepetéscsapatát, a Gironát fogadta. 

A párizsiak az egész meccsen óriási fölényben futballoztak, 24-szer próbálkoztak kapura lövéssel, de sokáig úgy tűnt, reggelig sem lőnek gólt. A 90. percben aztán egy hatalmas potyázásnak köszönhetően megnyerték a meccset. A portugál balhátvéd Nuno Mendes húzott el a szélen, középre lőtte a labdát, azonban a kapujából kimozduló Paulo Gazzaniga egy elképesztően szerencsétlen mozdulattal beejtette a kapujába a beadást. 

Nuno Mendes beadása győzelmet ért a Paris Saint-Germainnek
Fotó: AFP/Franck Fife

A Borussia Dortmund a 20 éves Jamie Bynoe-Gittens két góljával, valamint Serhou Guirassy a ráadásban értékesített tizenegyesével diadalmaskodott 3-0-ra a Club Brugge vendégeként

Szenzációsan kezdett a skót Celtic, amely hazai pályán 5-1-re verte a Slovan Bratislava együttesét. A glasgow-i csapat ráadásul az első lett a BL történetében, amelynek két japán játékosa is gólt tudott szerezni egyetlen mérkőzésen a legrangosabb európai kupasorozatban: Furuhasi Kiogo a 47., Maeda Daizen pedig a 70. percben talált be a szlovákok kapujába.

Bajnokok Ligája, alapszakasz, 1. forduló:
Manchester City (angol)-Internazionale (olasz) 0-0

Club Brugge (belga)-Borussia Dortmund (német) 0-3 (0-0)
gólszerzők: Bynoe-Gittens (76., 86.), Guirassy (93., 11-esből)

Celtic Glasgow (skót)-Slovan Bratislava (szlovák) 5-1 (1-0)
gólszerzők: Scales (17.), Furuhasi (47.), Engels (56., 11-esből), Maeda (70.), Idah (87.), illetve Wimmer (61.)

Paris Saint-Germain (francia) - Girona (spanyol) 1-0 (0-0)
gólszerző: Mendes (90.)

Bologna (olasz)-Sahtar Donyeck (ukrán) 0-0

Sparta Praha (cseh)-Red Bull Salzburg (osztrák) 3-0 (2-0)
gólszerzők: Kairinen (2.), Olatunji (42.), Laci (58.)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!